2. december 2021

Efter EU-forbud: Giftigt pesticid fundet i frugt og grønt hos 12 danske virksomheder

To insektmidler, der har været ulovlige i EU i to år, er alligevel fundet i frugt og grøntsager. Her er butikkerne, hvor de ulovlige pesticider, der er mistænkt for at skade børns hjerner, er fundet.

Det insektdræbende pesticid chlorpyrifos findes stadig hos danske virksomheder, der handler med frugt og grønt. Libor Sojka/AP/Ritzau Scanpix

12 grønthandlere fortsatte med at sælge grøntsager og frugter med to insektmidler to år efter, at stofferne blev forbudt i EU. Det viser en aktindsigt i Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol. 

Det var i november 2020, at et forbud mod chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl trådte i kraft, men faktisk blev forbuddet vedtaget af EU allerede året før. Beviserne for, at de to insektmidler skader fostres hjerner og arveanlæg, var overvældende, vurderede EU-Kommissionen. 

Det forbud er professor i toksikologi på Københavns Universitet Lisbeth E. Knudsen helt enig i. For selv i små mængder kan stoffet skade hjernens udvikling hos børn.

“Konsekvensen er jo, at vi får flere neurologiske påvirkninger, som gør, at befolkningen på sigt ikke bliver så kvik som den kunne være”, sagde Lisbeth E. Knudsen til Danwatch i 2019.

To år senere er insektmidlerne stadig ikke forsvundet fra grønthandlernes hylder. Salling Group og Coop melder begge ud, at det ikke er i nogen af deres butikker. En aktindsigt i Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol viser, at de ulovlige insektmidler derimod er fundet hos importører og mindre specialbutikker.

Supermarkederne går fri, specialbutikkerne gør ikke

Det er i de friske krydderurter fra Kina og Thailand hos Kakshidi Food Trading på Vesterbro i København, at der blandt andet er fundet chlorpyrifos, bekræfter Eyvaz Ali Amini, der er direktør hos Kakshidi Food Trading.

“Vi tilbagekalder alle de produkter, der er problemer med,” siger Eyvaz Ali Amini.

Kakshidi Food Trading driver en asiatisk specialbutik og leverer hver dag varer til mere end 100 spisesteder og restauranter i København. Eyvaz Ali Amini forklarer, at de løbende får analyser og testrapporter fra deres leverandører uden for Europa. 

“Derudover så analyserer vores leverandører deres eget sortiment. Vi modtager de analyser som er relevante for os, og vores leverandører tilbageholder de produkter, som ikke overholder EU lovgivning”, siger han.

Alligevel er de ulovlige stoffer sluppet gennem kontrollen. Forklaringen er ifølge Eyvaz Ali Amini, at pesticider spredes vidt og bredt i landbrugsområder i Thailand gennem blandt andet oversvømmelser. 

“Jeg tror ikke, at det er realistisk for de mennesker, der har farme i Thailand at undgå chlorpyrifos helt. De kan sikre deres egen farm, men de kan ikke sikre sig mod, at nabofarmene bruger det. Hvis lovgivning ikke er den samme i tredjepartslande som i EU, så vil størstedelen af producenterne dernede jo stadig bruge pesticiderne,” siger Eyvaz Ali Amini. 

Ikke bare hos Kakshidi Food Trading i København men også i fem andre asiatiske specialbutikker er der fundet chlorpyrifos og chlorpyrifos-methyl.

Fem butikker med fund af ulovlige pesticider

  • Kakshidi Foods, København
  • WanLong Asian Market, København
  • Vietnam Supermarket, København
  • Habesha og Indian Food Store, Rødovre
  • Yilmaz, Taastrup
Aktindsigt i Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol.

Leverandørerne topper listen

De asiatiske specialbutikker er ikke de eneste, der har svært ved at leve op til EU-forbuddet mod chlorpyrifos. Seks danske engros- og leverandørvirksomheder har også haft frugt og grønt med chlorpyrifos i deres sortiment. 

Det gælder blandt andet H&P Frugtimport i Vejle, Poulsen & Finsen i Odense og Europa Frugt i Taastrup. Allesammen virksomheder der importerer frugt og grønt, som de leverer videre til grossister, restauranter, catering, supermarkeder og andre.

Det ulovlige pesticid optræder oftest i citrusfrugter som appelsiner, grape og clementiner hos leverandørerne. Hos Poulsen & Finsen er der fundet chlorpyrifos i vindruer fra Egypten og grapefrugt fra Tyrkiet.

“Vi har lavet en individuel vurdering og har valgt at stille skærpede krav, når vi indkøber grape og vindruer fra de pågældende lande,” skriver Bjarne Meyer fra Poulsen & Finsen i en mail til Danwatch.

Hos Planets Pride i Slagelse havde de problemer med chlorpyrifos i limeblade under udfasningen af pesticidet. De har valgt ikke blot at stille skærpede krav til deres leverandør, men også skruet op for egenkontrollen.

“Efter vi havde det her problem med limeblade, er vi begyndt at teste alt, der kommer ind i Danmark”, siger stifter og direktør Jesper Hansen og fortsætter:

“Selvfølgelig er der et ekstra ansvar som importør. For at tingene er i orden.”

Virksomheden tester al den frugt og grønt de importerer, mens containerne stadig står på havnen. 

Efter forbuddet mod chlorpyrifos trådt i kraft sidste år, har Fødevarestyrelsen ikke fundet det ulovlige pesticid hos Planets Pride.

Virksomhedernes ansvar

Det er de virksomheder, der importerer frugt og grønt, som har ansvar for at overholde EU-forbuddet, har chef for Kemi og Fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand Nielsen, tidligere forklaret til Danwatch:

“Virksomhederne gør en indsats, men målet er helt at undgå varer med chlorpyrifos på det danske marked”, sagde Henrik Dammand Nielsen.

Fødevarestyrelsen tester knap 2000 fødevarer for pesticider hvert år, hvoraf to tredjedele er importeret frugt og grønt.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down