Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Fra børnesoldat i Sierra Leone til lejesoldat for Vesten

DR2 viser i aften dokumentaren 'Børnesoldatens nye job', der afslører, hvordan vestlige sikkerhedsfirmaer hyrer tidligere børnesoldater fra bl.a. Sierra Leone som lejesoldater i Irak og Afghanistan.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Finurlige animationer af voksende planter blander sig med stop-motion-agtige billeder. ‘Børnesoldatens nye job’ ligner til forveksling sekvenser fra Bennys badekar. Hvis altså Bennys badekar foregik i et postkrigshærget Sierra Leone, og Benny havde ar på både krop og sjæl.Ikke desto mindre understreger kontrasten mellem tegneserieæstetikken og de brutale billeder af teenagedrenge med gigantiske rifler, at børn og våben er en grotesk kombination

Et godt krigs-CV

Journalist og dokumentarist Mads Ellesøe er kommet på sporet af en historie om private militære firmaer, der er begyndt at rekruttere i fattige og borgerkrigshærgede afrikanske lande. Her er arbejdskraften villig og billig – helt ned til 250 dollars om måneden for at stå vagt ved amerikanske militærbaser i Irak og Afghanistan.

For at blive rekrutteret til sikkerhedsfirmaerne, er det godt at have erfaring med våben, og det må de tidligere børnesoldater siges at have. På forholdsvis nøgtern vis fortæller en række af disse, hvordan de som ganske unge har hugget arme og ben af uskyldige og jagtet mennesker som høns, mens de var høje på kokain. Klumperne står i kø i halsen.

[INSERT_ELEMENTOR id=”9015″]

Og derfor er det også dybt tragisk, at disse mennesker nu igen skal deltage i krig, presset af enorm arbejdsløshed.

“Jeg græd. Det var ikke meningen, jeg skulle holde et våben igen”, siger Osman Sesay, der er tidligere børnesoldat og nu rekrutteret af et sikkerhedsfirma.

Hverken regeringer eller lederen af et lokalt rekrutteringskontor i Uganda har tal på, hvor mange af lejesoldaterne, der har fortid som børnesoldater. Eller hvor mange privatansatte soldater, der overhovedet sendes til Irak og Afghanistan.

Holdet bag ‘Børnesoldatens nye job’ lykkes med at afsløre et helt absurd problem i Vestens krigsførelse: At man lader markedskræfterne og regler, der påbyder det amerikanske forsvarsministerium at vælge det billigste sikkerhedsfirma, bestemme, hvem der slås for Guds eget land.

To i én

Forretningsmanden Tim Spicer, der har stået i spidsen for både Sandline og Aegis, begge tidligere nøglespillere i den private sikkerhedsbranche, køres i stilling som den helt store skurk, for hvem penge og et liv i overhalingsbanen er primus motor.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Herfra kører ‘Børnesoldatens nye job’ lidt af sporet. Der er for mange historier, der vil fortælles, og det kan man ikke fortænke instruktøren i. Det er hamrende interessant, hvordan magthaverne i sikkerheds- og våbenindustrien får lov at manipulere og forføre politikere og borgere, men det er en lidt anden historie end udgangspunktet.

Mads Ellesøe har egentlig begået to film i én: Den om de traumatiserede børnesoldater, hvis fattigdom nu udnyttes af skruppelløse virksomheder, der altid vil sætte kapital over karma. Og den om politikerne, der har pinligt lidt styr på hvem, der udkæmper deres krige i Mellemøsten – så længe de ikke kommer hjem i kister draperet med amerikanske flag.

Dét til trods er den danske dokumentar helt igennem seværdig. Der er drama både i plottet og produktionen, hvor især lydsiden er fyldt med dystopi. Man efterlades i forargelse og særligt forundring over, hvor bizart det er, at så lyssky en branche kan operere i en af verdens mest belyste krige.

‘Børnesoldatens nye job’ kan ses i aften kl. 20.45 på DR2

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.