Forbeholdet er væk. Her er en vigtig ting, vi skal være opmærksom på, når vi sender soldater ud i verden

Med et solidt flertal stemte danskerne i går for at fjerne forsvarsforbeholdet. Det betyder, at danske soldater nu kan sendes med på EU-missioner, men erfaringen viser, at det ikke altid er uden problemer.

Foto: European Union 2014 - European Parliament / Flickr

For godt 30 år siden rejste de første EU-soldater ud med gyldne stjerner på skuldrene for at sikre fred, stabilitet og europæiske interesser i henholdsvis Bosnien Herzegovina og DR Congo. Det var de første af i alt 14 militære missioner, som Danmark ikke har kunnet deltage i på grund af vores forsvarsforbehold. Indtil nu. 

Onsdag stemte 66,9 procent af de danske vælgere for at afskaffe forsvarsforbeholdet. Det vil give Danmark muligheden for at forme, finansiere og deltage i EU’s militære missioner. Dem er der lige nu syv aktive af.

EU’s militære missioner handler ikke om at forsvare unionens lande mod militær invasion. I stedet handler det om at sikre EU’s interesser ude i verden ved at forhindre terror og pirateri samt flygtninge- og migrantstrømme. Missionerne foregår derfor altid uden for EU og som oftest på det afrikanske kontinent. For eksempel er der en mission i Middelhavet, der skal  forhindre menneske- og våbensmugling fra Libyen, og en i Somalia, hvor EU træner landets militær.  

Selvom det som oftest er missionernes officielle mål at sikre fred, stabilitet og europæiske værdier, bliver de også forbundet med menneskeretskrænkelser og problematiske sager. 

Danwatch har tidligere beskrevet, hvordan EU-missionen Operation Sophia har assisteret Libyens kystvagt med ulovlige standsninger af migranter. EU har også trænet en specialenhed i Malis militær, der efterfølgende skød og dræbte civile demonstranter, men som Danwatch afslørede for nyligt har det danske Frømandskorps trænet selvsamme enhed.

Det er nemlig sådan, at Danmark allerede sender soldater ud for blandt andet at træne militære enheder i andre lande. I nogle tilfælde har vi været inviteret af et EU-land og arbejdet tæt sammen med EU-missionerne, sådan var det i Mali, hvor vi var inviteret af Frankrig. I andre tilfælde har vi været inviteret af for eksempel USA. 

Lige meget, hvem vi allierer os med, er der et vigtigt spørgsmål, vi må stille os selv, når vi træner soldater i andre lande. Hvad er de for nogle?

  • Sådan skal vi nok ikke gøre: Danwatch kunne i denne uge afsløre, at jægersoldater og frømænd har trænet en camerounsk specialenhed ved navn BIR, der går for at være en af de meste brutale i hele Afrika. Ifølge eksperter burde Forsvaret i langt højere grad have undersøgt på forhånd, hvem det var vi skulle træne.
  • Sådan vil EU gøre: For to måneder siden kom EU med en ny forsvarsstrategi, hvor EU-landene blandt andet blev enige om at lave en særlig enhed med 5.000 mand, der kan reagere hurtigt på trusler i EU’s nærområde, skriver DIIS-forskeren Christine Nissen.
  • Sådan ser de næste missioner ud: Lige nu går EU efter at starte tre nye militære operationer i Vestafrika for at modvirke Ruslands indflydelse i regionen. Det viser et strategipapir, som EU Observer har set.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down