Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Corona-krisen lægger tøjfabrikker ned på stribe

Manglen på råvarer fra Kina og butikslukninger i Europa betyder at mindst 42.000 arbejdere på tøjfabrikker i Cambodia, Myanmar og Vietnam har mistet arbejdet. NGO’er opfordrer de store tøjbrands til at afhjælpe pandemiens indvirkning på beklædningsarbejdernes sundhed og levebrød.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

COVID-19 har kastet hele forsyningskæden i tøjindustrien ud i dyb krise, og nu mærker arbejderne på tøjfabrikkerne i Sydøstasien følgevirkningerne.

Som verdens største eksportør af tekstiler tegnede Kina sig iflg. Verdensbanken for 38% af markedet i 2018. Kinesiske fabrikslukninger forårsaget af COVID-19 har skabt råvaremangel og forstyrret tøjindustrien i Cambodja, Myanmar og Vietnam kraftigt. Siden starten af ​​året er 20 fabrikker i Myanmar og 15 fabrikker i Cambodja enten lukket, har stoppet produktionen midlertidigt eller reduceret deres arbejdsstyrke kraftigt.

Der findes ikke præcise opgørelser, men mindst 42.000 arbejdere er ramt af midlertidige eller permanente lukninger. En række af de berørte fabrikker producerede tøj til det danske tøjfirma Bestseller og de britiske supermarkedskæder Tesco og Sainsbury.

Tusinder af berørte arbejdstagere

Selvom den økonomiske afmatning også rammer de store tøjbrands og deres ledelser, er de hårdest ramte også dem, der har mindst råd til det, siger Bent Gehrt fra Workers Rights Consortium.

”Lige nu, hvis man ser på den økonomiske situation, får de store brands ikke rekordoverskud i år. Men de har haft et stort årti med de arbejdere, der producerer for dem, og nu bliver arbejderne bare kasseret og efterladt uden noget,” siger Bent Gehrt til Danwatch.

Ifølge Bent Gehrt har cambodjanske fabrikslukninger berørt 10.000 arbejdstagere, og han vurderer, at yderligere 15.000 arbejdere blev berørt gennem reduktion af arbejdsstyrken. Men han advarer om, at det faktiske antal kan være meget højere. Cirka 200.000 arbejdere i Cambodia er ansat via underleverandører, og hvis hovedfabrikkerne reducerer deres arbejdsstyrke, får underleverandørererne muligvis slet ikke nogen ordrer.

Arbejdsløshedsunderstøttelsen varierer

I Vietnam får de arbejdere, som har en arbejdsløshedsforsikring, dagpenge baseret på hvor længe, de har været ansat. I Myanmar vil arbejdsløse fortsat få sundhedsydelser, men ikke arbejdsløshedsunderstøttelse, fordi landets ‘Social Security Board’ ikke har bedt om det, sagde Thein Swe, Myanmars arbejdsminister. 

I Cambodia siger talsmanden for det cambodjanske arbejdsministerium, Heng Sour, at ministeriet kræver, at fabrikker, der har indstillet driften, betaler arbejdstagerne 40% af mindsteløn på i alt 76 USD om måneden

Alligevel vil ikke alle fyrede arbejdere modtage ordentlig kompensation. Efter at have lukket eller indstillet driften er en række fabriksejere, iflg. myndighederne i Cambodia og Myanmar, simpelthen stukket af.

Lukninger i detailbutikker reducerer efterspørgslen yderligere

Selvom Kina for nylig har genoptaget produktionen, er det usandsynligt, at beklædningsarbejdernes jobsituation bliver bedre. I løbet af sidste uge valgte Danmark og flere andre EU-lande at lukke detailbutikker som en del af deres COVID-19 strategier. Disse butikslukninger fører til lavere efterspørgsel, hvilket resulterer i færre ordrer til tøjfabrikkerne.

En række NGO’er, herunder Clean Clothes Campaign, Worker Rights Consortium, International Labor Rights Forum og  Maquila Solidarity Network har opfordret tøjmærkerne til at tænke på arbejderne:

”Mærkerne skal tage aktive skridt til at sikre, at arbejderne fortsætter med at modtage løn under fabrikslukninger og sygefravær som følge af COVID-19,” skriver de bl.a i et åbent brev. 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.