Bosættercremer igen på hylderne

Kontroversielt israelsk skønhedsprodukt forhandles igen i Magasin, der i september tog produktet af hylderne, fordi regeringen fraråder engagement med virksomheder i israelske bosættelser.


Det kontroversielle skønhedsprodukt AHAVA er tilbage på hylderne i danske kosmetikvirksomheder. Kontroversen består i, at cremen produceres i den israelske bosættelse, Mitzpe Shalem på Vestbredden, hvormed virksomheder bidrager til at opretholde Israels ulovlige besættelse via deres økonomiske aktiviteter.

Allerede i september dokumenterede  Danwatch, at tre danske kosmetikforhandlere solgte AHAVA. Regeringen frarådede dengang “engagementer, der kan gavne bosættelser i de israelsk besatte områder”, og umiddelbart efter trak Magasin, Matas og Sephora produktet af hylderne.

Dengang udtalte Esben Hougaard, der er indkøbsansvarlig for kosmetik i Magasin:
“Vi har besluttet at fjerne Ahava fra hylderne i Magasin. Det sker på baggrund af, at regeringen finder det problematisk, at danske virksomheder sælger varer, som stammer fra bosættelserne”, sagde han.

Cremer tilbage på hylderne
Men nu kan man igen købe mudderprodukter fra Det Døde Hav af mærket AHAVA i Magasin. Magasin ønsker ikke at medvirke i et interview men forklarer i en skriftlig kommentar, at de tog produktet af hylderne i sin tid, fordi de var af den opfattelse, at Udenrigsministeriet opfordrede butikkerne til at stoppe salget.

Ifølge Magasin har Udenrigsministeriet efterfølgende meldt ud, at de ikke opfordrer danske virksomheder til at stoppe salget af produkter fra de omtalte områder.

“Magasin vælger derfor at genintroducere produkterne igen, da der opleves daglig efterspørgsel fra kunderne”, skriver Magasins presseansvarlige Sandra Garder Abrahamsen.

Fraråder engagement i bosættelser
Ifølge handels- og udviklingsminister Mogens Jensen, har regeringens linje hele tiden været utvetydig. I et svar til Folketinget i oktober 2014, sagde Mogens Jensen:

“Regeringens linje er velkendt. Den fraråder generelt engagementer eller aktiviteter, der finder sted i bosættelserne eller som er rettet mod at begunstige bosættelserne. Heri ligger også, at regeringen ikke træffer de konkrete beslutninger for danske virksomheder eller andre vedrørende deres eventuelle engagementer med israelske bosættelser”.

Den tidligere danske importør Helsam valgte i 2002 at droppe produktet efter heftig kritik, og i 2012 indstillede den norske materialistkæde, Vita, salget af produktet. Ifølge AHAVA selv, overvejer virksomheden nu at bygge en fabrik uden for de besatte områder.

Danwatch dokumenterer:

Kontroversielt bosætterprodukt tilbage på hylderne hos danske kosmetikfirmaer

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right