Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Kort nyt

Pensionskasse overvejer at droppe investeringer i Israel

Pensionskassen Akademiker Pension overvejer ifølge det britiske nyhedsbureau Reuters at droppe israelske investeringer for 190 millioner kroner oven på de seneste ugers israelske bombninger af bl.a. Gaza-striben, hvor over 250 palæstinensere er blevet dræbt, heraf 66 børn.

”Vi er bekymrede over Israels manglende overholdelse af menneskerettighederne, men er også nødt til at erkende, at vores medlemmer er dybt splittede i dette emne,” siger fondens administrerende direktør, Jens Munch Holst, til Reuters.

Som Danwatch fortalte i weekenden har mindst otte danske pensionskasser investeringer i forretning på besat land.

Temaer:
Brancher:
Virksomheder:
Lande:
Mere

Fredag blev Danny Fenster, den amerikanske redaktør for Frontier Myanmar, Danwatchs samarbejdsmedie i Myanmar, idømt 11 års fængsel af landets militærjunta. Men nu er han blevet løsladt og på vej hjem til USA via Qatar. Det skriver ngo’en Justice for Myanmar på Twitter.

Løsladelsen kommer efter, at den tidligere amerikanske topdiplomat Bill Richardson rejste til Myanmar på “privat humanitært besøg”.

Danny Fenster blev anholdt i maj og har siden været tilbageholdt under anklage for tilskyndelse til oprør og brud på Myanmars migrationslovgivning.

Mere

De seneste år er flere og flere danske fodboldklubber blevet opkøbt af udenlandske investorer. Og i flere tilfælde betyder det, at klubberne kan spores tilbage til kendte skattely som Monaco og Hong Kong. Det skriver Ekstra Bladet, der har undersøgt ejerforholdene i dansk elitefodbold.

En af klubberne er Fremad Amager. Officielt er selskabet SCP Waterfront med adresse i Monaco ejer, men hvem der til gengæld ejer SCP Waterfront er ikke til at finde ude af. Ifølge Fremad Amager er russiske Anton Zingarevich hovedaktionær i selskabet – det fremgår dog ikke af det danske erhvervsregister, skriver Ekstra Bladet.

Heller ikke FC Helsingør og Esbjerg fB har offentliggjort deres fulde ejerskab.

Mere

En ledende skikkelse fra Ungarns regeringsparti har over for Business and Human Rights indrømmet, at regeringen har indkøbt det kontroversielle spyware Pegasus, som Danwatch tidligere har omtalt. Softwaren er af flere autoritære regimer blevet brugt til at udspionere journalister, advokater, forretningsfolk og oppositionspolitikere. Den ungarske indrømmelse kommer dagen efter, at USA har sat NSO-gruppen, som står bag spywaren på en sortliste over virksomheder, man ikke vil handle med.

Temaer:
Brancher:
Virksomheder:
Lande:
Mere

Google står til en bøde på 18 mia. kroner efter tabt sag ved EU-domstolen, rapporterer Ritzau. I 2017 gav EU-Kommissionen Google den omtalte bøde for, at have misbrugt sin position på markedet. Google klagede over Kommissionens beslutning, og EU-domstolen har nu afvist klagen. Sagen går blandt andet på, at Google har henvist brugere til sin egen prissammenligningstjeneste, Google Shopping frem for konkurrenters lignende tjenester, selvom disse har været mere relevante for brugernes søgning. 

Domstolen medgiver Kommissionens vurdering af at Google ved at favorisere sine egne tjenester over andres, har hæmmet konkurrencen på markedet. Dette er første af tre bøder på to-cifrede milliardbeløb, Google står til at modtage fra EU. Ifølge Ritzau kan sagen dog ankes inden for de kommende to måneder og ti dage. 

Brancher:
Virksomheder:
Lande:
Mere

Moderna kæmper i øjeblikket med USA’s institut for folkesundhed (N.I.H.) om patent på afgørende komponenter i selskabets corona-vaccine, skriver New York Times. Striden står om, hvorvidt tre forskere fra N.I.H har været med til at udvikle afgørende dele af vaccinen, og det kan blive afgørende for, om Moderna skal have fuld patent på vaccinen. Afgørelsen betyder ifølge New York Times, hvor  meget den amerikanske stat har af indflydelse på produktion og distribution af vaccinen. Hvis de tre forskere fra N.I.H. krediteres som medudviklere i patentafgørelsen, har staten større indflydelse hvorvidt vaccinen distribueres i fattige lande, hvilket Moderna kritiseres for ikke at varetage.

Brancher:
Virksomheder:
Lande:
Mere

Det israelske militær har iværksat et overvågningsprogram der ved hjælp af ansigtsgenkendelsesteknologi samler kameraovervågning og billeder fra smartphones i en samlet database over billeder af palæstinensere, som israelske soldater har taget, skriver Washington Post. Det foregår med programmet Blue Wolf, der krydstjekker nye billeder med en database, som det israelske militær har bygget op over de seneste to år. Washington Post skriver endvidere, at der i byen Al Khalil (Hebron) er installeret ansigtsgenkendelse i overvågningskameraer ved alle checkpoints, hvilket vil sige at store dele af den palæstinensiske befolknings bevægelser overvåges i real time.

Brancher: |
Virksomheder:
Lande: |
Mere

Brasilienske arbejdere, som har transskriberet videoer for den kinesisk-ejede internet-gigant TikToks underleverandører i landet er blevet betalt 70 dollarcents i timen for at transskribere de korte videoer, det sociale medie består af. Det skriver The Intercept. Arbejderne, der var hyret via WhatsApp, har forsøgt at klage til både Brasiliens arbejdsmyndigheder og socialministeriet i landet, dog uden held, da alle transkribenterne var ansat som selvstændige app-arbejdere.

Brancher: |
Virksomheder:
Lande:
Mere

Den globale paraplyorganisation for industrielle fagforeninger IndustriALL opfordrer nu alle multinationale virksomheder, der har forretninger i Myanmar til at trække sig ud af landet, skriver EcoTextile News. Fagforeningen kræver, at de virksomheder, der er så store, at de kan agere på det globale marked lægger yderligere pres på Myanmars militærdiktatur, efter kuppet i landet 1. februar. IndustriALLs opfordring kommer efter en række møder med store globale virksomheder i tekstilindustrien, energisektoren og stålindustrien. 

Lande:
Mere

Lake Victoria er verdens største tropiske ferskvandssø og den største sø i Afrika. Hvert år brødføder fisk fra søen 40 millioner mennesker i de tre østafrikanske lande Tanzania, Uganda og Kenya. Men økosystemet omkring søen er ramt af overfiskeri og fiskeri efter ungfisk samt øget forurening og udslip af pesticider. Det truer fremtidens fiskeri i søen, skriver Al Jazeera

Det sætter sig nu i områderne omkring søen, hvor et stigende antal mennesker er begyndt at migrere – især kvinder, der rejser til golfstaterne som stuepiger. Det har nu fået Kenyas udenrigsminister til at anbefale et midlertidigt udrejsestop for stuepiger til Saudi Arabien, fordi 41 kenyanske stuepiger ind til videre er meldt døde i Saudi Arabien mod 3 stuepiger i 2019.

Brancher:
Mere

Ifølge aktivist og delegeret til COP26 i Glasgow, Claudelice Silva dos Santos er en af de grupper af oprindelige folk, hun repræsenterer blevet angrebet af bevæbnede mænd, skriver The Guardian. Der er tale om Tinelli farm i Nova Ixipuna i Brasilien, hvor der bor ca. 80 familier. Ifølge lokale nyheder er flere bragt til hospitalet, men det har ikke været muligt at få oplyst, hvor mange der er blevet såret i angrebet. Vidner oplyser endvidere, at de telte, familierne boede i, blev brændt af, da de bevæbnede mænd forlod området.

Brancher:
Lande:
Mere

I dag, 8. november 2021, er det et år siden, Myanmars befolkning gik til valg og stemte på den regering, der aldrig fik lov at tiltræde. Valget omtales ofte som grundstenen til det kup, Myanmar oplevede bare tre måneder senere, da militæret 1. februar tidligt om morgenen fængslede valgets vindere, herunder nobelpristager Aung San Suu Kyi og andre ledende medlemmer af partiet National League for Democracy.

Siden kuppet 1. februar har 1244 personer mistet livet ved juntaens hånd ifølge The Assistance Association for Political Prisoners (AAPP). 300 personer har ifølge AAPP modtaget en dom, mens 7122 har været anholdt af militærjuntaen.

Lande:
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.