12. februar 2019

Danone risikerer at blive sortlistet for slavearbejde

Det brasilianske arbejdsministerium har afsløret slavelignende forhold hos en af Danones distributører. Mejerigiganten afviser ethvert ansvar.

Foto: Mj-bird/Wikimedia Commons

Danone risikerer at komme på en sort liste over firmaer, der benytter sig af slavearbejde.

Det meddeler det brasilianske arbejdsministerium, der har udpeget mejerivirksomhederne Danone og Dairy Partners Americas (DPA) som medansvarlige for slavelignende forhold hos en af deres distributører i Brasilien. DPA er delvist ejet af verdens største fødevareproducent Nestlé.

Udmeldingen kommer efter, at de brasilianske myndigheder har gennemgået forholdene i mejeribranchen i Sao Paulo. Både Danone og DPA har ifølge myndighederne samarbejdet med en distributør, der efter sigende har fastholdt 28 arbejdere i gældsslaveri.

Mange af arbejderne er rejst fra den fattige provins Ceará, der ligger 3.000 kilometer fra Sao Paulo, og de blev efter den omkostningsfulde tur fanget i gæld til distributøren.

De 28 arbejdere havde blandt andet haft til opgave at sælge yoghurt, der var tæt på udløbsdato, i Sao Paulo. Her måtte de ofte arbejde mere end 15 timer om dagen i ekstrem varme for at betale af på deres gæld til distributøren.

Inspektør: Danone og DPA er ansvarlige

De statslige inspektører fandt, at 70 procent af de produkter, der blev solgt af de forgældede arbejdere, kom fra Danone eller fødevaregiganten Nestlé.

“Selvom arbejderne var ansat hos en af Danone og DPA’s distributører i Brasilien, er virksomhederne stadig ansvarlige for de kritisable arbejdsforhold”, siger Luis Alexandre Faria, der er inspektør på Arbejdsministeriets undersøgelse til nyhedsbureauet Reuters.

De er ikke direkte ansvarlige for de slavelignende forhold, men virksomhederne skal stadig have styr på hele varekæden, forklarer han.

Til Reuters nægter Danone ethvert kendskab til distributørens metoder.

Verdens største fødevarevirksomhed, Nestlé, ejer 49% af den anklagede virksomhed Dairy Partners Americas. Nestlé og DPA forklarer i en mail til Reuters, at de har afsluttet samarbejdet med distributøren efter at være blevet bekendt med forholdene. Det brasilianske arbejdsministerium fastholder beskyldningerne mod virksomhederne.

Brasilien kæmper mod slaveri

Brasiliens økonomiske vækst har skabt en høj efterspørgsel på billig arbejdskraft, ikke mindst inden for skov- og kvægbrug samt kaffeproduktion.

I 2003 lancerede den daværende regering en lov, der har en meget bred definition af slavelignende forhold, og det har styrket myndighedernes magt over for virksomheder med kritisable arbejdsforhold.

Den sorte liste, lista suja, som Danone og DPA nu risikerer at havne på, blev lanceret i 2004. Den blev dengang anset som kontroversiel. Listen er et redskab til at bekæmpe slavearbejde og afskærer virksomheder med slavelignende forhold i deres produktion fra at låne og modtage penge fra offentlige institutioner.

Det brasilianske arbejdsministerium bruger også inspektioner af virksomheder til at bekæmpe udnyttelse af arbejdskraft. Mellem 2003 og 2016 er næsten 35.000 arbejdere blevet befriet fra slavelignende forhold, viser tal fra organisationen Global Slavery Index.

Danwatch har talt med Julia Cortez da Cunha Cruz fra NGO’en Conectas, en menneskerettighedsorganisation i Sao Paulo. Hun forklarer, at der særligt siden Jair Bolsonaros tiltræden som præsident er sket en nedprioritering af indsatsen mod slaveri.

Mest bemærkelsesværdigt er lukningen af Arbejdsministeriet, hvis opgaver fremover skal deles mellem Økonomiministeriet og Ministeriet for Menneskerettigheder. Det er stadig uklart, hvilken betydning dette vil få, men Julia Cruz frygter, at det vil svække koordinationen af indsatsen mod slaveri.

Tidligere afsløringer

Danwatch har tidligere afsløret slavelignende forhold på kaffeplantager, hvor store fødevaregiganter, herunder Nestlé, købte kaffe fra. Nestlé indrømmede dengang overfor Danwatch at have købt kaffe fra to plantager, hvor der året før var blevet befriet arbejdere.

Afsløringerne førte i 2018 til, at de brasilianske menneskerettighedsorganisationer Conectas og Adere klagede over seks store fødevarevirksomheder til OECD’s nationale mæglings- og klageinstitution i Brasilien. OECD har valgt at gå videre med sagen og vil nu forsøge at mægle mellem virksomhederne og arbejderne, som måske kan se frem til kompensation for de slavelignende forhold på kaffeplantagerne.

Nestlé er verdens største producent af mad- og drikkevarer med en omsætning på næsten 600 milliarder årligt. I Danmark omsatte virksomheden for 581 millioner i 2017.

Nestlé Danmark har ikke ønsket at kommentere på sagen.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down