25. oktober 2019

FN: Opdræt af fisk skal lette overfiskeri i verdenshavene

85 procent af verdens fiskebestande i er i dag ved at kollapse, og derfor skal opdræt af fisk lette presset på fiskeri af vilde fisk og sikre mad til verdens voksende befolkning. Men kritikere advarer om, at det modsatte vil ske.

Fiskefarme, som her i Montenegro, skal afhjælpe overfiskning af havene, men har måske den modsatte effekt

Dansk fiskeindustri spiller nøglerolle

  • Den danske fiskeindustri spiller en betydelig rolle i den globale cyklus for fiskeopdræt. Danmark er  EU’s største producent af fiskemel og fiskeolie, og vi er ivrige købere og sælgere i det globale marked.
  • Næsten halvdelen af det fiskemel og fiskeolie, der importeres til EU, ender i Danmark, viser tal fra European Market Observatory for Fisheries and Aquaculture Products (EUMOFA).

I dag er fisk den vigtigste proteinkilde for 17 procent af verdens befolkning, og om cirka 30 år får vi akut brug for billige, sunde proteinkilder som fisk. Der er vi nemlig ni milliarder mennesker på kloden. Det påpeger FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation, FAO, i rapporten, The State of the World’s Fisheries and Aquaculture Report 2018

Kort sagt, hvis der skal være mad til alle, skal vi producere flere fisk. 

Derfor skal fiskeopdræt i 2030 kunne levere 109 millioner tons sunde og relativt billige fisk til forbrugere i hele verden, vurderer FAO. Til den tid vil opdrættet fisk udgøre 60 procent af verdens produktion af fisk, og presset på verdenshavenes vilde fisk vil lette, og klimaaftrykket vil tilmed være mindre. 

Mener FN. Marinebiologer er uenige. 

Fiskeopdræt lægger pres på vilde fisk

“Man letter ikke presset på vilde fisk ved at bruge pelagiske fisk i foder til opdrættede fisk”, skriver Daniel Pauly i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Opdrættede fisk skal fortsat fodres med fisk – i form af fiskemel – og en stigning i opdrættede fisk vil naturligt medføre større pres på fiskeri, mener Daniel Pauly og hans fagfælle, Philippe Cury. 

Phillippe Cury er seniorforsker på det franske forskningsinstitut for udvikling, Institut de Recherche pour le Développement, i Belgien. 

“Den øgede efterspørgsel af fiskemel til fiskeopdræt lægger hårdt pres på pelagiske fisk i hele verden”, siger han.

 Ifølge FAO har 85 procent af verdens fiskebestande i dag  nået maksimumsgrænsen for fiskeri eller er ved at kollapse. Og fremtiden er ikke mindre dyster. 

The State of the World’s Fisheries and Aquaculture Report 2018 lyder det: 

“Det virker usandsynligt, at verdens fiskeflåder i en nær fremtid kan genoprette de 33,1 procent af fiskearter, der i dag er overfiskede, fordi genopretning kræver tid, sædvanligvis to-tre gange artens livscyklus”.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right