Dansk IT-gigant opruster Emiraternes militær – trods dansk eksportforbud

IT-firmaet Systematic leverer militært software til Emiraterne, selv om Danmark har sat en stopper for al militær eksport til landet, der er mistænkt for krigsforbrydelser i Yemen. Eksperter vurderer, at firmaet omgår det danske forbud.
IT-firmaet Systematic leverer militært software til Emiraterne, selv om Danmark har sat en stopper for al militær eksport til landet, der er mistænkt for krigsforbrydelser i Yemen. Eksperter vurderer, at firmaet omgår det danske forbud.
Samarbejdspartner
Udgivet i samarbejde med TV2 og Lighthouse
Illustration og grafik: Sarah Hartvigsen Juncker, Johan Seidenfaden / Video: Roselyn Min
Redaktør: Jesper Hyhne | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark
En Danwatch-undersøgelse

Dansk IT-gigant opruster Emiraternes militær – trods dansk eksportforbud

I Danmark må man ikke eksportere militært udstyr til De Forenede Arabiske Emirater. I efteråret 2018 sagde regeringen stop på grund af risikoen for, at produkterne blev anvendt i krigen i Yemen, som Emiraterne har spillet en ledende rolle i. 

85.000 børn var allerede dengang sultet ihjel som følge af krigen, der har ført til, hvad FN betegner som “verdens værste humanitære krise”.

I dag, næsten tre år senere, fortsætter Emiraternes krig i Yemen. Det samme gør den danske IT-virksomhed Systematics forretninger i Emiraterne. Trods det danske eksportstop er Systematic nemlig fortsat med at levere og implementere det avancerede kommando- og kontrolsystem SitaWare hos det emiratiske militær. 

Systematics fortsatte oprustning af Emiraterne fremgår af konti på sociale medier, jobannoncer, årsrapporter og aktindsigter i Systematics aktiviteter, som Danwatch har undersøgt i samarbejde med TV2 og det internationale researchcenter Lighthouse Reports. 

Menneskeretsorganisationer mener, at det er dybt problematisk, at en dansk virksomhed leverer militært software til Emiraterne, der er beskyldt for alvorlige krigsforbrydelser i Yemen. 

“Der er en meget stor risiko for, at militært udstyr, som eksporteres til Emiraterne, vil blive anvendt til at begå alvorlige menneskerettighedskrænkelser og overtrædelser af den internationale folkeret i Yemen”, siger Patrick Wilken, ekspert i våbenkontrol hos Amnesty International.

Det samme mener Yemen-ekspert hos Human Rights Watch, Afrah Nasser. 

Ifølge FN er omkring 400.000 yemenittiske børn så underernærede, at de risikerer at dø inden for kort tid.  En af dem, der har sultet på grund af Emiraternes fødevareblokade, er Fatima Ibrahim Hadi,  der kun vejer ti kilo. Foto: Khaled Abdullah/Reuters.

Tidslinje

Sådan kan Systematic fortsætte eksporten til Emiraterne

Samtidig med at danske myndigheder i efteråret 2018 satte en stopper for Systematics militære eksport til Emiraterne, søgte firmaet eksporttilladelse fra et britisk datterselskab.

2016-2017

Systematic får tre tilladelser fra danske myndigheder til at eksportere SitaWare til Emiraterne.

22. november 2018

Danmark beslutter at suspendere al fremtidig militær eksport til Emiraterne med henvisning til Yemen-krigen.

12. februar 2019

De britiske myndigheder giver Systematic tilladelse til at eksportere SitaWare til Emiraterne.

Sådan kan Systematic fortsætte eksporten til Emiraterne

Samtidig med at danske myndigheder i efteråret 2018 satte en stopper for Systematics militære eksport til Emiraterne, søgte firmaet eksporttilladelse fra et britisk datterselskab.

2016-2017

Systematic får tre tilladelser fra danske myndigheder til at eksportere SitaWare til Emiraterne.

2016-2017
22. november 2018

Danmark beslutter at suspendere al fremtidig militær eksport til Emiraterne med henvisning til Yemen-krigen.

22. november 2018
12. februar 2019

De britiske myndigheder giver Systematic tilladelse til at eksportere SitaWare til Emiraterne.

12. februar 2019

Ifølge FN har krigen i Yemen kostet mere end 230.000 mennesker livet, og FN frygter, at landet nu er på vej mod den værste sultkatastrofe, verden har set i årtier.

Emiraterne beskyldes for at været medansvarlig for netop  hungersnøden i Yemen ved at afholde mad og nødhjælp fra at nå frem til landet.

Den britiske omvej

Et britisk datterselskab blev løsningen, da den danske regering i efteråret 2018 satte en stopper for Systematics eksport til Emiraterne.

I årene før eksportstoppet eksporterede Systematic, der også leverer skræddersyede IT-løsninger som elektroniske patientjournaler og bibliotekernes udlånssystemer til den offentlige sektor i Danmark, militært software til Emiraterne direkte fra deres hovedkontor i Aarhus.

Som konsekvens af Yemen-krigen besluttede det danske udenrigsministerium den 22. november 2018 at suspendere al eksport af våben og militært udstyr til Emiraterne.

Men allerede den 16. oktober 2018 afviste Udenrigsministeriet en ansøgning fra Systematic om fortsat militær eksport til Emiraterne, fordi eksporten risikerede at medvirke til alvorlige menneskerettighedskrænkelser. 

Kun tre uger efter Udenrigsministeriets afvisning, den 8. november 2018, søgte Systematic en eksporttilladelse til Emiraterne i Storbritannien. Den 28. november 2018 søgte firmaet britisk eksporttilladelse igen.

Det fremgår af en række aktindsigter hos britiske og danske myndigheder, som Danwatch, TV2 og Lighthouse har fået. 

I dag fortsætter Systematic med at forsyne Emiraterne med militært software, nu blot eksporteret fra Danmark til Emiraterne via Systematics britiske datterselskab.

Systematic afviser, at de gør noget galt ved at eksportere den danske software til Emiraterne via Storbritannien.

”Vi søger naturligvis ikke at undgå danske regler. Vi har alle nødvendige tilladelser og er fuldt transparente”, skriver virksomhedens pressechef Maia Lindstrøm Sejersen i en mail til Danwatch.

Jobopslag afslører tæt samarbejde

IT-firmaets fortsatte leverancer af militært software til Emiraterne fremgår blandt andet af flere stillingsopslag offentliggjort på emiratiske jobportaler i 2020 og 2021.

De viser, at Systematic flere gange, siden det danske eksportstop trådte i kraft i 2018, har søgt personale til at levere og implementere SitaWare hos det emiratiske militær. 

“Vores engagement i de Forenede Arabiske Emirater vokser, og vi har brug for en ambitiøs og erfaren leder”, står der blandt andet i et jobopslag fra sommeren 2020, hvor Systematics kontor i Abu Dhabi søger en projektleder til “levering, udrulning og support” af produktpakkerne SitaWare og IRIS til den emiratiske flåde. 

Jobopslagene viser også, at samarbejdet med det emiratiske militær sker i tæt samarbejde med det danske hovedkontor.

Systematic skriver, at projektlederen, udover at implementere SitaWare i Emiraternes flåde, skal forvente jævnlige besøg til Systematics hovedkontor i Aarhus, og have “en naturlig evne” til at bygge bro mellem Systematics kontor i Emiraterne og det danske hovedkontor.

DOKUMENTATION

I et stillingsopslag med ansøgningsfrist 1. august 2020 søger Systematic en projektleder til levering og implementering af militært software til Emiraternes militær. Det er næsten to år efter, at danske myndigheder på grund af krigen i Yemen stoppede al militær eksport til Emiraterne. 

SitaWare er ifølge eksperter et afgørende bidrag til oprustningen af Emiraternes militær. 

Det er et såkaldt kommando- og kontrolsystem, som gør det muligt at følge og koordinere militære operationer i realtid. Det beskrives som hjertet i moderne krigsførelse, og derfor anvendes det også af Danmark, USA og en række andre NATO-lande til at skabe overblik under militære operationer, koordinere angreb og udpege bombemål.

Læs mere her:  Sådan skabte Systematic et emiratisk eksporteventyr, mens anklager om krigsforbrydelser hobede sig op 

Emiraterne og resten af den saudisk-ledede koalition har bombet utallige civile mål, heriblandt boligområder, markeder, moskeer, skoler og hospitaler i den seks år lange krig. Her er det handelskammeret i Sana’a, det er gået ud over. Foto: Belkis Wille/Human Rights Watch.

Omgår danske regler

Flere eksperter siger til Danwatch og TV2, at Systematics eksport til Emiraterne ligner en bevidst omgåelse af det danske eksportstop.

“Det står meget klart, at Systematic søger eksporttilladelse i Storbritannien for at omgå dansk lov”, siger Tom Kirchmaier, professor i økonomisk kriminalitet ved Copenhagen Business School og London School of Economics. 

“Hvis det ikke er et brud på dansk lov, så er det ihvertfald et brud på intentionen med loven”.

Den vurdering bakkes op af William Hartung, ekspert i international våbenhandel ved den amerikanske tænketank Center for International Policy.

Hvad er SitaWare?

SitaWare er et militært software, udviklet af Aarhus-virksomheden Systematic. Det anvendes til at koordinere indsatsen på kamppladsen og gør det muligt for alle militære enheder at følge krigshandlingerne i realtid.

Play Video

“At bruge et udenlandsk datterselskab til eksporten er en underminering af den danske regerings beslutning om ikke at bevæbne Emiraterne. Hvis det er lovligt, er der et kæmpe smuthul i den danske eksportlovgivning”, siger William Hartung.

Systematic afviser, at de i november 2018 søgte eksporttilladelse i Storbritannien for at omgå det danske eksportforbud.

Det er vores almindelige forretningsgang, at vores kontor i Storbritannien håndterer kunder uden for Norden og Nordeuropa”, skriver virksomhedens pressechef Maia Lindstrøm Sejersen.

Hun henviser til, at Systematic også i 2011 og 2013 fik eksporttilladelser til Emiraterne fra Storbritannien. 

Under disse tilladelser har Systematic imidlertid kun udført militært software til demonstration for potentielle kunder.

Næste gang, Systematic fik eksporttilladelser til Emiraterne, var fra danske myndigheder i 2016 og 2017 med det emiratiske militær som modtager. 

Læs også: Huda al-Sarari har betalt en høj pris for at afsløre Emiraternes hemmelige torturfængsler i Yemen 

Trak ansøgning dagen før

I efteråret 2018 fik Systematic problemer med tilladelserne fra de danske myndigheder. 

En aktindsigt hos det danske Udenrigsministerium viser, at det var presserende for Systematic at få tilladelse til at fortsætte eksporten af militær software til Emiraterne. 

“Det er vigtigt, at vi får tilladelsen”, skriver en medarbejder i Systematic i midten af august 2018 til en specialrådgiver i Udenrigsministeriets sikkerhedspolitiske afdeling. 

Systematics danske eksporttilladelse til Emiraterne var netop udløbet, og det hastede at få en ny, fremgår det af en række opfølgende mails fra Systematic.

“Vi kan ikke forstå, hvorfor det ikke bare kan komme på plads nu”, skriver Systematics medarbejder en måned senere. 

Lige lidt hjalp det. 

Play Video

Sådan sælger Systematic software til Emiraternes militær

Den danske IT-gigant Systematic har eksporteret militær software til Emiraterne siden 2016. Se her, hvordan de har båret sig ad med at undgå det danske eksportforbud

  • Systematic er en af Danmarks største IT-virksomheder med mere end 1.000 ansatte og en årlig omsætning på over en milliard kroner.
  • Firmaet leverer skræddersyede IT-systemer til den offentlige sektor, såsom sundheds-, biblioteks- og undervisningssektoren.
  • Systematic har også en afdeling, Systematic Defense, der har specialiseret sig i udvikling af avanceret militært software.
  • De vigtigste militære produkter er kommando- og kontrolsystemet SitaWare, og kommunikationssystemet IRIS.
  • Systematic er grundlagt, ejet og ledet af direktør Michael Holm, som også har bestyrelsesposter i blandt andet Jyllands-Postens Fond og Moesgaard Museum. Den danske regering udnævnte i juni 2021 Michael Holm til formand for klimapartnerskabet på forsvarsområdet.
  • Systematic har hovedkontor i Aarhus, men har også kontorer i ti andre lande, herunder Storbritannien og Emiraterne.

Udenrigsministeriet skrev den 16. oktober 2018 i et høringssvar til Justitsministeriet, at Systematics ansøgning ikke burde imødekommes.

Udenrigsministeriet henviste til kriterium 2 og 4 i EU’s Fælles Regler for Våbeneksport, der siger, at medlemslandene ikke må eksportere militært udstyr, der risikerer at blive anvendt til grove menneskerettighedskrænkelser. 

Dagen før, den 15. oktober 2018, skrev Systematic en kort mail til Justitsministeriet og tilbagekaldte sin ansøgning.

“Venligst bekræft modtagelsen af tilbagekaldelsen”, skrev Systematics medarbejder.

Systematic afviser, at de tilbagekaldte ansøgningen på grund af danske myndigheders eksportstop til Emiraterne.

“Vi har ikke været bekendt med det høringssvar, I omtaler”, skriver pressechef Maia Lindstrøm Sejersen med henvisning til Udenrigsministeriets afvisning.

“Vi trak vores ansøgning tilbage, fordi vi ikke fik en forventet ordre. Systematic UKs eksportansøgninger fra november 2018 har ikke noget med den udeblevne ordre at gøre”, fortsætter hun. 

Det fremgår af aktindsigter i Danmark og Storbritannien, at der i begge tilfælde er tale om eksport af SitaWare til Emiraternes militær, men information om de konkrete softwarelicenser og modtageradresser er overstreget i de udleverede dokumenter.

Systematic selv afviser at dokumentere, at de danske og britiske ansøgninger drejer sig om forskellige produkter og modtagere. 

“Vi kan ikke dele kommercielt fortrolige oplysninger og dokumenter vedrørende aftaler, tilbud og ordrer med vores kunder med medierne”, skriver Systematics pressechef.

Den 22. november 2018 suspenderede den danske regering al militær eksport til Saudi Arabien og Emiraterne på grund af krigen i Yemen. I februar 2019 fik Systematic grønt lys fra britiske myndigheder til at fortsætte deres eksport til Emiraterne.

De britiske tilladelser er gyldige frem til foråret 2024.

FAKTA

Emiraternes beskidte krig

De Forenede Arabiske Emirater og deres lokale militser anklages af FN-eksperter og menneskeretsorganisationer for at have begået utallige overgreb og mulige krigsforbrydelser under den seks år lange krig i Yemen.   

Flyangreb på civile mål

Den saudisk-ledede koalition, som Emiraterne indgår i, har siden krigens start set stort på civile tab og gennemført mindst 65.000 flyangreb, heraf tusinder på boligområder, hospitaler, skoler, sundhedsklinikker med mere. Ifølge Yemen Data Project har en tredjedel af koalitionens flyangreb ramt civile mål.

Støtte til militser

Emiraterne har også oprettet, finansieret og trænet mere end 90.000 lokale militsstyrker med grove menneskerets-krænkelser på samvittigheden.

Southern Transitional Council, Security Belt Forces og Joint Forces in the Western Gulf er ansvarlige for omfattende angreb på civile mål, drab på civile, ekstrem vold, forsvindinger, fængslinger og tortur.

Blokade forhindrer nødhjælp til millioner

Den saudisk-ledede koalition har løbende blokeret Yemens havne og lufthavne for at forhindre fødevarer i at nå frem frem til den tredjedel af landet, som kontrolleres af Houthi- oprørerne, der bekæmper Yemens  regering.

Ifølge FN er det nuværende niveau af sult i Yemen uden fortilfælde. FN brødføder pt 20 mio. mennesker.

Hemmelige fængsler

Emiraterne og deres loyale militser har i løbet af krigen oprettet mindst 27 hemmelige torturfængsler i det sydlige Yemen samt på militærbasen Assab i nabolandet Eritrea. Menneskerets-organisationer har dokumenteret tusindvis af forsvindinger, fængslinger og tilfælde af tortur i disse fængsler.

Beskydning af civile boligområder

Emiraterne har deltaget aktivt i Yemen-krigen med tusindvis af soldater på jorden, der bl.a. har beskudt civile mål med tungt artilleri. Blandt målene er hospitaler, boligområder og markeder.  

Alene i 2020 har menneskerets-organisationer dokumenteret 33 angreb på civile mål.

Målrettede likvideringer

Emiraterne har også etableret dødspatruljer bestående af bl.a. amerikanske lejesoldater, som selv har fortalt, hvordan de har henrettet religiøse ledere i Aden-området i 2015. Menneskeretsorganisationer har senere dokumenteret, at henrettelserne af religiøse ledere fortsatte i Aden i årene 2017-2018.

Direktør “aner ikke” om SitaWare er brugt i Yemen

Emiraterne fører i dag krig i Yemen på syvende år, og næsten lige så længe har organisationer som FN, Amnesty International, Human Rights Watch og Læger uden Grænser advaret om krigsforbrydelser og brud på Genève-konventionerne. 

Militære eksperter mener, at der er stor risiko for, at Emiraterne anvender det danske kommando- og kontrolsystem til deres kontroversielle krigsførsel.

“Det vil simpelthen ikke give mening, hvis det ikke blev brugt i Yemen,” siger Pieter Wezeman, militærforsker ved Stockholm Peace and Research Center, SIPRI, og henviser til, at Emiraterne netop i en kompleks kamparena som Yemen har hårdt brug for det overblik, som SitaWare giver.

Emiraterne selv er meget hemmelighedsfulde omkring deres militære operationer, men den amerikanske militærforsker Michael Knight fra Washington Institute of Near East Studies har som en af de eneste fulgt den emiratiske krigsindsats fra militærbaser i Yemen.

Han bekræfter, at Emiraterne anvender et avanceret kommando- og kontrolsystem i Yemen, som har de samme funktioner som det danske. 

“Jeg kan ikke sige med bestemthed, at det var SitaWare, de anvendte, for den slags systemer ligner hinanden temmelig meget. Men jeg kan bekræfte, at de emiratiske styrker havde sådan et system og var i stand til at følge udviklingen på slagmarken i realtid”, siger Michael Knight.

Militærforskeren fortæller, at han fulgte krigen fra døgnbemandede kommando- og kontrolcentre, og at han på storskærm så, hvordan det emiratiske militær gennemførte artilleriangreb, luftangreb og droneangreb i Yemen.

I en mail skriver Systematics pressechef at virksomheden “ikke har grund til at tro” at deres software har været anvendt i Yemen. 

Systematics direktør Michael Holm ønsker i dag ikke at stille op til interview med Danwatch og TV2. Men i et indledende interview i februar 2021 fortalte han, at han ikke ved, om Emiraternes militær har anvendt Systematics produkter til at føre krig i Yemen. 

“Jeg aner det ikke. Men de har nogle licenser, de kan bruge, hvor de vil”, sagde han.

“Slutbruger er ukendt”

I Systematics seneste danske tilladelse til at eksportere deres militære software SitaWare og IRIS fra Aarhus til datterselskabet i Storbritannien står der, at “slutbruger er ukendt”. 

Systematic søgte om tilladelsen i november 2020. Det var flere måneder efter, at de i lokale jobannoncer søgte ansatte til at implementere SitaWare og IRIS hos Emiraternes militær.

Systematics britiske datterselskab har eksisteret siden 1992. Ifølge regnskaberne har datterselskabet en betydelig eksport til “resten af verden”, som består af ikke nærmere definerede lande uden for Storbritannien og EU.

I en mail forklarer Systematics pressechef at eksporten via Storbritannien foregår på den måde, at Systematic har en dansk tilladelse til at eksportere en master-version af hver af Systematics standardprodukter fra Danmark til datterselskabet i Storbritannien. 

Herefter kopierer det britiske datterselskab softwarelicenserne og eksporterer dem videre til deres respektive kunder “med eventuelle tilpasninger”, oplyser Systematic i mailen.

 “Systematic UK kan dermed levere Systematics software til kunder rundt om i verden baseret på engelske eksporttilladelser, udstedt på baggrund af engelske regler”, skriver Systematics pressechef Maia Lindstrøm Sejersen.

Ignorerer den danske regering

Systematics fortsatte eksport til Emiraterne sker i strid med løfter fra både den tidligere Løkke-regering og den nuværende socialdemokratiske regering. 

Nuværende udenrigsminister Jeppe Kofod har gentagne gange understreget, at Danmark ikke skal eksportere militært udstyr til Emiraterne.

“Min linje er helt klar: Der bør ikke eksporteres våben og militært udstyr til hverken Saudi-Arabien eller de Forenede Arabiske Emirater fra Danmark, så længe de pågældende produkter risikerer at blive anvendt i Yemen-konflikten”, sagde udenrigsministeren i maj 2020. 

Læs også: Hemmelig fange fortæller: “Jeg så min mors ansigt for mig og troede, jeg skulle dø…”

Alligevel mener Systematics direktør Michael Holm ikke, at han gør noget galt, når virksomheden fortsætter sin eksport til Emiraterne fra virksomhedens datterselskab i  Storbritannien. 

Han mener ikke, at danske myndigheder har krav på at vide, hvem slutbrugeren er.

“Vi skal ikke altid have slutbrugercertifikat. For eksempel kan vi sælge til vores engelske selskab, som kan sælge det videre, uden at vi skal fortælle til Danmark, hvor det går hen”, sagde han til TV2 og Danwatch i februar 2021.

Den forklaring køber professor i økonomisk kriminalitet Tom Kirchmaier ikke.

“Der er politisk enighed i Danmark om at stoppe den militære eksport til Emiraterne. Hvordan har danske politikere det med at blive så åbenlyst ignoreret?”, spørger han.

I en tidligere version af denne artikel fremgår det, at Systematic er Danmarks største IT-virksomhed. Det er ikke længere tilfældet, og vi beklager fejlen.

en danwatch-undersøgelse
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
[related_posts_by_tax post_types="post" taxonomies="serie_el_forside" posts_per_page="10" title="Denne undersøgelse har fået et efterspil:" show_date="true" before_title='

' after_title="

]

Forstå sagen på tre minutter:

Play Video

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.
Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross