29. september 2014

Butikker dropper salg af kosmetik fra ulovlige bosættelser

Danske butikker tager cremer fra israelske bosættelser af hylderne og trækker ordrer tilbage. Minister fraråder handel med bosættelser.


Indtil i dag kunne hudplejeproduktet AHAVA findes på hylderne i Magasin og Salling, men det er nu droppet på baggrund af DanWatch’s afsløring af, at AHAVA produceres i ulovlige bosættelser, oplyser butikkerne i dag til TV2.dk.AHAVA føres stadig i Sephora, og Matas vil lancere AHAVA fra oktober.Cremerne, der indeholder mineraler og mudder fra Det Døde Hav, er produceret i bosættelsen Mitzpe Shalem, der ligger på den israelsk besatte Vestbred.

Den danske handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen, råder kraftigt virksomheder til ikke at engagere sig i de israelske bosættelser.

“Regeringen har ved flere lejligheder mindet offentligt om, at den fraråder danske borgere og virksomheder at indgå i engagementer, der kan gavne israelske bosættelser. Det vil jeg passende minde om igen”, siger Mogens Jensen til tv2.dk.

Advarsel fra EU

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

EU advarede i juli de europæiske virksomheder mod de risici, der knytter sig til økonomiske og finansielle aktiviteter i bosættelser, og det omdømmetab, virksomhederne risikerer at lide.

Den israelske besættelse af Palæstina og de tilhørende israelske bosættelser på Vestbredden er ulovlige i henhold til international lov, såsom den 4. Geneve-konvention.

Det er ikke ulovligt, men det er etisk forkert at handle med virksomheder, der producerer varer i besatte områder, siger lektor i virksomhedsetik på Aarhus Universitet, Erik Kloppenborg Madsen.

”Virksomhedsetisk er det et utilstrækkeligt argument, at det ikke i sig selv er ulovligt at handle med varer fra bosættelser. Handlen med de israelske bosættelser er uetisk, fordi man indirekte støtter aktiviteter, der af det internationale samfund vurderes ulovlig,” siger han.

Produktion i bosættelse

Butikkerne køber AHAVAs produkter gennem en dansk importør, Trademark Cosmetics, der overfor DanWatch bekræfter, at selve produktionen af skønhedsprodukterne sker i Mitzpe Shalem på Vestbredden. Mitzpe Shalem ligger i Jordandalen tæt på Det Døde Hav i den østlige del af den israelsk besatte Vestbred.

Flere og flere danske virksomheder tager dog i stigende grad stilling til handel med bosættervarer, fortæller Erik Kloppenborg Madsen:

“Der er en klar trend hen imod, at virksomheder og investorer af etiske årsager undgår at handle med eller investere i bosættervarer. Særligt de sidste par år er flere virksomheder og investorer blevet mere klare i forhold til problematikken.”

COOP og Dansk Supermarked har tidligere meddelt, at de ikke vil sælge varer, der er produceret i bosættelser på den israelsk besatte Vestbred.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right