Undersøgelse
Støt Danwatch

Sådan skabte Systematic et emiratisk eksporteventyr, mens anklagerne om krigsforbrydelser hobede sig op

Den danske IT-gigant Systematic har været med til at forvandle Emiraternes hær til en af Mellemøstens mest moderne og effektive krigsmaskiner, vurderer eksperter. Menneskeretsorganisationer og FN har igen og igen advaret om Emiraternes ansvar for mulige krigsforbrydelser i Yemen, men det har ikke fået Systematic til at stoppe eksporten af det militære kampstyringssystem SitaWare.
Den danske IT-gigant Systematic har været med til at forvandle Emiraternes hær til en af Mellemøstens mest moderne og effektive krigsmaskiner, vurderer eksperter. Menneskeretsorganisationer og FN har igen og igen advaret om Emiraternes ansvar for mulige krigsforbrydelser i Yemen, men det har ikke fået Systematic til at stoppe eksporten af det militære kampstyringssystem SitaWare.
Samarbejdspartner
Udgivet i samarbejde med TV2 og Lighthouse
Illustration og grafik: Sarah Hartvigsen Juncker, Johan Seidenfaden / Video: Roselyn Min
Redaktør: Jesper Hyhne | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark
En Danwatch-undersøgelse

Sådan skabte Systematic et emiratisk eksporteventyr, mens anklagerne om krigsforbrydelser hobede sig op

Stoltheden og begejstringen lyser ud af Systematics opslag på LinkedIn

“Vi var henrykte over at få besøg af sheikh Mohammed Bin Zayed Al-Bahyan, Abu Dhabis kronprins, forsvarsminister og næstkommanderende for de Forenede Arabiske Emiraters væbnede styrker”, lyder det glade budskab fra en af Danmarks største IT-virksomheder.

Og Systematic har god grund til begejstring. Vi skriver februar 2017, og en ny stor ordre på levering af kommando- og kontrolsystemet SitaWare til det emiratiske militær er netop landet i ordrebogen.

Mødet med den emiratiske kronprins sker på forsvarsmessen IDEX, som afholdes hvert andet år i den emiratiske hovedstad Abu Dhabi. Systematic har netop udstillet sit avancerede kommando- og kontrolsystem og annonceret den nye ordre. 

Den danske IT-virksomhed er blevet udvalgt til at levere en af de vigtigste elementer i moderniseringen af det emiratiske forsvar.

Formelt er den 189 millioner dollars store ordre gået til det amerikanske forsvarsfirma Harris Corporation, og som del af aftalen er Systematic valgt som hovedleverandør af Emiraternes nye kampstyringssystem. 

Systematics guldæg hedder SitaWare og er ifølge eksperter et af verdens mest avancerede kampstyringssystemer og anvendes allerede af en lang række NATO-lande, heriblandt Danmark.

Systematic lander kæmpekontrakt

Systematic annoncerer sin succes på forsvarsmessen IDEX i 2017 og glæder sig på LinkedIn over at få besøg af Hans Højhed Sheikh Mohammed Bin Zayed Al Bahyan, Abu Dhabi’s kronprins, forsvarsminister og næstkommanderede for Emiraternes væbnede styrker.

Med det nye system bliver det emiratiske militær i stand til at følge digitalt med i, hvor alle militære enheder befinder sig samt at koordinere eksempelvis angreb og bombardementer.

Militære eksperter beskriver SitaWare som et “kvantespring” for det emiratiske forsvar, der på få år har udviklet sig til at være en af Mellemøstens mest moderne og effektive militære styrker.

Kontroversiel diktator 

Mødet med Mohammed Bin Zayed, der er en af verdens rigeste mænd, Emiraternes de facto leder og ansvarlig for landets militære styrker, er den foreløbige kulmination på Systematics samarbejde med de Forenede Arabiske Emirater. 

Men det er også et billede på den skyggeside, som er fulgt med den danske IT-virksomheds eksporteventyr.

Mohammed Bin Zayed, der i daglig tale er kendt som MBZ, er en dybt kontroversiel diktator, som leder de syv olierige emirater med hård hånd. 

Han er kendt for at slå hårdt ned på dissidenter, blandt andet under Det Arabiske Forår, og for at se stort på menneskerettighederne hjemme i Emiraterne og i Yemen. I Frankrig er han eksempelvis sagsøgt af menneskerettighedsorganisationer for at beordre krigsforbrydelser og tortur i Yemen.

At den ambitiøse golfstat er dybt involveret i krigen i Yemen, hvor både flyvevåbnet, hæren og flåden er mistænkt for en lang række grove menneskeretskrænkelser og mulige krigsforbrydelser, har ikke fået Århus-firmaet til at stoppe udrulningen af SitaWare.

FAKTA

Hvad er SitaWare?

SitaWare er et militært software, som gør det muligt for alle militære enheder at følge og koordinere krigsoperationer i realtid. SitaWare-systemet er udviklet af Danmarks største IT-firma Systematic.

Play Video
  • Systematic er en af  Danmarks største IT-virksomheder med mere end 1.000 ansatte og en omsætning på over en milliard kroner.
  • Firmaet leverer skræddersyede IT-systemer til den offentlige sektor, såsom sundheds-, biblioteks- og undervisningssektoren.
  • Systematic har også en afdeling, Systematic Defense, der har specialiseret sig i udvikling af avanceret militær software.
  • De vigtigste militære produkter er kommando- og kontrolsystemet SitaWare og kommunikationssystemet IRIS.
  • Systematic er grundlagt, ejet og ledet af direktør Michael Holm, som også har bestyrelsesposter i blandt andet Jyllands-Postens Fond og Moesgaard Museum. Den danske regering udnævnte i juni måned i år Michael Holm til formand for klimapartnerskabet på forsvarsområdet.
  • Systematic har hovedkontor i Århus, men har også kontorer i ti andre lande, herunder Storbritannien og Emiraterne.

Trods en lang række af advarsler fra FN og lokale og internationale menneskeretsorganisationer har Systematic valgt at fortsætte med at bidrage til udviklingen af det emiratiske militærs kampevne.

Og selvom Danmark af samme årsager besluttede at suspendere al militær eksport til Emiraterne i 2018, har Systematic fortsat sine forretninger i Emiraterne helt frem til i dag, hvor det århusianske firma søger personale til at implementere SitaWare i den emiratiske flåde.

Det viser en omfattende international kortlægning af Systematics aktiviteter, som Danwatch har gennemført i samarbejde med TV2 og det internationale researchcenter Lighthouse Reports. 

Den saudisk-ledede koalition, som Emiraterne indgår i, har bombet utallige civile mål under den seks år lange krig i Yemen. Her er det en lille dreng, som har mistet livet under et bombardement nær Sana’a lufthavn. Foto: Hani Mohammed/AP

Det er et kvantespring for ethvert militær at få adgang til et system som SitaWare. Det giver et overbliksbillede, som alle deltagere i en militær operation har adgang til. Kampstyringssystemer som SitaWare er en uundværlig del af moderne krigsførelse

Et militært kvantespring

Allerede i efteråret 2016, flere måneder før offentliggørelsen af den nye lukrative ordre, var Systematic i fuld gang med at installere de forskellige programmer, som tilsammen udgør den såkaldte SitaWare-suite – en familie af programmer, som komplimenterer hinanden – og lære de emiratiske styrker at bruge systemet.

Det fremgår af en artikel i magasinet Interforce, der udgives af det danske forsvar.

Sitaware-suiten består på daværende tidspunkt af tre dele.

Med programmet SitaWare Headquarters kan militære ledere bevare overblikket over kamparenaen på store computerskærme, kommunikere med de enkelte fly, kampvogne og patruljer og styre beskydningen af fjendtlige mål. 

Med SitaWare Frontline kan officererne planlægge og overskue en militær operation, mens den foregår.

Og med SitaWare Edge kan den enkelte soldat ude i marken få alle de informationer, vedkommende har brug for i en kampsituation på en bærbar tablet.

Play Video

Sådan sælger Systematic software til Emiraternes militær

Den danske IT-gigant Systematic har eksporteret militær software til Emiraterne siden 2016. Se her, hvordan de har båret sig ad med at undgå det danske eksportforbud

Eksperter betegner systemet som en “force multiplier”, et system, der mangedobler militærets kampevne, fordi det giver mulighed for at reagere langt hurtigere end tidligere og “skære igennem krigens tåge”, som Andreas Graae, adjunkt ved Forsvarsakademiets Institut for Militær Teknologi, formulerer det.

“Det er et kvantespring for ethvert militær at få adgang til et system som SitaWare. Det giver et overbliksbillede, som alle deltagere i en militær operation har adgang til”, forklarer han og betegner kampstyringssystemer som SitaWare som “en uundværlig del af moderne krigsførelse”.

En af de store fordele ved SitaWare er desuden, at det kan anvendes sammen med andre landes systemer, for eksempel når man er en del af en militær koalition. 

Derfor anvendes systemet også af en lang række vestlige landes forsvar, heriblandt det amerikanske, australske og danske. 

Grønt lys til eksport

Leveringen af det avancerede kampstyringssystem til Emiraterne falder faktisk på plads allerede i forsommeren 2016, mange måneder før den officielle annoncering af den store ordre på IDEX-messen.

Det fremgår af en række delvist overstregede eksporttilladelser til Emiraterne, som Danwatch og TV2 har fået – dels fra Systematic og dels via aktindsigter hos danske myndigheder.

Fra maj 2016 til august 2017 giver Justitsministeriets såkaldte Forebyggelseskontor således flere gange Systematic grønt lys til at levere SitaWare til det emiratiske militær.  

Og den succesfulde jyske virksomhed kaster sig over opgaven. 

I december 2016 går Systematics folk i gang med undervise emiratiske officerer i anvendelsen af det supermoderne kampstyringssystem. 

Ifølge tidsskriftet Asian Military Review træner Systematic mindst 800 emiratiske soldater som led i udrulningen af det nye militære kommando- og kontrolsystem, som Emiraterne har døbt Battle Management System – Emirates Land Tactical System, forkortet til BMS-ELTS.

En række opslag og CV’er, som undervisere, tolke og andre ansatte har offentliggjort på Facebook og karriereplatformene LinkedIn og AlBayt, bekræfter, at undervisningen finder sted fra december 2016 og frem til maj 2018.

DOKUMENTATION

Udrulningen af SitaWare i det emiratiske forsvar er omgærdet af stort hemmelighedskræmmeri. Men en række CV’er, som er uploaded af tidligere ansatte viser, at store dele af det emiratiske forsvar er blevet undervist i brugen af det avancerede kampstyringssystem. ELTS er den officielle emiratiske betegenelse for det nye system.

Et CV fra den jordanske tolk og kulturelle rådgiver Salem al-Zude, der har arbejdet for Systematic i Emiraterne, viser, at træningen af det emiratiske militær omfatter en lang række personalegrupper på alle niveauer, heriblandt højtstående officerer, delingsførere, stabsofficerer og chauffører.

Advarslerne ruller ind

De første advarsler om Emiraternes menneskeretskrænkelser i Yemen kommer mere end halvandet år før, Systematic går i gang med at implementere SitaWare hos Emiraternes forsvar.

Allerede kort efter krigens start i 2015, advarer Amnesty International om, at eksport af krigsmateriel til Saudi-Arabien og Emiraterne er i strid med international lov, blandt andet fordi den saudisk-ledede koalition, som Emiraterne indgår i, bomber civile mål som skoler, hospitaler, markeder og flygtningelejre.

Den saudisk-ledede koalition, som Emiratene indgår i, er den eneste af de militære styrker i Yemen, som råder over bombefly. Her er lokale borgere ved at begrave ofrene for et angreb på en skolebus i Saada i august 2018. Foto: Stringer/AFP

  • Yemen, der engang var kendt som Det Lykkelige Arabien, har siden 2015 været hjemsted for en brutal borgerkrig mellem tilhængere af landets regering og oprørsgruppen Al-Houthi.
  • Regeringen støttes af en koalition, som ledes af  Saudi-Arabien og  Emiraterne, mens Houthierne støttes af Iran.
  • FN betegner krigen i Yemen som verdens værste menneskeskabte katastrofe med mere end fem millioner sultende, andre tyve millioner mennesker som er afhængige af nødhjælp, udbombede byer og en væld af stedfortrædermilitser, der kæmper om at få overtaget i det fattige ørkenland ved indsejlingen til Suez. 
  • Flere af militserne, heriblandt Security Belt Forces og Southern Transitional Council er ifølge blandt andre  FN’s Ekspertpanel vedrørende Yemen trænet, bevæbnet, finansieret og kontrolleret af Emiraterne. 

Da koalitionen i 2016 bomber flere begravelser og er skyld i høje civile tabstal, advarer blandt andet Human Rights Watch og FN om mulige krigsforbrydelser. Selv Obama-administrationen er bekymret over de saudiske og emiratiske metoder. 

Beskyldningerne om grove menneskeretskrænkelser og mulige krigsforbrydelser er således allerede velkendte, da Systematics undervisere går i gang med at rulle det nye kampsstyringssystem ud på kaserner og officersskoler i december 2016. 

Det militær, Systematics undervisere møder i Emiraterne, er et militær, som samtidig fører heftig krig i Yemen, hvor flere tusinde soldater er i kamp mod de såkaldte Houthi-oprørere og i gang med at opbygge og træne lokale militser. Dusinvis af emiratiske bombefly deltager i den saudisk-ledede koalitions bombardement, og adskillige emiratiske flådefartøjer blokerer for forsyninger og nødhjælp til sultende yemenitter. 

I de følgende år tager advarslerne til, og den 29. marts 2018 vurderer et særligt ekspertpanel under FN, at parterne i Yemen-krigen, herunder de Forenede Arabiske Emirater, kan være ansvarlige for krigsforbrydelser. 

I Systematics hovedkvarter på Søren Frichs Vej 39 i Århus henholder man sig til, at eksporten til Emiraterne er godkendt af de danske myndigheder.

“Systematic overholder love og regler i de lande, vi har aktiviteter”, skriver Systematics pressechef Maia Lindstrøm Sejersen i et mailsvar. 

Gallamiddag i Stockholm

Mens advarsler om Emiraternes mulige overtrædelser af folkeretten tikker ind på alverdens nyhedsredaktioner og regeringskontorer, fortsætter Systematic samarbejdet med det emiratiske militær.

I slutningen af april 2018 inviterer Systematics ledelse mere end 130 repræsentanter fra 16 lande, der anvender det populære kampstyringssystem, til det lukkede arrangement SitaWare User Forum i Stockholm. 

Under gallamiddagen når de internationale gæster til et af arrangementets højdepunkter, hvor Systematics grundlægger og direktør Michael Holm uddeler priser til udvalgte samarbejdspartnere som Systematic gerne vil fremhæve.

På Sitaware User Forum 2018 går den ene af aftenens to priser til Julie Skipper fra det amerikanske forsvarsfirma Harris Corporation, som Systematic samarbejder med i Emiraterne, og den anden pris går til den emiratiske oberst Saeed Rashed Saeed Hashel Alzhami, der står for implementeringen af SitaWare i den emiratiske hær.

Af en pressemeddelelse på Systematics hjemmeside, som for nylig er blevet slettet, fremgår det, at oberst Alzhami og hans hold får prisen for “fremragende projektledelse”. 

“Holdet har stået i spidsen for leverancen af et af de mest avancerede systemer af sin slags i verden”, siger Systematics vicedirektør Andrew Graham i sin skåltale og understreger, at når SitaWare er rullet ud, vil det medføre “et kapacitetsspring for de Forenede Arabiske Emiraters væbnede styrker”.

Grænsen er nået

I maj 2018 er halvandet års arbejde med at implementere SitaWare i den emiratiske hær ved at være slut, viser de forskellige træner-CV’er, der alle nævner, at opgaverne for Systematic stopper på dette tidspunkt.

Men Systematic er klar til at fortsætte samarbejdet.

Blandt koalitionens bombemål var dette sy- og broderiværksted i Yemen, som bev bombet i februar 2016. Foto: Belkis Wille/Human Rights Watch

I juni 2018 søger det århusianske firma derfor endnu engang eksporttilladelse hos Justitsministeriet, som er den myndighed, der udsteder tilladelserne.

Men denne gang går det ikke lige så let som tidligere.

Det fremgår af oplysninger, som Danwatch og TV2 har fået fra det danske Udenrigsministerium, der bliver hørt om sagen og som anbefaler Justitsministeriet at afvise ansøgningen.

Indtil nu har det været lovligt at eksportere militært udstyr til Emiraterne. Men den 16. oktober 2018 vender Udenrigsministeriet for første gang tommelfingeren nedad over for Systematic. Det sker i et høringssvar, hvor Udenrigsministeriet henviser til “kriterium 2 og 4 i EU’s Fælles Regler for Våbeneksport”.

Det er et sæt europæiske regler, som forpligter EU-landene til at føre effektiv kontrol med våbeneksporten. Her står blandt andet, at de danske myndigheder skal nægte at udstede eksporttilladelse, hvis der er “en klar risiko” for at det militære udstyr “kan blive anvendt til alvorlige krænkelser af den humanitære folkeret”.

Dansk eksportstop

Efter tre et halvt års krig i Yemen mener Udenrigsministeriet altså, at grænsen for, hvad danske virksomheder kan eksportere af militært udstyr til det krigsforbrydermistænkte Emiraterne, er nået.

Den 22. november 2018 beslutter daværende udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) at slå bremserne helt i, både for eksport af militært udstyr til Saudi-Arabien og til de Forenede Arabiske Emirater. 

Ifølge en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet skyldes eksportstoppet blandt andet “den fortsatte forværring af den allerede forfærdelige situation i Yemen” samt risikoen for, at dansk udstyr “kan anvendes til krænkelser af menneskerettighederne”.

Danwatch og TV2 ville gerne have spurgt den tidligere minister om baggrunden for beslutningen, men han har ikke ønsket at udtale sig. 

Selv om ministeriet kun nævner Saudi Arabien i sin pressemeddelelse, bekræfter Udenrigsministeriet i et mailsvar til Danwatch og TV2, at eksportstoppet omfatter både Saudi-Arabien og Emiraterne. 

Samarbejder stadig

Selvom Danmark har sat en stopper for al militær eksport til Emiraterne, fortsætter Systematic sit samarbejde med det emiratiske militær.

Som Danwatch har dokumenteret i samarbejde med TV2 og det internationale researchcenter Lighthouse Reports, har Systematic siden efteråret 2018 omdirigeret sin eksport til Emiraterne, så den i stedet foregår fra firmaets britiske datterselskab Systematic Software Engineering Ltd. i London.

Blandt andet fremgår det af en aktindsigt fra Storbritannien, at Systematic fra den 8. november 2018 og frem til februar 2021 søger flere eksporttilladelser hos det britiske Department for International Trade, som i modsætning til det danske Udenrigsministerium ikke sætter en stopper for samarbejdet med det emiratiske militær.

FAKTA

Emiraternes beskidte krig

De Forenede Arabiske Emirater og deres lokale militser anklages af FN-eksperter og menneskeretsorganisationer for at have begået utallige overgreb og mulige krigsforbrydelser under den seks år lange krig i Yemen.   

Flyangreb på civile mål

Den saudisk-ledede koalition, som Emiraterne indgår i, har siden krigens start set stort på civile tab og gennemført mindst 65.000 flyangreb, heraf tusinder på boligområder, hospitaler, skoler, sundhedsklinikker med mere. Ifølge Yemen Data Project har en tredjedel af koalitionens flyangreb ramt civile mål.

Støtte til militser

Emiraterne har også oprettet, finansieret og trænet mere end 90.000 lokale militsstyrker med grove menneskerets-krænkelser på samvittigheden.

Southern Transitional Council, Security Belt Forces og Joint Forces in the Western Gulf er ansvarlige for omfattende angreb på civile mål, drab på civile, ekstrem vold, forsvindinger, fængslinger og tortur.

Blokade forhindrer nødhjælp til millioner

Den saudisk-ledede koalition har løbende blokeret Yemens havne og lufthavne for at forhindre fødevarer i at nå frem frem til den tredjedel af landet, som kontrolleres af Houthi- oprørerne, der bekæmper Yemens  regering.

Ifølge FN er det nuværende niveau af sult i Yemen uden fortilfælde. FN brødføder pt 20 mio. mennesker.

Hemmelige fængsler

Emiraterne og deres loyale militser har i løbet af krigen oprettet mindst 27 hemmelige torturfængsler i det sydlige Yemen samt på militærbasen Assab i nabolandet Eritrea. Menneskerets-organisationer har dokumenteret tusindvis af forsvindinger, fængslinger og tilfælde af tortur i disse fængsler.

Beskydning af civile boligområder

Emiraterne har deltaget aktivt i Yemen-krigen med tusindvis af soldater på jorden, der bl.a. har beskudt civile mål med tungt artilleri. Blandt målene er hospitaler, boligområder og markeder.  

Alene i 2020 har menneskerets-organisationer dokumenteret 33 angreb på civile mål.

Målrettede likvideringer

Emiraterne har også etableret dødspatruljer bestående af bl.a. amerikanske lejesoldater, som selv har fortalt, hvordan de har henrettet religiøse ledere i Aden-området i 2015. Menneskeretsorganisationer har senere dokumenteret, at henrettelserne af religiøse ledere fortsatte i Aden i årene 2017-2018.

SitaWare er leveret i 2017 og 2018, så det er meget sandsynligt, at det er blevet anvendt eller bliver anvendt i Yemen-krigen

Problematisk eksport 

Ifølge lokale og internationale menneskeretsorganisationer er Systematics eksport til Emiraterne dybt problematisk og har været det lige starten.

Blandt de mulige krigsforbrydelser, som Emiraterne er blevet beskyldt for siden Yemen-krigens start i 2015, er den emiratiske flådes blokade af nødhjælp til den sultende yemenitiske befolkning, det emiratiske flyvevåbens  bombardementer af civile mål, herunder skoler, markeder og hospitaler, den emiratiske hærs støtte til lokale militser samt oprettelsen og driften af en lang række hemmelige torturfængsler.

Siden det danske eksportstop trådte i kraft i efteråret 2018 er rapporterne om den saudisk-ledede koalitions og dermed Emiraternes ansvar for grove menneskeretskrænkelser mangedoblet. 

Læs også: Huda al-Sarari har betalt en høj pris for at afsløre Emiraternes hemmelige torturfængsler i Yemen 

Både Amnesty International, Human Rights Watch og den anerkendte yemenitiske menneskerettighedsorganisation Mwatana vurderer, at risikoen for at militært udstyr, der eksporteres til Emiraterne, kan blive anvendt til alvorlige menneskeretskrænkelser i Yemen er overhængende.

“Der er en meget stor risiko for, at militært udstyr, som eksporteres til Emiraterne, vil blive anvendt til at begå alvorlige menneskerettighedskrænkelser og overtrædelser af den internationale folkeret i Yemen”, siger Patrick Wilcken, ekspert i våbenkontrol hos Amnesty International og hovedforfatter på rapporten Outsourcing Responsibility, der kortlægger våbeneksportørernes medansvar for menneskeretskrænkelser i Yemen-krigen.

Og den vurdering bakkes op af Afrah Nasser, Yemen-ekspert hos Human Rights Watch, samt Osama al-Fakih, talsmand for Mwatana for Human Rights.  

Læs også: Hemmelig fange fortæller: “Jeg så min mors ansigt for mig og troede, jeg skulle dø…”

Sandsynligvis brugt 

Danwatch og TV2 har ikke været i stand til at bevise brugen af SitaWare i Yemen, men en række militære eksperter vurderer, at risikoen er meget stor.

“SitaWare er leveret i 2017 og 2018, så det er meget sandsynligt, at det er blevet anvendt eller bliver anvendt i Yemen”, siger Pieter Wezemann, militærforsker ved Stockholm Peace and Research Center, SIPRI.

“Alt andet giver faktisk ikke mening”, siger han og henviser til, at Emiraterne netop i en kompleks kamparena som Yemen har hårdt brug for det overblik, som SitaWare giver.

Ryan Bohl, Mellemøstanalytiker ved den private efterretningsorganisation Stratfor, er enig. 

Han finder det især sandsynligt, at de emiratiske elitestyrker, som har været indsat i kampen mod Al-Qaeda i Yemen, har haft adgang til det avancerede kampstyringssystem.

“De emiratiske specialoperationsstyrker har gjort store fremskridt i Yemen, og det er oplagt, at de har kunne gøre det takket være et avanceret kommando- og kontrolsystem som det danske”, siger han og understreger ligesom andre eksperter, at de emiratiske elitestyrker traditionelt altid får det bedste udstyr. 

Fulgte krigen i realtid

Den amerikanske militærforsker Michael Knight fra Washington Institute of Near East Studies fortæller, at han ved selvsyn har set Emiraterne anvende et system, der kunne være SitaWare, når han har opholdt sig sammen med de emiratiske styrker i Yemen.

I 2018 og 2019 har han tilbragt lange perioder på emiratiske militærbaser i Yemen og fulgt alle sider af den emiratiske krigsindsats. 

Han beskriver, hvordan krigsindsatsen blev koordineret ned til mindste detalje og fortæller, hvordan han “i timevis, dag efter dag” har fulgt de emiratiske militære operationer ved hjælp af et kampstyringssystem, som meget vel kan være SitaWare.

“Jeg kan ikke sige med bestemthed, at det er SitaWare-systemet, de anvender, for den slags kampstyrings-systemer ligner hinanden temmelig meget. Men jeg kan bekræfte, at de emiratiske styrker har sådan et system og er i stand til at følge udviklingen på slagmarken i realtid”, siger han.

“Jeg har selv set, hvordan de kan følge artilleriangreb, luftangreb og droneangreb i alle detaljer fra kommando- og kontrolcentre, der er bemandet døgnet rundt”.

Systematic har omvendt ikke været i stand til at fremlægge bevis for, at SitaWare ikke har været brugt i forbindelse med Emiraternes krig i Yemen. 

”Vi har ikke grund til at tro, at vores software har været anvendt i Yemen”, skriver Maia Lindstrøm Sejersen i en mail til TV2 og Danwatch. 

Systematics direktør Michael Holm har dog tidligere sagt til Danwatch og TV2, at han “ikke aner” om SitaWare har været brugt i Yemen, og at Emiraterne “har nogle licenser, de kan bruge, hvor de vil”.

SitaWare til flåden

I dag raser Yemen-krigen på syvende år, og ifølge FN sulter millioner af yemenitter, blandt andet på grund af den saudisk-ledede koalitions fortsatte blokade af nødhjælpsforsyninger til Yemen.

Og hos Systematic fortsætter samarbejdet med det emiratiske militær.

I foråret 2019 lancerede Systematic et nyt medlem i SitaWare-familien ved navn SitaWare Maritime, som er specielt beregnet til brug i flåden. Det nye software blev som de øvrige præsenteret på IDEX-forsvarsmessen i Abu Dhabi.

Play Video

Systematic præsenterer den seneste tilføjelse til Sitaware-suiten, Sitaware Maritime, på IDEX-forsvarsmessen i Abu Dhabi, Emiraterne, marts 2019. 

Vores engagement i de Forenede Arabiske Emirater vokser, og vi har brug for en ambitiøs og erfaren leder .. til levering, udrulning og support af vores missionskritiske ... produktpakkerne SitaWare og IRIS til den emiratiske flåde

Og året efter var den emiratiske ordre tilsyneladende godt på vej.

Ifølge en række annoncer, som Systematic indrykkede på offentligt tilgængelige jobbaser i Emiraterne, har det århusianske firma nu fokus på at forbedre den emiratiske flådes kampevne.

I sommeren 2020 har Systematic for eksempel en annonce på jobportalen Busy Dubai, og i februar 2021 har rekrutteringsbureauet Executive Solutions i Abu Dhabi et lignede opslag på vegne af den danske IT-gigant. 

“Vores engagement i de Forenede Arabiske Emirater vokser, og vi har brug for en ambitiøs og erfaren leder”, står der blandt andet i  jobopslaget fra 2020, hvor Systematics kontor i Abu Dhabi søger en projektleder til “levering, udrulning og support af vores missionskritiske C4I løsninger, produktpakkerne SitaWare og IRIS” til den emiratiske flåde.

C4I er en militær forkortelse for kommando- og kontrolsystemer, og IRIS er navnet på et kommunikationssystem, som Systematic har udviklet til at fungere sammen med SitaWare.

DOKUMENTATION

 
I et stillingsopslag med ansøgningsfrist 1. august 2020 søger Systematic en projektleder til levering og implementering af militær software til Emiraternes militær. Det er næsten to år efter, at danske myndigheder på grund af krigen i Yemen stoppede al militær eksport til Emiraterne.

Ifølge aktindsigter i Storbritannien har Systematic i skrivende stund fungerende britiske tilladelser til at eksportere militær software til Emiraterne. 

Ikke vores ansvar

Ifølge nye rapporter fra Mwatana for Human Rights og FN’s særlige Ekspertpanel for Yemen er Emiraterne og emiratisk-kontrollerede militser i Yemen fortsat ansvarlige for udsultning af civilbefolkningen, bombeangreb på civile mål samt internering af tusindvis af fanger i torturfængsler.

Både Mwatana og FN-eksperterne anbefaler FN’s Sikkerhedsråd at indbringe Emiraterne og andre af krigens parter for den Internationale Straffedomstol i Haag, der behandler sager om krigsforbrydelser.

Danwatch, TV2 og Lighthouse Reports ville gerne have spurgt Systematics direktør Michael Holm, hvilke etiske overvejelser han har i forbindelse med, at hans firma i adskillige år har eksporteret militært udstyr til et land, der er under anklage for at begå krigsforbrydelser. 

Men han har ikke ønsket at stille op til interview.

Både den saudisk-ledede koalition, som Emiraterne indgår i, og Houthi-oprørerne bruger sult som våben. Tolvårige Fatima Ibrahim Hadi er et af ofrene. Foto: Stringer/Ritzau/Scanpix

  • Ifølge FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv, UNGP, skal staten beskytte menneskerettighederne.

  • Virksomhederne skal til gengæld respektere menneskerettighederne – også når staterne svigter deres ansvar.
  • UNGP kræver, at virksomheder tager ansvar for  potentielle negative effekter på menneskerettighederne hele vejen gennem deres varekæde – fra første produktionsled til slutbrugers anvendelse af produktet.
  • Virksomhederne skal have en klar politik for, hvordan de forebygger eller afbøder en negativ indvirkning på menneskerettighederne.
Kilde: UN Guiding Priciples on Business and Human Rights

Ifølge Systematics hjemmeside har det danske IT-firma tilsyneladende ikke tilsluttet sig nogen af de internationale regelsæt om virksomheders ansvar for at overholde menneskerettighederne, som blandt andet FN og den økonomiske samarbejdsorganisation OECD har lavet.

Disse retningslinjer pålægger blandt andet virksomheder at sikre, at de respekterer menneskerettighederne i hele deres varekæde, fra første produktionsled til den endelige anvendelse af virksomhedens produkter.

De forpligter også virksomheder til at have en politik for, hvordan de afbøder eventuelle menneskerettighedskrænkelser som firmaet bliver opmærksom på.

Vi ville gerne have spurgt Systematics direktør, hvilke undersøgelser firmaet har foretaget for at sikre, at SitaWare ikke bliver brugt til at begå menneskeretskrænkelser og krigsforbrydelser i Yemen. Og hvilke garantier, de har fået for, at det ikke er tilfældet.

Men trods flere forespørgsler er det ikke lykkedes at få et svar på disse spørgsmål.

Systematic stiller sig imidlertid generelt uforstående over for kritik af deres eksport til Emiraterne.

”Vi undrer os over kritikken, for vi har alle nødvendige tilladelser og er fuldt transparente over for myndigheder og offentlighed om vores aktiviteter i Emiraterne”, skriver kommunikationschef Maia Lindstrøm Sejersen.

”Vi har fuld tillid til, at både den danske og den engelske regering foretager de nødvendige politiske vurderinger, som ligger til grund for de rammer, vi driver vores virksomhed i”.

Danwatch og TV2 har desuden forsøgt at få et interview med Fatema Khamis Salem Khalfan Al-Mazrouei, Emiraternes ambassadør i Danmark, om samarbejdet med Systematic.

I en tidligere version af denne artikel fremgår det, at Systematic er Danmarks største IT-virksomhed. Det er ikke længere tilfældet, og vi beklager fejlen.   

en danwatch-undersøgelse
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
[related_posts_by_tax post_types="post" taxonomies="serie_el_forside" posts_per_page="10" title="Denne undersøgelse har fået et efterspil:" show_date="true" before_title='

' after_title="

]

Forstå sagen på tre minutter:

Play Video

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.
Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross