Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Kort nyt

Minimum 52 dræbt i fabriksbrand i Bangladesh

Torsdag udbrød der brand på en fødevarefabrik i Rupganj, en industriby 25 kilometer uden for Bangladeshs hovedstad Dhaka. Minimum 52 mennesker har mistet livet – allesammen ansatte på fabrikken, der er ejet af Hashem Food and Beverage. Store fabriksbrande er tilbagevendende i Bangladesh, hvor der i årevis har været problemer med arbejdsforholdene på landets store arbejdspladser, især i tekstilbranchen.

Mere

Ingen i Myanmar drikker længere Myanmar Beer eller Andaman Gold. Begge øl laves af bryggerier, der ejes at militæret i Myanmar. Men efter militærkuppet i Myanmar 1. februar har en boykot-kampagne mod produkter, der ejes af militæret, fået salget af militærets øl til at falde drastisk. Nu forsøger ikke-militærejede ølmærker, heriblandt Carlsberg, at udnytte situationen til at øge salget. Det skriver Frontier Myanmar. Men ifølge mediet kan Carlsberg, Heineken og Chang ikke følge med den øgede efterspørgsel. blandt andet fordi de mangler øldåser. Kilder i bryggeribranchen siger til Frontier Myanmar, at salget af det mest populære militære ølmærke Myanmar Beer er faldet med 80-90 procent.

Mere


Den 67-årige Sun Dawu blev milliardær på at drive et af Kinas største private landbrug. Men han var også kendt for at turde tale højt om menneskerettigheder og politiske følsomme emner. Nu er han ifølge BBC blevet idømt 18 års fængsel for at ‘opildne til konflikter og uenigheder’. Sun Dawu blev tilsyneladende fængslet sidste år på grund af en konflikt om landbrugsjord med et statsejet landbrug. Retssagen mod Sun Dawu er ifølge BBC den seneste af en række sager mod åbenmundede topchefer i det kinesiske erhvervsliv.

Mere

Mere end 18.000 arbejdere  i Forenede Arabiske Emirater får nu kompensation for manglende løn. Det skriver mediet Gulf News. Det er Ministeriet for ‘Human Ressources and Emiratisation’, der har offentliggjort forliget, som handler om løn for mere end 80 millioner USD. Ifølge ministeriet er der blevet afgjort i alt 22 sager vedrørende manglende løn siden juni 2020.

Mere

Hvideruslands regering vil lukke en lang række civilsamfundsorganisationer, som de anser for at være en trussel mod landet. Det er blandt andet organisationer, der arbejder for handicappedes rettigheder, pressefrihed, menneskerettigheder og miljøorganisationer, der skal lukkes. 

Den hviderussiske præsident Aleksander Lukasjenko, også kaldet Europas sidste diktator, kaldte i sidste uge, ifølge det belarusiske journalistforbund, lukningen af ngo’er for en udrensning:

“Belarus har næsten 2000 ngo’er, non-profit organisationer, gangstere og fremmed agenter. Tusinder arbejder allerede for dem. De fleste er hjernevasket med udenlandske penge”, sagde han blandt andet.

Mere

Sikkerhedspolitiet i Hongkong har arresteret 5 medlemmer af en fagforening for ‘sammensværgelse om at udbrede oprørsk materiale’, skriver Nikkei Asia. Ifølge lokale medier er de fem medlemmer af en fagforening for talepædagoger, som har udgivet en serie af billedbøger til små børn fra 4 år og opefter. Børnebøgerne handler om en flok får, som holder sammen og kæmper mod ulve, som angriber dem.  Ifølge en udtalelse fra politiet i Hongkong har de mistænkte haft til formål at sprede had til myndighederne og retssystemet blandt små børn og opfordret til at bruge vold og bryde loven. De fem arresterede, to mænd og tre kvinder, er mellem 25 og 28 år og risikere op til to års fængsel.

Mere

En sydafrikansk vaccinefabrikant kommer til at stå for en del af produktionen af Pfizer BioNTechs Covid-19 vacciner. Det har de to medicinalfirmaer bag meldt ud i dag, skriver New York Times. Den sydafrikanske vaccineproducent Biovac skal stå for den sidste del af produktionen, hvor vaccinen skal hældes på de små glas og pakkes til distribution. Ifølge New York Times skal Pfizers fabrikker i Europa fortsat fremstille vaccinen og sende den til Cape Town. Når den sydafrikanske fabrik kører på fuld kapacitet kan den spytte 55 millioner vaccinedoser ud om året, som alle bliver reserveret til lande i Afrika. Hidtil er kun 1,5 procent af befolkningen i Afrika er vaccineret. 

Sundhedseksperter og ngo’er har opfordret vaccinefirmaerne til at overføre deres teknologi til lokale producenter i den fattige del af verden. Men direktør for Global Health Policy and Politics Initiative på Georgetown University i USA Matthew Kavanagh kalder aftalen for ‘dybt skuffende’, fordi den egentlige produktion fortsat foregår i de rige lande og dermed fortsætter uligheden i distributionen af covid-19 vaccinerne.

Mere

Siden 1. februar har Myanmars militærjunta dømt 65 personer til døden i militære domstole i landet. Det meddeler ngo’en Human Rights Watch. 26 af de dømte er i øjeblikket tilbageholdt, mens 39 er dømt in absentia. De 65 dødsdomme er ifølge Human Rights Watch blevet afsagt af militære domstole i områder af Yangon, hvor militærjuntaen har indført undtagelsestilstand. Myanmar har ikke udført henrettelser af fanger siden 1988, selvom retssystemet er blevet ved med at bruge dødsdom som straf. Ifølge Human Rights Watch kan formålet med dødsdommene være at lægge en dæmper på protestbevægelsen i Myanmar. 

Mere

Det amerikanske isfirma Ben & Jerry’s har meddelt, at det stopper med at sælge deres is i israelske bosættelser i de besatte områder på Vestbredden og i Østjerusalem. Som begrundelse angiver Ben & Jerry’s, at salget af is på besat palæstinensisk land er ‘uforeneligt med vores værdier’, skriver flere medier, herunder BBC. Israels premierminister Naftalie Bennett har ifølge BBC kaldt beslutningen både ‘moralsk forkert’ og ‘finansielt forkert’. Der bor mere end 600.000 jøder i omtrent 140 bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem. Området har været kontrolleret af Israel siden 1967. Ben & Jerry’s er 100 procent ejet af Unilever, men har en uafhængig bestyrelse.

Mere

I seks år levede en indisk landbrugshjælper under slavelignende forhold på et landbrug syd for Rom. Han passede køer i 12 timer hver dag – også om søndagen –  for en timeløn på under fire kroner. Hans hjem var en campingvogn uden el, varmt vand eller gas. I 2017 blev han ‘reddet’ af politiet og nu, fire år senere, er retssagen mod hans arbejdsgiver begyndt.  Det skriver Berlingske i dag. Ifølge FNs særlige undersøgelsesleder for moderne slaveri er mere end 400.000 landbrugsarbejdere i Italien i fare for at blive udnyttet. Sociologen Marco Omizzolo mener, at der alene i landbrugsområdet Agro Pontino arbejder 30.000 indere, som bliver lokket til Indien med kontrakter fra landbrugsejere, men kun får en brøkdel af, hvad de bliver lovet.

Mere

For ottende uge i træk stiger corona-dødeligheden i Afrika. Det viser verdenssundhedsorganisationen WHO’s uegentlige opgørelse. De seneste syv dage har kontinentet oplevet 43% flere corona-relaterede dødsfald end ugen forinden – 83% af dem er kommet i Namibia, Sydafrika, Tunesien, Uganda og Zambia. WHO forklarer stigningen med den fortsatte udbredelsen af delta-varianten og de afrikanske landes meget lave vaccinedækning. Kun 1.5% af Afrikas befolkning er blevet immuniseret.

Mere

Frem mod næste års VM i fodbold har Qatar bygget 26.000 nye hotelværelser. En ny rapport fra Business and Human Rights Resource Centre viser, at en række arbejdstagerrettigheder ikke er blevet overholdet i den forbindelse. Organisationen har undersøgt 19 af de største hoteller i Qatar og har blandt andet fundet, at mange af de ansatte, typisk migrantarbejdere fra Afrika og Asien, er blevet underbetalt og har fået frataget deres bevægelsesfrihed. Danwatch dækker løbende migrantarbejdernes forhold i Qatar og skrev senest om, hvordan byggematerialer brugt til flere VM-stadions kan føres tilbage til den danske cementgigant FLSmidth.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.