8. januar 2020

Ny rapport: Kemikaliedampe og underbetaling er prisen for Lego

Ngo afslører lønninger, som kinesiske arbejdere ikke kan leve for og massivt overarbejde i kemikaliedampe på fem kinesiske fabrikker, der producerer legetøj for verdens største legetøjsfirmaer.

Undercover fotos fra en kinesisk fabrik, der producerer for verdens største legetøjsmærker under horrible arbejdsforhold. China Labor Watch

Efter en kort samtale med HR-afdelingen var hun ansat og blev sat i arbejde.  Hun havde efterladt sin håndtaske hos sikkerhedsafdelingen for at blive eskorteret op til HR, hvor hun udfyldte et skema med sit telefonnummer, adresse og uddannelsesbaggrund. 

Hun fik besked på at underskrive og sætte sit fingeraftryk på skemaet, der bekræftede, at hun havde forstået fabrikkens ansættelsesbetingelser og sikkerhedsprocedurer. Fabrikken producerer legetøj med livsfarlige kemikalier, men skemaets tekst om sikkerhed handlede om at have én fridag om ugen. Det fik hun aldrig. 

Hun fik et nøglekort til et lille rum med væggelus i madrasserne, som hun delte med  tre andre arbejdere. Så var hun ansat på en kinesisk fabrik, der laver legetøj til Legoland, Lego og Disney. 

Den unge kvinde var undercover. I virkeligheden arbejdede hun for en ngo, China Labor Watch, der netop har udgivet en rapport om virkeligheden bag murene på fem kinesiske legetøjsfabrikker. Fabrikker, der spreder glæder blandt børn i hele verden, fordi de producerer legetøj til Lego, Disney, Mattel og Hasbro, men skjuler horrible forhold for unge kinesiske arbejdere. 

Uafbrudte arbejdsdage i en stank af kemikalier

På fabrikken Wing Fai i den kinesiske provins, Guangdong knokler mellem 200 og 300 arbejdere hver eneste dag. Det beskriver rapporten fra China Labor Watch, The Dark Side of the Glittering World: A Report on Exploitation in Toy Factories in China.

De kinesiske arbejdere laver bl.a. kostumer til rollespil til Legoland og Lego. Kostumerne produceres i silke og plastic i forskellige afdelinger, hvorefter de bliver spraymalet, og de endelige prints placeres korrekt. Kvalitetskontrol ved stikprøver sikrer, at alle produkter er af perfekt kvalitet. Intet sikrer arbejderne. De fortæller om den stærke stank af kemikalier, der let gennemtrænger en tynd stofmaske som er det eneste sikkerhedsudstyr, arbejderne får udleveret. 

Arbejderne på Wing Fai og en anden fabrik fik aldrig et obligatorisk sundhedstjek, og ingen af de arbejdere, som China Labor Watch interviewede, havde gennemgået den lovpligtige sikkerhedstræning. 

Sådan ser hver eneste dag ud for arbejderne på Wing Fai. I den periode, hvor undercover-researcheren fra China Labor Watch arbejdede på fabrikken, oplevede hun aldrig, at arbejderne fik en ugentlig fridag, som de har krav på ifølge kinesisk lovgivning.

En løn, man ikke kan leve af

Arbejderne på Wing Fai får mindstelønnen i Kina, hvilket svarer til 495 UDS- 566 USD. Ifølge China Labor Watch er mindstelønnen for lav i forhold til, hvad det koster at leve i Kina. Derfor kan arbejderne kun tjene nok ved massivt overarbejde.  

På Wing Fai er der obligatorisk overarbejde i højsæsonen fra juni til september, hvor arbejderne nåede 126 timers overarbejde om måneden, står der i rapporten. Det svarer til gennemsnitligt 4 timers overarbejde om dagen 7 dage om ugen. Ifølge kinesisk arbejdsret må overarbejde ikke overstige 36 timer om måneden. 

Da undercover-arbejderen endelig forlod fabrikken, havde hun endnu ikke underskrevet en kontrakt på sin ansættelse hos Wing Fai. Ligesom resten af hendes kolleger, der stadig producerer legetøj for verdens største legetøjsbrands. 

I en udtalelse til en ngo’en Business and Human Rights Resource Centre skriver Lego, at firmaet er “bekymrede” over rapportens fund. 

“Vi er bekymrede over oplysningerne (…) hos Dongguan Wing Fai Foam Products fabrikken, der producerer et lille udvalg af skum-legetøj. Vi tager den slags oplysninger meget seriøst og vil øjeblikkeligt lave en grundig gennemgang af forholdene på fabrikken for at undersøge de nævnte problemer”.  

Rettelse: I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at der var tilfælde af sexchikane på fabrikken, Wing Fai, som producerer til LEGO. China Labor Watch, der står bag rapporten oplyser dog til Danwatch, at det er der ikke dokumentation for. China Labor Watch skriver desuden, at “eftersom sexchikane generelt er meget svært for ofrene at tale om, kan vi ikke afkræfte, at det forekommer på denne fabrik (Wing Fai red.)”.   

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down