NYHEDSOVERBLIK

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi ser på en krise i Silicon Valley, og hvilke farlige konsekvenser, den kan få. 


1. december 2022

Tech-giganterne er ved at miste kontrollen. Det kan blive farligt

Det går ikke så godt i Silicon Valley. Det plejede det ellers at gøre.

I mange år var det som om, at de store tech-virksomheder i dalen kunne gå på vandet i den nærliggende San Francisco Bugt. Facebook, Amazon, Apple, Tesla, Google, for at nævne nogle få. De voksede og voksede og voksede. De blev de største virksomheder i verden, og deres direktører blev de rigeste mænd på kloden.

Sådan er det på nogen måder stadig. Men den seneste måned er det som om, der kun er kommet dårlige nyheder fra Silicon Valleys glaspaladser. 

Der var massefyringerne i begyndelsen af november. 11.000 i Facebook (eller Meta, som det nu hedder). Planer om 10.000 i henholdsvis Amazon og Googles moderselskab Alphabet. Ansættelsesstop i Apple. 10% af medarbejderne fyret i Tesla.

Så var der det store fald i virksomhedernes værdi. Ikke et eneste af USA’s 15 største tech-selskaber gav overskud i 2021. Det seneste år har investorer mistet over 50 billioner (tusinde milliarder) på tech-giganterne, skrev CNBC for nyligt. 

Og senest har der været kontrakterne til kontorerne med deres åbne landskaber, som tech-selskaberne er begyndt at opsige, skriver Quartz.

Det kunne vi for så vidt være ligeglade med, hvis ikke det var fordi, at giganterne i Silicon Valley har sat sig på vores digitale infrastruktur. Og at de (især) i krisetider sætter benhård profit over bløde værdier som demokrati og menneskerettigheder. 

Intet sted er dette tydeligere end på Twitter, det sociale medie som verdens rigeste mand, Tesla-ejeren Elon Musk for nylig har købt. Kort efter Elon Musk overtog Twitter, fyrede han 3.700 medarbejdere, svarende til halvdelen af staben. Det har blandt andet haft det resultat, at Twitter ikke har kræfter nok til at bekæmpe misinformation om corona eller slå ned på hadtale. Det står så galt til på Twitter, at EU nu truer med at forbyde platformen i medlemslandene, hvis der ikke kommer styr på det, skriver Financial Times.

Twitter er dog ikke alene om at skabe problemer for andre. Apple har i sine seneste opdatering af iPhones begrænset en af de vigtigste kommunikationsmidler for demonstranter i landet, skriver Quartz. Facebook sagsøges for at samle folks personlige data, ligesom det for nyligt lykkedes organisationer at publicere annoncer med hadtale og bidder fra Anders Behring Breiviks manifest på Facebook. Og så er der Amazon, hvis medarbejdere strejkede i 40 lande på Black Friday.

Her er dog tre steder, hvor der kan findes lidt håb måske:

De små alternativer. I ly af giganternes kaos forsøger en række mindre firmaer og non-profits at tilbyde et alternativ. Det er apps til krypterede beskeder som Signal, firmaer der leverer bedre beskyttede email-konti som Proton, eller mere private web-browsere som Mozilla. Alle deler de en mission om at give dig større kontrol over dine data - og en kamp for at få opmærksomhed, skriver Deutsche Welle.

Ny regulering. Tidligere på måneden trådte EU’s Digital Service Act i kraft. Og den skal holde styr på tech-giganterne. Den skal beskytte vores digitale privatliv og vores ytringsfrihed, ligesom den skal sikre en mere fair konkurrence, skriver TechHQ.

Kreative mennesker. Under protesterne i Kina er det lykkedes folk at omgå censuren ved at bruge krypterede beskedtjenester, men også ved for eksempel at kommunikere igennem dating-apps, skriver Reuters.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Leave this field blank
heartexit-upmagnifierchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram