5. maj 2022

Big Sam vs Big Oil: Olieselskaber sagsøges som aldrig før

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi skal en tur i retten. På anklagebænken sidder de store olieselskaber, der i disse måneder på en række vidt forskellige måder sagsøges for at have skadet kloden.


Siden 2015 er kampen om klimaet rykket ind i alverdens retssale, men i disse måneder sker der noget nyt, som kan få stor betydning.

I nogle år har det mest været stater, som har stået for skud i retssalene . Med klimaaftalen i Paris fra 2015 og målet om, at klodens temperatur ikke måtte stige mere end 2 grader, fik kreative klimaadvokater et grundlag, de kunne sagsøge stater på. Siden da er antallet af klimaretssager fordoblet til næsten 200 om året, viser research fra The Sabin Centre for Climate Change Law. Sagerne er spredt ud over 41 forskellige lande og 13 internationale domstole, skriver The Economist, der for nylig så på stigningen i antallet af retssager.

Det er for eksempel sager, som den hollandske organisation Urgenda, der i 2019 fik den hollandske højesterets ord for, at landets regering skulle sikre mere ambitiøse mål om at begrænse CO2-udledning. Uden for USA er det over halvdelen af sagerne, hvor sagsøgerne vinder og regeringer taber. 

Sejrene får retssagerne til at sprede sig. Og nu er det blevet de store olieselskabers tur til at blive trukket i retten. For eksempel har sagen mod den hollandske regering inspireret en retssag mod Shell, der i Holland sagsøges for at have bragt folks liv i fare ved ikke at tage klimaforandringer seriøst nok.

Antallet af sager mod den fossile industri er vokset de seneste år, og de føres på en række interessante grundlag: Nogle handler om aktionærernes interesser, nogle handler om skader på miljø og klima, nogle handler om menneskerettigheder, og nogle handler om misinformation.

Antallet af retssager betyder, at en del af olieselskaberne tager det mere seriøst, og indregner omkostninger ved klimaretssager i deres regnskaber, skriver The Economist.

Den nyeste udvikling er, at lande, regioner og byer sagsøger olieselskaberne. I USA har mere end 40 forskellige stater sagsøgt olieselskaber som ExxonMobil, Shell, Chevron og BP, skriver CBS. Retssagerne er inspireret af de sager, der i 1990’erne blev ført mod store tobaksfirmaer. De amerikanske stater forsøger at give olieselskaber ansvaret for konkrete konsekvenser af klimaforandringer, og de beskylder olieselskaberne for at have vildledt og tilbageholdt information om klimaforandringer. 

Pumpestation ved Keystone XL-olieledningen i Alaska, som har været centrum i flere retssager. Foto: Shannon Patrick, Wikimedia Commons

Lad os se nærmere på en række retssager, der har udviklet sig de seneste uger:

  • Plastikforurening: I Californien har statsadvokaten stævnet olieselskabet Exxon Mobil for selskabets rolle i forbindelse med plastikforurening. Exxon Mobil er blandt andet stævnet for at vildlede om plastikkens skadelige virkninger og problemer med genanvendelse, skriver Mongabay.
  • Benzin: New York har sagsøgt flere store olieselskaber for at vildlede om benzins påvirkning af klimaet. Olieselskaberne – herunder ExxonMobil, Shell og BP – beskyldes for at manipulere, når de kalder deres benzin for “renere”, eller at benzinen skulle reducere emissioner, skriver Reuters.
  • Stigende have: En række amter, der ligger ud til kysten i Californien, har fået lov af en føderal appeldomstol til at gå videre med en retssag om olieselskabers ansvar for stigninger i havniveauet. 30 virksomheder er sagsøgt for offentlige gener, fordi klimaforandringer har givet skader og omkostninger for amterne, skriver governing.com.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down