19. maj 2022

Forurening er en af klodens største dræbere. Det skyldes vores moderne liv

9 millioner hvert år. Så mange mennesker mister livet før tid på grund af forurening. Det er mere end tabet af menneskeliv ved krig, terrorisme, malaria, HIV, tuberkulose, stoffer eller alkohol.  Tallet står i en ny opgørelse fra det videnskabelige tidsskrift The Lancet, hvor man også kan læse, at det er lav- og mellemindkomstlande, der […]


9 millioner hvert år. Så mange mennesker mister livet før tid på grund af forurening. Det er mere end tabet af menneskeliv ved krig, terrorisme, malaria, HIV, tuberkulose, stoffer eller alkohol. 

Tallet står i en ny opgørelse fra det videnskabelige tidsskrift The Lancet, hvor man også kan læse, at det er lav- og mellemindkomstlande, der rammes hårdest. Tallene er på samme niveau, som da det sidst blev undersøgt i 2019, men når man kigger nærmere på tallene, er der en interessant tendens i, hvilken slags forurening der dræber. Den er blevet mere moderne.

Dødsfaldene kom tidligere fra forurening i de enkelte hjem, farligt drikkevand og manglende sanitet. Det var særligt i fattige hjem i store dele af Afrika, at det skete. Men i takt med, at disse lande har fået renere vand, bedre toiletforhold, antibiotika og renere brændstoffer, der ikke forurener deres lunger, er tallet fra denne forurening, som The Lancet kalder “traditionel”, faldet. 

I stedet er en ny slags forurening vokset frem. Den kommer i form af udendørs luftforurening, blyforgiftning og forurening fra kemikalier. Denne form for forurening er skabt af industrialisering, urbanisering og afbrændingen af fossile brændsler – med andre ord vores moderne levevis. Dødsfaldene fra denne form for forurening er vokset med 66 procent siden år 2000, og den rammer især ved storbyer i det sydøstlige Asien. 

Foto: Damian Bakarcic/Flickr

Lad os se på nogle aktuelle eksempler, der viser, hvordan forureningen kan tage form på forskellige måder:

  • Luftforurening: Ifølge undersøgelsen fra The Lancet er luftforurening skyld i 6,7 millioner dødsfald. I sidste uge fortalte vi på Danwatch historien om ‘Dødens Kraftværk’ i Libanon, der er udbygget af den danske virksomhed BWSC. Kraftværket forurener luften, så folk i området kæmper med astma, KOL og lungekræft.
  • Vandforurening: Ifølge undersøgelsen fra The Lancet er vandforurening skyld i 1,4 millioner dødsfald. I sidste måned kunne vi på Danwatch fortælle, hvordan medicin der importeres til Danmark, er med til at forurene søer og vandløb ved den indiske by Hyderabad. 
  • Kemisk forurening: Ifølge undersøgelsen fra The Lancet er blyforgiftning skyld i 0,9 millioner dødsfald, et tilsvarende antal liv koster andre former for kemikalieforurening. Danwatch skrev sidste år en serie af historier om, hvordan vores moderne leveform har bragt en række kemikalier alt for tæt på os.
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right