Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Det siger virksomhederne om import af fisk fra Vestafrika

Vi har spurgt seks virksomheder i Danmark, der køber fiskemel og fiskeolie i Vestafrika, hvad de gør for at undgå at påvirke fødevaresikkerheden i Vestafrika. Her kan du læse deres fulde svar.
Når småfisk fra Vestafrika laves til fiskefoder til andre fisk, så skyder prisen på fisk i vejret, og arterne overfiskes.
Når småfisk fra Vestafrika laves til fiskefoder til andre fisk, så skyder prisen på fisk i vejret, og arterne overfiskes.
Depositphotos

Derfor skal du bruge 5 minutter på denne artikel:

Når du køber en laks i supermarkedet, kan den have levet af foder lavet af fiskemel, der stammer fra fisk i Chile, Island eller fattige lande som Mauretanien. Men nogle af de fisk, der bliver brugt til fiskefoder, kunne også være være gået direkte til mad til mennesker. Denne serie sætter fokus på problemstillingen med, at millioner tons fisk, som kunne være brugt som mad til mennesker, i stedet laves om til foder til opdrætsfisk.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Depositphotos

Pelagia

Pelagia er en norsk virksomhed med fabrik i Skagen, som fremstiller marinerede sild. Pelagia har indtil for nylig haft delt ejerskab over Nordsildmel A/S med Triple Nine Group, et partnerskab, der dog opløses i løbet af 2019, oplyser Pelagias hjemmeside.

Administrerende direktør for Pelagia, Egil Magne befinder sig i Mauretanien, da han besvarer Danwatchs mail, “fordi han personligt ønsker at kontrollere Pelagias leverandører”.

Pelagia har handlet med Mauretanien i 10 år, oplyser Egil Magne. Han finder det “svært at tro på”, at øget fiskeri til brug for fiskemel og fiskeolie vil påvirke fødevaresikkerheden for landets befolkning, siger han.

“Mauretanien har en årlig kvote på 1,3 millioner tons pelagiske fisk. 1,3 milliarder kilo fisk til en befolkning på ca. fire millioner mennesker ville medføre, at hver indbygger skulle spise et kilo pelagisk fisk hver dag.  Det siger sig selv, at dette er helt umuligt og lægger du til, at befolkningen som traditionelt var nomader slet ikke har fisk på menuen, så vil man næppe finde dette problematisk”, skriver Egil Magne.

Men den stigende efterspørgsel har gjort, at priserne er steget på de pelagiske fisk de senere år – det gør det dyrere for lokalbefolkningen at spise fisk. Hvad mener du om det?

“Ja, når markedet kommer ind, kan det ske, at prisen på fisk påvirkes, men jeg mener at vide, at betalingen til en fisker til fiskeoliefabrikker i Mauretanien er mellem 1,50 og  2 kroner kiloet. Der er ikke mange andre madvarer som koster så lidt”.

Egil Magne skriver, at Pelagia vil “vælge virksomheder fra, hvis vi er i tvivl om, at vores engagement ville resultere i ulovligt fiskeri eller være uholdbart”.

Pelagia køber ikke fiskemel eller fiskeolie fra Marokko pga. landets FN-stridige  besættelse af Vestsahara, oplyser Egil Magne.

“Det er helt uaktuelt for Pelagia. Udfordringen er, at det meste fiskemel og fiskeolie, som kommer fra Marokko, kommer fra fisk, der er fanget i besat territorium, og fabrikkerne ligger også der. Derfor er hverken vi eller Nordsildmel engageret i handel derfra”.

Triple Nine Group

TripleNine Group har hovedkontor i Esbjerg  og kalder sig “Europas største og en af verdens største producenter af fiskemel og fiskeolie”. 

Administrerende direktør Jes Bjerregaard skriver i en email til Danwatch, at Triple Nine Group  har en “mindre import fra Marokko”.

“TripleNine har et strategisk fokus på at producere fiskemel og fiskeolie i vores egne fabrikker i Norge, Chile og Danmark – baseret på industrifisk og afskæring. Handel med fiskemel/olie fra andre lande er derfor begrænset”.

Jes Bjerregaard oplyser, at Triple Nine Groups leverandører i Marokko er certificeret under The Global Standard for Responsible Supply (IFFO) samt Good Manufacturing Practices + Feed Safety.

IFFO står for The Global Standard for Responsible Supply og er fiskemel- og fiskeolieindustriens eget bæredygtighedscertificering, der bl.a. dækker  sporbarhed, at der ikke anvendes fisk, der er ulovligt eller ureguleret fanget, og at fiskene produceres til mel og olie under rene og sikre forhold.

Den anden bæredygtighedscertificering, Good Manufacturing Practices + Feed Safety, er ifølge hjemmesiden et “risikostyringsprogram”, der fokuserer på kvalitetssikring i alle led i varekæden, bl.a. ved hjælp af auditører.

“I 2019 har vi købt 600 tons certificeret fiskemel fra Marokko. Generelt er vi forsigtige med kun at købe fra leverandører, der er certificerede og opererer bæredygtigt”, skriver Jes Bjerregaard.

Ifølge IFFOs hjemmeside, er der syv IFFO certificerede fiskemelsfabrikker i Marokko, men Jes Bjerregaard ønsker ikke at oplyse Triple Nine Groups konkrete leverandører.

FF Skagen

FF Skagen og FF Hanstholm er to virksomheder under samme koncern, der ifølge deres eget website hvert år forvandler 500.000 tons råfisk til 170.000 tons fiskemel og fiskeolie. FF Skagen omsætter for 1,8 milliarder kroner og eksporterer til mere end 60 lande.

Administrerende direktør Johannes Palsson skriver i en email til Danwatch, at FF Skagen baserer deres fiskemel og fiskeolie på “bæredygtigt fiskeri i Nordatlanten” og afskæring fra “filetindustrien i Europa”.

FF Skagen er certificeret af The Global Standard for Responsible Supply, Good Manufacturing Practises “og andre certificeringer”, og virksomheden har importeret fiskemel og fiskeolie i mange år.

“Fra 2017 til 2019 kom en del af den volume fra Marokko og Mauretanien, og det meste af den import var certificeret og kom fra filetindustrien. Vi har fået oplyst, at Mauretanien er på vej til at blive certificeret med henblik på at forbedre fremtidens fiskeri”, skriver Johannes Palsson.

Biomar

En af verdens største fiskefoderproducenter, Biomar, har hovedkontor i Aarhus og er ejet af konglomeratet, Schouw & Co, som er børsnoteret. Virksomheden hævder, at 1 ud af 5 fisk opdrættet i Europa og Chile, fodres med Biomar foder.

I Biomars CSR rapport for 2018 fremgår det, at virksomheden har leverandører i Mauretanien, og Ocean Disclosure Projects database viser, at Biomar købte rund sardinella i Gambia, Mauretanien og Senegal i 2018.

I en email til Danwatch oplyser underdirektør for EMEA divisionen Ole Christensen, at “det er et meget vigtigt emne, og at oplysninger om råvarer findes på websitet, men vi ønsker ikke at offentliggøre information om individuelle leverandører”.

Af Biomars hjemmeside fremgår det, at virksomheden er til stede i 10 forskellige afrikanske lande, herunder Marokko, hvor der findes kontaktoplysninger til et kontor med otte “tekniske rådgivere”. Websitet Oceandisclosureproject.com hævder, at Biomar køber fiskemel og fiskeolie af round sardinella i Mauretanien, Marokko, Gambia og Senegal.

Biomar ønsker ikke at svare på, hvor meget fiskeolie eller fiskemel Biomar køber fra Mauretanien eller Marokko.

Aller Aqua

Aller Aqua ligger i Christiansfeld. Aller Aqua har fabrikker i Danmark, Polen, Tyskland, Egypten, Zambia, Kina og Serbien, og ifølge deres website eksporterer fiskefoderproducenten til mere end 60 lande på verdensplan.

Aller Aqua oplyser, at de ikke køber fiskemel eller fiskeolie fra Marokko eller Mauretanien.

ED&F Man

ED&F Man Liquid Products (MLP) er et datterselskab af ED&F Man, der handler og håndterer logistik og varekæde for deres kunder.

Ved første henvendelse meddelte kommunikationschef Ann Campbell, at virksomheden ikke udtaler sig om sine leverandører, heller ikke på landeniveau.

En aktindsigt gennem Fødevarestyrelsen i EUs TRACES program viste dog, at ED&F Man Terminals har importeret fiskeolie til brug for mennesker fra både Marokko og Mauretanien fra 2017-2019.

Derefter kunne Ann Campbell oplyse, at alle D&F Man Terminals leverandører lever op til deres bæredygtighedskriterier:

“Produktet fra Mauretanien var produceret på en fabrik med ISO 22000 fødevaresikkerhedscertificering, som har en CSR politik og opererer i overensstemmelse med lokale love og amerikanske og EU-regler. Under ISO 22000-certificeringen skal leverandører leve op til fuld sporbarhed”, skriver Ann Cambell i en email til Danwatch som svar på aktindsigten.

Hjælp os med at bringe dig tættere på verden

På Danwatch sætter vi ikke bare tingene ind i en større sammenhæng. Vi sætter også dig ind i en større sammenhæng. Vi laver journalistik, der forbinder dig til verden ved at se nærmere på de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under. Og vi perspektiverer det til de grundlæggende problemer, det skaber for sårbare mennesker, vores miljø og vores klima.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Det holder vi fast i, selvom nedlukningen af vores samfund også har store økonomiske konsekvenser for os.

Vi tror på, at vores journalistik skal være uafhængig af økonomiske og politiske interesser. Vi mener ikke, vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer. Det betyder, at du kan læse uden at blive forstyrret, og at vi har friheden til at udfordre de rige og magtfulde.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.