Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Kort nyt

EU pålægger store virksomheder at afsløre hvor de betaler skat

EU besluttede sent tirsdag aften, at multinationale virksomheder med en intægt på mere end 6,5 milliarder kroner to år i træk fremover fremover skal offentliggøre deres skatteindbetalinger i alle EU’s medlemslande samt i skattely.

Oxfam kritiserer imidlertid den nye lovgivning for ikke at at være vidtgående nok, da EUs liste over skattely ikke omfatter alle de lande, som organisationen mener bør være på listen.

Ifølge Oxfam bør følgende lande stå på listen: Americask Samoa, Cayman Islands, Fiji, Guam, Oman, Palau, Panama, Samoa, Trinidad og Tobago, US Virgin Islands, Vanuatu, Seychellerne, Storbritannien, Ungarn, Holland, Cypern, Irland, Luxembourg, Hong Kong, British Virgin Islands, Bermuda, Singapore, Schweiz og Mauritius.

Temaer: |
Brancher:
Lande:
Charlotte Aagaard
Charlotte Aagaard
Journalist / Mobile or Signal: +45 20840040

I et møde i Kabul i slutningen af september, uddelte Taliban-styret nye retningslinjer for landets medier og journalister. Retningslinjerne, som Human Rights Watch har set, betyder i praksis at der ikke længere findes pressefrihed i landet.

Ifølge menneskeretsorganisation er mindst 32 journalister blevet tilbageholdt af myndighederne, efter at Taliban overtog magten i landet.

Mere

Det skal være slut på, at tekstilarbejdere stues sammen på ladet af lastbiler, når de fragtes til og fra arbejde på Cambodias mange tøjfabrikker, hvis det står til NGO’en Asia Injury Prevention Foundation (AIP).

Det skriver The Phnom Penh Post, efter at NGO’en i en konsultation med landets regering har efterlyst nye regler, der skal give arbejderne bedre transportforhold.

I det første halvår af 2021 er 276 arbejdere kommet til skade i trafikulykker, skriver avisen.

Mere

Danske specialstyrker må ikke ende som allierede med russiske lejesoldater i Mali. Det siger Forsvarsminister Trine Bramsen til Information, efter at det er kommet frem i flere medier (herunder Danwatch), at Malis regering er ved at indgå en samarbejdsaftale med den russiske paramilitære organisation Wagner Group, der er kendt for at overtræde menneskerettighederne.

Efter planen skal op mod 105 personer fra det danske forsvar fra januar 2022 bidrage til terrorbekæmpelsesmissionen Operation Barkhane i Sahel, men nu har Trine Bramsen meddelt Frankrig, der leder missionen, at det vil få konsekvenser for det danske bidrag, hvis lejesoldaterne fra Wagner Group også bliver hyret.

Virksomheder:
Lande:
Mere

Københavns Kommune overvejer at udelukke Danmarks største it-virksomhed Systematic fra fremtidige udbud. Det sker efter, Danwatch i samarbejde med TV2 og Lighthouse Reports har afsløret, at Systematic har eksporteret militært software til De Forenede Arabiske Emirater, som i Danmark er underlagt et eksportforbud. Det forklarer kommunens økonomiforvaltning til Frihedsbrevet.

Københavns Kommune er en af Systematics store kunder, og økonomiforvaltningen oplyser, at en stor del af it-ydelserne er købt gennem SKI, Staten og Kommunernes Indkøbsservice, som nu har bedt Systematic om en redegørelse.

.kt-blocks-testimonials-wrap_eff0d3-9b .kt-testimonial-item-wrap{min-height:0px;}.kt-blocks-testimonials-wrap_eff0d3-9b .kt-testimonial-title{font-size:28px;font-weight:bold;margin-top:40px;margin-right:20px;margin-bottom:40px;margin-left:20px;padding-top:0px;padding-right:0px;padding-bottom:0px;padding-left:0px;min-height:10px;}.kt-blocks-testimonials-wrap_eff0d3-9b .kt-testimonial-content{min-height:91px;}.kt-blocks-testimonials-wrap_eff0d3-9b .kt-testimonial-name{color:#333333;font-weight:bold;}.kt-blocks-testimonials-wrap_eff0d3-9b .kt-testimonial-occupation{color:#929292;font-size:15px;}

I Københavns Kommune har vi en klar forventning om, at vores leverandører opfører sig ansvarligt, og naturligvis overholder de regler og love, som gælder for
deres virksomhedsdrift.

Økonomiforvaltningen
Københavns Kommune
Mere

Europa-Kommissionen vil luge ud i de mange opladere, vi har liggende hjemme i skufferne ved at sikre, at alle telefoner og tablets kan oplades med det stik, der hedder usb-c. Det skal blandt andet minimere mængden af elektronisk affald. Ifølge DR bakker Forbrugerrådet Tænk op om forslaget og kalder det “godt for miljøet”.

Mere

Et år efter, at et forslag om at modernisere og liberalisere de indiske landbrugslove fik dem på gaden, vender indiske bønder nu tilbage for at protestere, skriver nyhedsbureauet AP.

Brancher: |
Lande:
Mere

Ifølge FN’s fødevareprogram WFP er fem millioner yemenitter tæt på hungersnød, mens yderligere 11 millioner “marcherer mod sult”. Det skriver The Guardian. Yemen er plaget af en borgerkrig, der har ledt til en af verdens største humanitære kriser lige nu. De Forenede Arabiske Emirater deltager i krigen, og Danwatch har for nyligt dokumenteret, hvordan den danske IT-gigant Systematic har forsynet Emiraterne med afgørende software.

Brancher:
Virksomheder:
Lande:
Mere

16 år efter oprettelsen udfases det norske bistandsprogram Olie for Utvikling, der tilbyder udviklingslande med olieforekomster hjælp til forvaltning. Det vil ske gradvist frem mod 2024, skriver Bistandsaktuelt

Udfasningen kommer efter, at den norske udviklingsorganisation Norad i fjor udgav en rapport, der anbefalede udenrigsministeriet i Oslo at prioritere midlerne til grønne projekter.

Så sent som i februar sidste år fik Mozambique en ny aftale under Olie for Utvikling-programmet.

Mere

Coronapandemien har været brutal ved Afrikas største økonomi, Nigeria. Det viser nye tal fra FN’s udviklingsprogram, UNDP, og Nigerian Bureau of Statistics.

Helt konkret har hver femte nigerianer mistet sit job siden pandemiens begyndelse, skriver Quartz Africa. Den primære årsag, forklarer de adspurgte virksomheder, er øgede omkostninger.

I marts meddelte Nigerian Bureau of Statistics, at 33% af den nigerianske befolkning står uden arbejde.

Mere

I sidste uge skrev Reuters, at Mali forhandler om en samarbejdsaftale med Wagner Group, en gruppe russiske lejesoldater kendt for deres menneskerettighedskrænkelser og tætte bånd til Kreml.

Skulle en endelig aftale blive indgået, vil Estland, der bidrager til både de fransk-ledede initiativer Operation Barkhane og Task Force Takuba samt FN-missionen MINUSMA, trække sig ud af landet. Det siger forsvarsminister Kalle Laanet til estisk radio.

Danwatch skrev tidligere på ugen om Wagner Groups mulige indtræden i Mali. I den forbindelse spurgte vi Udenrigsministeriet, hvordan Danmark, der fra januar slutter sig til Task Force Takuba, forholder sig til oplysningerne. I et mailsvar kalder ministeriet en eventuel aftale mellem Wagner Group og Mali “uacceptabel”.

Mere

Det var tilsyneladende et kupforsøg, da havne og veje ind til byerne i Sudan tidligt tirsdag morgen blev lukket, men kupforsøget blev hurtigt afvæbnet, siger informationsminister fra overgangsregeringen, Hamza Baloul til Al Jazeera. Overgangsregeringen skyder skylden for kupforsøget på allierede til den tidligere præsident Omar al-Bashir, der blev afsat i 2019.

Lande:
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.