Regeringen forsvarer migrantsamarbejde med Libyen

Venstrefløjen vil have sat en stopper for Danmarks og EU’s tætte samarbejde med Libyen om at holde migranter væk fra Europa. Men udenrigsminister Jeppe Kofod (S) lægger op til at fortsætte trods anklager om systematiske menneskeretskrænkelser.
Dato
8. juli 2019
Venstrefløjen vil have sat en stopper for Danmarks og EU’s tætte samarbejde med Libyen om at holde migranter væk fra Europa. Men udenrigsminister Jeppe Kofod (S) lægger op til at fortsætte trods anklager om systematiske menneskeretskrænkelser.
Samarbejdspartner
Udgivet i samarbejde med Berlingske
Research: Katrine Poulsen
Redaktør: Jesper Hyhne | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark
BILLIONS FOR BORDERS - LIBYA

Regeringen forsvarer migrantsamarbejde med Libyen

Den danske regering er bekendt med forholdene for migranter i Libyen, bekræfter udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Omkring 6.000 migranter tilbageholdes  i øjeblikket i primitive fængsler over hele landet.
Foto: UNICEF

Det første bombe forvandlede området til et stort kaos og fik folk til at flygte. Så begyndte vagterne at skyde op i luften. Ti minutter senere ramte den anden bombe, lige oven i et rum fuld af migranter. 

Bombningen af migrantfængslet Tajura uden for den libyske hovedstad Tripoli i begyndelsen af juli genfortælles til den arabiske tv-station Al-Jazeerah af en sudanesisk mand, som overlevede. Mindst 60 af hans medfanger blev dræbt og 77 andre såret.

Angrebet på Tajura-fængslet er blot det seneste eksempel på den usikre situation, Libyens op mod 750.000 migranter befinder sig i. Ikke mindst de omkring 6.000, som ifølge de libyske myndigheder lige nu sidder fanget i mindst 23 primitive migrantfængsler over hele landet.

Siden magtkampen mellem Fayez Sarrajs FN-støttede regering i Tripoli og rivalen Khalifa Haftars oprørsgruppe Libyan National Army i april 2019 udviklede sig til åben borgerkrig er flere migrantfængsler blevet angrebet, bl.a. af LNA, der også mistænktes for at stå bag  bombningen af Tajura-fængslet.

Danwatch har undersøgt forholdene i de libyske migrantfængsler, hvor fangerne ifølge  FN’s særlige rapportør for Tortur, Nils Melzer, risikerer at blive udsat for alt fra sult, vold og tortur, til voldtægt, drab, menneske- og organhandel.  

EU’s og Danmarks bord

Danwatch’s research viser, at migranterne i Libyen tilbageholdes i tæt samarbejde med EU.

Det er EU, der træner, finansierer og koordinerer den libyske kystvagt, som i praksis er den myndighed, der står for at fange alle migranter, der forsøger at krydse Middelhavet fra Libyen til Malta og derefter Italien.

Ifølge EU’s egne dokumenter forsyner EU kystvagten i Libyen med alt fra skibe over kommunikationsudstyr til ligposer, som bliver brugt til de migranter, der dør under forsøget på at nå Europa. 

Til gengæld sørger Libyen for, at migranterne bliver pågrebet og bragt tilbage til Libyen, hvis de forsøger at krydse Middelhavet.

En praksis, som Melzer samt flere andre folkeretseksperter betegner som ulovlig og en overtrædelse af indtil flere FN-konventioner.

  • EU finansierer blandt andet humanitær bistand til tilbageholdte migranter, i praksis leveret af den International Organisation for Migration, IOM, der siden 2016 har haft status som FN-organisation.
  • EU finansierer også træning, skibe og andet udstyr til den libyske kystvagt, til grænsepolitiet og andre, herunder undervisning i menneskerettigheder for personale i en del af de libyske migrantfængsler. 
  • Og endelig hjælper EU’s civile grænsemission i Libyen, EUBAM, blandt andet det libyske indenrigsministerium med at koordinere grænseindsatsen både til lands og til vands. 

Læs også: FN-ekspert : EU og Danmark ignorerer forbrydelser mod menneskeheden

Partier kræver samarbejde stoppet

Flere partier i Folketinget er dybt bekymrede over samarbejdet med Libyen om at holde migranter og flygtninge væk fra Europa.

“Det er jo helt vanvittige ting, der foregår i Libyen med afpresning, voldtægt og tortur. Det er velkendt, men situationen bliver værre og værre. I dag befinder Libyen sig i åben borgerkrig”, siger Eva Flyvholm fra Enhedslisten.

Hun betegner samarbejdet med Libyen som “helt uacceptabelt” og mener, det er en stor skamplet på Danmark og EU’s image samt et udtryk for en dyb, dyb kynisme fra politisk hold i Danmark..

“Det er absurd, at Danmark bidrager til en systematisk mishandling af mennesker. Vores holdning er, at hverken Danmark eller EU skal bruge midler på den her form for migrantkontrol.Det er så grundlæggende forkert og umenneskeligt”.

Alternativets udenrigsordfører Rasmus Nordqvist er enig i, at migrantsamarbejdet med Libyen er uholdbart.

“I stedet for at støtte de libyske myndigheder bør vi bruge pengene på at hjælpe migranterne og gøre noget ved  årsagerne til migrationen”, siger Rasmus Nordqvist.

EU har medansvar

Margrete Auken, der sidder i  Europa-Parlamentet for SF er også meget oprørt over EU’s rolle i Libyen.

“Samarbejdet med Libyen er en skandale. Der kan ikke være nogen tvivl om, at EU er medansvarlig for de menneskerettighedskrænkelser migranter udsættes for i Libyen.

Det er jo EU, der træner den libyske kystvagt, så de er i stand til at holde migranter og asylansøgere væk fra Europa, mens vi vender ryggen til”, siger Margrete Auken.

“Det har EU et medansvar for. Det kan selv en ti-årig da forstå.”

De tre partier bebuder alle, at de vil tage sagen op, så snart Folketinget og Europaparlamentet træder sammen igen efter sommerferien.

Både Enhedslisten og Alternativet vil tage sagen op i Folketingets Europaudvalg og bl.a. stille en række spørgsmål til udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Rasmus Nordqvist er dog ikke særlig optimistisk, fordi Socialdemokratiet indtil nu har støttet samarbejdet med tredjelande som Tyrkiet og Libyen.

På europæisk plan vil Margrete Auken tage sagen op, når kandidaterne til EU’s topposter om lidt skal godkendes i Europa-Parlamentet. Her skal den spanske udenrigsminister Josep Borrell bl.a. godkendes til at overtage posten som EU’s udenrigschef efter italienske Federica Mogherini, der fratræder til oktober 2019.

Forsvarer samarbejdet

Danwatch har forelagt den skarpe kritik af Danmarks støtte for udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), men han har ikke ønsket at forholde sig til de  alvorlige anklager om konventionsbrud fra bl.a. FN’s repræsentant for Tortur, Nils Melzer.

I det mailsvar, som Danwatch har modtaget, forholder han sig ikke til kritikken fra Melzer og andre folkeretseksperter, men bekræfter, at den danske regering er bekendt med forholdene for migranter i Libyen.

”Forholdene i de libyske detentionscentre er forfærdelige. Derfor har EU presset på for, at centrene lukkes, og migranter behandles i overensstemmelse med internationale standarder og menneskerettigheder”, skriver Jeppe Kofod.

Han understreger, at Danmarks langsigtede mål er at løse migrationsudfordringen ved at  afhjælpe årsagerne til migration.

Tidslinje

EU's migrations-politik

Efter flygtningekrisen i 2015 har EU taget en lang række initiativer for at få kontrol over strømmen af migranter og flygtninge til Europa. Få overblik over udviklingen her

Flygtningekrise i Europa

Over en million flygtninge fra især Syrien og migranter fra bl.a Afghanistan og Afrika ankommer til EU. Tusinder vandrer ad danske landeveje til Sverige. 21.316 søger asyl i Danmark

EU lancerer Operation Sophia

EU iværksætter søredningsoperation i Middelhavet. Formålet er at stoppe menneskesmugling og redde nødstedte flygtninge og migranter

EU lufter idé om lejre i Nordafrika

Tyskland og Frankrig søsætter ideen om at oprette lejre for migranter og flygtninge i Nordafrika. Danmark støtter ideen

Topmøde i Valetta

EU vedtager en fempunkts handlingsplan, der skal stoppe strømmen af migranter og flygtninge til EU. De vil lave aftale med Tyrkiet, stoppe bådflygtninge og opretter en særlig fond for Afrika, EUTF

Dannmark indfører grænsekontrol

Danmark indfører grænsekontrol ved grænsen til Tyskland som svar på at Sverige lukker grænsen til Danmark

Aftale med Tyrkiet

EU og Tyrkiet indgår aftale, der forpligter Tyrkiet til at tage alle migranter, der kommer til Grækenland fra Tyrkiet, retur.Til gengæld skal EU modtage et tilsvarende antal asylsøgere. Pris 3 mia euro. Tyrkiet kritiseres for at skyde mod flygtninge og sende dem retur til Syrien

Træning af Libyens kystvagt

Efter lukningen af den østlige rute fra Tyrkiet, forsøger stadig flere flygtninge og migranter at nå EU over havet fra Libyen. EU begynder træning og udstyring af den libyske kystvagt

EU vil samarbejde med nabolande

EU's stats og regeringschefer beslutter at styrke samarbejdet om at stoppe migrationen til Europa med en række forskellige nabolande. Heriblandt Egypten

Aftale med Libyen

Trods stadig flere rapporter om overgreb i libyske migrantfængsler, indgå Italien en aftale med Libyen om at stoppe migrationen til EU, optræne den libyske kystvagt og returnere bådflygtninge og migranter til Libyen

Aftale med Marokko

EU og Spanien intensiverer samarbejdet med Marokko om migrantkontrol. Marokko indvilger i at tage bådflygtninge på vej til Spanien, retur. Til gengæld får Marocco bedre handelsaftaler. Amnesty kritiserer Marokko for masseinternering og udvisninger uden retfærdig rettergang

Operation Sophia begrænses

EUs redningsmission skærer voldsomt ned på missionen i Middelhavet. Ansvaret for at redde nødstedte migranter og flygtninge overlades til de nordafrikanske landes kystvagter

Borgerkrig i Libyen

Libyan National Army, der ledes af general Khalifa Haftar erobrer kontrollen med store dele af landet. Forsøger at vælge Fayez Sarrajs FN-anerkendte regering i Tripoli
2015 april
2015 juni
2015 september
2015 november
2016 januar
2016 marts
2016 august
2018 september
2017 februar
2019 februar
2019 marts
2019 april

”For at undgå de menneskelige tragedier skal EU og FN hjælpe mere og flere ved at adressere de bagvedliggende årsager til, at mennesker sendes på flugt eller ønsker at migrere til Europa”, siger han og forsikrer, at: “Den danske regering vil arbejde for et mere humant asylsystem inden for gældende international ret”.

Jeppe Kofod fremhæver desuden, at EU støtter repatriering af migranter fra Libyen.

Siden 2017 har EU i tæt samarbejde med FN og med dansk støtte hjulpet mere end 43.000 irregulære migranter tilbage til deres hjemlande, oplyser han.

3.000 øvrige flygtninge er ifølge ministeren blevet genbosat og 1.700 irregulære migranter og flygtninge, der var fanget i konfliktzonen, er blevet evakueret.

ØJENVIDNEBERETNINGER

Fanget i Libyens migrantsystem

Op mod 750.000 migranter og asylansøgere er ifølge FN fanget i det borgerkrigshærgede Libyen, hvor to regeringer og et utal af militser kæmper om magten. Afpresning, tortur og voldtægt af migranter og asylansøgere er en måde at finansiere krigen på. Danwatch har samlet udsagn fra nogle af dem, der har oplevet forholdene på egen krop.

Øjenvidneberetningerne kommer fra nylige rapporter udarbejdet af bl.a. Human RIghts Watch, Global Detention Project, Læger uden Grænser, Womens Refugee Commission, UNSMIL og UNHCR​
Kilder
Øjenvidneberetningerne kommer fra nylige rapporter udarbejdet af bl.a. Human Rights Watch, Global Detention Project, Læger uden Grænser, Womens Refugee Commission, UNSMIL og UNHCR​

Migranternes eget valg

Den tidligere Venstre-regering har løbende forsvaret samarbejdet med Libyen.

Og Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen bekræfter, at det stadig er tilfældet.

Han mener samarbejdet med Libyen er nødvendigt for at stoppe indvandringen til Europa fra især Afrika.

“Vi samarbejder med Libyen for at forhindre, at ulovlige migranter kommer til Europa. Og for at redde de mennesker, der ellers risikerer at dø på vejen hertil”, siger han med henvisning til de tusindvis af migranter og asylansøgere, som de seneste år er druknet under forsøget på at nå Europa, bl.a fra Libyen.

“Alternativet er jo, at migranterne risikerer liv og lemmer for at komme hertil, eller at de drukner undervejs”, siger Michael Aastrup Jensen.

Han mener derfor, at det er i migranternes egen interesse at blive stoppet af den libyske kystvagt, inden de når deres mål.

“Når de så er kommet hertil Europa, risikerer de jo i meget høj grad at ende som afviste asylansøgere, fordi de fleste er migranter og ikke flygtninge. Det er den situation, vi forsøger at forhindre, også for migranternes skyld”, siger han.

Michael Aastrup Jensen mener ikke, at Danmark har et medansvar for forholdene i det libyske migrantsystem.

“Der er ingen, der har tvunget migranterne til at rejse ind i Libyen i første omgang. Det er deres eget valg. Vi kan ikke holdes ansvarlige for, at de vælger at rejser igennem Libyen. Vi sørger for at give dem et alternativ”, siger han.

Han afviser også, at EU eller Danmark bryder de internationale konventioner ved at samarbejde med de libyske myndigheder om tilbageholdte migranterne.

“Libyen befinder sig desværre i en de facto borgerkrig. Reelt har vi derfor ikke kontakt med alle de stamme- og oprørsledere, som er i landet. Det er et problem, men vi gør alt, hvad vi kan for, at forholdene for migranter i Libyen skal være så humane som muligt”, siger Michael Aastrup Jensen.

FAKTA

Det siger konventionerne

Danmark har underskrevet en lang række internationale konventioner, som forpligter til at respektere menneskerettighederne.

Nogle af de vigtigste i forbindelse med Danmarks mulige medansvar for returnering af migranter og asylansøgere til Libyen er disse tre konventioner:

Konventionen forbyder alle former for tortur samt anden grusom, umenneskelig og nedværdigende behandling samt enhver form for medvirken hertil. Det hedder f.eks, at; 

Artikel 3:
“Ingen deltagende stat må udvise, tilbagelevere eller udlevere en person til en anden stat, hvor der er vægtige grunde for at antage, at han vil være i fare for at blive underkastet tortur.”

 

Konventionen handler om de grundlæggende rettigheder, alle mennesker har uanset  baggrund, f.eks:

Artikel 6:
Ethvert menneske har en naturgiven ret til livet. Denne ret skal beskyttes ved lov. Ingen må vilkårligt berøves livet.

Artikel 7: 
Ingen må underkastes tortur eller grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf.

Artikel 8: 
Ingen må holdes i slaveri; slaveri og slavehandel under enhver form skal være forbudt.

Artikel 9: 
Enhver har ret til frihed og personlig sikkerhed. Ingen må underkastes vilkårlig arrest eller frihedsberøvelse.

Konventionen handler om, hvordan stater indgår internationale aftaler og traktater, samt hvordan disse skal overholdes, f.eks;

Artikel 26:
Enhver ikraftværende traktat er bindende for dens deltagere og skal opfyldes af dem i god tro.”

Artikel 31: 
“En traktat skal fortolkes loyalt i overensstemmelse med den sædvanlige betydning, der måtte tillægges traktatens udtryk i deres sammenhæng og belyst af dens hensigt og formål.”

Kilder: Retsinformation.dk og menneskeret.dk

Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross