9. februar 2023

Se beviserne: Sanktioneret Krim-bro flød med Hempel-maling

Hempels ledelse afviser at have kendt til leverancer af produkter til den stærkt sanktionerede Krim-bro, men flere billeder og videoer dokumenterer, at Hempel-maling i årevis blev brugt på broen.

Video-redigering: Ditte Ahlgren
Har du et tip om Hempel? Så kan du kontakte journalisterne anonymt på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden

Det kom angiveligt som et chok for topledelsen i maling-giganten Hempel, da man i 2019 pludselig opdagede, at den kontroversielle Krim-bro var malet med Hempel.

Ifølge den danske ledelse var de blevet “bedraget” af russiske ansatte, der mellem 2016 og 2019 havde solgt produkter til den russiske bro, på trods af at broen er underlagt flere EU-sanktioner og fordømt af FN’s Generalforsamling. Alt sammen uden den danske ledelses viden.

Danwatch kan i dag afsløre, at der i selvsamme periode var omfattende og offentligt tilgængelige beviser på, at Hempels produkter blev brugt i stor stil på broen.

Hempel er en af verdens førende producenter af produkter til at beskytte aktiver og udstyr mod korrosion. Produkterne anvendes eksempelvis på skibe, broer og kraftværker. 

Hempel blev grundlagt i 1915 og har hovedkontor i Kongens Lyngby. Virksomheden er til stede i over 100 lande og havde i slutningen af 2021 globalt set over 7.500 ansatte og en omsætning på 13,4 mia. kr. Heraf udgjorde omsætningen i Rusland knap 300 mio. kr. Hempel er ejet af Hempel Fonden.

I 2019 fik Hempel A/S en rekordstor bøde på 197,5 millioner kroner i Danmark samt en bøde på over 20 millioner i Tyskland for årelang og systematisk bestikkelse i koncernens datterselskaber i Tyskland og flere andre lande primært i Asien.

Hempel har været til stede i Rusland siden 1996 og har 124 medarbejdere i landet. I 2015 åbnede selskabet en fabrik i Rusland (se video af indvielsen her). Fabrikken er Hempels 28. på verdensplan og producerer omkring 16 millioner liter maling om året.

I 2019 opdagede Hempel, at virksomhedens produkter var blevet leveret til forskellige projekter på den besatte Krim-halvø, som var underlagt hårde EU-sanktioner. Ifølge Hempel selv var dette foregået uden ledelsens viden af russiske medarbejdere, som havde “bedraget” selskabet. Hempel fortalte dog først offentligheden om dette i oktober 2022, efter Danwatch første gang skrev om virksomhedens kontroversielle kunder i Rusland.

I april 2022 meldte Hempel ud i en pressemeddelelse, at selskabet forlader Rusland som følge af invasionen af Ukraine.

En lang række billeder og videoer, hvor man tydeligt kan se Hempels karakteristiske blå og sølvfarvede malerspande, er i årevis blevet delt og diskuteret i russiske nyhedsmedier, på sociale medier, på internetfora og af Hempels egne samarbejdspartnere i Rusland – herunder firmaet SSK-Protekt LLC, hvor videoen øverst i denne artikel stammer fra.

SSK-Protekt bryster sig af at være officiel Hempel-repræsentant i Arkhangelsk-regionen og har tidligere udtalt til et lokalmedie, at de har malet 300.000 m2 af Krim-broen.

Billederne dokumenterer, at Hempels produkter er blevet brugt på broen helt tilbage til sommeren 2017.

Rosavtodor.ru, CC BY 4.0 , via Wikimedia Commons

Broen over Kertj-strædet forbinder Krim-halvøen med det russiske fastland og blev bygget mellem 2014 – 2020 efter Ruslands annektering af Krim.

Ifølge Jakob Tolstrup, som er ph.d. og lektor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, er Krim-broen en af Vladimir Putins helt store prestigeprojekter. Og så spiller den en central rolle i Ruslands krig mod Ukraine.

“Broen har en enorm betydning i den nuværende konflikt, for Rusland bruger den som logistisk forsyningslinje, blandt andet til at fylde Krim op med en hel masse forsvarsmateriel. Derudover er farvandene omkring omdrejningspunkt for alle flådeaktiviteter fra russisk side i forhold til angreb på Ukraine”, siger han.

Med en længde på 19 kilometer er det den længste bro i Europa og den største, Rusland nogensinde har bygget. Med en pris på næsten 22 milliarder er det formentlig også den dyreste.

Ifølge adskillige kilder er der alene til de ikoniske buer brugt 100.000 liter beskyttende maling i tre lag. Dertil kommer mange kilometers metalkonstruktion, som også skal beskyttes mod korrosion.

Det er svært at sige præcist, hvilke dele af broen, som er malet med Hempel-produkter. Men Danwatchs research viser, at adskillige firmaer har brugt Hempel til forskellige dele af broen. Billed- og videomateriale viser adskillige store afsnit af selve hovedkonstruktionen blive malet med Hempel – herunder angiveligt afsnittene 62-63, 113-114 og 134-135.

Et af firmaerne, Koldi-Prof, er en certificeret repræsentant og distributør af Hempel i Rusland. På sin hjemmeside skriver firmaet selv, at det har udført arbejde på over 20.000 m2 af broen.

Et andet, SSK-Protekt, er også officiel Hempel-repræsentant og har tidligere udtalt, at de har malet 300.000 m2 af broen.

Alligevel fastholder Hempel, at ingen i ledelsen anede uråd, og at hele ansvaret i stedet skal placeres hos en gruppe russiske ansatte, der bedrog Hempel ved at skjule leverancerne i ordrebøgerne.

Det fremgår af en redegørelse til Erhvervsstyrelsen, som advokatfirmaet Kromann Reumert har udarbejdet for Hempel, og som Danwatch har fået aktindsigt i. Redegørelsen er lavet, efter virksomheden opdagede leverancerne i 2019.

I redegørelsen fremgår det også, at man internt i Hempel havde diskuteret leverancer til broen, der forbinder Rusland med Krim, og som siden 2014 har været underlagt EU-sanktioner som følge af Ruslands ulovlige annektering af halvøen samme år.

”Som en del af undersøgelsen er det konstateret, at broen blev diskuteret internt i Hempel Rusland og med Hempel A/S, men at det blev konkluderet og klart instrueret af Hempel A/S, at Hempel Rusland ikke kunne være involveret i Krim-relaterede infrastrukturprojekter af sanktionsgrunde,” står der i redegørelsen.

Solgte på egen hånd

Alligevel begynder en gruppe russiske ansatte ifølge redegørelsen på egen hånd at sælge produkter til broen:

“Det er endvidere blevet fastslået, at visse medarbejdere i Hempel Rusland bevidst ignorerede denne beslutning og instruks og af en eller anden grund besluttede ikke at blokere for ordrer i forhold til broen fremover. I stedet blev der oprettet vildledende projektnavne for at skjule for Hempel Group, at Hempel Rusland var involveret i projekter vedrørende Krim-broen”.

I redegørelsen fremhæves det også, at de involverede ansatte alle var af russiske nationalitet. Dermed mener Hempel heller ikke, at den daværende direktør i Hempel Rusland, Peter de Groot, skulle have haft kendskab til leverancerne.

Som Danwatch for nylig skrev, var Peter de Groot manden, der i august 2016 fremlagde en plan om at fordoble produktionen i Rusland løbet af fem år. Det skete under et arbejdsmøde i Rusland med guvernør Sergey Morozov. Til stede ved mødet var også Richard Sand, der er bestyrelsesformand for Hempel-fonden, som ejer Hempel A/S, samt Hempels daværende administrerende direktør, Henrik Andersen, der i dag er CEO i Vestas.

Hempels topledelse til møde i Rusland, 2016. Her ses blandt andet Hempel Fondens bestyrelsesformand, Richard Sand, Hempel A/S’ administrerende direktør, Henrik Andersen, samt direktøren i Hempel Rusland, Peter de Groot. Foto: Myndighederne i Ulyanovsk (ulgov.ru)

Allerede i 2017 blev forudsigelsen indfriet, da Hempel i Ruslands omsætning steg fra 186 millioner kroner i 2015 til rekordhøje 400 millioner kroner.

Til slut i redegørelsen til Erhvervsstyrelsen understreger Hempel, at ledelsen intet kendskab har haft til leverancerne til Krim-broen.

“Hempel A/S har som en del af det interne undersøgelse undersøgte involveringen af ​​Hempel A/S og Hempel-koncernens rolle. Konklusionen er, at hverken Hempel A/S eller Hempel-koncernen har haft nogen rolle eller involvering i projekterne, som er i strid med gældende love og regler. Konklusionen er derfor, at EU’s sanktioner ikke er blevet overtrådt.”

Danwatch har forelagt Hempel dokumentationen og spurgt, hvorfor man først i 2019 opdager, at der er brugt Hempel-produkter på broen.

“Som tidligere udmeldt, blev vi i 2019 opmærksomme på forholdene i en rutinemæssig intern revision af vores russiske datterselskab,” lyder det i et skriftligt svar fra Hempel. 

Hvor mange liter Hempel-produkter har Hempel efterfølgende fundet ud af blev leveret til Krim? Hvor stor var denne omsætning?

“Vi deler ikke informationer om størrelsen eller værdien af historiske transaktioner.”

Hvor mange ansatte i Hempel Rusland var involveret i det bedrageri, som de ifølge den interne undersøgelse fra Kromann Reumert skulle stå bag ift at sælge Hempel til Krim-broen?

“Vi deler ikke specifik information omkring tidligere medarbejdere.”

Var den øverste ledelse i Hempel i Rusland, herunder Peter de Groot, involveret i dette bedrageri?

“Vi deler ikke specifik information omkring tidligere medarbejdere.”

Ifølge en aktindsigt hos Erhvervsstyrelsen i den undersøgelse, Kromann Reumert foretager i Rusland af salget til Krim-broen og flåden, fremgår det, at Hempel tilbage i 2016 bliver opmærksomme på, at der er efterspørgsel på Hempel-produkter til broen. Førte det til en øget opmærksomhed ift at sikre, at Hempel-produkter ikke endte på broen?

“Denne efterspørgsel var specifik til et bestemt land, hvori Hempel opererer, og en undersøgelse på det tidspunkt viste, at Hempel i det land ikke havde leveret til broen, og sagen blev lukket. Vi ønskede på ingen måde, at vores produkter blev brugt på Kerch-broen, og havde klart kommunikerede interne politiker og retningslinjer på området,” skriver Hempel og tilføjer:

 “Vi tager skarpt afstand fra, at nogle af vores produkter er endt på Kerch(Krim, red.) broen, og vi er stadig skuffede over, at det kunne ske.”

“Vi fik som tidligere nævnt eksterne juridiske eksperter og erhvervsefterforskere til at undersøge sagen grundigt. De forsikrede os om, at der ikke var sket sanktionsbrud. Vi orienterede desuden, som bekendt, relevante danske myndigheder om, hvad der var sket.”

Danwatch har også spurgt ind til, hvorfor Hempel og den russiske direktør Peter de Groot forlænger samarbejdet med russiske Koldi-prof i marts 2020, når billeder af Koldi-profs arbejde på broen afslører flere spande med Hempel-produkter (se i ovenstående billedgalleri): 

“Hempel Rusland leverede ikke bromalingssystemet til Koldi-prof. Som led i Hempel’s undersøgelse, modtog Hempel bekræftelse fra Koldi-prof på, at de ikke brugte Hempel-produkter i deres arbejde på broen. Derfor blev Koldi-prof ikke blokeret som fremtidig Hempel distributør,” skriver Hempel.

Har du et tip om Hempel? Så kan du kontakte journalisterne anonymt på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden
Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right