Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Mærsk leverer “Danmarkshistoriens bedste regnskab”. Her er, hvad det siger om verden lige nu

Vi har kigget lidt udover Mærsks rekordregnskab for at se, hvad det siger om verden og vores forbindelse til den.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Aldrig før har en virksomhed tjent så mange penge, som Mærsk gjorde i 2021. Og det siger en del om, hvor verden er lige nu. Så stik med os til søs og få en lidt anderledes lynlæsning af regnskabet.

Mærsk leverer “Danmarkshistoriens bedste regnskab”. Her er, hvad det siger om verden lige nu

117,5 milliarder. Så meget fik Mærsk i overskud i 2021. Intet mindre.

Det er en rekord, ikke bare for Mærsk selv, men for alle danske selskaber nogensinde. Og så er det en seksdobling af, hvad Mærsk tjente året før. Med andre ord, så er det ret markant.

Mærsk er verdens andenstørste containerrederi, og generelt en gigant, når det kommer til den transport og logistik, der udgør globaliseringens rygrad. Samtidig er Mærsk afhængig af, hvordan verdensøkonomien udvikler sig. Derfor kan man lære lidt af hvert ved at kigge nærmere på Mærsk.

Tag nu grunden til, at Mærsk tjener så gode penge. Det skyldes først og fremmest, at fragtraterne – altså hvor meget det koster at fragte en vare fra et sted til et andet – er steget meget markant. Det er de af to grunde:

  1. Under coronapandemien har der været en meget stor efterspørgsel på at få fragtet varer rundt i verden
  2. Knas med de globale forsyningskæder har forsinket og formindsket handlen og skabt et mindre udbud

Den store efterspørgsel og det lille udbud betyder – som sådan noget typisk gør – at priserne på fragt er blevet skruet i vejret. Det har skabt profitable dage hos Mærsk og alle andre selskaber, som arbejder med fragt. Men det skaber problemer et andet sted, skrev Bloomberg for nylig.

Når Mærsk hæver fragtraterne er der naturligt nok nogle andre, der skal betale, og her bliver tingene lidt ujævne. Store virksomheder som Novo Nordisk eller Carlsberg har en tyngde, så de enten kan forhandle bedre aftale med fragtfirmaerne eller optage tabet. Men det kan de små og mellemstore virksomheder ikke, og derfor står de nu i en meget svær situation.

Samtidig bidrager de stigende fragtpriser til den inflation vi ser for tiden og nogle steder kan det have alvorlige konsekvenser. I nogle udviklingslande frygter de for eksempel, hvad stigende priser vil betyde for fødevarepriserne.

På den måde er Mærsk spundet sammen med den verdensøkonomiske situation. Samtidig prøver virksomheden fortsat at finde sin plads i verden. Sidste sommer sagde topchef i Maersk, Søren Skou i et interview med Axios, at virksomheder ikke skulle blande sig i politik, men selvsamme Søren Skou sagde en måned senere til Børsen, at bæredygtighed er benhård strategi for Mærsk. 

Mærsk har for nylig fremrykket målet for, hvornår de ikke længere vil udlede CO2, så det fremover er i 2040. Lad os se lidt nærmere på, hvordan det går med bæredygtigheden.

Illustration: Sarah Hartvigsen Juncker
  • Skibe uden grønt brændstof: Mærsk har købt tolv CO2-neutrale skibe, der skal leveres i 2024. Der er bare lige et problem: Mærsk kan ikke finde nok af den grønne methanol, som skibene skal sejle på, skriver Quartz.
  • Tvivlsom ophugning: Når nye skibe kommer til, betyder det typisk at gamle skal skrottes. I 2021 skrottede Mærsk to skibe på Alang-stranden i Indien. Danwatch har tidligere dokumenteret de dårlige arbejdsforhold på værfterne, men Mærsk mener, at de netop har forbedret forholdene ved Alang.
  • Hullet klimaregnskab: Mærsk har i deres klimaregnskab glemt at kigge på udledningen af sodpartikler, der er den næststørste klimasynder, skriver DR.
  • Lidt politik: I Myanmar er Mærsk stoppet med at bruge to havne, fordi de ejes af virksomheder med tætte bånd til den brutale militærjunta, skriver Myanmar Now.
  • Lidt historie: Efter 2. verdenskrig solgte en Mærsk-ejet fabrik kendt som Riffelsyndikatet våben til diktatorer, brutale regimer og CIA-firma, viser hidtil ukendte dokumenter, som Frihedsbrevet har fået fingrene i.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Selv om de danske pensionskasser ikke direkte investerer i de notorisk uforudsigelige kryptovalutaer, er de alligevel påvirket af de seneste ugers voldsomme kursfald på blandt andet bitcoin.

Det skriver Dagbladet Børsen på baggrund af data fra Danwatch’s nye Pensionsmaskine.

Tallene viser, at danske pensionskasser har investeret over 4,5 milliarder kroner i aktier, hvor selskaberne bag har beholdninger af bitcoin. Langt det meste er investeret i elbilproducenten Tesla, der har store bitcoin-beholdninger.

Er du også nysgerrig på, hvor dine pensionskroner er placeret, kan du selv søge helt gratis på Pensionsmaskinen.dk.

Virksomheder:
Mere

En domstol på den italienske ø Sicilien skal tage stilling til, om der skal rejses straffesag mod fire personer, der har reddet hundredvis af kæntrede flygtninge og migranter i Middelhavet i 2016 og 2017. 

De fire er sigtet for at have faciliteret “uautoriseret indrejse” i Italien – en forbrydelse, der i værste fald kan give op mod 20 års fængsel, skriver EU Observer.

Udover de fire er 17 øvrige mennesker sigtet under samme paragraf, ligesom NGO’erne Læger Uden Grænser, Red Barnet og et privat shippingfirma også er sigtet.

Flere end 22.000 mennesker er druknet i Middelhavet i løbet af de seneste otte år.

Brancher:
Lande:
Mere

For første gang i Sri Lankas historie er landet gået i restance og kan ikke leve op til dets gældsforpligtelser. 

En længerevarende økonomisk nedtur og en valutakrise har ifølge Bloomberg gjort, at landet nu mangler hård valuta til at importere nødvendigheder som fødevarer og brændstof. Det har blandt andet ført til stor vrede i befolkningen og voldelige protester landet over.

Sri Lankas centralbankchef, Nandalal Weerasinghe, forventer ifølge Bloomberg, at inflationen de kommende måneder vil stige til 40 procent. Landet forhandler nu med den Internationale Valutafond om et lån, der skal redde økonomien. Alene i år er der brug for mellem 21 og 28 milliarder kroner.

Lande:
Mere

Virksomheder og investorer skal følge de sanktioner, der ved lov er pålagt Rusland og Belarus i forbindelse med invasionen af Ukraine. Men det er ikke nok, lyder det nu fra en række storinvestorer.

I et åbent brev, som er delt af Business & Human Rights Resource Centre, opfordrer de 56 underskrivere – der blandt andet tæller danske AP Pension – virksomheder til at foretage ekstra omhyggelige risikovurderinger. Blandt andet ved at kortlægge, om deres forretninger er med til at berige den russiske stat, landets oligarker eller den russiske militærindustri.

De 56 investorer håndterer tilsammen investeringer for op mod 12 billioner kroner.

Er du nysgerrig på, hvad dine pensionskroner investeres i, kan du selv dykke ned i tallene i vores nye Pensionsmaskine, hvor vi har samlet alle danske pensionsselskabers aktieinvesteringer.

Virksomheder:
Lande: | |
Mere

Forurening fra mennesker, stater og virksomheder verden over er hvert år skyld i cirka 9 millioner menneskers for tidlige død. Det konkluderer et eksperthold fra det anerkendte britiske tidsskrift The Lancet i en ny rapport, som blandt andre Ingeniøren fortæller om.

Forskerne kalder forureningen for en trussel mod hele planeten og opfordrer til akut global indsats mod alle større moderne forureningskilder. Forureningen hænger nemlig direkte sammen med både klimaforandringer og tabet af biodiversitet, lyder det i rapporten.

Mere

Ifølge Malis militærregering under lederen Assimi Goïta afværgede landet i sidste uge et kupforsøg fra en gruppe soldater, der var støttet af en unavngiven “vestlig stat”. Det skriver Malis ministerium for Territoriel Administration og Centralisering i en pressemeddelelse.

Det var ifølge ministeriet en gruppe af officerer og underofficerer, der forsøgte at kuppe sig til magten, men kupforsøget blev afværget “takket være årvågenheden og professionalismen fra Malis forsvars- og sikkerhedsstyrker”, står der i pressemeddelelsen.

Den nuværende maliske militærregering kom selv til magten ved et kup for et år siden. Siden har Mali allieret sig nærmere med Rusland og distanceret sig fra den tidligere kolonimagt Frankrig, som er i gang med at trække sine soldater ud af landet. Danmark har også trukket sine soldater ud af landet, efter at Malis regering i januar i år afviste, at Danmark havde fulgt de rette protokoller og danske soldater dermed ikke havde lov til at opholde sig i landet.

Mere

Som en del af en våbenhvile mellem Saudi Arabien, den yemenitiske regering og oprørsregeringen i Yemens hovedstad Sanaa, er det første kommercielle fly landet i Sanaas lufthavn siden 2016.

På flyet mellem Sanaa og Jordans hovedstad Amman var 151 passagerer, herunder en række patienter der havde brug for behandling.

Våbenhvilen, der skal vare i 60 dage, blev forhandlet på plads af FN og er ifølge nyhedsbureauet AP den første landsdækkende våbenhvile i konflikten i seks år.

Yemens oprørskontrollerede områder er underlagt en blokade af en Saudi-ledt militærkoalition, som har forårsaget verdens værste humanitære krise. Før borgerkrigen i Yemen, der brød ud i 2014, modtog Sanaas lufthavn 6000 passagerer om dagen.

Mere

Den amerikanske burgerkæde McDonald’s søger nu en russisk køber til sine 847 restauranter i Rusland. McDonalds begrunder det kommende salg med den humanitære krise forsaget af Ruslands krig i Ukraine samt det “uforudsigelige” forretningsmiljø i landet, skriver nyhedsbureauet AP.

Da krigen i Ukraine brød ud i marts, satte McDonald’s sine operationer i Rusland på pause, mens virksomheden fortsatte med at betale løn for sine 62.000 medarbejdere.

Den første åbning af en McDonald’s i Sovjetunionen den 31. januar 1990 var en historisk begivenhed og symboliserede på daværende tidspunkt en opblødning i den kolde krig. Men efter mere end 30 år er det altså officielt, at McDonalds nu drejer nøglen om igen.

Mere

På få dage er antallet af febertilfælde i Nordkorea steget til 1,2 millioner og 50 mennesker er afgået ved døden. Det sker efter, at landets første officielle corona-tilfælde blev fundet i torsdags, skriver ABC News.

Den nordkoreanske leder Kim Jong Un har højst usædvanligt kritiseret landets myndigheder for at være for langsomme til at reagere på virussens spredning og han har derfor indsat hæren for at effektivisere indsatsen.

FN og Sydkorea har tilbudt henholdsvis vacciner og medicin, udstyr samt sundhedspersonale for at hjælpe Nordkorea, men indtil videre har landet afvist FN’s tilbud om vacciner og endnu ikke besvaret Sydkoreas tilbud om assistance, ifølge ABC News.

Mere

Sidste år gik langt de fleste investeringer foretaget af den selvejende statslige fond Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) til projekter i Afrika. Det fremgår af fondens årsrapport. I alt investerede IFU 650 millioner kroner i kontinentet. Det svarer til 65 procent af den samlede investeringssum.

Danwatch har over flere omgange dækket IFU-støttede projekter. Senest i december 2021 hvor vi skrev om, hvordan fonden har investeret i en kontroversiel bank i Uganda.

Mere

Oliegiganter som ExxonMobil, Shell, BP og Chevron planlægger kontrakter, som vil være en bombe under de globale indsatser for at bremse klimaforandringerne. Det kan The Guardian afsløre på baggrund af analyse af omfattende datamateriale.

Gennemgangen viser blandt andet, at industrien i øjeblikket har 195 enorme nye gas- og olieudgravninger planlagt, som alene vil bidrage med, hvad der svarer til 18 år med det nuværende samlede globale udslip af CO2.

Mens Rusland og Mellemøsten ofte får opmærksomhed for deres olie og gas, viser The Guardians gennemgang, at USA, Canada og Australien er nogle af de lande, som planlægger den største udvidelse af fossile mega-projekter i den kommende tid, og at de pågældende lande også giver de største økonomiske tilskud til den sorte energi.

Temaer:
Brancher: |
Virksomheder: | | |
Lande: | |
Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.