Et godt krigs-CV
Journalist og dokumentarist Mads Ellesøe er kommet på sporet af en historie om private militære firmaer, der er begyndt at rekruttere i fattige og borgerkrigshærgede afrikanske lande. Her er arbejdskraften villig og billig – helt ned til 250 dollars om måneden for at stå vagt ved amerikanske militærbaser i Irak og Afghanistan.
For at blive rekrutteret til sikkerhedsfirmaerne, er det godt at have erfaring med våben, og det må de tidligere børnesoldater siges at have. På forholdsvis nøgtern vis fortæller en række af disse, hvordan de som ganske unge har hugget arme og ben af uskyldige og jagtet mennesker som høns, mens de var høje på kokain. Klumperne står i kø i halsen.
[INSERT_ELEMENTOR id=”9015″]
Og derfor er det også dybt tragisk, at disse mennesker nu igen skal deltage i krig, presset af enorm arbejdsløshed.
“Jeg græd. Det var ikke meningen, jeg skulle holde et våben igen”, siger Osman Sesay, der er tidligere børnesoldat og nu rekrutteret af et sikkerhedsfirma.
Hverken regeringer eller lederen af et lokalt rekrutteringskontor i Uganda har tal på, hvor mange af lejesoldaterne, der har fortid som børnesoldater. Eller hvor mange privatansatte soldater, der overhovedet sendes til Irak og Afghanistan.
Holdet bag ‘Børnesoldatens nye job’ lykkes med at afsløre et helt absurd problem i Vestens krigsførelse: At man lader markedskræfterne og regler, der påbyder det amerikanske forsvarsministerium at vælge det billigste sikkerhedsfirma, bestemme, hvem der slås for Guds eget land.
To i én
Forretningsmanden Tim Spicer, der har stået i spidsen for både Sandline og Aegis, begge tidligere nøglespillere i den private sikkerhedsbranche, køres i stilling som den helt store skurk, for hvem penge og et liv i overhalingsbanen er primus motor.
[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]
Herfra kører ‘Børnesoldatens nye job’ lidt af sporet. Der er for mange historier, der vil fortælles, og det kan man ikke fortænke instruktøren i. Det er hamrende interessant, hvordan magthaverne i sikkerheds- og våbenindustrien får lov at manipulere og forføre politikere og borgere, men det er en lidt anden historie end udgangspunktet.
Mads Ellesøe har egentlig begået to film i én: Den om de traumatiserede børnesoldater, hvis fattigdom nu udnyttes af skruppelløse virksomheder, der altid vil sætte kapital over karma. Og den om politikerne, der har pinligt lidt styr på hvem, der udkæmper deres krige i Mellemøsten – så længe de ikke kommer hjem i kister draperet med amerikanske flag.
Dét til trods er den danske dokumentar helt igennem seværdig. Der er drama både i plottet og produktionen, hvor især lydsiden er fyldt med dystopi. Man efterlades i forargelse og særligt forundring over, hvor bizart det er, at så lyssky en branche kan operere i en af verdens mest belyste krige.
‘Børnesoldatens nye job’ kan ses i aften kl. 20.45 på DR2