Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Modstand forener

I denne uge ser vi nærmere på en massiv strejke i et land, hvor uafhængige fagforeninger ikke er tilladt. Alligevel har flere tusinde arbejdere nedlagt arbejdet på Irans olie- og gasvirksomheder for at få højere løn og anstændige boliger. I Grækenland skubbes både med syriske flygtninge stadig tilbage i havet, og i Sibirien er en undtagelsestilstand ophævet over en miljøkatastrofe, som de færreste har hørt om.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

De sorte masker dækker næsten ansigtet på mændene, der i samlet flok forlader oliefeltet. I videoen fra den internationale fagforening IndustriAll har arbejderne lagt værktøjet fra sig og forlader boreplatforme for olie, gas og petroleum. Billederne er fra den 24. juni og viser de støvede containere, hvor arbejderne bor, når de ikke arbejder 20 dage i træk til en løn, som de hævder, er alt for lav. 

Protesterne har spredt sig. I disse dage strejker tusindvis af arbejdere på flere end 22 olie- og gasfelter fra Teheran til South Pars, et industrikvarter uden for Irans hovedstad og videre til resten af landet. I et land, hvor uafhængige fagforeniger er ulovlige, er arbejderne sjældent forenet. Deres udfordring er, at de alle er ansat af private virksomheder, der udlejer arbejdskraften til olie- og gasvirksomhederne. Sådan bliver ansvaret for arbejdernes rettigheder uklart som støvet i luften, og ingen kan sikre dem bedre vilkår.

De er langt væk, men alligevel er vi forbundet med mændene, der strejker i støvet og heden i Iran. Danske FLSmidth har tidligere leveret teknologi til cementindustrien i Iran. Haldor Topsøe har leveret teknologien til udvinding af naturgas og er i dag kun tilstede i landet, fordi de yder humanitær hjælp til nødstedte børn i samarbejde med UNICEF. Irans olieindustri har forsøgt at omgå USA’s sanktioner mod handel med Iran, blandt andet ved at snyde olie om bord på Mærsk skibe. Både FLSmidth og Mærsk siger, at de er ude af Iran i dag. 

Selvom modstand forener de iranske arbejdere, lader det samme ikke til at være tilfældet i forhandlingerne mellem Iran og USA om en ny atomaftale, der skal lempe USA’s sanktioner. Fire runder “uformelle forhandlinger” i maj har ikke ført til resultater, og Iran kan fortsat ikke sælge olie – lovligt – til resten af verden, skriver S&P Global Platts. Men når iransk olie kommer på markedet igen, bliver slaget hårdt for naboerne Saudi Arabien, Irak og Oman. 

Tre af Irans flere tusinde arbejdere på flere end 22 olie- og gasfelter i hele landet, der strejker for højere løn og bedre indkvartering i de 20 dage, de arbejder i træk hver måned. Foto: IndustriAll.

Her kommer flere nyheder om virksomheder og menneskerettigheder:

  • I træindustrien kæmper ngo’er lige nu mod korruption, bestikkelse og forfalskede dokumenter. Illegal afskovning og salg af ulovligt træ løber årligt op i 152 milliarder dollars, men der kan være lys forude, blandt andet ved mere gennemsigtighed i varekæden for træ. Debatten findes i en ny podcast fra U4 Anti Corruption Center.
  • I Sibirien har den russiske regering den 29. juni ophævet et års undtagelsestilstand i byen Norilsk, efter et massivt udslip af diesel i maj 2020. Mere end 21.000 tons diesel lækkede ud i miljøet fra en tank på et kraftværk, der tilhører et datterselskab til den russiske gigant Norilsk Nickel (Nornickel), der ejes af Ruslands rigeste mand, Vladimir Potanin. Chefen for Ruslands fængselsvæsen siger til Radio Free Europe, at indsatte kan blive brugt til at hjælpe med oprydningen efter forureningen.
  • I Grækenland sendes syriske flygtninge stadig tilbage til Tyrkiet, når de ankommer til Grækenland. Det skriver The Guardian. I 2020 blev 6230 asylansøgere der ankom fra havsiden, skubbet væk fra Grækenlands kyster på trods af, at de er på flugt og har krav på beskyttelse.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

En række afrikanske lande såsom Ghana modtager så meget genbrugstøj, at det risikerer at udkonkurrere lokale tøjproducenter, eller at blive smidt ud og forurene naturen. Det skriver Globalnyt.

Mere

Selvom USA har indført sanktioner mod Myanmars militær, der sidste år kuppede magten i landet, fortsætter amerikanske firmaer med at importere teaktræ fra landet. Det viser handelsdata, som menneskerettighedsgruppen Justice for Myanmar har samlet.

Ved at bruge mellemmænd har importører omgået sanktionerne så sent som i december, skriver nyhedsbureauet AP.

Brancher:
Lande:
Mere

Kun 44 procent af den kakao fra Elfenbenskysten, som store chokoladeproducenter bruger i deres chokolade, kan spores tilbage til det sted, hvor det er dyrket. Det viser en ny analyse fra Trase, der arbejder med at skabe gennemsigtighed i forsyningskæder.

Det kan give problemer med skovrydning – og sætter chokoladefirmaerne i en risikabel position, hvis EU gennemfører en foreslået lov om, at chokoladeproducenter skal sikre sig, at ingen af deres leverandører bidrager til skovrydning.

Mere

Et advokatfirma i London har bedt de britiske domstole om at undersøge, hvorvidt det er lovligt, at det britiske sundhedsvæsen har indgået en kontrakt på seks milliarder britiske pund med det malaysiske firma Supermax, der kritiseres for at bruge tvangsarbejde. Det skriver The Guardian.

Supermax producerer gummihandsker, som der har været endnu større efterspørgsel på under corona-pandemien. Men allerede fra begyndelsen af pandemien har der været kritik af forholdene på fabrikker i Malaysia, der står for mere end halvdelen af den globale produktion.

Mere

Turkmenistans præsident Gurbanguly Berdymukhamedov vil have slukket ilden i et kæmpe naturgaskrater, der har brændt i 50 år. På grund af den vedvarende brand i krateret har det fået navnet Helvedets Porte.

Krateret blev skabt ved et kollaps under en naturgasboring. For at forhindre, at gassen spredte sig, satte geologer ild til den med den antagelse, at det ville brænde ud i løbet af et par uger.

Krateret, der er 60 meter i diameter og 20 meter dybt, er siden blevet en turistattraktion, men præsidenten vil nu have slukket branden, fordi den skader miljøet og helbredet hos folk i området, skriver nyhedbureauet AP.

Foto: Tormod Sandtorv / Wikimedia Commons

Lande:
Mere

Franske Total Energies, der er det største energiselskab i den danske del af Nordsøen, brænder deres naturgas på et danske oliefelt af i stedet for at bruge- eller sælge det, skriver PolicyWatch.

Det kaldes rutineflaring og bliver betragtet som klimaskadelig energifrås. Derfor er det også i uoverensstemmelse med undergrundsloven, og Energistyrelsen kritiserer derfor Total Energies.

Temaer:
Brancher:
Mere

Aung San Suu Kyi, der i maj 2021 blev afsat som Myanmars leder ved et militærkup, er mandag blevet idømt fire års fængsel ved en domstol ledet af militæret. Den tidligere vinder af Nobels Fredspris blev blandt andet dømt for besiddelse af “ulicenserede walkie talkies”, skriver Reuters.

Aung San Suu Kyi er anklaget i flere sager, der til sammen kan give over 100 års fængsel.

Lande:
Mere

Efter flere dage med voldsomme uroligheder i Kazakhstan, har præsidenten Kassym-Jomart Tokayev anmodet Rusland om hjælp med at dæmme op for de voldelige demonstrationer i landet. Urolighederne blev antændt af en fordobling af landets gaspriser og i går så regeringen sig nødsaget til at gå af, efter at flere regeringskontorer var blevet overtaget af demonstranter.

Og nu bekræftes det, at soldater fra både Rusland og Belarus er ankommet til Kazakhstan for at hjælpe den pressede præsident med at dæmme op for urolighederne, som de anklager for at være orkestreret af kræfter udefra, skriver Danmarks Radio. Kazakhstan er en del af en militæralliance kaldet Den Kollektive Sikkerhedspagt (CSTO) sammen med Rusland, Belarus, Armenien, Kirgisistan og Tajikistan.

Mere

13 millioner mennesker på verdensplan, der arbejder i teplantager, lider under udbredte menneskerettighedskrænkelser, mens mange af de største tevirksomheder i verden flygter fra deres ansvar ved at holde deres forsyningskæder hemmelige.

Men nu er det blevet væsentligt lettere at holde verdens tekæder ansvarlige for deres produktionsforhold, efter at organisationen Business & Human Rights Resource Center har offentliggjort en database, hvor man kan tracke 20 af verdens store tevirksomheders forsyningskæder, som har valgt at oplyse menneskerettighedsorganisationen, hvor deres te plukkes.

Databasen Tea Transparency Tracker er den første af sin slags i verden og udkommer samtidig med en rapport over de vigtigste fund i Business & Human Rights Resource Center’s research af varekæder i verdens teproduktion.

Mere

Verdens 500 rigeste mennesker blev 1 trillion dollar rigere i 2021, hvilket svarer til over 6,5 billioner kroner. Det viser Bloombergs opgørelse over verdens milliardærer, ifølge CNN som har gennemgået stigningen i formuerne fra sidste år.

Mens verdens rigeste person Elon Musk, opfinderen bag bilmærket Tesla, blev over 773 milliarder kroner rigere i 2021, faldt 150 millioner mennesker i verden under fattigdomsgrænsen ifølge FN, skriver CNN.

Mere

Få timer efter at præsidenten i Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev, erklærede to ugers undtagelsestilstand tidligere i dag, valgte regeringen i landet at gå af. Det sker efter, at voldsomme masseprotester har præget hele landet de seneste dage. Demonstrationerne blev antændt af en fordobling af gasprisen i landet, som fik demonstranter i flere af landets provinser til at kræve regeringens afgang.

Præsident Tokayev bliver på magten foreløbigt. Han har accepteret regeringens afgang og har udpeget en ny premierminister i landet. Han har også lovet at sætte gaspriserne ned, men det har ikke fået protesterne til at stoppe, skriver det tyske medie Deutsche Welle (DW).

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.