Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Hvem kigger egentlig med, når du sms’er, surfer på nettet eller går tur på stranden?

Hemmelighedskræmmeri er et afgørende arbejdsredskab for journalister. Men hver måned kommer der nye forsøg fra regeringer og store virksomheder på at læse med i de krypterede sms'er, og på at overvåge dem, der forsøger at få sandheden om verden frem i lyset. Velkommen til denne uges nyhedsoverblik om pressen, der kommer mere og mere under pres.

Noget vi gruer for her på Danwatch, er hvis de krypterede sms-tjenester, vi bruger, en dag ikke længere kan holde vores oplysninger hemmelige. De er nemlig vigtige værktøjer til at passe på vores kilder og til at passe på vores oplysninger. Det skrev vi faktisk lidt om i sidste uge, da israelske Cellebrite har udviklet en tablet, der kan overvåge en smartphone – og heriblandt måske læse Signal-beskeder.

For en lang række journalister er den frygt nu blevet til virkelighed, da de krypterede sms’er, de har sendt via WhatsApp eller Facebook Messenger er blevet overvåget.

“Jeg føler mig skyldig over de beskeder, jeg har sendt. Og jeg føler mig skyldig over for de kilder, der har sendt mig beskeder. Vi troede jo på, at hvis vi bare sendte beskeder krypteret, så var alt sikkert. De vidste jo ikke, at min telefon var inficeret”.

Sådan siger den azerbaijanske journalist Khadija Ismayilova til OCCRP, efter det er kommet frem, at hun er en af de 188 journalister, som et omfattende internationalt journalistisk samarbejde viser, har fået deres telefoner inficeret med overvågningssoftwaren Pegasus. 

Dermed har virksomheden NSO Group kunnet sælge muligheden for at spore og overvåge journalisterne til de selvsamme totalitære regimer, som journalisterne i høj grad arbejder med at undersøge. 

NSO Group sælger nemlig overvågningsudstyr til lande som Azerbaijan, Ungarn, Marokko og Mexico. Og staterne har altså haft adgang til at spore og overvåge personer som for eksempel graverjournalister og medieejere. Journalisterne kommer blandt andet fra flere større medier som AFP, CNN, The New York Times og Al Jazeera.

I alt viser afsløringen, der er lavet af 17 medier i 10 lande – herunder The Guardian, Washington Post og Le Monde – at ikke mindre end 50.000  journalister, politikere, advokater og aktivister fra hele verden har haft overvågningssoftwaren Pegasus på deres smartphone. 50.000 personer, som ifølge The Guardian tilhører en gruppe mennesker, der er “interessante for NSO Groups klientel”. 

Listen inkluderer også to kvinder tæt på den myrdede saudiske journalist Jamal Khashoggi og en mexicansk journalist ved navn Cecilio Pineda Birto, der blev myrdet i 2017 efter at have skrevet om korruption i landet.

Men selvom Pegasus nok er 2021s mest spektukulære angreb på journalister og aktivister, har året også budt på andre angreb. Vi har samlet et par stykker.

  • I Rusland har myndighederne besluttet at forbyde det undersøgende medie Proekt, som statsanklageren i Rusland har kaldt en “uønsket organisation”. Han mener, at Proekts amerikanske udgiver, Project Media Inc. udgør “en trussel mod forfatningens fundament og en trussel mod føderationen Ruslands sikkerhed”. Journalisterne, som arbejdede på mediet, der er russiske statsborgere, har samtidigt fået stemplet “fremmede agenter”. Proekt selv har svoret at fortsætte med at afdække korruption i den russiske elite. Mediet har blandt andet tidligere afsløret korruption blandt personer meget tæt på den russiske præsident, Vladimir Putin.
  • I USA anholdt politiet ikke mindre end 128 journalister i 2020. Det er en voldsom stigning fra 2019, hvor kun 9 journalister blev anholdt. Det skriver The Economist. Men det er ikke kun antallet af anholdte, der stiger. Det gør også antallet af situationer, hvor journalister udsættes for vold. Ifølge U.S Press Freedom Tracker er 504 journalister siden 2017 blevet overfaldet, mens de dækkede demonstrationer i USA. Det gælder blandt andet Rocky Romano, der blev slået i hovedet med en politistav, da han i november dækkede demonstrationer til fordel for transpersoners rettigheder. 
  • Georgiens hovedstad Tblisi var på den anden ende 5. juli, da cirka 1.000 højreorienterede nationalister afholdt en anti-LGBT+-pride parade. Under optoget blev mindst 50 journalister angrebet for at dække demonstrationen. For en af de journalister, Lekso Lashkarava, har arbejdet med at rapportere fra optoget nu fået fatale konsekvenser. Seks dage efter demonstrationen blev han fundet død i sit hjem. Ifølge Lashkaravas kolleger døde han som følge af de kvæstelser, han havde pådraget sig under dækningen af demonstrationen. 
  • I Afghanistan har arbejdet som journalist også kostet den Pulitzer-vindende fotojournalist Danish Siddique livet. Det skriver blandt andre BBC. Siddique, som var tilknyttet Reuters i Indien, var, da han blev skudt, embedded i den afghanske hær. Sammen med de afghanske tropper befandt han sig nær grænsen til Pakistan, da de blev angrebet af en gruppe militante Taliban-krigere. Det er uvist, hvor mange andre, der døde i angrebet. 

Ifølge en ny rapport fra organisationen Equidem bliver migrantarbejdere behandlet dårligt på en række af de hoteller, som landhold skal bo på under fodbold-VM til november. Det drejer sig blandt andet om det hotel, som det engelske landhold skal bo på, hvor arbejdere fra blandt andet Indien og Bangladesh siger, at de er blevet diskrimineret, skriver Middle East Eye.

Brancher:
Lande:
Mere

De brasilianske myndigheder har giver miljøtilladelse til, at en grusvej 900 kilometer gennem Amazonas bliver asfalteret. Eksperter og aktivister frygter, at det vil lede til masserydning af regnskoven, fordi den forbedrede adgang, som asfaltveje giver, historisk set har haft den konsekvens, skriver AP.

Mere

Tre kvinder blev onsdag henrettet i Iran for at have myrdet deres mænd. Det oplyser menneskerettighedsorganisationen Iran Human Rights.  I følge organisationen er Iran det land i verden, der henretter flest kvinder. Ofte er der tale om drab på ægtemanden, hvor der forud har været vold i hjemmet uden, at domstolene har det taget det med i domsafsigelsen. En af de henrettede i onsdags var den tidligere barnebrud Soheila Abadi, der blev hængt efter drabet på sin ægtemand, som hun 10 år tidligere var blevet gift med i en alder af blot 15 år. Amnesty International har i følge BBC tidligere på ugen anklaget Iran for at have påbegyndt en ‘forfærdelig’ henrettelsestogt efter angiveligt at have henrettet 250 mennesker i årets seks først måneder.

Mere

Kenyas ministerium for dyreliv og turisme advarer nu om, at klimakrisen er blevet en større trussel mod elefanter end krybskytteri. Det skriver BBC. I det seneste år har landet registreret 179 elefantdødsfald som følge af den igangværende tørke, der har medført udtørret floder og og græsarealer, der er skrumpet ind. 62 af dødsfaldene skete i følge africanews sket mellem august og december 2021. Kenya har i dag en bestand af elefanter på lidt over 36.000.

Temaer:
Mere

Der har været absolut radiotavshed mellem statsledere fra de to stormagter USA og Rusland, siden Putins tropper invaderede Ukraine i februar i år. I går meldte den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken så ud på et pressemøde, at han en af de kommende dage skal have en samtale med den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov. Det er dog ikke den igangværende krig, der er på dagsordenen, men derimod en aftale om, at Rusland skal udlevere de to fængslede amerikanere, basketballspileren Brittney Griner, og den tidligere marinasoldat Paul Whelan.

“Vi lagde et væsentligt forslag på bordet for uger siden for at fremme deres løsladelse. Vores regeringer har kommunikeret gentagne gange og direkte om det forslag, og jeg vil bruge samtalen til at følge op personligt,” sagde Blinken på et pressemøde i følge nyhedsbureauet AFP. 

Blinken nægtede at forholde sig til forlydender om, at USA har tilbudt at løslade den berygtede russiske våbensmugler, Viktor Bout, som modydelse for frigivelsen af de to amerikanere. 55-årig Bout er blandt andet dømt for at have forsynet regimer og krigsherrer med våben og ammunition selvom, de var ramt en FN våbenembargo.

Det er ikke første gange, at USA og Rusland udveksler fanger. Tilbage i april måned indgik Washington og Moskva en aftale, hvor den tidligere marinesoldat Trevor Reed, der i 2020 blev dømt for et overfald på to russiske betjente, blev udleveret, mens den russiske narkosmugler Konstantin Yaroshenko blev sendt den modsatte vej.

Mere

Ifølge WWF Verdensnaturfonden har vi i morgen opbrugt de ressourcer, som Jorden kan nå at genskabe på et år.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

“Vi tager mere fra planeten, end den kan genskabe. Vi har 100 kroner på naturens konto, men vi bruger 170 kroner. Fortsætter vi på denne måde, vil det resultere i fødevarekriser, vandmangel og gøre os endnu mere sårbare over for ekstreme vejrfænomener og naturkatastrofer, siger generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, Bo Øksnebjerg.

Danmark er en af de mest ressourcekrævende lande i verden, og allerede i marts havde vi opbrugt vores andel af verdens naturressourcer for 2022.

Mere

Lyden af potter og pander mod hinanden kunne igen høres i Yangons gader mandag aften.

Folkene, der bar dem, har ellers i en periode været ude af gadebilledet, efter at militærjuntaen slog hårdt ned på de demonstranter, der krævede demokratiet tilbage efter militærets kup i februar sidste år.

Men juntaens henrettelse af fire politikere og demokratiaktivister har altså fået dem på gaden igen.

Det skriver The Guardian.

Mere end 2100 mennesker har ifølge organisationen Politiske fangers hjælpesammenslutning (AAPP) blevet dræbt af militærjuntaen i Myanmar.

Mere

Det kan se ud til at blive en kold vinter i Europa.

EU-landene er i dag blevet enige om en aftale, der tilsiger, at vi skal reducere gasforbruget med 15 procent.

Aftalen sker i kølvandet af Ruslands ustabile gasleverancer den seneste tid. Blandt andet lukkede de for gassen i 10 dage her i juli, mens de pt har halveret forsyningen af gas til Europa.

I første første omgang vil det være frivilligt for landene at skære ned på gasforbruget, men energiministrene er samtidig enige om at indføre en særlig nødsituation kaldet “union alert”, som vil gøre det obligatorisk for landene at reducere forbruget.

Mere

Kun få timer efter at have underskrevet en aftale, der skulle tillade eksport af korn fra Ukrainske havne, bombede Rusland havnen i Odessa, der er en af de vigtigste ukrainske havne for netop korneksporten.

Angrebet er blevet fordømt vidt og bredt og ifølge den amerikanske udenrigsminister Anthony Blinken sår det tvivl om russernes og aftalens troværdighed, skriver CNN.

Temaer:
Lande: |
Mere

Pave Frans er rejst til Canada for personligt at undskylde for overgreb begået af den katolske kirke på flere stærkt kritiserede kostskoler, som kirken drev fra 1831 til 1996.

Formålet med kostskolerne var at assimilere børn af oprindelige canadiere ved at få dem til at vende ryggen til deres egen kultur og i stedet tilegne sig en vestlige kultur.

Det er senere blevet dokumenteret, at flere af børnene blev separeret fra deres familier ved tvang og led af fejlernæring, mens mange af dem blev udsat for fysiske og seksuelle overgreb.

Siden maj sidste år er der også blevet fundet mere end 1300 umærkede grave ved nogle af de canadiske kostskoler.

I september undskyldte sammenslutningen af biskopper i Canada ligeledes for overgrebene.

Mere

For første gang i årtier har Myanmar gennemført henrettelser.

Ifølge statsmedier har militærjuntaen henrettet fire fanger, hvoraf den ene er demokratiaktivisten Kyaw Min Yu.

Kyaw Min Yu blev anholdt under en razzia sidste år og blev et kendt ansigt under Myanmars studenteroprør i 1988.

En anden af de henrettede er politiker Phyo Zeya Thaw, som var medlem af den afsatte leder Aung San Suu Kyis parti, Den Nationale Liga for Demokrati (NLD).

Phyo Zeya Thaw blev ligeledes anholdt sidste år og senere dømt til døden for at have overtrådt Myanmars antiterrorlovgivning.

FN’s generalsekretær, António Guterres, har fordømt juntaens beslutning, som han kalder ”en åbenlys krænkelse af retten til liv, frihed og personlig sikkerhed”.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.