9. januar 2020

Mens verden holder vejret over mulig krig i Iran, stiger våbenindustriens aktier til vejrs

Mange amerikanske kommentatorer, der har rost USA’s drab på den iranske general Soleimani, har økonomiske interesser i våbenindustrien. Mens krisen gør resten af markedet usikkert, steg våbenfirmaernes aktier øjeblikkeligt efter drabet.

Et Lockheed Martin jagerfly af modellen F-22, som USA's militær blandt andet bruger til at bombe i Mellemøsten. Lockheed Martins aktier steg hurtigt, da konflikten mellem USA og Iran blussede op i sidste uge. Foto: U.S. Air Force

Ovenpå tirsdagens iranske raketangreb på militærbaser i Irak steg våbenindustriens aktier endnu engang i går. Mens usikkerheden bredte sig på verdens aktiemarkeder efter nyheden om USA’s drab på den magtfulde iranske general Qassem Soleimani i sidste uge, begyndte våbenindustriens aktier stort set øjeblikkeligt at springe i vejret ved udsigten til en mulig ny krig.

Aktierne i Northrop Grumman, der producerer bombefly og missiler, steg med 5,4 procent på dagen efter mordet. Kampfly-producenten Lockheed Martins aktier steg med 3,6 procent på samme dag, og for AeroVironment, der laver droner til USA’s militær, var stigningen på 6,9 procent.

Sarah Anderson, en økonomisk forsker ved den amerikanske tænketank Institute for Policy Studies, regner sig i mediet Common Dreams frem til, at enkelte af våbenfirmaernes direktører og tidligere chefer så værdien af deres personlige aktier vokse med helt op til 32 millioner kroner i løbet af det første døgn efter drabet på Soleimani.

Samtidig påviste det undersøgende medie, The Intercept, at mange af de kommentatorer, som roste drabet på Soleimani i landsdækkende amerikanske medier, har klare økonomiske interesser i våbenindustrien – uden at det blev nævnt i deres medieoptræden.

Våbenindustrien går en lys fremtid i møde

Lektor ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet og professor ved Center for War Studies på Syddansk Universitet, Peter Viggo Jakobsen, anerkender, at en række industrier og lobbygrupper kan have økonomiske interesser i en optrapning af konflikten. Men han mener, at det er en lang række andre forhold, der påvirker USA’s politik over for Iran – og han ser ikke større afkast på våbenaktier som nogen udslagsgivende faktor.

Våbenindustrien oplever i forvejen så høje vækstrater i disse år, at en krig med Iran til sammenligning ikke ville være voldsomt betydningsfuldt for aktierne, påpeger Peter Viggo Jakobsen.

“Hvis jeg ikke havde nogen etiske principper, så ville jeg da også bare råde folk til at købe aktier i våbenindustrien. For den går virkelig en lækker fremtid i møde”, siger han.

Peter Viggo Jakobsen fremhæver, at spændinger med Kina i øjeblikket får store dele af Asien til at opruste, at Europa opruster på grund af spændinger med Rusland, at usikkerhed i Nordafrika og Mellemøsten resulterer i større international oprustning, og at Danmark og andre NATO-lande øger forsvarsbudgetterne, fordi USA påbyder det.

“Og når vi kigger ti år frem, så ser de her våbenudgifter bare ud til at stige”, siger han.

“Så med så kraftig en vækstrate i øjeblikket, vil sådan en krise i Iran ikke betyde det store – selvfølgelig, hvis det var stukket af og var blevet til en storkrig. Men det kan jeg slet ikke se ske på nuværende tidspunkt”, siger Peter Viggo Jakobsen.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down