Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

FN: Opdræt af fisk skal lette overfiskeri i verdenshavene

85 procent af verdens fiskebestande i er i dag ved at kollapse, og derfor skal opdræt af fisk lette presset på fiskeri af vilde fisk og sikre mad til verdens voksende befolkning. Men kritikere advarer om, at det modsatte vil ske.
Fiskefarme, som her i Montenegro, skal afhjælpe overfiskning af havene, men har måske den modsatte effekt
Fiskefarme, som her i Montenegro, skal afhjælpe overfiskning af havene, men har måske den modsatte effekt
Depositphotos

Derfor skal du bruge 2 minutter på denne artikel:

Når du køber en laks i supermarkedet, kan den have levet af foder lavet af fiskemel, der stammer fra fisk i Chile, Island eller fattige lande som Mauretanien. Men nogle af de fisk, der bliver brugt til fiskefoder, kunne også være være gået direkte til mad til mennesker. Denne serie sætter fokus på problemstillingen med, at millioner tons fisk, som kunne være brugt som mad til mennesker, i stedet laves om til foder til opdrætsfisk.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Depositphotos

Dansk fiskeindustri spiller nøglerolle

  • Den danske fiskeindustri spiller en betydelig rolle i den globale cyklus for fiskeopdræt. Danmark er  EU’s største producent af fiskemel og fiskeolie, og vi er ivrige købere og sælgere i det globale marked.
  • Næsten halvdelen af det fiskemel og fiskeolie, der importeres til EU, ender i Danmark, viser tal fra European Market Observatory for Fisheries and Aquaculture Products (EUMOFA).

I dag er fisk den vigtigste proteinkilde for 17 procent af verdens befolkning, og om cirka 30 år får vi akut brug for billige, sunde proteinkilder som fisk. Der er vi nemlig ni milliarder mennesker på kloden. Det påpeger FNs Fødevare- og Landbrugsorganisation, FAO, i rapporten, The State of the World’s Fisheries and Aquaculture Report 2018

Kort sagt, hvis der skal være mad til alle, skal vi producere flere fisk. 

Derfor skal fiskeopdræt i 2030 kunne levere 109 millioner tons sunde og relativt billige fisk til forbrugere i hele verden, vurderer FAO. Til den tid vil opdrættet fisk udgøre 60 procent af verdens produktion af fisk, og presset på verdenshavenes vilde fisk vil lette, og klimaaftrykket vil tilmed være mindre. 

Mener FN. Marinebiologer er uenige. 

Fiskeopdræt lægger pres på vilde fisk

“Man letter ikke presset på vilde fisk ved at bruge pelagiske fisk i foder til opdrættede fisk”, skriver Daniel Pauly i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Opdrættede fisk skal fortsat fodres med fisk – i form af fiskemel – og en stigning i opdrættede fisk vil naturligt medføre større pres på fiskeri, mener Daniel Pauly og hans fagfælle, Philippe Cury. 

Phillippe Cury er seniorforsker på det franske forskningsinstitut for udvikling, Institut de Recherche pour le Développement, i Belgien. 

“Den øgede efterspørgsel af fiskemel til fiskeopdræt lægger hårdt pres på pelagiske fisk i hele verden”, siger han.

 Ifølge FAO har 85 procent af verdens fiskebestande i dag  nået maksimumsgrænsen for fiskeri eller er ved at kollapse. Og fremtiden er ikke mindre dyster. 

The State of the World’s Fisheries and Aquaculture Report 2018 lyder det: 

“Det virker usandsynligt, at verdens fiskeflåder i en nær fremtid kan genoprette de 33,1 procent af fiskearter, der i dag er overfiskede, fordi genopretning kræver tid, sædvanligvis to-tre gange artens livscyklus”.

Hjælp os med at bringe dig tættere på verden

På Danwatch sætter vi ikke bare tingene ind i en større sammenhæng. Vi sætter også dig ind i en større sammenhæng. Vi laver journalistik, der forbinder dig til verden ved at se nærmere på de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under. Og vi perspektiverer det til de grundlæggende problemer, det skaber for sårbare mennesker, vores miljø og vores klima.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Det holder vi fast i, selvom nedlukningen af vores samfund også har store økonomiske konsekvenser for os.

Vi tror på, at vores journalistik skal være uafhængig af økonomiske og politiske interesser. Vi mener ikke, vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer. Det betyder, at du kan læse uden at blive forstyrret, og at vi har friheden til at udfordre de rige og magtfulde.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.