Medicin – Danwatch https://danwatch.dk undersøgende journalistik Mon, 12 Mar 2018 11:36:17 +0000 da-DK hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 https://danwatch.dk/dw-content/uploads/2017/09/cropped-Danwatch_fav-450x450.gif Medicin – Danwatch https://danwatch.dk 32 32 TPP truer billig medicin i Stillehavsområdet https://danwatch.dk/tpp-truer-billig-medicin-stillehavsomraadet/ https://danwatch.dk/tpp-truer-billig-medicin-stillehavsomraadet/#respond Wed, 24 Jun 2015 12:06:24 +0000 http://danwatch.dk/?p=10508 Medicinalindustrien i USA kan få indblik i og muligvis indflydelse på, hvordan nationale sundhedsmyndigheder fordeler offentlige rabatter på medicin og medicinaludstyr i Stillehavsområdet. Det kan blive virkelighed, hvis den samlede frihandelsaftale The Trans-Pacific Partnership (TPP) bliver forhandlet hjem, viser lækkede dokumenter fra Wikileaks.
Det mener Kenneth Haar, fra ngo’en Corporate European Observatory, der til daglig overvåger lobby-virksomhed og som har kigget de lækkede papirer igennem for Danwatch.
’Jeg har ikke før set dele af en frihandelsaftale, som går så tæt på offentlige myndigheders styring af pris og kvalitet’, siger han.
Regning for medicin går til de fattige
Det seks sider dokument til Frihandelsaftalen TPP blev offentliggjort den 10. Juni på Wikileaks hjemmeside. I  dokumentet nævnes specifikt den new zealandske sundhedsstyrelse, PHARMAC, der, akkurat som Sundhedsstyrelsen i Danmark, bestemmer, hvilken medicin staten vil give til sine borgere, og hvor stor en del af regningen det offentlige påtager sig.

’Akkurat som Norge og Storbritannien har New Zealand evnen til at holde priserne på medicin nede, fordi de forhandler centralt og derfor eks. kan vælge for dyr medicin fra’, siger Kenneth Haar, der forstår dokumentet således, at nogle medicinalproducenter gerne vil omgås centrale indkøbsordninger.

“Medicinalproducenterne presses til at sælge billigere medicin, fordi de ellers kan blive valgt fra. Med det her papir får de 10-15 håndtag til at holde styr på proceduren i det offentlige. De får eks. mulighed for at klage, hvis de føler sig uretfærdigt behandlet”, siger han.

Kenneth Haar henviser til et centralt afsnit om procedural fairness, hvor medicinalindustrien får mulighed for at klage over eks. pristryk i offentligt indkøb. Med den mulighed kan man frygte, at offentlige myndigheder i mindre grad presser priserne, og konsekvensen heraf kan blive dyrere medicin, mener Kenneth Haar.

En holdning han deler med den new zealandske juraprofessor Jane Kelsey, der på Wikileaks hjemmeside peger på, at aftalen vil få konsekvenser for befolkningen i New Zealand:

“Færre slags medicin bliver købt med rabat, og flere mennesker vil betale mere for medicinen. Endelig vil sundhedsbudgettet gå til medicin i stedet for andre aktiviteter eller må øges ud over det nuværende niveau,” siger hun i sin analyse til Wikileaks.

De 12 lande i TTP-aftalen

Brunei
Chile
New Zealand
Singapore
USA
Australien
Peru
Vietnam
Malaysia
Mexico
Japan
Canada

De 12 lande i TTP-aftalen

Brunei
Chile
New Zealand
Singapore
USA
Australien
Peru
Vietnam
Malaysia
Mexico
Japan
Canada

Billig kopimedicin forsvinder fra u-lande
Øget åbenhed i offentligt indkøb af medicin vil bane vejen for bedre medicin og patientrettigheder. Dét kan sætte priserne på medicin i vejret, medgiver lektor i statskundskab Jens Ladefoged Mortensen, der forsker i handelspolitik ved Københavns Universitet.

Og det vil især ramme udviklingslandene i regionen, påpeger han.

“På en række markeder vil aftalen styrke synligheden af tests, sikre advarsler og deling af information om medicinen. På de stærkere markeder har medicinalvirksomhederne en interesse i at bevare deres markedsposition og et godt forhold til myndighederne og her kan øget konkurrence føre til lavere priser”, siger han og fortsætter.
“I små udviklingslande vil de stærkere patentrettigheder, testkrav osv. gøre originalmedicin dyrere og samtidig gøre det sværere at sælge kopimedicin. Den højere pris er selvfølgelig skidt, hvis det resulterer i, at befolkningen ikke får adgang til effektiv, sikker medicin, siger Jens Ladefoged Mortensen.

Forhindring for tilgængelig medicin
De højere priser for medicin kan blive virkelighed for millioner af mennesker i svage stater, der ikke har magt til sætte sig igennem over for den amerikanske medicinalindustri. Samtidig vil TTP som den ser ud lige nu betyde en klar begrænsning af såkaldt generisk medicin, som er kopier af medicin, hvis patent er udløbet.

Ifølge Læger uden Grænser kan omkostningerne for medicinsk behandling mod eksempelvis HIV, tuberkulose og malaria reduceres helt op til 99%. Men den billige kopimedicin vil blive stærkt begrænset af TTP, advarer organisationen.

“Dele af TTP truer med at begrænse adgangen til medicin, der er til at betale, for millioner af mennesker, særligt i lav- og mellemindkomstlande. Medmindre visse bestemmelser fjernes, vil TPP potentielt blive den mest ødelæggende handelsaftale for tilgængelig medicin nogensinde”, skriver Læger uden Grænser på deres hjemmeside.

Frihandelsaftale er udenrigspolitik
Ikke alle stater i Stillehavsregionen har samme forhandlingsstyrke som eks. New Zealand, der har en stærk offentlig styring af sundhedsvæsnet og en central indkøbsordning, der kan udfordre medicinalgiganterne på pris og vilkår, påpeger Jens Ladefoged.

’TPP er en aftale mellem én gigant og 11 mindre stater, hvor nogle stater er stærkere end andre. Amerikanske firmaer har allerede adgang til markedet i New Zealand, som også betaler for original medicin. Derfor handler aftalen for dem om at komme ind på nogle af de andre markeder, hvor der er masser af vækst, men ingen adgang’, siger Jens Ladefoged.

For svage stater vil det være en meget ulige brydekamp at få retten til eksempelvis kopimedicin, påpeger Kenneth Haar.

“Hvor man kan bekymre sig for New Zealand, så vil der for Vietnam og Filippinerne være større risiko for at blive tromlet”, siger han.

TPP-aftalen skulle have været forhandlet færdig sidst i 2013, men parterne er endnu langt fra hinanden i flere spørgsmål. Særligt har en kommentar fra den demokratiske præsidentkandidat i USA, Hillary Clinton, udsat den endelige forhandling, der ellers skulle have fundet sted over sommeren.

Læs hele Wikileaks dokumentet her

]]>
https://danwatch.dk/tpp-truer-billig-medicin-stillehavsomraadet/feed/ 0
Danske universiteter samarbejder med ulovlige bosættelser https://danwatch.dk/danske-universiteter-samarbejder-ulovlige-bosaettelser/ https://danwatch.dk/danske-universiteter-samarbejder-ulovlige-bosaettelser/#respond Sun, 11 Nov 2012 10:32:46 +0000 http://danwatch.dk/?p=16624 Det er ikke blot danske virksomheder, men også danske universiteter, der har forbindelser til ulovlige israelske bosættelser i Palæstina.

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har et samarbejde med Ariel Universitet, som ligger i bosættelsen med samme navn. Et samarbejde som ifølge DTU går tilbage til 1990’erne.

Efter DanWatch fremlagde informationerne for DTU’s ledelse, valgte rektor Anders Bjarklev at standse samarbejdet øjeblikkeligt:
“Vi har valgt at afslutte samarbejdet, umiddelbart efter vi havde fået kendskab til det”, siger han: “De penge der var søgt og afsat til at foretage analyser på laboratoriet ved Ariel universitet er blevet standset og vil blive betalt tilbage til den fond der har givet pengene.”

Det er ifølge rektoren problematisk for DTU at forbindes til ulovlige bosættelser:
“Hvis man finansierer analyser på laboratorier ved Ariel universitet, så kan det opfattes som en støtte til en bosættelse, og det vil vi ikke,” siger Anders Bjarklev.

Danmarks Tekniske Universitet og Ariel Universitet

Danmarks Tekniske Universitet og Ariel Universitet arbejder sammen på et forskningsprojekt om kræftbehandling. Projektet er finansieret af Carlsberg Fonden og Frænkel Foundation.

Forbindelse til bosættelser
Ariel Universitet er placeret i bosættelsen af samme navn. Ariel er en af de største bosættelser på Vestbredden med 17.688 israelske bosættere.

Udenrigsministeren tilfreds med DTU’s beslutning

Den beslutning er udenrigsminister Villy Søvndal tilfreds med: “Vi ønsker ikke, at danske forskningsinstitutioner deltager i aktiviteter, som måtte medvirke til at opretholde de ulovlige bosættelser.
Har der været tvivl om vores standpunkt på dette område, så er den konkrete sag med DTU en god anledning til at få det slået fast. Og jeg er da også tilfreds med DTU’s beslutning,” siger Villy Søvndal.

Roskilde universitet: EU har blåstemplet samarbejde med bosættelse

Roskilde Universitet er en del af et forskningsprojekt, hvor Dead Sea Laboratories, som står bag Ahava kosmetikprodukter, indgår. Dead Sea Laboratories ligger i bosættelsen Mitzpe Shalem og bruger ifølge den israelske hær naturressourcer fra palæstinensisk territorium.

Ifølge Roskilde Universitets rektor, Ib Poulsen, behøver man ikke at forholde sig til det etiske indhold, hvis forskningsprojektet er godkendt af EU:
“Ifølge EU-forskningsprojekters regulering under og af EU, herunder EU’s godkendelse af projekterne, er tilstrækkelig garanti for projektets legalitet for dansk deltagelse, og dermed et tilstrækkeligt og formelt ukritisabelt grundlag for, at et dansk universitet eller en anden dansk offentlig institution deltager”, siger han.

Nanoretox: Roskilde Universitet

Nanoretox er et forskningsprojekt mellem 11 internationale forskningsinstitutioner fra Danmark (Roskilde Univesitet), USA, Israel, England, Spanien, Italien, Frankrig og Belgien. Forskningsprojektet løber fra december 2008 til november 2012, og er af EU givet 23,6 millioner kr.

Forbindelse til bosættelser
Ahava, også kendt som Dead Sea Laboratories, er én af deltagerne i forskningsprojektet Nanoretox. Ahava er placeret i bosættelsen Mitzpe Shalem på Vestbredden. Ahava har ifølge den israelske hærs civile administration haft israelsk tilladelse til at udgrave mudder fra den besatte Vestbred siden 2004. Dette er ifølge researchorganisationen Who Profits en krænkelse af folkeretten.

Universiteters sociale ansvar

Ifølge Mads Øvlisen, formand for den nye Mæglings- og klageinstitution for ansvarlig virksomhedsførelse, har universiteter sociale forpligtelser ligesom virksomheder:
“Jeg mener helt klart, at universiteter har en pligt til at se på hvem deres partnere er, og stille krav til dem,” siger han, men påpeger, at det kan være særdeles svært at lave en etisk tjekliste, der kan dække alt: “Det er også en vanskelig balancegang, da man også skal have lov, i forskningssituationer, til at udforske tabubelagte eller kontroversielle områder.”

Etiske retningslinjer for universiteter på vej?

På DTU er udarbejdelsen af etiske retningslinjer for forskningssamarbejder i gang, så universitetet har bedre muligheder for at undgå samarbejder med problematiske partnere i fremtiden: “Man kan ikke lave en endegyldig etisk tjekliste for forskningssamarbejder, men man kan i hvert fald lave en opmærksomhedsliste, så når man på de forskellige afdelinger begynder at indgå aftaler, ved man, at man skal have en særlig opmærksomhed på forhold, som man som forsker måske umiddelbart ikke ser,” siger rektor på DTU, Anders Bjerklev.

På Roskilde Universitet har udarbejdelsen af etiske retningslinjer været igangsat, men det ansvarlige fagudvalg afstod fra at lave retningslinjer for forskningspartnere og samarbejder for nyligt.

“Hvad angår retningslinjer for hvem universitetet vil og kan samarbejde med, så er dette så meget en gråzone, at det er FOU’s (Forskningsudvalgets) holdning, at man aldrig vil kunne opretholde et beredskab, der kan imødekomme alle politiske, moralske og etiske hensyn i forhold til regimers eller blot kommercielle virksomheders ageren,” skrev fagudvalget for nyligt i et notat til Roskilde universitets Akademisk Råd.

Men det er ikke sidste ord i sagen, lover Mihail Larsen, der er medlem af Akademisk Råd.
“Det er uambitiøst at give op på den måde. Man kan sagtens lave principper for, hvad man som forsker ikke må, og i dette konkrete tilfælde bør man ikke arbejde sammen med en besættelsesmagt”, siger han og fortsætter:

“Til mødet i Akademisk Råd var der enighed om at fagudvalgets konklusion ikke var tilfredsstillende, og at der skal laves retningslinjer.”

]]>
https://danwatch.dk/danske-universiteter-samarbejder-ulovlige-bosaettelser/feed/ 0
Kritisable arbejdsforhold bag gummihandsker på danske hospitaler https://danwatch.dk/kritisable-arbejdsforhold-bag-gummihandsker-paa-danske-hospitaler/ https://danwatch.dk/kritisable-arbejdsforhold-bag-gummihandsker-paa-danske-hospitaler/#respond Wed, 21 Sep 2011 08:36:02 +0000 http://danwatch.dk/?p=16519 DanWatch har undersøgt social ansvarlig leverandørstyring på papiret og i praksis hos otte leverandører af gummihandsker til brug i sundhedssektoren, især til hospitalsbrug i de danske regioner.Ud af alle virksomhederne oplyser kun Mölnlycke og Abena, at de på papiret – i politikker for social ansvarlig leverandørstyring – tager højde for ansvarlige forhold hos de gummiplantager, som leverer gummiet til deres handsker.

Men hverken Mölnlycke, Abena eller de øvrige virksomheder oplyser, at de rent faktisk også i praksis kontrollerer, at arbejdsvilkårene på gummiplantagerne er, som de bør være. Flere af virksomhederne har ingen oplysninger i det hele taget om deres fokus på social ansvarlighed.

Virksomheder i fokus

Leverandører af gummihandsker til danske regioner:

 • Abena
 • Gleco
 • Kendan
 • Mediq Danmark
 • Mediplast
 • Mölnlycke Health Care
 • OneMed og Papyrus.

Virksomheder i fokus

Leverandører af gummihandsker til danske regioner:

 • Abena
 • Gleco
 • Kendan
 • Mediq Danmark
 • Mediplast
 • Mölnlycke Health Care
 • OneMed og Papyrus.

Diskrimination af migranter

Mölnlycke leverer handsker til alle danske regioner. En del af gummiet til handskerne kommer fra den store malaysiske plantagekoncern Kuala Lumpur Kepong Berhad (KLK). DanWatch har talt med nogle af arbejderne på KLKs plantager i Malaysia under en feltrejse i efteråret 2012.

Mange af de ansatte er migrantarbejdere fra omkringliggende lande og især Indonesien. Nogle af migranterne tjener ned til 600-700 MYR/måned, hvilket svarer til to tredjedele af den mindsteløn, som ved lov er trådt i kraft ved årsskiftet. Mange af migranterne bliver hyret via rekrutteringsbureauer, der rejser til Malaysias nabolande for at finde billig arbejdskraft.

”Vi blev lovet 1000 MYR/måned i løn, da agenten kom til vores landsby i Indonesien for at finde arbejdere. Vi blev også lovet en ordentlig bolig. Men vi har ikke fået, hvad vi blev lovet”, siger 19-årige Haisir Dihandu fra Indonesien.

KLK tager også passene fra migranterne og opbevarer dem under kontraktperioden.

Konfronteret med DanWatchs undersøgelses resultater siger Mölnlycke: ”Vi vil få et tredjeparts audit de næste måneder for at se, om vores processer kan forbedres. Vi vil ændre vores Code of Conducts vurderinger, så den indeholder spørgsmål om arbejdsforhold for ansatte, der (..) også er hyret af agenter og underleverandører”, siger Ann-Kathrin Halvorsen, Communication Financial Director i Mölnlycke.

Mölnlycke har taget kontakt til KLK og forelagt DanWatchs resultater for plantagevirksomheden, da KLK ikke overfor DanWatch havde nogle kommentarer. KLK har overfor Mölnlycke afvist alt.

Om der sker noget i praksis overfor KLK er for tidligt at udtale sig om, siger Mölnlycke.

“Vi stopper ikke her. Nu skal vi beslutte os for, hvordan vi går videre med KLK. Det kan resultere i flere inspektioner eller flere nedskrevne afklaringer, men det er ikke besluttet endnu”, siger Ann-Kathrin Halvorsen fra Mölnlycke.

Daglejere under mindstelønnen

På det nordlige Sumatra i Indonesien ligger plantagevirksomheden PT Gotong Royong. Her arbejder mange i årevis permanent på daglejervilkår uden at blive permanent ansat, hvilket strider imod landets lovgivning og ILO konvention 158. Daglejere modtager en løn, der ligger 25 procent under provinsens mindsteløn på 1,2 mio. Rupiah/måned. Fastansatte modtager op til 20 procent over mindstelønnen.

Gummiarbejderne får ikke udleveret masker, når der skal sprøjtes med giftige kemikalier – Round-Up og Glidamin – mod ukrudt.

“Vi laver selv vores beskyttelsesmasker, fordi plantagen ikke giver os nogle. Sprøjtemidlerne vi bruger er giftige, og det er vigtigt med beskyttelse”, siger Tumino, der arbejder for plantagevirksomheden og også er tillidsmand for en del af gummiarbejderne.

Gleco er en mindre dansk virksomhed, som  sælger gummihandsker til de danske regioner og køber handskerne fra leverandøren PT Shamrock Manufacturing. PT Shamrock Manufacturing får gummi fra plantagevirksomheden PT Gotong Royong, som DanWatch har besøgt. Det bekræfter plantagevirksomhedens direktør Fauzi Hasballah. Men det kan direktør Prakash for PT Shamrock Manufacturings fabrik i Indonesien, der producerer gummihandskerne til Gleco, ikke bekræfte.

Ifølge Martin K. Hjort, som er Product Manager i Gleco med ansvar for hospitalshandsker, bruger virksomheden internationale initiativer såsom FN´s Global Compact som rettesnor i arbejdet, men har dog ikke tilsluttet sig den formelt.

“Vi arbejder ud fra, at tingene naturligvis skal være i orden hos vores leverandører. Det gælder også arbejdsforhold på de gummiplantager, som leverer gummi til vores produkter”, siger Martin K. Hjort til DanWatch.

]]>
https://danwatch.dk/kritisable-arbejdsforhold-bag-gummihandsker-paa-danske-hospitaler/feed/ 0