22. december 2022

Enhedslisten vil have minister i tale om deltagelse i kontroversielt mega-projekt

Danwatch afslørede tidligere på ugen, at Udenrigsministeriet opfordrer danske virksomheder til at bidrage til saudi-arabisk prestigeprojekt, som anklages for grove menneskerettighedskrænkelser. Enhedslisten stiller nu spørgsmål til udenrigsministeren i sagen.

Kronjuvelen i det saudiske mega-projekt er den 170 kilometer lang skyskraber, The Line, der skal gå tværs gennem ørkenen med vægge af spejle. Intentionen er, at ni millioner mennesker skal bo her. Foto: PR-materiale NEOM

I et goldt ørkenområde er Saudi-Arabien i øjeblikket ved at opføre et gigantisk prestigeprojekt: en trillion-dyr fremtidsby på størrelse med Belgien, som blandt andet skal huse en 170 kilometer lang skyskraber og et skisportssted, hvor de asiatiske vinterlege skal afholdes i 2029.

For at gøre plads til fremtidsbyen, der har fået navnet Neom, skal mindst 20.000 medlemmer af områdets oprindelige Huwaitat-folk tvangsfordrives. Og fordrivelsen har allerede ført til dødsstraffe og drab, lyder det fra menneskerettighedsorganisationer. 

Samtidig kan man forvente mange af de samme problemer med arbejdsforhold for migrantarbejdere, som vi kender fra Qatar, lyder det fra en række NGO’er, som påpeger, at arbejdsforholdene i Saudi-Arabien faktisk på flere områder er værre end i Qatar.

Alligevel opfordrer Udenrigsministeriet og Den Danske Ambassade i Riyadh danske virksomheder til at byde ind med løsninger til Neom og de asiatiske vinterlege. Det kunne Danwatch afsløre søndag.

Afsløringen får nu Enhedslistens udviklings- og kulturordfører Søren Søndergaard til at kræve svar fra Udenrigsministeriet i sagen. Han har i dag sendt en række spørgsmål til udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) gennem Europaudvalget.

”Saudi-Arabien er et af de værste diktaturer i verden, så når der foregår ting her – hvad enten det er sportsbegivenheder eller andet – så er der al mulig grund til at være på vagt”, siger Søren Søndergaard.

”Når vi så ovenikøbet får informationer om, hvordan folk bliver tvangsflyttet, at én er myrdet og andre dødsdømt, for at etablere det her projekt – så burde det være oplagt, at det var noget, som det officielle Danmark holdt sig på lang afstand af”.

Bold med diktatorer

Danmark endte for nyligt med at trække en lignende opfordring til danske virksomheder tilbage i forbindelse med VM-slutrunden i Qatar, ikke mindst på grund af migrantarbejderes arbejdsforhold.

Søren Søndergaard har blandt andet spurgt udenrigsministeren, om man alligevel vil holde fast i sin opfordring til at deltage i NEOM-projektet. Han mener, at den store negative omtale af Qatar op til VM kom bag på de fleste, men at der nu har vist sig stor folkelig modstand mod såkaldt ”sportswashing”, hvor autoritære regimer forsøger at forbedre deres image ved at sponsorere og huse sportsbegivenheder. 

”Det har jo virkelig vist sig, at fodbold- og sportsfans er ikke ligeglade med, hvor mange skeletter man spiller bold ovenpå”, siger han.

Udviklingsordføren håber derfor, at den nye SVM-regering vil ændre kurs i forhold til det saudiske megabyggeri.

”Det er jo en chance for vores nye regering til at vise, at man retter ind efter tidsånden – fremfor at bevæge sig tilbage til den tid, hvor man kunne være gode venner med alle mulige diktatorer, handle og spille fodbold med dem, uden at der var nogen, der protesterede”, siger han.

Søren Søndergaard forsøgte op til VM i Qatar at få daværende kulturminister Ane Halsboe (S) til enten at lave en politisk boykot eller en manifestation til selve slutrunden. Det gjorde han sammen med Jan E. Jørgensen fra Venstre. Danwatch har også spurgt Jan E. Jørgensen, om han er kritisk over for NEOM og vinterlegene i Saudi-Arabien, men han har ikke haft tid til at sætte sig godt nok ind i sagen, siger han.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right