Ét ud af tre luftangreb rammer civile mål i Yemen

Tusindvis af luftangreb er regnet over Yemen siden 2015, men kun en tredjedel har ramt militære mål. Danwatch har kulegravet data fra organisationen Yemen Data Project, som har monitoreret alle luftangreb i Yemen siden krigens begyndelse.

Et F-15 Eagle jagerfly fra det Saudi-Arabiske luftvåben er i gang med at lette.

Yemen Data Project

  • En uafhængig not-for-profit organisation, der har samlet information om og registreret luftangreb foretaget af den saudisk-ledede koalition siden 2015. Organisation har brugt offentlige kilder, nyhedsrapporter og NGO-materiale til at verificere sin data.
  • Organisationen udgøres af eksperter i sikkerhed, menneskerettigheder og akademikere.

Kilde: Yemen Data Project

Så sent som i midten af marts skete det igen. 22 dræbte i et luftangreb i det nordøstlige Yemen, hvoraf 12 var børn. Luftangrebet er ét ud af tusinder.

Siden 2015 er der blevet udført over 19.000 bombeangreb i Yemen ifølge organisationen Yemen Data Project. 

Det svarer rundt regnet til 13 luftangreb om dagen i fire år. Et af de værste angreb fandt sted i oktober, 2016, hvor et luftangreb fra koalitionen rammer en igangværende begravelse i hovedstaden Sana’a. Over 140 bliver dræbt og over 500 bliver såret.

Organisation har registreret luftangreb siden marts, 2015, og tæller udelukkende luftangreb udført af den saudisk-ledede koalition, herunder De Forenede Arabiske Emirater, Oman og Qatar.

Kun en tredjedel af angreb ramte militære mål

Den 25. marts 2015 fløj de første saudiarabiske jagerfly ind over grænsen til nabolandet Yemen og bombede hovedstaden Sana’a. Angrebet var rettet mod oprørsgruppen, houthierne, som havde væltet den siddende præsident, Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Houthierne kontrollerer primært områder i det nordlige Yemen, som også er de tættest befolkede områder, og dér hvor størstedelen af befolkningen bor. Det er primært her, at koalitionen har bombet.

Siden har mere 19.000 bombeangreb regnet ned over Yemen, men kun 6719 af angrebene eller lidt mere end en tredjedel har været mod militære mål, mens 6451 ikke er blevet klassificeret, viser data fra Yemen Data Project, som Danwatch har kulegravet.

Danwatchs tal bekræftes af en analyse af data foretaget af The Guardian i 2016. Dengang kaldte Saudi-Arabien tallene for “vildt overdrevne”.

Et hospital drevet af Læger uden Grænser (MSF) i det nordvestlige Yemen blev i 2016 ramt af et luftangreb. Hospitalets placering var velkendt og hospitalets koordinater var flere gange blevet delt med alle konfliktens parter, også den saudisk-ledede koalition. Foto: MSF

Mørke tal i statistikken

  • Yemen Data Project registrerer også luftangreb, hvor det ikke har været muligt at definere målets type, altså om det var civilt, militært eller andet. Disse indgår som ikke-klassificerede luftangreb. 
  • Desuden vil et luftangreb klassificeres ud fra målets oprindelige funktion. F.eks. vil en skole blive betragtet som et angreb på et civilt mål, selvom skolen måske er blevet brugt militært.

Over 6000 angreb på civile mål

Det betyder ifølge dataen, at 6108 af koalitionens luftangreb har ramt civile mål, såsom skoler og hospitaler.

Dugfriske tal fra Yemen Data Project på fireårsdagen for krigens udbrud viser desuden, at næsten 18.000 civile er blevet dræbt eller sårede af bombeangreb.

I alt 8.338 civile er siden krigens udbrud blevet dræbt i luftangreb foretaget af koalitionen. 1.283 var børn, viser dataen. 

Ikke kun koalitionen, der bomber Yemen

Men det er ikke kun koalitionen, der har smidt bomber over yemenitisk land. USA har nemlig også foretaget et væld af droneangreb i Yemen i kampen mod Al-Qaeda.
 
USA har foretaget mindst 316 droneangreb i Yemen siden 2010. Heraf har langt størstedelen, 127, ligget i 2017. Det viser tal fra mediet The Bureau of Investigative Journalism, som har ført statistik på USA’s droneangreb i Mellemøsten.
 
Det har ifølge mediet ført til mindst 91 døde civile på ni år, hvoraf 11 har været børn.

Dødstal langt højere end antaget

Antallet af civile døde i Yemen som følge af krigshandlinger er en omdiskuteret størrelse. Ofte er det blevet sat til ca. 10.000 civile, og ifølge FN lå tallet i november på 6872. Men det tal har ikke rykket sig siden 2016 og kan næppe betragtes som retvisende.

Ifølge den uafhængige organisation Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED), som har lavet en opgørelse over dødstallet i Yemen siden 2016, ligger tallet langt højere. 

ACLED, som udspringer fra Sussex University, annoncerede nemlig i december, at dødstallet lå på mere end 60.000 ifølge deres estimater. Og det tal omfatter kun personer, der er dræbt som konsekvens af den voldelige konflikt.  

FN-traktat forbyder salg af våben, der bruges mod civile

  • Saudi-Arabien
  • De Forenede Arabiske Emirater
  • Bahrain
  • Kuwait
  • Qatar
  • Egypten
  • Jordan
  • Marokko
  • Senegal
  • Sudan

FN’s våbenhandelstraktat

I FNs våbenhandelstraktat står der for eksempel under Artikel 6, stk. 3, at en stat ikke må tillade våbeneksport, hvis:

“(Staten) har viden om, at våbnene ville blive brugt til at begå folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden, alvorlige brud på Geneve Konventionen fra 1949, angreb mod civile objekter eller mennesker, eller andre krigsforbrydelser defineret i internationale aftaler, som landet har tilsluttet sig”.

Danwatch har i denne artikelserie om krigen i Yemen beskrevet, hvordan europæisk våbeneksport til Saudi-Arabien og koalitionslande steg drastisk efter krigens begyndelse i 2015. 

Læs artiklen: EU’s våbensalg til Saudi-Arabien traktatstridigt

Eksperter siger til Danwatch, at der ikke er tvivl om, at europæiske og amerikanske våben anvendes i Yemen, hvilket strider mod EU’s egne regler og FN’s traktat om våbenhandel. 

FNs traktat om våbenhandel har klare formuleringer, der fordrer lande til at undlade salg af våben i flere forskellige situationer, herunder angreb mod civile mennesker eller objekter. 

Traktaten nævner også, at lande skal overveje, hvorvidt våbnene vil blive brugt til at begå alvorlige krænkelse af menneskerettigheder og den humanitære folkeret.  

Ifølge FN er koalitionsluftangreb den største enkelte årsag til civile tab, herunder også børn.   

Luftangrebene fra den saudisk-ledede koalition har bl.a. ramt beboelsesområder, markeder, begravelser, bryllupper og sundhedsfaciliteter – mål, som det kan være en krigsforbrydelse at ramme.

Både NGO’en Human Rights Watch og Amnesty International har dokumenteret adskillige  luftangreb, som organisationerne kalder i strid med international lov og potentielle krigsforbrydelser. 

 

Denne artikel er blevet opdateret efter redaktionens udgivelse. Nye tal fra Yemen Data Project er blevet inkorporeret. 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down