Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Kort nyt

Forsøg på at bryde Facebooks monopolstatus slår fejl

Det amerikanske retssystem har afvist at behandle en sag mod Facebook for uretmæssig monopoldannelse i forbindelse med opkøbet af Instagram i 2012 og beskedtjenesten WhatsApp i 2014.  Det skriver det amerikanske dagblad New York Times. 

Sagen var anlagt af de amerikanske handelsmyndigheder og mere end 40 stater, som mener, at Facebook med opkøbet af de to tjenester har opnået en monopolstatus, som er i strid med den amerikanske monopollovgivning.

Sagen blev afvist med den begrundelse, at det er for længe side, overtagelsen skete samt at sagsøgerne ikke har leveret tilstrækkelig dokumentation til at bakke anklagerne op.

Kendelsen fra den føderale domstol har sendt Facebooks aktier i vejret, så værdien af firmaet nu for første gang overstiger en milliard dollars, hvilket svarer til knap 6,3 milliarder kroner.

Danwatch følger løbende spørgsmålet om Facebooks og andre sociale mediers samfundsmæssige ansvar. 

En række afrikanske lande såsom Ghana modtager så meget genbrugstøj, at det risikerer at udkonkurrere lokale tøjproducenter, eller at blive smidt ud og forurene naturen. Det skriver Globalnyt.

Mere

Selvom USA har indført sanktioner mod Myanmars militær, der sidste år kuppede magten i landet, fortsætter amerikanske firmaer med at importere teaktræ fra landet. Det viser handelsdata, som menneskerettighedsgruppen Justice for Myanmar har samlet.

Ved at bruge mellemmænd har importører omgået sanktionerne så sent som i december, skriver nyhedsbureauet AP.

Brancher:
Lande:
Mere

Kun 44 procent af den kakao fra Elfenbenskysten, som store chokoladeproducenter bruger i deres chokolade, kan spores tilbage til det sted, hvor det er dyrket. Det viser en ny analyse fra Trase, der arbejder med at skabe gennemsigtighed i forsyningskæder.

Det kan give problemer med skovrydning – og sætter chokoladefirmaerne i en risikabel position, hvis EU gennemfører en foreslået lov om, at chokoladeproducenter skal sikre sig, at ingen af deres leverandører bidrager til skovrydning.

Mere

Et advokatfirma i London har bedt de britiske domstole om at undersøge, hvorvidt det er lovligt, at det britiske sundhedsvæsen har indgået en kontrakt på seks milliarder britiske pund med det malaysiske firma Supermax, der kritiseres for at bruge tvangsarbejde. Det skriver The Guardian.

Supermax producerer gummihandsker, som der har været endnu større efterspørgsel på under corona-pandemien. Men allerede fra begyndelsen af pandemien har der været kritik af forholdene på fabrikker i Malaysia, der står for mere end halvdelen af den globale produktion.

Mere

Turkmenistans præsident Gurbanguly Berdymukhamedov vil have slukket ilden i et kæmpe naturgaskrater, der har brændt i 50 år. På grund af den vedvarende brand i krateret har det fået navnet Helvedets Porte.

Krateret blev skabt ved et kollaps under en naturgasboring. For at forhindre, at gassen spredte sig, satte geologer ild til den med den antagelse, at det ville brænde ud i løbet af et par uger.

Krateret, der er 60 meter i diameter og 20 meter dybt, er siden blevet en turistattraktion, men præsidenten vil nu have slukket branden, fordi den skader miljøet og helbredet hos folk i området, skriver nyhedbureauet AP.

Foto: Tormod Sandtorv / Wikimedia Commons

Lande:
Mere

Franske Total Energies, der er det største energiselskab i den danske del af Nordsøen, brænder deres naturgas på et danske oliefelt af i stedet for at bruge- eller sælge det, skriver PolicyWatch.

Det kaldes rutineflaring og bliver betragtet som klimaskadelig energifrås. Derfor er det også i uoverensstemmelse med undergrundsloven, og Energistyrelsen kritiserer derfor Total Energies.

Temaer:
Brancher:
Mere

Aung San Suu Kyi, der i maj 2021 blev afsat som Myanmars leder ved et militærkup, er mandag blevet idømt fire års fængsel ved en domstol ledet af militæret. Den tidligere vinder af Nobels Fredspris blev blandt andet dømt for besiddelse af “ulicenserede walkie talkies”, skriver Reuters.

Aung San Suu Kyi er anklaget i flere sager, der til sammen kan give over 100 års fængsel.

Lande:
Mere

Efter flere dage med voldsomme uroligheder i Kazakhstan, har præsidenten Kassym-Jomart Tokayev anmodet Rusland om hjælp med at dæmme op for de voldelige demonstrationer i landet. Urolighederne blev antændt af en fordobling af landets gaspriser og i går så regeringen sig nødsaget til at gå af, efter at flere regeringskontorer var blevet overtaget af demonstranter.

Og nu bekræftes det, at soldater fra både Rusland og Belarus er ankommet til Kazakhstan for at hjælpe den pressede præsident med at dæmme op for urolighederne, som de anklager for at være orkestreret af kræfter udefra, skriver Danmarks Radio. Kazakhstan er en del af en militæralliance kaldet Den Kollektive Sikkerhedspagt (CSTO) sammen med Rusland, Belarus, Armenien, Kirgisistan og Tajikistan.

Mere

13 millioner mennesker på verdensplan, der arbejder i teplantager, lider under udbredte menneskerettighedskrænkelser, mens mange af de største tevirksomheder i verden flygter fra deres ansvar ved at holde deres forsyningskæder hemmelige.

Men nu er det blevet væsentligt lettere at holde verdens tekæder ansvarlige for deres produktionsforhold, efter at organisationen Business & Human Rights Resource Center har offentliggjort en database, hvor man kan tracke 20 af verdens store tevirksomheders forsyningskæder, som har valgt at oplyse menneskerettighedsorganisationen, hvor deres te plukkes.

Databasen Tea Transparency Tracker er den første af sin slags i verden og udkommer samtidig med en rapport over de vigtigste fund i Business & Human Rights Resource Center’s research af varekæder i verdens teproduktion.

Mere

Verdens 500 rigeste mennesker blev 1 trillion dollar rigere i 2021, hvilket svarer til over 6,5 billioner kroner. Det viser Bloombergs opgørelse over verdens milliardærer, ifølge CNN som har gennemgået stigningen i formuerne fra sidste år.

Mens verdens rigeste person Elon Musk, opfinderen bag bilmærket Tesla, blev over 773 milliarder kroner rigere i 2021, faldt 150 millioner mennesker i verden under fattigdomsgrænsen ifølge FN, skriver CNN.

Mere

Få timer efter at præsidenten i Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev, erklærede to ugers undtagelsestilstand tidligere i dag, valgte regeringen i landet at gå af. Det sker efter, at voldsomme masseprotester har præget hele landet de seneste dage. Demonstrationerne blev antændt af en fordobling af gasprisen i landet, som fik demonstranter i flere af landets provinser til at kræve regeringens afgang.

Præsident Tokayev bliver på magten foreløbigt. Han har accepteret regeringens afgang og har udpeget en ny premierminister i landet. Han har også lovet at sætte gaspriserne ned, men det har ikke fået protesterne til at stoppe, skriver det tyske medie Deutsche Welle (DW).

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.