Undersøgelse
Støt Danwatch

Ulovligt træ fra Sibirien lander på danske børneværelser

Børnemøbler solgt i IKEA kan have en uhyggelig fortid. I de flade pakker fra møbelgiganten gemmer sig træ fra en russisk skov-baron, som er dømt for ulovligt skovbrug. IKEA har købt træ fra skov-baronen i årevis.
Dato
13. august 2021
Børnemøbler solgt i IKEA kan have en uhyggelig fortid. I de flade pakker fra møbelgiganten gemmer sig træ fra en russisk skov-baron, som er dømt for ulovligt skovbrug. IKEA har købt træ fra skov-baronen i årevis.
Illustration: Sarah Hartvigsen Juncker
Redaktør: Charlotte Aagaard | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark
En Danwatch-undersøgelse

Ulovligt træ fra Sibirien lander på danske børneværelser

På Viktors børneværelse står en lille ramponeret IKEA-stol.

“Ja, den kan holde til, at et barn sidder på den, men han skal ikke vippe alt for meget på den, før den går i stykker af det”, siger hans mor Anne Baastrup Holm. 

Ét er, at stolen ikke kan holde til at blive moslet. Noget andet er, at den certificerede bæredygtige børnestol måske slet ikke er så venlig ved kloden, som den giver sig ud for. En rapport fra den britiske organisation Earthsight viser, at IKEA har solgt møbler til alverdens børneværelser lavet af træ, der kommer fra ulovlige skovdrift i Rusland, nærmere betegnet skove, ejet af den excentriske lokalpolitiker Evgenij Bakurov fra Østsibirien. 

Danwatch kan nu afsløre, at træ fra ulovlig skovhugst også kan være landet på danske børneværelser, som for eksempel hjemme hos Anne og Viktor. 

En analyse af IKEAs indkøb af træ viser, at IKEA har købt træ fra den russiske skovbaron i mindst seks år, og senest i Danmark i juli 2021 solgte IKEA et dukkehus med navnet Flisat og en børnestol af mærket Sundvik, som altså kan indeholde træ fra netop Evgenij Bakurovs ulovlige skovdrift. 

“Som privatperson har man jo ingen mulighed for at følge hvor træ kommer fra hos en global koncern som IKEA. Og hvis man så heller ikke kan stole på certificeringerne er det jo fuldkommen uigennemskueligt”, siger Anne Baastrup Holm.

IKEA var usikre på bæredygtigt skovbrug

Pressemedarbejder hos IKEA, Hannes Mård skriver i en mail til Danwatch, at IKEA blandt andet bruger blockchain-teknologi, en slags database, som gør det ekstra svært at snyde, og at IKEA selv foretager kontroller af skovbrug, som virksomheden køber træ af:

“Vi har analyseret skovdriften i Sibirien og russisk Fjernøsten med et særligt fokus på skovsanering, og siden marts 2021 har vi derfor ikke modtaget træ, som kommer fra Evgenij Bakurovs virksomheder”, skriver Hannes Mård og tilføjer: 

“Det besluttede vi, fordi vi ikke var helt sikre på, at vi kunne garantere bæredygtigt skovbrug”.

Knap en femtedel (19 procent) af verdens skove målt på overfladeareal ligger i Rusland. Størstedelen er såkaldt tajga-skov, som også kendes som boreal skov. 

Her vokser især  gran, birk, europæisk bøg, ædelgran, fyr, eg, lind og elm. 

Ruslands tajga-skove binder årligt mellem 300 og 600 milliarder tons CO2. Studier har advaret om, at skovfældningen i Rusland sammen med skovbrande kan bringe skovenes netto-optagelse af CO2 ned på nul mellem årene 2040 og 2050.

Bakurovs egne virksomheder oplyser dog til Earthsight i april måned, at de fortsat leverer træ til IKEA, men det vender vi tilbage til. 

Klodens anden lunge

Ruslands såkaldte tajga-skov er verdens største skovområde. Det dækker store dele af det østlige Sibirien, og sammen med de tropiske regnskove er skovene afgørende for, at den globale opvarmning holdes nogenlunde i skak. Nasa vurderer, at de omfattende skovbrande i netop tajgaen i Rusland kan lukke store mængder CO2 gemt i skoven ud i atmosfæren og på den måde påvirke klimaet i en meget negativ retning.

Dybt inde i de russiske tajga-skove nær Baikal-søen holder rigmanden og lokalpolitikeren Evgenij Bakurov til. I en video fra 2016, der skal promovere ham og hans firma ExportLes Group, ser man ham køre rundt i store biler, mens han tilser sine fem skovbrug. Især ét af dem er han rigtig stolt af, for det er certificeret bæredygtigt af Forest Stewardship Council, FSC. 

Kortet herunder viser, stort et område Ruslands tajga-skove dækker

Artikel 25.1 i FN’s verdenserklæring om menneskerettigheder

På et område, der strækker sig over 200 kilometer nær byen Bratsk, kontrollerer Evgenij Bakurov 13 skovområder. På otte af dem er han dømt for at overtræde loven. I kortet herunder viser de skraverede områder, hvor skovområdet er fredet. 

Tryk på kortet for at se det i stort

Den ulovlige skov

I Rusland skal man leje et stykke skov af staten, hvis man vil drive skovbrug. 

I lejekontrakten fremgår det, hvor meget træ, man må fælde på området. Der er skrappe regler for skovbrug i Rusland i det hele taget. Blandt andet må man ikke fælde træer tæt på vandløb, man forpligter sig med en lejekontrakt til at genplante de skove, man fælder, og der er skrappe regler for, hvor tæt på vandløb, du må fælde træerne, hvordan og hvor meget du skal genplante, og hvilke træer du skal lade stå. 

Ifølge en afgørelse i russisk højesteret må nemlig man ikke bare ændre sin lejekontrakt på et skovområde, fordi man kan overtale en embedsmand til at gå med til det. Inden da skal man foretage en undersøgelse af, hvad skoven kan holde til, og da der ved ændring er tale om en ny kontrakt, skal den udbydes til andre skovbrug ved en offentlig auktion.

Evgenij Bakurov og hans fem skovbrug har 13 lejeaftaler med staten, og på otte af de skovområder er han og hans virksomheder dømt for at drive rovdrift. På fem skovområder er han dømt for at fælde træer for tæt på vandløb, så der var fare for, at kystlinjen kunne skylle væk, og på fem af skovområderne har han i flere tilfælde fældet fredede, gamle træer.

FSC er en certificeringsordning for træ og papir, der fortæller forbrugerne, at den vare de køber, er produceret således, at der ikke bliver fældet mere træ end skoven kan nå at reproducere. 

FSC er skabt af en række virksomheder, sociale organisationer og miljøorganisationer. Derfor fokuserer certificeringen både på miljø og arbejdskraft, ligesom certificeringen stiller krav om, at alle gældende lovgivninger i et område overholdes.

 

Det vil sige, at en monitoreringsvirksomhed har godkendt, at skovbruget bliver drevet med omtanke på dyr og natur, at der ikke fældes mere skov, end skoven selv kan genskabe, og at skovbruget lever op til den nationale lovgivning.

“Efter vi blev FSC-certificeret væltede ordrerne ind, og der kom IKEA også”, fortæller han i videoen. IKEA bruger nemlig udelukkende træ, som bærer det grønne mærke fra FSC. Det skal sikre, at der ikke er ulovligheder i varekæden, og at skovbrugene lever op til en række nationale krav.

“IKEA siger, vi har valgt at få træ fra jer, for I sender tømmeret hurtigere, end vi kan nå at overføre pengene til jer”, siger Evgenij Bakurov i videoen.

Problemet er bare, at Evgenij Bakurov og virksomhedernes under ExportLes Group har adskillige domme for ulovligt skovbrug bag sig. Det gælder også for det FSC-certificerede skovbrug, der i mindst seks år har leveret til IKEA, og som FSC altså har garanteret over for forbrugerne, at overholder Ruslands lovgivning.

Det viser retsdokumenter fra 10 sager hos den regionale domstol i Irkutsk, som Danwatch har gennemgået. Den 29. juni 2020 blev et af de områder, hvor IKEA har fået træ fra, blandt andet dømt for at fælde tusindvis af kubikmeter mere træ, end de egentlig havde ret til.

Ifølge de lejekontrakter, lokalpolitikeren Evgenij Bakurov har indgået med den russiske stat om skovområder, har han ret til at fælde lige under 90.000 m3 træ. Men på grund af gentagne ulovlige udvidelser af lejekontrakterne er der fældet meget mere skov. I FSCs monitoreringsrapporter for Bakurovs skovdrifter kan man læse, at han har fældet 677.000 m3 træ. 

Det vil sige, at for hver 7,8 hele træer, der sælges fra Bakurovs skovdrifter, er ét træ lovligt fældet.

FAKTA

7 ud af 8 træer er fældet ulovligt

Evgenij Bakurov har ret til at fælde lige under 87.867 m3 træ. Men han har fældet 688.778 m3 træ. Det vil sige, at cirka for hvert 8 stykker tømmer, der sælges fra Bakurovs skovdrifter, er kun ét enkelt lovligt fældet.

Bakurovs virksomheder er også dømt for ulovlig fældning af træer under dække af, at træerne angiveligt skulle være syge eller døde på tre af sine skovområder.

Satellitbilleder fra Google Earth af fem af Bakurovs skovområder viser, at beskyttede områder er blevet ryddet fuldstændigt for skov, selvom loven foreskriver, at man skal lade enkelte træer blive stående ved fældning af syge træer i området. Selv efter de regionale domstole i blandt andet 2020 har beordret Bakurovs virksomheder til at stoppe med at fælde fredede træer i tre områder, viser satellitbilleder fra EU’s Rumagentur, at den ulovlige skovdrift er fortsat.

Beskyttet skov 2020
Beskyttet skov 2014

IKEA er verdens største forhandler af møbler, og med 422 forretninger spredt ud over 50 lande er der behov for rigtig meget FSC-certificeret tømmer for at fylde børneværelser, spisestuer og køkkener rundt om i verden. For IKEA bruger udelukkende bruger træ med det grønne FSC-mærke.

Men alt det træ kommer et sted fra.. 

I reklamevideoen fra 2016 fortæller Evgenij Bakurov, at han sælger træ til fabrikker, som befinder sig i den kinesiske havneby Qingdao, hvis primære kunde er IKEA. Men træet lander også af andre omveje i IKEAs møbler.

Data fra det russiske tømmer-tracking-system viser, at Bakurovs virksomheder sælger træ til en savmølle, der bærer navnet Uspekh, som betyder succes på russisk. Uspekh ligger lige ved siden af ExportLes Groups bearbejdelsesanlæg i en lille by uden for Bradsk ved Baikalsøen i Sibirien.

Mindst halvdelen af det FSC-certificerede træ, som Uspekh modtager kommer fra Bakurovs virksomheder. Det viser FSCs egne opgørelser og det nationale tømmer-tracking-system. I et interview med Earthsight bekræfter Uspekhs direktør Anna Prelovskaya, at IKEA står for 50-70 procent af savmøllens omsætning afhængigt af sæsonen.

Beskyttet skov september 2019
Beskyttet skov juli 2019

Sådan lander træet i IKEA

IKEA er verdens største forhandler af møbler, og med 422 forretninger spredt ud over 50 lande er der behov for rigtig meget FSC-certificeret tømmer for at fylde børneværelser, spisestuer og køkkener rundt om i verden. For IKEA bruger udelukkende bruger træ med det grønne FSC-mærke.

Men alt det træ kommer et sted fra.. 

I reklamevideoen fra 2016 fortæller Evgenij Bakurov, at han sælger træ til fabrikker, som befinder sig i den kinesiske havneby Qingdao, hvis primære kunde er IKEA. Men træet lander også af andre omveje i IKEAs møbler.

Data fra det russiske tømmer-tracking-system viser, at Bakurovs virksomheder sælger træ til en savmølle, der bærer navnet Uspekh, som betyder succes på russisk. Uspekh ligger lige ved siden af ExportLes Groups bearbejdelsesanlæg i en lille by uden for Bradsk ved Baikalsøen i Sibirien.

Mindst halvdelen af det FSC-certificerede træ, som Uspekh modtager kommer fra Bakurovs virksomheder. Det viser FSCs egne opgørelser og det nationale tømmer-tracking-system. I et interview med Earthsight bekræfter Uspekhs direktør Anna Prelovskaya, at IKEA står for 50-70 procent af savmøllens omsætning afhængigt af sæsonen. 

Danwatch ville gerne har talt med Anna Prelovskaya om certificeringen og leverancerne til IKEA, men direktøren for savværket har ikke svaret på vores henvendelser. 

Ved hjælp af det russiske tømmer-tracking-system og shippingdokumenter kan Danwatch imidlertid spore træet fra Uspekh til møbelproducenten PT Karya Sutarindo på øen Java i Indonesien. Og det er blandt andet her, IKEA producerer de populære Sundvik stole, som Viktor har på sit værelse

Også andre populære IKEA møbler stammer herfra. Det gælder blandt andet varehusets populære Flisat dukkehus, som også sælges i IKEA. PT Karya Sutarindo producerer også børnesenge, garderobeskabe, borde, gyngestole og en anden type stol alle af mærket Sundvik for IKEA. Disse møbler kan også være solgt fra danske varehuse, men i Danmark har vi ikke fundet dem i IKEA Taastrup i juli måned.

Både stolene og dukkehusene og alle de andre møbler er lavet af fyrretræ, som ikke vokser naturligt på Java. Tolddokumenter og eksportdata på fyrretræsmøbler samt importoplysninger viser, at langt det meste træ til IKEA-møblerne kommer fra  savværket i Uspekh.

Træet fra ét af Evgenij Bakurovs skovbrug er FSC-certificeret. På det pågældende skovbrug er 86 procent af alt træ, der bliver fældet ulovligt.
Virksomheden Kabel fælder alt sit træ på det FSC-certificerede skovbrug og sælger derefter træ til savmøllen Uspekh.
Mindst halvdelen af det FSC-certificerede træ, Uspekh køber, kommer fra Kabel og dermed fra det FSC-certificerede skovbrug.
98 procent af den eksport fra Uspekh, vi har kunnet dokumentere, sælges til IKEAs leverandør i Indonesien, som hedder PT Karya Sutarindo.
Derfra sejles møblerne til Europa og USA og via Bremerhafen i Tyskland, kommer møblerne til Danmark, hvor vi har fundet dem i IKEA Taastrup.

Lovligt ulovligt træ

Alligevel fortsætter IKEA med at stole på FSC-certificeringer, skriver pressemedarbejder Hannes Mård i en udtalelse til Danwatch, da vi beder om et interview.

“FSC har påtaget sig en opgave, andre før dem ikke har været i stand til”, skriver Hannes Mård fra IKEA i en email til Danwatch. Han peger på, hvordan FSC har skabt en certificeringsordning, som både miljøorganisationer og virksomheder kan stå inde for. Han tilføjer: 

“Vi anerkender, at der kan være problemer i skovbrug. Derfor har IKEA et system, der skal sikre, at der ikke er problemer med træet, hvor vi sætter ind fra flere sider. En af de ting, vi gør, er at sikre, træet er FSC-certificeret”.

Danwatch har skrevet til IKEA for at høre, hvordan virksomheden forholder sig til, at træ fra ulovligt skovbrug kan være landet i børneværelser verden over via deres forretninger. 

Vi har blandt andet spurgt, om IKEA fortsat kan stole på træ fra Rusland efter de her afsløringer, hvorvidt forretningen fortsat stoler på FSC-certificeringen, og hvordan virksomheden kan vide, at det træ, man har købt fra Bakurov er lovligt fældet, sådan som IKEA påstår i et svar til Earthsight. 

Pressemedarbejder Hannes Mård skriver i en mail, at IKEA under ingen omstændigheder accepterer ulovligt fældet træ i deres varekæde:

“Det er vores ansvar at sikre, at det træ, vi bruger er lovligt”, skriver Hannes Mård og fortsætter:

“Vi bekræfter, at en række af vores leverandører har købt træ fra virksomheder kontrolleret af Evgenij Bakurov. Da skovhøsten formelt er godkendt af de russiske myndigheder, har IKEAs leverandører fulgt lovgivningen, da de købte træet”.

FSC igangsætter undersøgelse

Det er ikke nyt for certificeringsordningen FSC, at der er problemer med ulovligt træ i russisk Fjernøsten, siger FSC Internationals Chief System Integrity officer, Marc Jessel, til Danwatch:

“Vi var godt klar over, at der var en diskrepans mellem hvordan lovene for skovsanering blev tolket på føderalt og på regionalt plan,” siger han og henviser til, at de skovbrug, Danwatch har undersøgt, havde fældet næsten 7 ud af 8 stykker træ ulovligt, fordi de ifølge en afgørelse i Ruslands højesteret havde udvidet lejekontrakter på skovarealer ulovligt. 

FSCs pressekontor skriver derudover i en mail, at den lokale certificeringsorganisation Forest Certification, som har udstedt certificeringer til virksomheder i ExportLes gruppen, kendte til nogle af problemerne og allerede var i gang med at undersøge sagen. Derfor er FSC nu ved at undersøge Forest Certification.

“Jeg kan ikke fortælle dig endnu, om ceritificeringsvirksomheden har arbejdet mangelfuldt. Men jeg kan fortælle, at det er noget, vi er ved at se nærmere på”, siger Marc Jessel. 

FSC skriver, at de tager beskyldningerne alvorligt og har bedt den internationale certificeringsordning for certificeringer, ASI, undersøge sagen om Bakurov og herunder Forest Certification. Derudover understreger FSC, at det som virksomhed ikke er muligt at lade FSC-mærkningen stå alene. 

“FSC er et frivilligt værktøj og kan ikke erstatte officielle myndigheders kontrol og tiltag mod ulovligheder, som ofte er roden til problemer i skovbranchen”, skriver FSC til Danwatch i en email.

“Hos FSC mener vi, at det giver mening, at vi er til stede i både høj-risiko-lande som i lav-risiko-lande. Derfor ender vi også i situationer, som den vi er i med Bakurovs virksomhed lige nu. Men vi lærer fra de her situationer og de er med til at sikre, at vi styrker vores systemer”, slutter Marc Jessel. 

Sælger de stadig træ til IKEA? 

Hjemme på Viktors børneværelse er Anne Baastrup Holm ikke imponeret over hverken IKEA eller FSC, som altså har godkendt træet. 

“Når man ser et FSC-mærke, bør man kunne regne med, at træet er bæredygtigt. Det er rystende, at der ikke er bedre kontrol. En stor virksomhed som IKEA burde have styr på det, og har jo i hvert fald ressourcerne til at få styr på det, hvis de ville”, siger Anne Baastrup Holm og fortsætter:

“Hvis IKEA kun køber FSC-mærket træ, bør de tjekke, om de skovdrifter, de køber fra, faktisk lever op til certificeringen. Som forbruger kan man jo ikke stole på sådan en certificering, hvis man finder ud af, at halvdelen af det er svindel og humbug”.

Danwatch har kontaktet Evgejnij Bakurov samt hans virksomheder for at få en kommentar til denne artikel, men hverken han eller ansatte i ExportLes Group er vendt tilbage.

Bakurovs virksomhed oplyser i april til Earthsight, at de stadig sælger træ til IKEA, selvom IKEA fortæller, at de lukkede for træ fra Bakurov i marts. Ifølge en talsmand for Evgeny Bakurovs har ExportLes stadig kunder, som køber træ af virksomhederne under Bakurov, og som så sælger det som færdige IKEA-produkter. Det oplyser han i et telefoninterview med Eathsight i slutningen af april. Det har ikke været muligt for Danwatch at dokumentere, at Bakurovs virksomheder fortsat sælger træ til IKEA.

Danwatch ville gerne har talt med Anna Prelovskaya om certificeringen og leverancerne til IKEA, men hun har ikke svaret på vores henvendelser. 

Danwatch har ligeledes kontaktet IKEAs indonesiske leverandør PT Karya Sutarindo. De er heller ikke vendt tilbage på vores henvendelser. De har dog tidligere svaret på Earthsights henvendelser, og det kan du læse her

Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross