Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Der konspireres om den globale fødevarekrise. Rusland har taget et velkendt våben i brug

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi tager et kig på, hvordan den globale fødevarekrise nu er blevet centrum for en voksende informationskrig. For mens det første skib i mange måneder sejler med korn fra havnen i Odesa, benægter russiske statsmænd og andre Rusland-tilhængere, at der overhovedet skulle være en fødevarekrise, og da slet ikke med forbindelse til landets invasion af Ukraine.
Mie Obbekær
Mie Obbekær
Journalist

“Tro aldrig, at der er mangel på noget. Mad. Vand. Olie. De skaber og konstruerer disse mangler. Disse forekommer overhovedet ikke naturligt.”

Sådan lyder det i et opslag på det sociale medie Telegram fra profilen GhostEzra, der er en antisemitisk og Covid-fornægtende influencer fra den yderliggående, højreorienterede, konspiratoriske og kultiske internetbevægelse QAnon.

I en ny undersøgelse lavet af Network Contagion Research Institute (NCRI), der sporer og identificerer misinformation, har et hold forskere sporet en voksende tendens på de sociale medier. Profiler der anses for at være konspirationsteoretiske, er gået fra at promovere QAnon og anti-vaccine-konspirationer til nu at dele falske nyheder og misinformation om den globale fødevarekrise. Som med GhostEzra forsøger profilerne at placere skylden et andet sted end hos Rusland, i dette tilfælde mener forskerne hos NCRI, at der henvises til en jødisk elite. 

Konspirationerne på de sociale medier står ikke alene i det, der ligner en decideret informationskrig og indledningen på en nye fase i Ruslands invasion af Ukraine. Ifølge NCRI har også russiske statsmedier spredt budskabet om, at Vesten er skyld i fødevarekrisen og ikke Rusland, skriver The Guardian.

Da den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov i sidste uge afsluttede en rundtur til flere afrikanske lande med et besøg i Etiopien, udtalte han, at Rusland på ingen måde er ansvarlig for den “såkaldte fødevarekrise”. Han sagde, at skylden ligger hos USA og Europa, der presser fødevarepriserne op med “hovedløs” grøn politik og tilmed hamstrede mad under pandemien. Det skriver nyhedsbureauet AP

Sergei Lavrov modsiger  FN, der anslår, at 49 millioner mennesker risikerer at ende i sult eller sult-lignende tilstande som følge af Ruslands krigshandlinger. Rusland beskyldes for at bruge fødevarer som et decideret våben i krigen mod Ukraine, men det nægter de også. 

Når der spredes misinformation i en krisetid, kan det forstærke og legitimere ekstremistiske handlinger, fortæller Alex Goldenberg, der er ledende analytiker hos NCRI og tilknyttet Rutgers Miller Center for Community Protection and Resilience. 

“Hvis fødevareusikkerheden fortsætter med at stige, forventer vi, at de der spreder misinformation lige fra russiske statsmedier til de online konspirationsteoretikere vil udnytte situationen til at skabe fortællinger, der har til formål at så mistillid om demokratiske politiske systemer og institutioner,” siger han til The Guardian.

Det er derfor ikke ubetydeligt når fødevarekrisen nu også er blevet en del af Ruslands informationskrig. Det risikerer at flytte fokus fra de faktiske problemer, og troldehærens budskaber kan ende med at manifestere sig i virkeligheden.

Foto: Danny Nicholson / flickr

Nu til seneste nyt om den faktiske globale fødevarekrise: 

  • Millioner på hvede: Libanon fik inden krigen i Ukraine mere end 80% af sin hvede fra Rusland og Ukraine. Krigen har derfor skabt massiv fødevareusikkerhed i landet, der i forvejen var i økonomisk krise. Nu har Libanons parlament besluttet at bruge et lån fra Verdensbanken på 150 millioner dollars på at importere hvede. Det skriver nyhedsbureauet AP
  • Afgørende kornaftale: I sidste uge underskrev ministre fra Rusland og Ukraine en kornaftale, der skal sikre at korn, der siden krigens begyndelse har været strandet i Ukraine kan eksporteres til resten af verden. Det først skib med korn blev sendt afsted fra den ukrainske havn Odessa mandag, og man kan følge skibet her. Kornpriserne er dog endnu ikke påvirket af aftalen, lyder det fra Agriwatch
  • Fortsat undtagelsestilstand: Befolkningen i Sri Lanka har de seneste måneder protesteret mod den massive mangel på brændstof og fødevarer, der har præget landet i snart et år. For at imødekomme befolkningen blev der den 20. juli indsat ny regering. Men kort efter indsættelsen fik præsident Wickramasinghe  medhold i at forlænge den undtagelsestilstand, der giver præsidenten vide rammer til at slå ned på alle former for voldelige optøjer. Samtidig har Verdensbanken har meldt ud, at de ikke kan give mere støtte til det kriseramte land, før der bliver indført reformer. Lyder det fra nyhedsbureauet AP.

Selvom de om få måneder skal deltage ved VM i fodbold i Qatar, der kritiseres for problemer med menneskerettigheder, har kun et fodboldforbund en menneskerettighedspolitik. Det skriver Business and Human Rights Ressource Center, der har spurgt alle 31 lande, der har kvalificeret sig til VM. Kun Tyskland havde en offentlig tilgængelige menneskerettighedspolitik, resten af forbundene – herunder DBU – gav kun delvise eller helt meningsløse svar.

Virksomheder:
Lande:
Mere

Den russiske paramilitære organisation Wagner Group, der er til stede flere steder i Afrika, er angiveligt begyndt at kidnappe børn ned til 11 år, der transporteres til miner, hvor de bliver sat i arbejde. Det fortæller overlevende fra lejesoldaternes angreb til Daily Beast.

Wagner Group er kendt for at have tætte forbindelser til Ruslands præsident Vladimir Putin, og organisationen kæmper også i Ukraine. På det afrikanske kontinent er Wagner Group kendt for at arbejde sammen med autoritære ledere og krænker menneskerettigheder.

Temaer:
Brancher:
Virksomheder:
Mere

Selvom Indien producerer en meget stor del af den medicin, vi indtager i verden, kæmper landet lige nu med at få medicin til landet egen befolkning. Det siger indiske HIV-patienter i hvert fald.

Tidligere har HIV-patienter kunne få gratis medicin fra hospitaler og offentlige sundhedsklinikker, men de seneste fem måneder har op mod en halv million HIV-patienter ikke kunne få udleveret medicin, siger flere organisationer ifølge The Guardian.

Den indiske regering afviser selv, at der skulle være mangel på medicin.

Temaer:
Brancher:
Lande:
Mere

Efter indsættelsen af Colombias nye ventreorienterede præsident Gustavo Petro i mandag, er Colombias forhold til sit naboland Venezuela hastigt i gang med at blive genetableret.

De to lande har allerede sendt ambassadører til hinandens hovedstæder og grænsen mellem de to lande bliver genåbnet efter at have været lukket for biler siden 2015, skriver Al Jazeera.

“Vi vil fortsætte skridt for skridt i et sikkert tempo mod genoptagelse og rekonstruktion af politiske, diplomatiske og kommercielle relationer,” udtalte Venezuelas præsident Nicholás Maduro på nationalt TV.

Colombia brød sine diplomatiske forbindelser til Venezuela i 2019, fordi den tidligere colombianske præsident Ivan Duque anerkendte oppositionslederen Juan Guaido som Venezuelas overgangspræsident sammen med USA, EU og en række andre lande.

Mere

Ifølge den maliske hær mistede 42 af landets soldater livet i et formodet jihadistisk angreb i weekenden, skriver France24. Angrebet skete i landsbyen Tessit nær grænsen til Niger og Burkina Faso og blev ifølge hæren udført af en gruppe affilieret med terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Mere

Verdenshavene bliver varmere som konsekvens af klimaforandringer og global opvarmning. Det har nu sat sit præg på havbunden nær Fijis kyster. Her lever oprindelige folk af at høste en særlig slags spiselig tang kaldet nama. Men på grund af øgede temperaturer vokser tangen langsommere, og der er mindre af den. Det er især kvinder, der høster tangen, og de skal nu svømme længere, for at skaffe nama. Ifølge Reuters, der har mødt fiskerne i Fiji, risikerer hundredvis af kvinder at miste deres levebrød.

Temaer:
Brancher:
Mere

I dag går mere end 22 millioner kenyanere til valg. Efter to valgperiode afgår Uhuru Kenyatta som præsident, og alt tyder på, at det enten bliver Raila Odinga eller William Ruto, der afløser ham.

77-årige Odinga har været en central skikkelse i kenyansk politik i årtier og stiller op som præsident for femte gange, mens 55-årige Ruto debuterer ved et præsidentvalg. Valgets hovedtemaer er forhøjede leveomkostninger, arbejdsløshed og korruptio

Valgstederne åbnedes i morges kl. 6:00 lokal tid og har åbent i elleve timer.

Mere

Apple, Microsoft, Amazon og Google kan alle forbindes til illegalt guld fra oprindeligt land i Amazonas i Brasilien. Det viser en ny undersøgelse foretaget af det undersøgende brasilianske medie Reporter Brasil.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af dokumenter fra regeringskommissionen Comissão de Valores Mobiliários. Af dem fremgår det, at de fire techgiganter indkøber guld fra raffinaderier, der er kritiseret for at få deres guld fra illegale og stærkt forurenende miner.

Google, Amazon og Microsoft har afvist at kommentere undersøgelsen, mens Apple i første omgang har fjernet et af de kritiserede raffinaderier fra deres forsyningskæde.

Mere

Sexual Minorities Uganda (SMUG), en NGO, der kæmper for seksuelle minoriteters rettigheder i Uganda, er blevet suspenderet af landets regering. Det skriver The Guardian.

Ifølge Yoweri Musevenis regering har SMUG ikke registreret sig hos myndighederne, men organisationen selv og andre rettighedsforkæmpere i Uganda mener, at der snarere tale om en “heksejagt” mod LGBT-personer.

Uganda har en af Afrikas mest restriktive LGBT-lovgivninger.

Mere

Torsdag udkom menneskerettighedsorganisationen Amnesty International med en rapport, der anklager Ukraines hær for at bryde krigens love i kampen mod Ruslands invasion.

Rapporten får nu hård kritik af Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj. Han mener ikke, at de ukrainske soldater på nogen måde kan stilles til ansvar for krigens høje civile omkostninger. Ukraine er offeret, Rusland aggressoren, lyder det i en udtalelse.

»Hvis nogen laver en rapport, hvor offeret og den angribende skal ses som ligeværdige på en eller anden måde, så kan det ikke tolereres«, siger Zelenskyj ifølge Ritzau, skriver Politiken.

Mere

Multinationale olie- og gasselskaber tjener styrende med penge i disse måneder. Derfor vil FN’s generalsekretær António Guterres nu have klodens regeringer til at beskatte selskaberne yderligere.

Opfordringen kommer efter nyheden om, at de største energiselskaber har haft et overskud nær 100 milliarder dollars i årets første kvartal.

”Det er amoralsk, for olie- og gasselskaber laver rekordstore profitter ud af denne energikrise, der kommer på bekostning af de fattigste mennesker og samfund. Og med en massiv omkostning for klimaet”, siger Guterres ifølge Ritzau, skriver blandt andre EnergiWatch

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.