Danwatch https://danwatch.dk undersøgende journalistik Sun, 08 Jul 2018 17:30:43 +0000 da-DK hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.6 https://danwatch.dk/dw-content/uploads/2017/09/cropped-Danwatch_fav-450x450.gif Danwatch https://danwatch.dk 32 32 Lyssky europæisk virksomhed anklages for ulovlig hugst af Afrikas største regnskov https://danwatch.dk/lyssky-europaeisk-virksomhed-anklages-for-ulovlig-hugst-af-afrikas-stoerste-regnskov/ https://danwatch.dk/lyssky-europaeisk-virksomhed-anklages-for-ulovlig-hugst-af-afrikas-stoerste-regnskov/#respond Fri, 29 Jun 2018 10:28:33 +0000 https://danwatch.dk/?p=26363 Afrikas største intakte regnskov er truet af virksomheden Norsudtimber, der med hugst-koncessioner til et regnskovsareal på 40.000 kvadratkilometer er den største aktør i regnskoven i Den Demokratiske Republik Congo.

Det konkluderer en undersøgelse foretaget af Global Witness, som har sammenlignet koncessioner og driftsplaner med satellitbilleder af regnskoven. De konkluderer, baseret på undersøgelserne, at virksomheden opererer ulovligt på 90 procent af deres hugst-områder.  

Norsudtimber er registreret i det lille europæiske fyrstedømme Liechtenstein, som tilbyder udenlandske virksomheder at hemmeligholde deres aktiviteter. Derfor er det nær umuligt at finde ud af, hvem de reelle ejere af virksomheden er. 95 procent af aktierne i virksomheden er ejet af andre lyssky virksomheder, registreret i andre skattely.

Også salget af tømmeret er kanaliseret gennem forskellige skattely, viser rapporten.

Vi har hundrede procent styr på dokumentationen, der er ikke fugls føde på den sag

Tina Haagensen, salgschef hos Hvalsø Savværk

Norsudtimber selv afviser anklagerne i rapporten og hævder, at de opererer i fuld overensstemmelse med myndighederne i DR Congo.

Peger på dansk savværk

Fordi salget af tømmeret foregår gennem skattely, har det ifølge Global Witness været vanskeligt at kortlægge, hvor tømmeret havner.

De har alligevel fundet frem til, at det primært eksporteres til Vietnam og Kina, mens 11 procent af tømmeret ender i Europa.

Også i Danmark har de fundet et enkelt savværk, Hvalsø Savværk, der forhandler tømmer, der er fældet af Norsudtimer i DR Congo. Det har Global Witness fundet frem til ved at undersøge fotos på virksomhedens profiler på sociale medier.

Hvalsø Savværk sælger træ til møbelindustrien, og til gulvbrædder og terasseplanker til både private og erhvervsdrivende.

I rapporten afviser Hvalsø Savværk, at de har gjort noget galt og siger, at de følger EU’s tømmerforordning.

“Vi har hundrede procent styr på dokumentationen, der er ikke fugls føde på den sag”, siger Tina Haagensen, salgschef hos Hvalsø Savværk, til Danwatch.

Ifølge rapporten har Hvalsø Savværk i juli og august 2017 annonceret, at de har modtaget regnskovstømmer af sorten Wenge, som er fældet af Nordsudtimber i DR Congo.

Fotos af tømmeret viser hvilken koncession, det er fældet under, og hvis det er fældet efter 23. oktober 2016 er det ifølge Global Witness undersøgelser fældet ulovligt.

Er wenge-tømmeret, som I i sommeren 2017 annoncerede netop at have modtaget, fældet før eller efter denne dato?

“Det er fældet før den 23. oktober 2016, men det er sagen uvedkommende, for vi har styr på al dokumentation. Vi har i dag kontaktet Miljøstyrelsen for at invitere dem til at komme og undersøge os, for her er der ikke noget at komme efter. Det er en uberettiget kritik af os”.

Er I bekymrede for at købe træ, der stammer fra Norsudtimber, efter det, der er kommet frem i rapporten fra Global Witness?

“Det er ikke en bekymring for os, for de har også styr på deres dokumentation”, siger Haagensen.

]]>
https://danwatch.dk/lyssky-europaeisk-virksomhed-anklages-for-ulovlig-hugst-af-afrikas-stoerste-regnskov/feed/ 0
Amnesty: Populært japansk øl-firma gav penge til Myanmars militær under Rohingya-krise https://danwatch.dk/amnesty-populaert-japansk-oel-firma-gav-penge-til-myanmars-militaer-under-rohingya-krise/ https://danwatch.dk/amnesty-populaert-japansk-oel-firma-gav-penge-til-myanmars-militaer-under-rohingya-krise/#respond Fri, 22 Jun 2018 12:21:06 +0000 https://danwatch.dk/?p=26353 Den japanske Kirin-øl er en populær drik, ikke bare på verdensplan men også på sushi-restauranter og asiatiske spisesteder i Danmark. Men nu er det  japanske øl-firma Kirin er kommet i problemer efter, at menneskerettighedsorganisationen Amnesty International nyligt afslørede, at Kirins datterselskab Myanmar Brewery har doneret penge til Myanmars militær i efteråret 2017.

Myanmar Brewery donerede 30.000 dollars (190.000 kroner) til militæret gennem tre donationer i perioden 1. september – 3. oktober 2017, skriver Amnesty International.

I samme periode var kritikken af Myanmars militærs overgreb mod Rohingya-folket ikke til at tage fejl af. Omkring 300.000 mennesker formodes på daværende tidspunkt at være flygtet til Bangladesh og leder af FN’s højkommissariat for menneskerettigheder Zeid Raad Al Hussein sagde til BBC d. 11. september, at militærets handlinger var et “tekstbogs-eksempel på etnisk udrensning” og opfordrede militæret til at standse sine “onde militære operationer”.

Kirins direktør Yoshinori lsozaki forklarer i et brev til Amnesty, som ligger offentligt tilgængeligt, at han fik en mundtlig tilkendegivelse af, at pengene er gået til ris og olie samt til fattige mennesker i området og at de ikke gik til militæret, hvilket ville være i strid med virksomhedens retningslinjer. Men Yoshinori lsozaki erkender, at det ikke er godt nok.

“Men vi har været ude af stand til at spore, hvordan donationerne er blevet brugt og som I korrekt pointerer, så var vores beslutnings-proces ikke god nok”, skriver direktør for Kirin, Yoshinori lsozaki i et brev til Amnesty International d. 22. maj.

Amnesty: Myndigheder bør undersøge sagen

Ved en ceremoni, som blev sendt på tv i september 2017, udtalte lederen af Myanmars militær senior general Min Aung Hlaing, at donationer fra virksomheder og joint ventures ville gå til “sikkerhedspersonale og statslig sikkerhedspersonale”, som opererer i Rakhine regionen ifølge generalens egen facebookside, skriver Amnesty.

“Det er helt utroligt, at en international investor ville give donationer til Myanmars militær på et tidspunkt, hvor netop de styrker udfører etnisk udrensning af Rohingya-befolkningen i det nordlige Rakhine stat”, siger Seema Joshi, leder af Erhverv og Menneskerettigheder ved Amnesty International i rapporten.

Kirins forklaring om, at donationerne var givet i god tro er ikke tilstrækkelig for Amnesty International, som nu opfordrer de japanske myndigheder til at gå ind i sagen.

“Japan har et ansvar for at sikre, at dets virksomheder ikke bidrager til krænkelser af menneskerettighederne uagtet hvor de opererer. De japanske myndigheder bør straks undersøge disse Japan tvivlsomme gaver”, siger Seema Joshi fra Amnesty.

Kirins datterselskab Myanmar Brewery opererer i et joint venture selskab med Union of Myanmar Enterprise Holding Limited (UMEHL), som indtil 2016 var et konglomerat ejet af militæret og som nu er en offentlig virksomhed. UMEHL anses fortsat at have stærke forbindelser til militæret og være yderst sparsom med oplysninger om, hvordan det driver sine mange forretninger, skriver Financial Times. Siden 1990’erne har UMEHL og dets underselskab Myanmar Economic Corporation domineret økonomien og industrien i Myanmar.

Det japanske øl-firma kontrollerer efter sigende omkring 80 procent af Myanmars voksende øl-marked. Udover sin andel på 55 procent i Myanmar Brewery, købt for 560 millioner dollars, så investerede Kirin 4 millioner dollars i Mandalay Brewery i 2017, og ejer nu 51 procent af det bryggeri ifølge Amnesty. Kirin er på top ti af verdens største øl-firmaer.

Kirin vil ændre praksis

Kirins direktør Yoshinori lsozaki, skriver flere steder i sine svar til Amnesty, at sagen har givet ham anledning til at reflektere over, hvordan virksomheden i fremtiden vil donere penge.

Kirin vil nu forbedre sin vurdering af donationer “ved at indføre en mere stringent og defineret proces for at vurdere arten og hensigtsmæssigheden af den organisation, der administrerer donationerne, formålet med donationerne, og hvordan donerede midler vil blive brugt og offentliggjort”, skriver Kirins direktør Yoshinori lsozaki.

“Det har vist sig, at vores eksisterende proces ikke var tilstrækkeligt formaliseret og anvendt”, skriver Kirins direktør Yoshinori lsozaki d. 22. maj 2018.

]]>
https://danwatch.dk/amnesty-populaert-japansk-oel-firma-gav-penge-til-myanmars-militaer-under-rohingya-krise/feed/ 0
Ekspert frygter USA-exit skader menneskerettighederne https://danwatch.dk/ekspert-frygter-usa-exit-skader-menneskerettighederne/ https://danwatch.dk/ekspert-frygter-usa-exit-skader-menneskerettighederne/#respond Wed, 20 Jun 2018 14:23:37 +0000 https://danwatch.dk/?p=26347 USA har taget et dramatisk skridt, som vil påvirke, hvordan andre lande kigger på menneskerettighederne i fremtiden, slår Thomas Gammeltoft-Hansen, research direktør i Raoul Wallenberg Institut, fast efter at FN-ambassadør Nikki Haley tirsdag meddelte, at landet trækker sig fra FN’s menneskerettighedsråd (UNHRC).

“Det vil have en markant signaleffekt. Fordi det lige netop er USA, kan det få konsekvenser. Man kan frygte at det vil have en negativ effekt, fordi nogle lande vil tillægge rådet mindre betydning og se sig mere fri fra rådets arbejde”, siger Thomas Gammeltoft-Hansen.

FN’s Menneskerettighedsråd

UNHRC er et organ under FN og dets opgave er at fremme og beskytte menneskerettigheder og friheder for alle samt adressere og undersøge krænkelser af rettighederne. Rådet har også ansvar for at fremme menneskerettighedsuddannelser, yde rådgivning og teknisk bistand og hjælpe med kapacitetsopbygning – det vil sige at hjælpe stater med at opbygge og udvikle eksempelvis retssystemer.

Rådet skal bidrage med anbefalinger til FN’s Generalforsamling for at udvikle folkeretten og fremme den fulde gennemførelse af staternes menneskerettighedsforpligtelser.

Rådet har 47 medlemmer fordelt på 13 fra Afrika, 13 fra Asien, 6 fra Østeuropa, 8 fra Latinamerika og de caribiske stater og 7 fra Vesteuropa. Alle medlemmer skal vælges af et flertal af Generalforsamlingens medlemmer.

Rådet blev oprettet 15. marts 2006.

Kilde: Institut for Menneskerettigheder

FN’s Menneskerettighedsråd

UNHRC er et organ under FN og dets opgave er at fremme og beskytte menneskerettigheder og friheder for alle samt adressere og undersøge krænkelser af rettighederne. Rådet har også ansvar for at fremme menneskerettighedsuddannelser, yde rådgivning og teknisk bistand og hjælpe med kapacitetsopbygning – det vil sige at hjælpe stater med at opbygge og udvikle eksempelvis retssystemer.

Rådet skal bidrage med anbefalinger til FN’s Generalforsamling for at udvikle folkeretten og fremme den fulde gennemførelse af staternes menneskerettighedsforpligtelser.

Rådet har 47 medlemmer fordelt på 13 fra Afrika, 13 fra Asien, 6 fra Østeuropa, 8 fra Latinamerika og de caribiske stater og 7 fra Vesteuropa. Alle medlemmer skal vælges af et flertal af Generalforsamlingens medlemmer.

Rådet blev oprettet 15. marts 2006.

Kilde: Institut for Menneskerettigheder

En Brexit effekt?

Udover at kunne have negative konsekvenser, i og med rådet stækkes ved at miste et betydningsfuldt medlem, kan beslutningen også tilføje større sammenhold mellem de resterende lande, forklarer Thomas Gammeltoft-Hansen,

Beslutningen om at træde ud af FN’s menneskerettighedsråd kan på nogle områder sammenlignes med Storbritanniens beslutning om at forlade EU.

“Effekten kan minde lidt om Brexit. Det er dramatisk, markant og væsentligt. Det fik andre lande til at rykke tættere sammen og satte gang i nødvendige diskussioner om arbejdet i Rådet. Det er nok det bedste, man kan håbe på.”

Udmelding er ingen overraskelse

Det er ikke første gang, at USA har kritiseret FNs menneskerettighedsinstitutioner, og derfor kommer udmeldingen og den øgede modstand ikke som en overraskelse for Thomas Gammeltoft-Hansen.

“Det falder ind i et mønster af at USA med Donald Trump i spidsen har trukket sig fra flere forskellige multilaterale aftaler. Hans politik harmonerer rigtig dårligt med denne form for multilaterale institutioner.”

USA har for nylig trukket sig fra klimaaftalen indgået i Paris i 2015 og har i maj 2018 indført en told på stål og aluminium på import af varer fra blandt andet Canada, EU og Mexico.

Modstanden skal også ses i et længere perspektiv end Trumps politik, forklarer han. Med mellemrum har USA ytret modstand mod menneskerettighedsinstitutione r helt tilbage fra den kolde krig, typisk i sammenhæng med at de selv har været udsat for kritik.

“De har ved flere lejligheder truet med at trække sig fra forskellige organer eller arbejde for helt at nedlægge dem”, siger Thomas Gammeltoft-Hansen.

Rådet er ikke fejlfrit

Nikki Haley begrunder USA’s beslutning om at trække sig fra rådet med, at det ikke er sit “navn værdigt”. Haley kritiserer det for at være et tilflugtssted for medlemslande som Venezuela, Congo, Cuba, Iran og Rusland, som misbruger det til at undgå undersøgelser af staternes egne krænkelser og til at føre politiske dagsordner, USA er uenige i. Derudover kritiserer Haley rådet for at have et “disproportionalt fokus og en uendelig fjendtlighed over for Israel”.

“Alt for længe har rådet været en beskytter af menneskerettigheds-krænkere en sump af politisk forudindtagethed”, sagde Nikki Haley til pressemødet.

Har Nikki Haley en pointe i sin kritik af rådet?

“Jeg køber ikke argumentet om, at det kun er ‘de gode lande’ der må sidde med ved bordet – det er efterhånden en meget lille klub og ville næppe hjælpe i forhold til de lande hvor menneskerettighedsproblemerne er størst. Når det er sagt er der bestemt eksempler på at lande forsøger at bruge Rådet til at fremme bestemte og problematiske politiske dagsordener”, siger Thomas Gammeltoft-Hansen.

Grundlæggende har magtbalancen ændret sig over årene og de førnævnte lande har fået mere indflydelse, påpeger Gammeltoft-Hansen, og landene tager en mere aktiv rolle, som de nogle gange udnytter.

“Rådet som institution er langt fra perfekt. Man kan håbe, det vil få andre lande til at rykke tættere sammen og at man kan tage fat i forhold til de steder, hvor der er reelle politiske problemer.”

Er det en god eller en dårlig dag for menneskerettighederne?

“Det er aldrig en god dag for menneskerettighederne, når et stort land eksplicit trækker sig fra så en af de vigtigste menneskerettighedsinstitutioner”.

Nikki Haley sagde på pressemødet at det er “krystalklart, at denne beslutning ikke er at flygte fra vores menneskerettighedsforpligtelser” og at USA vil arbejde videre for rettighederne uden for rådet.

Flere har dog beklaget beslutningen, blandt andet Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), som på Twitter skriver:

“Beklager USA’s tilbagetrækning fra menneskerettighedsrådet. Rådet har brug for reformer. USA er en vigtig partner i dette og for at forsvare menneskerettigheder, frihed og demokrati. Jeg opmuntrer USA til fortsat at arbejde for at forbedre HRC og fremme og beskytte menneskerettighederne.”

Også FN’s højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra’ad al-Hussein, har på Twitter beklaget beslutningen.

“I lyset af menneskerettighedernes tilstand i nutidens verden, burde USA optrappe deres indsats frem for at trække sig,” skrev han.

]]>
https://danwatch.dk/ekspert-frygter-usa-exit-skader-menneskerettighederne/feed/ 0
Danwatch vinder EU-legat til internationalt graverprojekt https://danwatch.dk/danwatch-vinder-eu-legat-til-internationalt-graverprojekt/ https://danwatch.dk/danwatch-vinder-eu-legat-til-internationalt-graverprojekt/#respond Mon, 18 Jun 2018 13:06:01 +0000 https://danwatch.dk/?p=26334 I dag offentliggør International Press Institute de første modtagere af et EU-legat, der skal finansiere undersøgende journalistiske samarbejder på tværs af landegrænserne i Europa.

Danwatch er blandt de 12 udvalgte modtagere af legatet, der under navnet Investigative Journalism for the EU er skabt for at bidrage til afdækning af korruption, økonomisk kriminalitet, krænkelser af menneskerettighederne og miljøskade.

Danwatch modtager støtten til et journalistisk projekt-samarbejde med journalist-netværket Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). OCCRP har vundet en række internationale hæderspriser for sine afdækninger af korruption og organiseret kriminalitet i Øst-Europa, Rusland og de tidligere sovjet-republikker.

“De journalistiske samarbejder på tværs af landegrænserne ligger helt i kernen af vores journalistiske tilgang, fordi det giver os mulighed for at grave dybere i globale problemstillinger, og fordi vores journalistik når bredere ud”, siger Jesper Nymark, direktør i Danwatch.

“Dette er vores første samarbejde med OCCRP, som er et af de journalistiske netværk der producerer noget af det bedste undersøgende journalistik på verdensplan, og det er vi rigtig glade for”, siger han.

63 europæiske hold af journalister og medier har indsendt projekter til bedømmelse af juryen, der har været ledet af Wolfgang Krach. Han er chefredaktør for tyske Süddeutche Zeitung, og ledte avisens arbejde med Panama Papers-lækket, som de delte med et internationalt netværk af journalister.

12 projektforslag har modtaget finansiering på tilsammen 315.000 Euro.

“Vi har modtaget et stort antal fremragende projekter, og har været nødsaget til at træffe vanskelige valg ved at give finansiering til kun nogle af de mange fortjenstfulde forslag”, udtaler Wolfgang Krach i en pressemeddelelse.

Også Politikens chefredaktør Christian Jensen har siddet i juryen, der bestod af fem personer, og mødtes i München den 13. juni for at udvælge modtagerne af legatet. Det har han skrevet en kommentar om i Politiken.

Danwatchs direktør glæder sig over viljen til at støtte det ressourcekrævende gravearbejde.

“Vi er rigtig glade for den anerkendelse vi får fra juryen, og for muligheden for at lave vores undersøgende journalistik i samarbejde med OCCRP. Den undersøgende journalistik kræver store ressourcer, men er altafgørende for vores demokrati”, siger Jesper Nymark.

Læs mere i pressemeddelelsen fra International Press Institute

]]>
https://danwatch.dk/danwatch-vinder-eu-legat-til-internationalt-graverprojekt/feed/ 0
PKA Pension investerer 102 millioner kroner i israelske banker, der finansierer ulovlige bosættelser https://danwatch.dk/pka-pension-investerer-102-millioner-kroner-i-israelske-banker-der-finansierer-ulovlige-bosaettelser/ https://danwatch.dk/pka-pension-investerer-102-millioner-kroner-i-israelske-banker-der-finansierer-ulovlige-bosaettelser/#respond Fri, 15 Jun 2018 10:22:36 +0000 https://danwatch.dk/?p=26312 PKA pension har investeringer for 102 millioner kroner i de fire israelske banker Bank Hapoalim, Bank Leumi, Mizrahi Tefahot og Bank Discount, viser Danwatchs gennemgang af selskabets aktieliste fra april 2018.

Samtidig dokumenterer en ny rapport fra Human Rights Watch, at de syv største banker i Israel – inklusiv de fire ovennævnte banker – finansierer og indgår direkte partnerskaber med byggeprojekter i besatte områder på Vestbredden.

Danwatch har foretaget en rundspørge med de 10 største pensionsselskaber i Danmark, hvoraf PKA Pension er det eneste pensionsselskab, der investerer på nuværende tidspunkt. Dog investerer Danske Invest omkring 10 millioner kroner i de israelske banker. Læs her, hvad Danske Invest siger om sagen. 

PKA pension har oplyst over mail, at de ikke kan udtale sig om investeringerne på grund af travlhed med Folkemødet på Bornholm. Det er et af Danmars største pensionsselskaber med 300.000 medlemmer, der arbejder på sygehuse, i ældreplejen og i sociale tilbud. På deres vegne investerer PKA Pension for 275 milliarder kroner, fremgår det af selskabets hjemmeside.

Banker hjælper med at ekspandere bosættelser

Israelske bosættelser

Som besættelsesmagt er Israel specifikt forpligtet af Genevé-konventionen og Haag-konventionen.

Artikel 49 i den 4. Genevé-konvention forbyder besættelsesmagten at flytte egen befolkning ind på besat område.

FN’s Sikkerhedsrådsresolutioner 242 (1967) og 338 (1973) kræver, at Israel trækker sig tilbage fra alle besatte områder. Denne position har ikke ændret sig siden og deles også af den danske regering.

Israelske bosættelser

Som besættelsesmagt er Israel specifikt forpligtet af Genevé-konventionen og Haag-konventionen.

Artikel 49 i den 4. Genevé-konvention forbyder besættelsesmagten at flytte egen befolkning ind på besat område.

FN’s Sikkerhedsrådsresolutioner 242 (1967) og 338 (1973) kræver, at Israel trækker sig tilbage fra alle besatte områder. Denne position har ikke ændret sig siden og deles også af den danske regering.

De karakteristiske hvide huse i bosættelserne på Vestbredden, fortsætter med at skyde op i landskabet. Ifølge Human Rights Watch ekspanderer bosættelserne lige nu med mindst 987 boliger hjulpet på vej af de israelske banker, som PKA investerer millioner i.

Bankerne er ifølge organisationen ikke kun passive långivere, men indtager en aktiv rolle i at opføre boligerne ved at indgå såkaldte “accompanying agreements” (ledsagende aftaler), der gør dem til reelle partnere. Som partner i byggeprojekter undersøger banken byggetilladelser, forretningsplan, forventet overskud, mm.

I tilfælde af konkurs eller misligholdelse tager banken ejerskab af ejendommen og søger normalt en anden bygherre til at fuldføre konstruktionen.

“Med andre ord er bankernes involvering i nye byggeprojekter i bosættelser direkte og substantiel”, skriver Human Rights Watch.

Bankerne: Vi må ikke nægte lån

Bankernes brancheorganisation, Association of Banks in Israel, har tidligere forklaret til Danwatch i undersøgelsen “Forretning på forbudt land” fra 2017, at de ifølge israelsk lovgivning ikke må give afslag på finansiering til aktiviteter i bosættelserne.

De må ikke diskriminere på baggrund af race, religion, religiøs gruppe, nationalitet, oprindelsesland, køn, seksuel orientering, politisk opfattelse, personlig status eller forældreskab, lyder det.

“Derfor kan banker ikke nægte services som huslån, finansiering af byggeprojekter eller banklån i Judea og Samaria (Vestbredden, red.), da det vil være diskrimination på baggrund af nationalitet, race, religiøs gruppe og politisk opfattelse, hvilket er ulovligt under israelsk lov,” skriver Association of Banks til Danwatch i januar 2017.

Det betyder, at bankerne udover lån og garantier til byggeprojekter i de besatte palæstinensiske områder og huslån til israelske boligkøbere i bosættelser, også har filialer i bosættelserne Ariel, Beitar Illit, Modi’in Illit, Ma’ale Adumim, Pisgat Ze’ev, Gilo og Ramot.

Derudover yder flere af bankerne også lån og finansielle services til lokale myndigheder og virksomheder i bosættelser.

Ulovligt eller lovligt?

Vestbreddens bosættelser er ulovlige

FN’s Sikkerhedsråd, Generalforsamlingen, Menneskerettighedsrådet og Den Internationale Straffedomstol har alle bekræftet, at bosættelser og bosættelsesrelaterede aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder er ulovlige ifølge international lov.

 

Vestbreddens bosættelser er ulovlige

FN’s Sikkerhedsråd, Generalforsamlingen, Menneskerettighedsrådet og Den Internationale Straffedomstol har alle bekræftet, at bosættelser og bosættelsesrelaterede aktiviteter i de besatte palæstinensiske områder er ulovlige ifølge international lov.

 

Bosættelserne er ulovlige ifølge international lov, men den israelske regering anerkender ikke denne juridiske vurdering. Derfor fortsætter udvidelserne af de 131 officielle bosættelser på Vestbredden og det besatte Østjerusalem, som Israel anerkender.

Det er ikke nødvendigvis ulovligt at investere i virksomheder, der har aktiviteter i bosættelserne. Dog er investorer ifølge FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv forpligtet til at foretage en ekstra grundig risikovurdering før de investerer og vise, at deres aktiviteter ikke bidrager til negativ påvirkning af menneskerettigheder.

Af den grund har Sampension i 2017 valgt at ekskludere bankerne, fordi “de vurderes at have en væsentlig negativ indflydelse på den sociale og økonomiske livssituation for mennesker på den besatte Vestbred eller virker eskalerende for en konflikt i området”, skriver Søren P. Espersen, kommunikations- og HR-direktør i Sampension til Danwatch.

Søren P. Espersen understreger, at eksklusionerne “på ingen måde er udtryk for en boykot af Israel” og at Sampension har investeret i 10 israelske virksomheder i dag.

]]>
https://danwatch.dk/pka-pension-investerer-102-millioner-kroner-i-israelske-banker-der-finansierer-ulovlige-bosaettelser/feed/ 0
Danske Bank øger investeringer i israelske banker, der finansierer bosættelser https://danwatch.dk/danske-bank-oeger-investeringer-i-israelske-banker-der-finansierer-bosaettelser/ https://danwatch.dk/danske-bank-oeger-investeringer-i-israelske-banker-der-finansierer-bosaettelser/#respond Fri, 15 Jun 2018 10:02:59 +0000 https://danwatch.dk/?p=26305 Mens de ulovlige bosættelser på Vestbredden ekspanderer med hjælp fra israelske banker, øger Danske Invest sine investeringer i selvsamme banker. Danske Bank har tidligere oplyst til Danwatch, at Danica Pension havde penge i de israelske banker, men det viser sig at være Danske Invest.

Det viser en rundspørge, som Danwatch har foretaget med de 10 største pensionsselskaber i Danmark. Også PKA Pension har million-investeringer i de israelske banker, fremgår det af rundspørgen.

Penge i bosættelser

 • PKA Pension
 • Danske Bank Invest

Penge i bosættelser

 • PKA Pension
 • Danske Bank Invest

5,9 millioner kroner investerer Danske Invest i den israelske Bank Leumi og 4,7 millioner kroner investerer pensionskassen i Bank Hapoalim. Sidste år lå beløbene på henholdsvis 930.000 kroner og 560.000 kroner.

Danwatch har gentagne gange dokumenteret, at danske pensionsselskaber, investeringsforeninger og kommuner investerer i virksomheder med aktiviteter i besatte områder på Vestbredden. Senest i undersøgelsen “Forretning på forbudt land” fra januar 2017, hvor de samlede danske investeringer var næsten tre milliarder kroner.

Disse ni pensionsselskaber investerer ikke i israelske banker:

 • Sampension
 • Nordea Liv & Pension
 • PFA
 • Pension Danmark
 • Pensam
 • ATP
 • AP Pension
 • Industriens Pension
 • Danica Pension

Kilde: Danwatch rundspørge, juni 2018.

Disse ni pensionsselskaber investerer ikke i israelske banker:

 • Sampension
 • Nordea Liv & Pension
 • PFA
 • Pension Danmark
 • Pensam
 • ATP
 • AP Pension
 • Industriens Pension
 • Danica Pension

Kilde: Danwatch rundspørge, juni 2018.

Ingen plan om at stoppe

De israelske banker er ifølge en ny rapport fra Human Rights Watch mere end kun passive udlånere til virksomheder med aktiviteter i bosættelserne. Bankerne er aktive partnere i byggesagerne og dermed direkte involveret i opførelsen af nye boliger i de ulovlige bosættelser.

Danske Bank har bemærket rapporten, som dog ikke har givet anledning til ændringer i investeringerne, oplyser Claes Lautrup Cunliffe, presseansvarlig i afdelingen for “Wealth Management” på vegne af Ulrikka Hasselgren, som er den ansvarlige talsperson for ansvarlige investeringer i Danske Bank.

“Vi screener løbende vores investeringsunivers, men har ingen aktuelle planer om at trække os fra ovennævnte investeringer”, skriver Claes Lautrup Cunliffe i en mail til Danwatch.

“Men vi forventer, at selskaber vi investerer i overholder vores interne retningslinjer for ansvarlige investeringer uafhængigt af, hvor de har aktiviteter. I konfliktfyldte områder, bør selskaber udvise særlig forsigtighed på grund af omstændighedernes forhøjede risici. Vi opfordrer de selskaber, vi investerer i, til at håndtere disse risici på en ordentlig måde”, skriver Claes Lautrup Cunliffe.

Israelske banker er bygge-partnere

Israelske banker er partnere i byggeprojekter gennem såkaldte “Accompaniment Agreements”.

Bank Hapoalim er partner i konstruktionen af 74 huse i bosættelsen Efrat og 40 huse i bosættelsen Beitar Illit. Bank Leumi er med til at opføre 130 huse i bosættelsen Alfei Menashe.

Israels syv største banker er med til at finansiere ulovlige, israelske bosættelser på Vestbredden ifølge Human Rights Watch.

Kilde: Human Rights Watch

Israelske banker er bygge-partnere

Israelske banker er partnere i byggeprojekter gennem såkaldte “Accompaniment Agreements”.

Bank Hapoalim er partner i konstruktionen af 74 huse i bosættelsen Efrat og 40 huse i bosættelsen Beitar Illit. Bank Leumi er med til at opføre 130 huse i bosættelsen Alfei Menashe.

Israels syv største banker er med til at finansiere ulovlige, israelske bosættelser på Vestbredden ifølge Human Rights Watch.

Kilde: Human Rights Watch

“Etisk dilemma af dimensioner”

Danske Bank har en stor udfordring med at forklare investeringerne, siger Steen Vallentin, lektor og ph.d ved Copenhagen Business School med speciale i virksomheders sociale ansvar.

“Pensionsselskaberne (herigennem Danske Bank, red.) har et etisk dilemma af dimensioner. Det skal de tage alvorligt, når man investerer i den finansielle sektor i Israel og man ved, at de har en finger med og er primus motor i stort set alle aktiviteter i forhold til bosættelsers infrastruktur“, siger Steen Vallentin.

“Bankerne spiller en rolle, som man med god ret kan udfordre ikke mindst som etisk investor”, siger Steen Vallentin, der forklarer at den finansielle sektor generelt har udfordringer med at leve op til FN’s retningslinjer.

“Bankerne har deres penge i tusindvis af selskaber, det er svært at forestille sig, de virkelig kan holde deres sti ren”, siger Steen Vallentin.

Cathrine Bloch Veiberg fra Institut for Menneskerettigheder, har i undersøgelsen “Forretning på forbudt land” i 2017 udtalt, at bankernes aktiviteter er problematiske i forhold til FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv.

“Når israelske banker direkte finansierer bygning af bosættelser på Vestbredden, så gør de det i uoverensstemmelse med international ret. Det er dermed vanskeligt at sige, at det at finansiere bosættelserne ikke er i uoverensstemmelse med bankernes ansvar for at respektere menneskerettighederne,” sagde Cathrine Bloch Veiberg i 2017, og understregede, at hun ikke kendte detaljerne i bankernes aktiviteter.

Regeringen fraråder investeringer i bosættelser

Den danske regering er klar i sin anbefaling: lad være med at investere i virksomheder med aktiviteter i israelske bosættelser.

“Regeringen har ikke aktuelle planer om at ændre linjen om at fraråde engagementer eller aktiviteter, der finder sted i eller som er rettet mod at begunstige bosættelserne”, oplyste udenrigsminister Anders Samuelsen til Danwatch i januar 2017.

Det har ikke været muligt at få en opdateret kommentar af Anders Samuelsen (LA).

I 2014 advarede den danske regering og 17 andre EU-lande i utvetydige vendinger alle danske borgere og virksomheder mod finansielle og økonomiske aktiviteter, der kan støtte ulovlige israelske bosættelser.

“Man bør ligeledes være opmærksom på mulige overtrædelser af den humanitære folkeret og menneskerettighederne”, står der i erklæringen fra udenrigsministeriet.

Kortvarigt i kulden

Danske Bank havde kortvarigt Bank Hapoalim på eksklusionslisten, men optog den kort efter i det gode selskab igen efter en “grundig og konstruktiv dialog” med banken.

“Problemstillingen blev gennem denne dialog nuanceret, og vi fik en større forståelse for rammevilkårene for bankdrift og national lovgivning i Israel samt hvilke initiativer banken har taget indenfor ESG (Miljø, social og ledelse, red.), ligesom Bank Hapoalim fik et indblik i vores retningslinjer for ansvarlige investeringer”, skriver Claes Lautrup Cunliffe i en mail.

Gråzone – ikke ulovligt men uetisk

At investere i israelske banker bliver af visse investorer betragtet som lidt af en gråzone. Det er ikke ulovligt, men anses for uetisk af nogle investorer.

Sampension valgte eksempelvis i 2017 at ekskludere de to banker Hapoalim og Leumi  “for at være i modstrid med Sampensions retningslinjer for investeringer i besatte områder, hvor de vurderes at have en væsentlig negativ indflydelse på den sociale og økonomiske livssituation for mennesker på den besatte Vestbred eller virker eskalerende for en konflikt i området”, skriver Søren P. Espersen, kommunikations- og HR-direktør i Sampension til Danwatch.

Sampension var imidlertid blandt de største danske investorer i virksomheder med aktiviteter i bosættelser i 2017 med i alt 400 millioner kroner. Blandt andet 13 millioner kroner i Heidelberg Cement, der var ekskluderet af flere andre danske investorer på grund af udvinding af palæstinensiske naturressourcer og 93 millioner kroner i Siemens, der blandt andet har installeret trafikale systemer på israelske veje på besat palæstinensisk område.

Sidenhen ekskluderede Sampension også Heidelberg Cement på grund af aktiviteterne i de ulovlige bosættelser. Se hele eksklusionslisten her.

Udover at være ekspert i virksomheders sociale ansvar og associeret professor på Copenhagen Business School er Steen Vallentin også medlem af Danwatchs bestyrelse.

]]>
https://danwatch.dk/danske-bank-oeger-investeringer-i-israelske-banker-der-finansierer-bosaettelser/feed/ 0
Danwatch vinder Anders Bording Mediepris https://danwatch.dk/danwatch-vinder-anders-bording-mediepris/ https://danwatch.dk/danwatch-vinder-anders-bording-mediepris/#respond Fri, 08 Jun 2018 12:59:14 +0000 https://danwatch.dk/?p=26281 Fredag blev Anders Bordings Mediepris uddelt til Danwatch ved en højtidelighed på Københavns Rådhus afholdt af organisationen Danske Medier.

Danwatch får prisen “for at have skabt et uafhængigt, undersøgende medie med fokus på ansvar i den globaliserede økonomi og for at have vist nye veje for, hvordan journalistik finansieres og skabes i samarbejde med andre medier,” står der i begrundelsen.

Pierre Collignon, formand for juryen, roste Danwatch for at have “vist en vej for, hvordan man kan få journalistik til at rykke”.

Væsentlig anerkendelse

“Det er en væsentlig og velkommen anerkendelse af både vores journalistik og den udvikling, vi som medie har gennemgået de seneste år”, siger Jesper Nymark, direktør for Danwatch.

Medieprisen uddeles til specialmedier, “der i særlig grad er i stand til at ramme sin målgruppe og/eller opbygge en forretningsmodel og derfor bør tjene til inspiration for andre”, oplyser Danske Medier.

Journalistik i internationalt samarbejde

Gennem de sidste år har Danwatch indgået flere samarbejdet med internationale og danske medier. I februar indgik Danwatch et samarbejde med Politiken og det europæiske netværk af graverjournalister, European Investigative Collaborations (EIC).

Resultatet blev tvær-europæisk undersøgelse der dokumenterer, at penge fra Danmark og EU hjælper Tyrkiet med at spærre krigsflygtninge inde i Syrien. Artiklerne udkom i Der Spiegel (Tyskland), L’espresso (Italien), El Mundo (Spanien) og The Black Sea (Rumænien) samt Politiken og Danwatch.  

Jesper Nymark påpeger, at Danwatchs forretningsmodel i høj grad er baseret på journalistisk samarbejde.

“Vi har fundet en forretningsmodel og en journalistisk samarbejdstilgang, som er baseret på en overbevisning om, at vi kan grave dybere og nå flere sammen med andre”.

Anders Bording Priserne er blevet uddelt siden 1965 som hæderspris for specialmedier. De uddeles af organisationen Danske Medier, som er foreningen for godt 300 danske medier. Priserne er opkaldt efter journalist og forfatter Anders Bording, der i 1666 udgav Danmarks første periodiske skrift, Den Danske Mercurius.  

De andre nominerede til Medieprisen 2018 var Fagbladet FOA og Mediehuset Ingeniørens Tech Relations.

 

]]>
https://danwatch.dk/danwatch-vinder-anders-bording-mediepris/feed/ 0
Guide: 5 fotoudstillinger viser skæbner i konfliktzoner https://danwatch.dk/guide-5-fotoudstillinger-viser-skaebner-i-konfliktzoner/ https://danwatch.dk/guide-5-fotoudstillinger-viser-skaebner-i-konfliktzoner/#respond Tue, 05 Jun 2018 11:39:33 +0000 https://danwatch.dk/?p=26255 Copenhagen Photo Festival finder sted d. 7.-17. juni 2018. Ud over udstillinger vil der være workshops, seminarer og fototure rundt i byen. Festivalen foregår i samarbejde med gallerier, museer og kulturinstitutioner og indeholder gratis udstillinger i det offentlige rum såvel som på byens metrostationer.

Kenyanske kvinder fra slummen – styrke og skønhed

Fotograf Signe Vilstrup viser stærke portrætter af kenyanske kvinder, der lever i slumområdet Kibera ─ i udkanten af Kenyas hovedstad Nairobi. Slum-området er den største af sin slags i Afrika, og indbyggerne, som tæller mellem en halv og en hel million, har store udfordringer med arbejdsløshed, høj forekomst af HIV, mangel på vand, få skoler og overgreb på kvinder. I udstillingen “Transformation” er disse velkendte problemer for en kort stund taget ud af fortællingen, og billederne fokuserer i stedet på “styrke, skønhed og livskraft på trods af barske vilkår. Fælles for kvinderne er, at de har gennemgået en transformation, de fortæller om”, skriver festivalen. Signe Vilstrup har besøgt Kenya med organisationen Plan BØRNEfonden.

Sted: REFFEN, Refshalevej 167, København.

 

Den israelske pilot, der nægtede at parere ordre

Akram Zaataris kritikerroste udstilling “Letter to a Refusing Pilot” fra 2013 er endelig kommet til byen. Installations-værket handler om en israelsk kamppilot, der nægtede at følge ordren om at bombe en skole i Libanon, da Israel i 1982 havde besat landet. I stedet fløj piloten ud over havet, hvor han dumpede bomberne. Akram Zaatari er libaneser, og er vokset op med den fortælling, som i mange år florerede som rygter. Zaatari opdagede senere, at historien var sand, og at navnet på piloten var Hagai Tamir. Udstillingen udforsker de officielle gengivelser af begivenhederne og de mere personlige oplevelser af dem. Værket “vibrerer mellem dokumentar og fiktion”, skriver festivalen. Udstillingen blev vist første gang på Venedig Biennale i 2014. Zaatari er grundlægger af Arab Image Foundation og har kurateret fotografier derfra på anerkendte museer som MoMa i New York, Pompidou Center i Paris og Tate Modern i London.

Sted: Moderna Museet, Ola Billgrens Plats 2-4 , Malmö,211 29 Sverige.

 

Arkæologiske krigs-sko i Irak

Midt i krigen mellem Irak, Islamisk Stat og Syrien har Københavns Universitet fra 2012-2017 ledet en stor international, arkæologisk ekspedition på en stor bjergslette i Sulemaniya provinsen, ca 150 km vest for Mosul. Fotograf og arkæolog Henrik Brahe var tilstede for at udgrave to messopotamiske byhøje, men fandt også nutidens tabte genstande værdige for sit blik. I sin tid i området har han fotograferet de genstande, som de mange flygtninge, der rejser gennem dette område på ruten væk fra krigen, efterlader sig.

“Min tilgang har været ikke at fokusere på det fysiske menneske, men de til tider tragiske efterladenskaber som disse mange individer repræsenterer. Ofte vidner genstandene, her skoen, om de dramatiske omstændigheder, der har fundet sted meget present i nærområdet. Bål, brand, død og ødelæggelse, mennesker i nød som er tvunget til at flygte videre i livet til usikre og ukendte lande”, skriver han i festival-programmet.

D. 7. juni kl. 16.00-20.00 er der fernisering af “Iraq War Shoes” i Global Art Gallery, Skalbakken 8A, Vanløse.

Portræt-postkort af flygtninge

Gennem mere end tre år har fotograf Martin Thaulow gjort det til sit primære mål at vise flygtninge som individer. Martin Thaulow har rejst til blandt andet Svergie, Finland, Letland, Tyskland, Frankrig, Bulgarien, Grækenland, Tyrkiet og Libanon for at portrættere flygtninge, der lever på gaden, i flygtningelejre og i asylcentre. “Martin Thaulows arbejde befinder sig i et krydsfelt mellem klassisk portrætfotografi og fotojournalisme og kan betragtes som et modsvar til den dehumanisering, der ofte præger den offentlige flygtningedebat”, skriver festivalen. Udstillingen “Postcards from…” kan opleves offentligt og frit tilgængeligt nær Photo City. D. 10. juni vil der være en artist talk med Martin Thaulow fra kl. 11.00 – 16.00.

Sted: Photo City, Gasværksgrunden, Sionsgade 5.

 

Barnebarn af en mauretansk veteran

Yéro Djigo er barnebarn af en mauretansk soldat, der arbejdede for Frankrig i begyndelsen af 1900-tallet for at erobre og sikre Mauretanien under fransk kolonistyre. Gennem et unikt afrikansk perspektiv fortæller Yéro Djigo historien om, “hvordan sorte, mauretanske soldater, der tjente som riffelmænd og arabisk-berberiske soldater, der tjente som kameltropper” efterfølgende også bidrog til at skabe den nationale hær og endeligt Mauretaniens uafhængighed i 1960, skriver festivalen.

Sted: Københavns Kulturcenter x IMMART, Drejervej 15-17, København, NV2400.

Copenhagen Photo Festivalen varer fra d. 7. – 17. juni 2018. Læs hele programmet her.

 

]]>
https://danwatch.dk/guide-5-fotoudstillinger-viser-skaebner-i-konfliktzoner/feed/ 0
Politikere kræver uafhængig undersøgelse af krænkelser ved Tyrkiets grænsemur https://danwatch.dk/politikere-kraever-uafhaengig-undersoegelse-af-kraenkelser-ved-tyrkiets-graensemur/ https://danwatch.dk/politikere-kraever-uafhaengig-undersoegelse-af-kraenkelser-ved-tyrkiets-graensemur/#respond Fri, 01 Jun 2018 09:07:17 +0000 https://danwatch.dk/?p=26233 Der kommer ikke en uafhængig undersøgelse af, om penge fra Danmark og EU ufrivilligt har støttet alvorlige krænkelser i Tyrkiet, hvis det står til udenrigsminister Anders Samuelsen og flertallet af Folketingets partier.

Det kom frem i en forespørgselsdebat i folketingssalen torsdag med ordførere fra samtlige partier i Folketinget, på baggrund af Danwatchs og Politikens afdækning – i samarbejde med det europæiske netværk af graverjournalister, EIC – af, at EU har foræret Tyrkiet pansrede overvågnings-køretøjer og andet udstyr til grænsekontrol for over 600 millioner kroner.

Læs Billions for Borders

Med periskoper, der kan opdage mennesker på mindst ti kilometers afstand, overvåger militære køretøjer indkøbt af EU en grænsemur mellem Syrien og Tyrkiet. EU hævder, at udstyret skal sikre Europas borgere.

Danmark og EU kan ikke bare overlade ansvaret for eventuelle lovbrud til Tyrkiet, siger ekspert Thomas Gammeltoft-Hansen i undersøgelsen Billions for Borders. Lavet i samarbejde med Politiken og det internationale netværk af graverjournalister EIC, European Investigative Collaborations.

Læs den her.

Læs Billions for Borders

Med periskoper, der kan opdage mennesker på mindst ti kilometers afstand, overvåger militære køretøjer indkøbt af EU en grænsemur mellem Syrien og Tyrkiet. EU hævder, at udstyret skal sikre Europas borgere.

Danmark og EU kan ikke bare overlade ansvaret for eventuelle lovbrud til Tyrkiet, siger ekspert Thomas Gammeltoft-Hansen i undersøgelsen Billions for Borders. Lavet i samarbejde med Politiken og det internationale netværk af graverjournalister EIC, European Investigative Collaborations.

Læs den her.

Også i Europa Parlamentet blev sagen debatteret i denne uge, hvor Tyrkiet blev stærkt kritiseret for at bevæge sig væk fra demokratiske værdier over en bred kam af politiske partier, og der blev krævet en uvildig undersøgelse af meldingerne om krænkelser ved grænsen til Syrien begået af Tyrkiet.

Af samme årsag havde Rasmus Nordqvist fra Alternativet rejst debatten. Human Rights Watch melder, at syriske asylansøgere bliver skudt af grænsevagter i forsøget på at flygte til Tyrkiet samt at FN’s flygtningeorganisation UNHCR oplyser, at grænsemuren på 911 kilometer de facto er lukket og forhindrer syrere i at søge asyl – hvilket er i strid med flygtningekonventionen.

I dag fredag vedtog Folketinget imidlertid med stemmerne 62 mod 39, at Danmark fortsætter sin økonomiske støtte til Tyrkiet-aftalen.

ALT, SF og EL: Suspender penge til Tyrkiet

Under debatten forklarede udenrigsminister Anders Samuelsen, at EU kommissionen som har ansvaret for finansiering og implementering af støtten, har fået forsikring af de tyrkiske myndigheder om, at de pansrede køretøjer bliver brugt som aftalt i overensstemmelse med international lov og med respekt for menneskerettighederne.

Men at bero sig på Tyrkiets forklaringer er ikke godt nok for Alternativet, Enhedslisten og SF, som ønsker uvildig undersøgelse af krænkelserne. Derfor har de stillet forslag om at Danmark suspenderer sit økonomiske bidrag til Tyrkiet – specifikt pengene til grænseværnet -, hvilket Dansk Folkeparti bakker op om.

Rasmus Nordqvist spurgte udenrigsministeren, om der bliver foretaget “reelle evalueringer af menneskerettigheder i aftalen, eller om man alene læner sig op ad Tyrkiets regerings svar”. Hvortil Anders Samuelsen (ALT) svarede:

“Der bliver fulgt op løbende fra Kommissionens side, og det er vigtigt. Og det gør vi også fra dansk side gennem den dialog vi løbende har, når jeg mødes med den tyrkiske udenrigsminister”, sagde udenrigsminister Anders Samuelsen.

Men det svar gør ikke Rasmus Nordqvist (ALT) tryg.

“Ja, der bliver fulgt op, men den danske regering følger op med EU-kommissionen, der følger op med Tyrkiet – hvor skal jeg stole på det henne? Når jeg samtidig hører meldinger om brud på menneskerettigheder, brud på internationale konventioner. Så er der ikke ordentligt fulgt op på det”, sagde Rasmus Nordqvist.

Pengene, som de tre partier foreslår skal suspenderes, er penge fra “førtiltrædelsesbistand” for et land, der kandiderer til et opnå medlemskab ved EU, som Tyrkiet gør.

“Formålet med at suspendere pengene er, at sige, der bliver nødt til at være konsekvenser. Der kan ikke kun være kritik, der må også være handlinger bag ord”, sagde Nordqvist.

Kan du ikke være bange for, at det vil betyde en dårlig respons fra Erdogan?

“Det er jo hele kernen. Selvfølgelig kan det det. Han har sagt, at han kan sende både og busser med flygtninge til grænserne (til Europa, red.), men gør det, at vi så ikke tør leve op til de rettigheder og internationale konventioner, vi har skrevet under på? Det synes jeg ikke”, sagde Rasmus Nordqvist.

Hvad er alternativet til aftalen?

Udenrigsminister Anders Samuelsen sagde fra talerstolen, at støtten naturligvis skal overholde international lovgivning, herunder respekt for menneskerettigheder. Samme melodi sang partifælle Henrik Dahl (LA, Nick Hækkerup (S), Naser Khader (K) og Michael Aastrup (V), der også stillede det åbne spørgsmål til kritikerne fra rød blok: Hvad er alternativet til Tyrkiet-aftalen, når man skal håndtere flygtningekrisen?

“Hvis vi affinder os med den situation, at vi accepterer, at Tyrkiet bryder menneskerettighederne og ovenikøbet får penge fra EU for det, så er der ingen grænse. Vi har lagt nøglerne til Europa i hænderne på Erdogan og givet ham alle muligheder for at lægge pression på EU, og det gør han jo løbende”, sagde Søren Søndergaard fra Enhedslisten.

Hvad er alternativet til at have en aftale med Erdogan?

“Alternativet til at have en aftale med Erdogan er at hjælpe flygtningene gennem humanitære organisationer. At sige klart og tydeligt, at så længe regimet undertrykker menneskerettighederne, så er der ingen vej frem hverken i forhold til (medlemskab af, red.) EU eller at modtage penge”, siger Søren Søndergaard.

]]>
https://danwatch.dk/politikere-kraever-uafhaengig-undersoegelse-af-kraenkelser-ved-tyrkiets-graensemur/feed/ 0
S kræver nye svar fra miljøministeren om Carlsbergs forurening i Nepal https://danwatch.dk/s-kraever-nye-svar-fra-miljoeministeren-om-carlsbergs-forurening-i-nepal/ https://danwatch.dk/s-kraever-nye-svar-fra-miljoeministeren-om-carlsbergs-forurening-i-nepal/#respond Fri, 25 May 2018 10:14:28 +0000 https://danwatch.dk/?p=26118 Da den danske miljøminister, Esben Lunde Larsen (V), i marts i år blev konfronteret med alvorlig miljøforurening ved den danske ølgigants ølbryggeri i Nepal, henviste ministeren til, at Carlsberg selv afviste at stå bag forureningen.

Derfor måtte det være op til nepalesiske myndigheder at undersøge hvorvidt bryggeriet stod bag den forureningen som Danwatch og P1 Orienterings undersøgelser påviste, mente ministeren.

“Jeg kan konstatere, at Carlsberg og Danwatch i den pågældende sag har forskellige opfattelser af den aktuelle situation mht. forurening, og her må det være de lokale miljømyndigheders opgave at undersøge, hvad der er korrekt”, lød det fra den nu afgåede miljøminister Esben Lunde Larsen (V), i hans svar til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Nu erkender Carlsberg så, at de alligevel har fundet forureningskilder fra deres bryggeri, som ligger lige ud til den mægtige Narayani-flod, der løber gennem et naturreservat med udrydningstruede dyr.

Denne sag er jo særlig kritisk, fordi der var statslige midler indblandet i virksomhedens indtog på det nepalesiske marked. Og det er helt uholdbart at man giver udviklingsmidler, der ikke bidrager til lokal vækst på en bæredygtig måde.

Christian Rabjerg Madsen, miljøordfører for S

Vendingen får Socialdemokraterne til at varsle nye ministerspørgsmål i sagen.

Fundamentet for det svar, der er givet, er nu forandret. Jeg vil gerne spørge ministeren hvordan han stiller sig overfor det”, siger Socialdemokraternes miljøordfører Christian Rabjerg Madsen.

Sætter ny minister på prøve

Det bliver den nye miljøminister, Jakob Elleman-Jensen (V), der skal svare for sin forgænger. Socialdemokraterne vil benytte lejligheden til at udfordre den nyudklækkede minister på hans tiltrædelsesløfter.

“Vi har nu en minister, der har sagt, at han ønsker en grønnere profil end sin forgænger. Det her kan være en god anledning for ham til at vise, at det ikke bare er tom snak. Fordi at der i denne sag er tale om en meget alvorlig forurening, der har haft konsekvenser for mennesker og natur i Nepal”, siger miljøordfører Rabjerg Madsen.

Hvilke skridt kan ministeren tage over for Carlsberg?

“Carlsberg er uden for dansk jurisdiktion i dette tilfælde, men det er oplagt, at ministeren tager en kritisk dialog med virksomheden for at forsikre sig om, at de ikke længere forurener i Nepal, og om, at det her ikke sker igen”, siger Rabjerg Madsen.

Han peger på, at regeringen har et særligt ansvar, fordi Carlsberg havde danske udviklingsmidler i ryggen da de byggede bryggeriet i Nepal, gennem Investeringsfonden for udviklingslande (IFU).

“Denne sag er jo særlig kritisk, fordi der var statslige midler indblandet i virksomhedens indtog på det nepalesiske marked. Og det er helt uholdbart at man giver udviklingsmidler, der ikke bidrager til lokal vækst på en bæredygtig måde. Det er en skærpende omstændighed”, siger Rabjerg Madsen.

]]>
https://danwatch.dk/s-kraever-nye-svar-fra-miljoeministeren-om-carlsbergs-forurening-i-nepal/feed/ 0
Carlsberg erkender forurening i Nepal https://danwatch.dk/carlsberg-erkender-forurening-ved-bryggeri-i-nepal/ https://danwatch.dk/carlsberg-erkender-forurening-ved-bryggeri-i-nepal/#respond Fri, 25 May 2018 09:56:59 +0000 https://danwatch.dk/?p=26107 Carlsberg var klare i mælet, da de tidligere i år blev konfronteret med vandprøver, der viste alvorlig forurening af den mægtige Narayani-flod, en flod, der er levested for flere udrydningstruede dyr, lige ud for Carlsbergs bryggeri i Nepal.

Vandprøverne, der er indhentet af Danwatch og P1 Orientering i december 2017 og igen i februar 2018, viste forurening solidt over grænseværdierne i såvel Nepal som i Danmark.

Eksperter vurderede, at der var risiko for iltmangel og fiskedød som følge af forureningen. De mente også, at forureningen med stor sandsynlighed kom fra Carlsbergs bryggeri, Gorkha bryggeriet, fordi prøver 500 meter opstrøms fra bryggeriet viste en flod der ikke var forurenet.

Narayani-floden

 • Narayani floden er 332 km lang, og Nepals tredjestørste flod. En stor del af floden løber igennem Royal Chitwan National Park, som siden 1984 har været et UNESCO World Heritage Natural Site.
 • Alle Nepals flodsystemer løber ud i Ganges. Nepals tre største flodsystemer, heriblandt Narayani, har sit udspring ved gletcherne i bjergene, og ender i Ganges flodsystem og til slut i Den Bengalske Bugt, verdens største bugt, i den nordøstlige del af det Indiske Ocean.
 • Ganges er en af verdens mest forurenede floder. Den er også hellig for hinduister, samtidig som millioner af mennesker afhænger af den både til vandforsyning, at vande afgrøder, bade, og til at producere energi.

Narayani-floden

 • Narayani floden er 332 km lang, og Nepals tredjestørste flod. En stor del af floden løber igennem Royal Chitwan National Park, som siden 1984 har været et UNESCO World Heritage Natural Site.
 • Alle Nepals flodsystemer løber ud i Ganges. Nepals tre største flodsystemer, heriblandt Narayani, har sit udspring ved gletcherne i bjergene, og ender i Ganges flodsystem og til slut i Den Bengalske Bugt, verdens største bugt, i den nordøstlige del af det Indiske Ocean.
 • Ganges er en af verdens mest forurenede floder. Den er også hellig for hinduister, samtidig som millioner af mennesker afhænger af den både til vandforsyning, at vande afgrøder, bade, og til at producere energi.

Det var Carlsberg imidlertid ikke enig i.

Den danske ølgigant kunne “kun konkludere, at de målinger som Danwatch har foretaget ikke repræsenterer værdier, der stammer fra Gorkha bryggeriet”. Derfor måtte prøverne være indsamlet forkert, hævdede Carlsberg.

I dag lyder det anderledes fra virksomheden, der med danske udviklingsmidler i ryggen er blevet markedsleder på det nepalesiske ølmarked.

Fandt tre forureningskilder

Fra lokale kilder, som Danwatch har været i kontakt med, har vi nu fået at vide, at bryggeriet har foretaget ændringer i virksomheden som følge af undersøgelser, der er foretaget i kølvandet på Danwatchs afsløringer.

Vi ved nu, at potentielle kilder til vandforurening, der ikke er forbundet til spildevandsanlægget, kan forekomme.

Kasper Elbjørn, pressechef i Carlsberg

På spørgsmål om, hvad disse undersøgelser viste, erkender Carlsbergs pressechef nu, at forureningen alligevel stammer fra Gorkha-bryggeriet.

“Vores Supply Chain team rejste ned for at se det her selv, for vi kunne ikke forstå resultaterne af jeres prøver. Der var tydeligvis forhold, der ikke stemte overens med vores egne målinger”, siger Carlsbergs pressechef Kasper Elbjørn.

Carlsbergs eksperter fandt ud af, at bryggeriets renseanlæg for spildevand fungerede som det skulle, men at der var andre afløb fra bryggeriet som forårsager forurening af Narayani-floden.

“Da de stadig ikke fandt problemer med spildevandsanlægget, undersøgte de i stedet området og floden omkring bryggeriet, hvor man identificerede tre mulige kilder til de forhøjede værdier”, siger Carlsbergs pressechef Kasper Elbjørn.

Peger på bønderne

En af synderne var afløb af vådt mask, som er organisk affald fra ølproduktion, der kan anvendes til dyrefoder. Bryggeriet distribuerede den ildelugtende mask til lokale bønder fra et areal ved en af bryggeri-portene, der ligger lige ud til floden.

Jeg ved ikke, hvordan man ville konkludere i retten i Nepal, men i Danmark ville det være deres ansvar. Carlsberg har ihvertfald moralsk et ansvar for den forurening.

Henrik Rasmus Andersen, spildevandsekspert, DTU

Derfor stoppede de umiddelbart med at uddele mask til lokale landmænd fra området ud til floden, fortæller pressechefen.

“De identificerede den våde mask som en forureningskilde, fordi bønderne håndterede kornet uhensigtsmæssigt. Vi påtager os ansvaret for den forurening, og derfor har vi stoppet det øjeblikkeligt. Nu kører Gorkha masken direkte ud til bønderne”, siger Elbjørn.

Det organiske affald er ikke den eneste årsag til, at floden er forurenet. Når det regner i Nepal, regner det rigtig meget. Derfor kan regnvand, der opsamles på bryggeriets grund, også føre til forurening af floden.

“Vi har også fundet tegn på, at regnvandet, der løber ud i floden fra bryggeriet, kan indeholde for høje værdier. Det har vi løst nu med nogle mindre investeringer i regnvands-dræning, der nu dirigeres gennem Gorkhas spildevandsanlæg”, siger Elbjørn.

Typiske årsager til forurening

Resultaterne af Carlsbergs undersøgelser overrasker ikke Henrik Rasmus Andersen, der er spildevands-ekspert ved DTU. Henrik Rasmus Andersen har hele tiden hævdet, at forureningen med høj sandsynlighed stammer fra Carlsbergs bryggeri.

“Det lyder som plausible forklaringer fra Carlsberg. Jeg kan næsten se det for mig. Der er tale om de typiske årsager til, at bryggeridrift i fattige lande til trods for, at man har etableret spildevandsanlæg, alligevel fører til vandforurening”.

Han forklarer, at det er almindelig praksis – også i Danmark – at man distribuerer mask fra bryggerier til landmænd

“Det er organisk materiale, som vil føre til forurening hvis det løber ud i floden. Masken er formentlig hovedårsagen til forureningen, det passer også med de værdier vi så i vandprøverne”, siger Andersen.

Er det Carlsbergs ansvar hvis masken er årsagen til forureningen? De mener selv, at det skyldes dårlig håndtering fra bøndernes side?

“Jeg ved ikke, hvordan man ville konkludere i retten i Nepal, men i Danmark ville det være deres ansvar. Carlsberg har ihvertfald moralsk et ansvar for den forurening. Masken er et biprodukt fra deres produktion, og distributionen sker på deres grund”, siger Andersen.

Har gravet ud i floden

Carlsberg oplyser, at de udover at standse mask-distributionen og rense regnvandet, også har gravet ud i Narayani-floden.

“Vi fandt, at der er lav vandgennemstrømning i den flodgren som modtager bryggeriets rensede spildevand. Derfor lavede man en opmudring for at bedre gennemstrømningen i perioder med lav vandstand”, siger pressechef Kasper Elbjørn.

Det studser DTU-eksperten over. Dog vil eventuel vandforurening blive vanskeligere at opdage, hvis vandgennemstrømningen i floden øger, mener han.

“Den lave vandgennemstrømning i floden forklarer ikke de høje værdier, der er nok hellere tale om at man prøver at øge gennemstrømningen, hvis I skulle komme tilbage og tage nye prøver”, siger Andersen.

Carlsberg strammer op

Nepal er ikke det eneste land, hvor Carlsberg har været skyld i vandforurening i de senere år. I både Laos, Malawi og Kina har Carlsberg-ejede bryggerier i de seneste år forurenet sine omgivelser.

Nu samler de erfaringerne fra forurenings-sagen i Nepal, fortæller de.  

Får den her sag konsekvenser for jeres produktionen andre steder?

“Det er et enkeltstående tilfælde, men vi har naturligvis samlet erfaringerne og delt med bryggerier i andre dele af verden på grund af den her sag i Nepal. Vi ved nu, at potentielle kilder til vandforurening, der ikke er forbundet til spildevandsanlægget, kan forekomme. Og vi rammes i lige så høj grad, som samfundet rammes, hvis floder eller grundvand ved vores bryggerier er forurenet”, siger Elbjørn.

Sagen får også konsekvenser for Carlsbergs bæredygtighedsstrategi, der blandt andet handler om, at beskytte vand i højrisikoområder omkring Carlsbergs bryggerier frem mod 2030.  

“Vi har samlet erfaringerne og delt dem med dem, der skal implementere strategierne, på grund af Danwatchs henvendelser om Nepal”, siger Elbjørn.

]]>
https://danwatch.dk/carlsberg-erkender-forurening-ved-bryggeri-i-nepal/feed/ 0
S og SF kritiserer FSC-mærke for slap kontrol https://danwatch.dk/s-og-sf-kritiserer-fsc-maerke-for-slap-kontrol/ https://danwatch.dk/s-og-sf-kritiserer-fsc-maerke-for-slap-kontrol/#respond Thu, 24 May 2018 11:47:21 +0000 https://danwatch.dk/?p=26088 Det største mærke for bæredygtigt træ i Danmark, FSC, får nu kritik fra Christiansborg for at være for slappe i deres procedurer.

Meldingerne kommer efter Danwatch d. 19. maj kunne dokumentere, at træ-eksportører i Brasilien med licens til FSC i årevis har modtaget millionbøder for blandt andet dokumentfalsk.

Danske træ-importører, der sælger træ til Bauhaus, Silvan, Bygma Johannes Fog, Davidsens Tømmerhandel og Optimera, har købt tropisk træ af disse brasilianske firmaer, der bl.a. sælges videre under FSC-certificeret træ.

Forest Steward Council - FSC

FSC certificeringer gælder for enkelte stykker tømmer og ikke selve leverandøren. Det vil sige, at en træ-leverandør godt kan sælge både certificeret og konventionelt tømmer.

I og med, at FSC ikke undersøger virksomhedens andre aktiviteter, betyder det, at leverandørerne, der bryder miljøloven og får bøder for dokumentfalsk stadig kan sælge bæredygtigt træ.

Forest Steward Council - FSC

FSC certificeringer gælder for enkelte stykker tømmer og ikke selve leverandøren. Det vil sige, at en træ-leverandør godt kan sælge både certificeret og konventionelt tømmer.

I og med, at FSC ikke undersøger virksomhedens andre aktiviteter, betyder det, at leverandørerne, der bryder miljøloven og får bøder for dokumentfalsk stadig kan sælge bæredygtigt træ.

S: “Underligt, påfaldende og forkert”

Det er “uholdbart”, at FSC ikke undersøger en virksomhed for eventuelle lovbrud, ifølge Christian Rabjerg Madsen, miljøordfører for Socialdemokratiet.

“Jeg synes, det er underligt, påfaldende og forkert at de virksomheder kan opnå en certificering, når de samtidig er skyldig i ulovlig tømmerhandel”, siger Christian Rabjerg Madsen.

“Det undrer mig, at certificeringen ikke tager stillingen til aktiviteterne generelt. Måske er træet bæredygtigt til én kunde, men så snyder de med eller ikke har styr på leverancen til andre kunder. Det er uholdbart”, uddyber han.

SF’s miljøordfører Trine Torp retter også skarp kritik af FSC-mærket, som SF overordnet set bakker op om og tidligere har fremsat beslutningsforslag om at fremme i det offentlige indkøb.

“Det er for tyndt, at de ikke systematisk undersøger virksomheder for ulovligheder. De bør aktivt gå ud og undersøge det og ikke vente på, at andre organisationer eller medier gør dem opmærksom på det”, siger miljøordfører Trine Torp.

Trine Torp mener, at FSC bør stoppe samarbejdet, hvis de opdager, at en virksomhed har fået bøder for dokumentfalsk. Uanset om bøden omhandler en FSC leverance eller en leverance af konventionelt træ – af hensyn til mærkets troværdighed.

S og SF: FSC er på kant med internationale retningslinjer

Christian Rabjerg Madsen (S) efterspørger en “hårdere praksis” hos FSC, “som betyder at virksomheder ikke burde have certificering, hvis de overtræder miljøloven”, siger han.

“At en virksomhed kan blive certificeret på trods af grove overtrædelser, det forbryder sig imod de internationale retningslinjer der er”, siger Christian Rabjerg Madsen (S).

Rabjerg Madsen (S) henviser til FN’s retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhverv. De slår fast, at virksomheder ikke må påvirke mennesker og miljø negativt gennem deres aktiviteter, og hvis de gør, skal de iværksætte en plan for at imødegå deres negative påvirkning.

Dermed er FSC også på kant med de retningslinjer, siger Trine Torp (SF).

“FSC bør stramme op på kravene, så man ikke kommer til at belønne nogle virksomheder der ikke har rent mel i posen. Ansvaret ligger 100 procent på FSC“, siger Trine Torp (SF).

Christian Rabjerg Madsen (S) vil derfor spørge miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V), om omfanget af problemer med tømmerimport for at afgøre, om der er rum til at stramme reglerne.

“Det er klart, at disse oplysninger peger på, at danske virksomheder er tæt på mellemmænd, som opfører sig helt forkasteligt. Det øger risikoen for, at danske kunder køber ulovligt træ og støtter dårlige arbejdsforhold”, siger Christian Rabjerg Madsen (S).

Alternativet enig med FSC’s praksis

Christian Poll, miljøordfører for Alternativet, ser imidlertid god ræson i, at FSC ikke ser på alle virksomhedens aktiviteter, men holder sig til at certificere tømmeret og ikke leverandøren.

“En certificering af virksomheden er meget mere løs i kriterierne, fordi det er svært at sige, at en hel virksomhed skal noget bestemt. Produktmærkning kan vi komme langt længere med”, siger Christian Poll (AL), der bakker op om FSC-mærket.

Christian Poll (AL) foreslår, at FSC overvejer at have “ekstra fokus” på de virksomheder, der bryder loven eller kun tilbyde ordningen til de, “som ikke har gjort noget ulovligt i tre år eksempelvis”.

Læs hvad Forbrugerrådet Tænk siger om sagen i: Bæredygtighedsmærke er ingen garanti for bæredygtigt træ.

]]>
https://danwatch.dk/s-og-sf-kritiserer-fsc-maerke-for-slap-kontrol/feed/ 0