Den grønne omstilling er afhængig af denne multimilliardær. Problemet er, at han er gode venner med Putin

I denne uges nyhedsoverblik ser vi på, hvordan det ikke bare er ved de fossile brændsler, vi er afhængige af Rusland, men også i forbindelse med den grønne omstilling.


Velkommen til denne uges nyhedsoverblik.

Der er krig i Europa, og det påvirker det meste og de fleste i Danmark. Det gælder også nyhedsoverblikket, hvor vi i dag ser på, hvordan den grønne omstilling afhænger af Rusland. Og så skal vi møde en magtfuld russisk oligark ved navn Vladimir Potanin. 

Mød oligarken, der sidder på afgørende mineraler til den grønne omstilling

Vladimir Potanin går for at være den rigeste mand i Rusland. Han er gode venner med præsidenten Vladimir Putin og sammen deler de en passion for ishockey. Og så sætter den russiske oligark nu Vesten i en  svær situation.

For på trods af hans magtfulde position i Rusland har Vladimir Potanin ikke frygtet, at Vesten ville rette deres sanktioner mod ham. Det skyldes, at han er direktør for minegiganten Nornickel, der leverer en række mineraler, som vi er dybt afhængige af i Vesten.

“Vi producerer mange ting, som virksomheder over hele verden virkelig har brug for – palladium, nikkel, etc. Hvis der kommer nogen slags krig, eller nogen slags sanktioner, vil det ikke gavne nogen i verden”, sagde Vladimir Potanin, da han af Bloomberg i 2019 blev spurgt, om han potentielt set var umulig at sanktionere. 

Den halvskaldede mand i midten er Vladimir Potanin. Her diskuterer han i 2018 planerne om en ny sportsarena i Krasnoyarsk sammen med Vladimir Putin og et par af hans ministre. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik via AP.

Vladimir Potanin har tabt mange milliarder på Ruslands invasion af Ukraine, men det er ikke, fordi han selv er blevet ramt af sanktioner (endnu). Og det er rigtig nok, hvad Potanin siger: Vi er  afhængige af de mineraler, som Nornickel udvinder. Blandt andet hvis vi skal lykkes med at omstille os til en fossilfri fremtid.

Nornickel er verdens største producent af nikkel, der er en vigtig komponent i de batterier, som blandt andet sidder i elbiler. I 2018 indgik Nornickel en aftale med den tyske batteriproducent BASF om at levere nikkel til op mod 300.000 elbiler om året.

Rusland er også leveringsdygtig i kobber, magnesium, silicon, kobolt og andre mineraler, der er vigtig for den grønne omstilling. Det stiller Danmark og EU i en absurd situation: For at frigøre os fra vores afhængighed af naturgas og olie fra Rusland, kan vi blive afhængige af deres mineraler. I hvert fald hvis omstillingen skal have en pris, som politikerne finder acceptabel. 

Flere eksperter har de seneste dage understreget, at energipolitik er blevet sikkerhedspolitik. Samtidig vidner den nuværende situation med russiske mineraler om en generel udfordring i Vesten, som kun udvinder en minimal del af de mineraler, som vores omstilling kræver. I stedet må vi sætte vores lid til lande som Rusland og Kina, der dermed får et pressionsmiddel i konfliktfyldte tider:

“Vores bekymring er, at vores energimarkeder er så afhængige af nationer, der ikke deler vores værdier”, siger Abigail Wulf, direktør for critical minerals strategy ved NGO’en Securing America’s Future Energy til Politico.

Lad os se lidt mere på, hvilken rolle energi og mineraler helt konkret spiller i konflikten.

  • Ny strategi: Allerede i næste uge forventes EU at præsentere en ny strategi, der skal gøre unionen mindre afhængig af russisk naturgas, skriver New Scientist. Den russisk invasion har allerede resulteret i, at Tyskland har pauset etableringen af gasledningen Nord Stream 2, der skal løbe fra Rusland. Firmaet bag har i går erklæret sig konkurs, skriver Finans
  • Stop for import af biomasse: Ørsted, der føler sig tvunget til at overholde deres kontrakt med naturgasselskabet Gazprom, er til gengæld stoppet med at købe biomasse fra Rusland til deres kraftværker. Hofor, der er Hovedstadens forsyningsselskab, oplyser til Danwatch, at de i disse dage arbejder på ”at minimere – eller endnu bedre helt at fjerne – andelen af russisk produceret biomasse.”
  • Stigende priser på mineraler: Palladium, som er én vigtig komponent i bilmotorer og primært udvindes i Rusland, ligger på sit dyreste niveau i over et halvt år, skriver Argus.
  • Q&A: Det eminente klimamedie Carbon Brief leverer svar på stort set alle tænkelige spørgsmål om, hvilken betydning den russiske invasion har for energi og den grønne omstilling.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down