16. oktober 2020

Danskerne spiser laks, der er fodret med peruvianske problem-fisk

Fiskeolie og fiskemel fra den peruvianske by Chimbote kobles til omfattende forurening og helbredsproblemer for lokalbefolkningen. Nu kan Danwatch dokumentere, at fisken fra Peru bruges til at fodre laks, der ender i danske supermarkeder

Tre børn leger på udledningsrørene fra fabrikken Hayduk, som Danmark køber fiskeolie fra. Rørene bruges både til at suge ansjoser ud af industrikutterne, til at suge havvand op, som bruges til produktionen, og til at slippe af med spildevand. Florence Goupil

Laks, som kan købes i Lidl-butikker i Danmark, kan være fodret med fiskeolie fra problemfyldte fiskefabrikker i Peru. Det kan Danwatch dokumentere efter at have undersøgt den danske import af fiskemel og fiskeolie fra Peru.

LÆS OGSÅ: I Chimbote hoster de, så vi kan fodre laks, svin og høns

Fiskemels- og fiskeoliefabrikkerne i byen Chimbote i Peru, hvor størstedelen af Danmarks import af fiskeolie stammer fra, er årsag til omfattende forurening og store helbredsproblemer hos lokalbefolkningen, fortæller lokale læger, fiskere og forskere:

“Chimbote er den by i Peru, som er mest forurenet af fiskeindustrien”, siger Wilber Torres. Han er uddannet læge og arbejder for de lokale sundhedsmyndigheder. Her kan de se, at de primære sundhedsproblemer i Chimbote er luftvejssygdomme – både hos børn og voksne. Sygdomme som efter alt at dømme skyldes forurening fra byens mere end 40 fiskefabrikker.

Sådan gjorde vi

  • Danmark er en af verdens største importører af fiskemel og fiskeolie. En femtedel importerer vi fra Peru. Derfor satte vi os for at undersøge, om produktionen af fiskemel og fiskeolie foregår under ordentlige forhold. 
  • Ved hjælp af oplysninger fra EU’s importdatabase Traces, Danmarks Statistik og databasen Import Genius er det muligt at dokumentere, at Danmark importerer for mere end 300 millioner kroner fiskeolie fra Chimbote og fiskemel fra Peru. 
  • De samme databaser er blevet brugt til at undersøge, hvor fiskeolien og fiskemelet rejste videre til, efter det har forladt Danmark. 
  • I september 2020 besøgte Danwatch byen Chimbote i Peru, der er kendt for, at en stor del af verdens fiskeolie og fiskemel bliver produceret her. Byen er i forvejen berygtet for at være ramt af problemer relateret til fiskemelsproduktionen, men ingen har undersøgt forholdene i flere år. 
  • På grund af COVID-19 kunne vi ikke selv rejse til Chimbote. Derfor har vi arbejdet sammen med en peruviansk journalist.  
  • Danwatch har også besøgt syv supermarkeder for at undersøge, hvilke fiskeriprodukter der bliver solgt. Ud fra oplysninger på pakken, som for eksempel ASC-numre på produkter certificeret af Aquaculture Stewardship Council og oprindelsesland, har det været muligt at følge fisken fra foderfisk til spisefisk.

Indbyggere i Chimbote har i mange år været overrepræsenteret i Perus statistikker over akutte lungeskader, siger Ramon de la Cruz, som er direktør for Essalud-hospitalet i Chimbote:

Vi ser dagligt her på hospitalet, hvordan produktionen af fiskemel og fiskeolie påvirker befolkningen. Især når det kommer til åndedrætssygdomme. For udledningen af røg og partikler påvirker luftvejene. Derfor har vi flere tilfælde af astma og KOL, fordi folk går rundt og indånder de her partikler“, siger Ramon de la Cruz.

LÆS OGSÅ: “Men hvor skal vi tage hen?”

Ifølge flere læger, Danwatch har talt med, stammer partiklerne dels fra fabrikkernes skorstene, dels fra mikroskopiske fiskepartikler, som kan sætte sig i lungerne.

Sådan ender ansjoser i Peru i laks, der serveres på de danske middagsborde

  • Ud for Perus kyst fanges den peruvianske ansjos, som i Chimbote omdannes til fiskemel og fiskeolie.
  • Virksomheden FF Skagen køber fiskemel fra Peru, mens virksomheden ED&F Man køber fiskeolie i Peru. 
  • FF Skagen har ikke ønsket at svare på, hvem de sælger fiskemel fra Peru til, men ED&F Man fortæller, at de primært sælger til de tre virksomheder Biomar, Mowi – det tidligere Marine Harvest og Cargill Ewos.
  • Alle tre virksomheder bruger fiskeolien i lakseproduktion, og Mowi bruger det foder, der produceres, i sin egen lakseproduktion.
  • Mowi fragter blandt andet laks til den polske by Ustka, hvor det tyske datterselskab til Mowi, Laschinger Seafood, har en af sine adresser. Alternativt fragtes laksen til byen Duninowo, hvor Mowi Poland har hjemme. Her bliver laksen røget eller gravad og pakket for enten virksomheden Nautica eller virksomheden Ocean Sea, som begge sælges i Lidl.
Traces, Import Genius, ED&F Man, ASC

Også naturen rundt om Chimbote er kraftigt påvirket af fiskeproduktionen.

“Bugten ud for Chimbote er en af de mest forurenede i verden, fordi der ligger et tre meter tykt lag slam på bunden fra organisk affald, som fiskemelsfabrikkerne har udledt”, siger Rómulo Loayza Aguilar, docent i biologi ved Santa-universitetet i Peru. 

Han vurderer, at der ligger 54 millioner kubikmeter slam på bunden af bugten, som er årsag til omfattende iltsvind. 

Fortsætter samarbejdet

Mindst fem lakseprodukter i Lidls butikker i Danmark kan via foder med fiskeolie spores tilbage til den forurenende fiskeindustri i Chimbote. 

LÆS OGSÅ: Laks på langfart

Det drejer sig om varmrøget laksefilet med peber fra Nautica, Varmrøget laksefilet classic fra Nautica, Norsk gravad laks med dildkant fra Nautica, Cold Smoked Salmon fra Nautica og Geräucherte Lachswürfel fra Ocean Sea. Alle fem produkter kommer oprindeligt fra fødevaregiganten Mowi.

“Hos Lidl Danmark forventer vi, at alle vores leverandører lever op til vores juridiske og etiske standarder”, skriver Lidl Danmarks kommunikationschef i en mail og fortsætter:

“Lidl arbejder sammen med internationalt anerkendte partnere, herunder Mowi. I denne sammenhæng er det korrekt, at vi har få lakseprodukter i vores sortiment fra det norske firma Mowi. Da vi tager sådanne sager alvorligt, kontaktede vi straks Mowi. Generelt arbejder Mowi tæt sammen med det norske initiativ for etisk handel. På nuværende tidspunkt ser vi ikke behov for at ændre vores fiskesortiment”.

Det er ikke første gang, der er fundet problemer i varekæden fra fiskeolie og fiskemelsfabrikker rundt om i verden og det laks, vi kan købe her i Danmark. 

For et år siden kunne Danwatch afsløre, at fiskemel og fiskeolie fra Vestafrika stammer fra fisk, som kunne have være blevet spist af mennesker i lande med stor fødevareusikkerhed.

Læs hele undersøgelsen De fisk, du ikke ved, du spiser

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down