2. juni 2022

Dansker fængslet i Bahrain får stor menneskerettighedspris

Den danske menneskerettighedsforkæmper Abdulhadi Alkhawaja har siddet fængslet i Bahrain siden 2011. I dag tildeles han - in absentia - den prestigefyldte Martin Ennals Award i Geneve.

FÅR PRIS: Den danske statsborger Abdulhadi Alkhawaja (med slips) hjælper en ældre kvinde, efter at politiet i Bahrain har slået ned på en demonstration i 2010. Siden 2011 har Alkhawaja været fængslet i Bahrain. Foto: Mazen Mahdi/Wikimedia Commons

“Den frittalende og bramfri Al-Khawaja legemliggør Bahrains protestånd, og har inspireret en hel generation af aktivister i Bahrain og resten af verden”.

Sådan beskrives den dansk-bahrainske Abdulhadi Alkhawaja af folkene bag den fornemme menneskerettighedspris Martin Ennals Award, der i år tildeles den danske statsborger, der i 11 år har siddet fængslet i Bahrain.

I juryen sidder blandt andet Amnesty International og Human Rights Watch, og menneskerettighedsorganisationer mener, at Alkhawaja alene er fængslet for sit politiske arbejde i det autoritære land.

Under Det Arabiske Forår i 2011 stod Bahrains regime for en af de mest hårdhændede reaktioner overfor civilbefolkningens protester og pro-demokratiske demonstrationer. Det ramte også Alkhawaja, der lige siden har været fængslet under umenneskelige forhold i landet.

En kommission har konkluderet, at Al-Khawaja har været udsat for alvorlig fysisk, psykisk og seksuel tortur i fængslet.

Dansk militær software sælges til Bahrain

Til trods for at skiftende danske regeringer har arbejdet for at få frigivet Abdulhadi Alkhawaja – som blev dansk statsborger efter at han fik politisk asyl, og herefter fortsatte sit menneskerettighedsarbejde fra Danmark – har en af Danmarks største IT-virksomheder, Systematic, eksporteret militær software til Bahrain.

Det er software, der kan bruges til intern undertrykkelse af demokratiske kræfter i Bahrain, kunne Danwatch og TV2 fortælle i december sidste år.

Abdulhadi Alkhawajas datter, Maryan Alkhawaja, der selv er menneskerettighedsaktivist, var dengang fortvivlet over afsløringen.

“At en dansk virksomhed gennem et britisk datterselskab sælger sådan noget teknologi til et land som Bahrain, hvor vi ved, at overvågningsteknologi er blevet brugt mod menneskerettighedsforkæmpere og aktivister, det er næsten ikke til at forstå”, sagde hun.

Nu efterlyser hun på Twitter, at den danske offentlighed gør mere for at støtte hendes fængslede fars kamp.

“Det er første gang en dansk statsborger modtager prisen. Man skulle tro, at den danske regering og medier ville fejre denne pris, der gives til en dansk statsborger”, skriver hun.

“Dansk-Bahrainsk leder for frihed og demokrati”

I juryens begrundelse for prisen fremhæves blandt andet at Abdulhadi Alkhawaja er medstifter af flere menneskerettighedsorganisationer, såsom Bahrain Center for Human Rights og Gulf Center for Human Rights.

“Disse organisationer var de første af sin slags i Mellemøsten og Nordafrika, og de antændte en magtfuld modkultur mod autoritære regimer”, skriver juryen, der udvælger vinderne af Martin Ennals Award.

Prisen er opkaldt efter en britisk menneskerettighedsaktivist, der var generalsekretær for Amnesty International fra 1960 til 1980.

 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down