Joe Biden vil forandre USA’s forhold til verden. Her er de ting, han allerede har gjort

I dette nyhedsoverblik ser vi på den ulighed, der følger med fordelingen af vacciner. Vi skal også til grønthandleren, en tur til traktordemo og ud at køre i elbil.


Kære læsere

Velkommen til denne uges runde i den verden, vi er forbundet til gennem det, vi køber og investerer i. Det er en verden, der også er blevet påvirket af præsidentskiftet i USA, som vi har fokus på i denne uge.

Derudover skal vi en tur omkring norske rensdyrhyrder, beskyldninger om folkemord og en effektiv protest.

Menneskerettigheder mm.

Joe Biden vil forandre USA’s forhold til verden. Her er de ting, han allerede har gjort 

Onsdag d. 20. januar blev Joe Biden indsværget som USA’s 46. præsident, holdt en tale om  om sammenhold og trak så i arbejdstøjet. Der er nok at reparere på efter fire år med Donald Trump som præsident, og det var da også som om, at der gik et lettelsens suk igennem store dele af vesten, da det endelig var officielt. 

Men hvad skal vi egentlig forvente os af 78-årige Joe fra Scranton, Pennsylvania? Og hvilken betydning får det for vores forhold til verden?

Joe Bidens egen kampagneside kan man læse, hvordan USA skal “lede” verden ved at gå foran med et godt eksempel. Alt tyder altså på, at USA ikke længere vil isolere sig fra os andre, og selvforståelsen hos Biden virker ærkeamerikansk: Vi er verdens ledere. 

Om det er en god eller dårlig ting kommer an på øjnene, der ser, men vi vil nok opleve, et USA, der engagerer sig mere i verden og i højere grad tror på det internationale samarbejde. Tænketanken Atlantic Council har samlet en masse minianalyser af, hvordan USA’s rolle i verden kan udvikle sig. 

Vi holder os i første omgang til det, vi ved, og det er alligevel en del:

Foto: Carlos M. Vazquez II
  • Internationalt samarbejde: På sin første arbejdsdag genindmeldte Joe Biden USA i Paris-aftalen (den juridisk bindenden aftale om at begrænse udledningen af CO2), og verdenssundhedsorganisationen WHO, som Trump ellers havde meldt amerikanerne ud af. “USA er tilbage”, gentog Bidens kampagne. Men i mellemtiden har resten af verden flyttet sig, og det komplicerer tingene, skriver Vox
  • Oprindelige folk: Joe Biden har også aflyst planerne for olieledningen Keystone XL, der skulle føres tværs igennem land ejet af oprindelige amerikanere og canadiere, skriver The Guardian. Ledere af oprindelige befolkningsgrupper vil nu have Biden til at gå videre og stoppe en anden rørledning, Dakota Access Pipeline, som Danwatch tidligere har undersøgt og fundet danske investeringer i. 
  • Krigen i Yemen: Joe Biden har sagt, at han vil stoppe salget af våben til Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, fordi de bliver brugt i krigen i Yemen, hvor Danwatch også har fundet dansk militært udstyr. På den anden side har Danwatch beskrevet, hvordan en tredjedel af Bidens forsvarsstab har en forbindelse til den amerikanske våbenindustri.
  • Arbejdstagerrettigheder: Joe Biden sagde i denne uge, at han vil være den præsident, der kæmper hårdest for fagforeninger. Det er mestendels en amerikansk dagsorden, men han har også sagt, at arbejdstageres interesser skal være en del af alle fremtidige forhandlinger om handelsaftaler, skriver Reuters.

Andre nyheder:

1Menneskerettigheder

USA beskylder Kina for folkemord

Både Trumps afgående administration og Bidens indgående administration mener, at Kina begår folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden I Xinjiang-provinsen, hvor det muslimske mindretal uighurerne overvåges, tvangsforflyttes og interneres i lejre, skriver New York Times.

2Klima

Rige lande overdriver klimabistand

Som en del af Paris-aftalen gik mere velbemidlede land med til at betale nogle af omkostningerne i de fattige lande, der var hårdest ramt af klimaforandringer. Udviklede lande lovede at stille med 50 milliarder dollars om året. De officielle tal viser, at man er meget langt fra målet, og ifølge OECD blev der doneret 18,6 milliarder dollar i 2018. Nu viser en gennemgang af organisationen Care, at de udviklede lande har rapporteret, at de giver mere, end hvad de rent faktisk gør. Det er kun 9,7 milliarder dollars, der er gået til klimakampen, skriver Yahoo News.

3Arbejdstagerrettigheder

H&M betaler løn til tekstilarbejdere efter protester

Lige efter jul protesterede 3-4.000 tekstilarbejdere på fabrikken Stylecraft Ltd i Bangladesh, fordi de ikke havde fået deres løn. Det har nu virket, og blandt andre H&M, der får tøj fra fabrikken, vil betale den manglende løn for november og december, skriver Business and Human RIghts Ressource Center.

4Klima

Norske rensdyrhyrder sagsøger vindmøllepark

Samer i den nordlige del af Norge vil gå rettens vej for at stoppe et af landets største energiprojekter, Øyfjellet vindmøllepark, skriver The Guardian. Samerne mener, at vindmølleparken ikke overholder sin licensaftale, fordi vindmøllerne bliver placeret på en måde, der forstyrrer rensdyrs naturlige migrationsruter. Danwatch har tidligere beskrevet et lignende problem for sibiriske rensdyrhyrder, der bliver forstyrret af udvindingen af gas, der blandt andet lander i Danmark.

Det var alt for dette nyhedsoverblik.

Husk, at ris, ros, tips, tricks og opmuntrende ord med glæde modtages på jt@danwatch.dk

Tak, fordi I læste med!

Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right