1. marts 2022

Hemmelighedsfuldt dansk firma i Belize tilbyder at skjule din forretning i skattely

Et danskejet firma i Belize reklamerer med, at de kan hjælpe danske virksomheder i skattely. Skatteeksperter kalder det “provokerende” og “amoralsk”, men det er ikke nødvendigvis ulovligt. Alligevel er virksomheder som denne et symptom på et globalt skattesystem, der er i stykker.

Det danskejede firma No-Tax holder til i det mellemamerikanske land Belize og hjælper ifølge eget udsagn danske virksomheder med at oprette offshore-selskaber og -konti for at spare penge i skat.

På en lille afsides vej i en blomsterbutik ved navn Orkidéhaven i Belizes hovedstad Belmopan hævder en ny kontroversiel og tilsyneladende danskejet virksomhed, No-Tax (ingen skat), at holde til. 

Skatterådgivningsfirmaet reklamerer på sin hjemmeside på dansk med at være Skandinaviens og Danmarks “eneste leverandør af udenlandske selskaber for skattemæssige fordele og beskyttelse af dine aktiver”. 

Firmaet reklamerer helt åbent med at tilbyde komplicerede selskabskonstruktioner, der kan reducere din virksomheds selskabsskat til 0 procent. 

Eksperter i skat og virksomheders sociale ansvarlighed kalder det “opsigtsvækkende”, “amoralsk” og “provokerende”, at firmaet så åbenlyst tilbyder at flytte danske virksomheder i skattely. 

“Det er en provokation uden sidestykke at kalde en rådgivningsvirksomhed for ‘No-Tax’ i Velfærdsdanmark”, siger Steen Vallentin, professor i CSR-politik på CBS, til Danwatch.   

Men eksperterne forklarer også, at rådgivningsselskaber som No-Tax arbejder i en gråzone, hvor de tilbyder virksomheder hyperkomplicerede selskabskonstruktioner, der ikke nødvendigvis er ulovlige, men nærmere er moralsk forkastelige i samfundets øjne.

Samtidig er skatterådgivningsselskaber som denne ifølge eksperterne et symptom på et globalt skattesystem, der i praksis ikke fungerer, fordi der ikke eksisterer en facitliste for, hvor meget multinationale selskaber skal betale i skat. 

I dag kan de multinationale selskaber bruge verdens skattely som et tag-selv-bord”, siger Christian Hallum, skattespecialist i ngo’en Oxfam IBIS, til Danwatch.  

Danwatch har forsøgt at komme i kontakt med No-Tax for at høre deres side af sagen, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelser. 

“Stærkt provokerende” 

Ifølge deres hjemmeside vil det danskejede skatterådgivningsselskab hjælpe din virksomhed med at flytte offshore med det ene formål at betale mindre eller intet i skat i kendte skattely som Belize, Seychellerne, De Britiske Jomfruøer eller Caymanøerne. 

No-Tax lægger da heller ikke fingre imellem med tillokkende udsagn på hjemmesiden som “Nyd frihed, 0% i selskabsskat og den gode bankinfrastruktur” i Belize, “en unik konkurrencemæssig fordel” og “få foden foran din konkurrent”. 

No-Tax har også betalt for annoncer på Facebook, som har skabt forargelse blandt danskere i kommentarsporet. 

Og den åbenlyse reklame for skattely er da også noget, der er særligt opsigtsvækkende, som man sjældent ser i Danmark, fortæller Christian Hallum, skattespecialist i Oxfam IBIS. 

“Skattely øger ulighed og fratager en masse stater skattepenge til at skabe udvikling, så når man ser en hjemmeside, der ligefrem reklamerer med at oprette skattelyselskaber, så er det selvfølgelig provokerende”, udtaler Hallum til Danwatch.  

Det fremstår som om, at de tilbyder en helt almindelig service som alle andre virksomheder, men at de bare vil gøre det nemmere for folk uden nogen stillingtagen til, at det er dybt problematisk og amoralsk ”, siger han. 

Den betragtning er Steen Vallentin, professor i CSR-politik på CBS, enig i. 

“De fleste i Danmark forbinder det at betale skat med, at man bidrager til samfundet, og at man får noget for pengene. Så hvis du målrettet markedsfører dig på, at du kan kanalisere penge i skattely, er det absolut imod de gængse normer og en provokation”, siger Vallentin.  

En lyssky branche 

Hvert år mister verdens lande over tre billioner kroner som følge af multinationale selskaber og de ultrariges skattemisbrug ifølge Tax Justice Network. En del af årsagen til, at det kan lade sig gøre, er fordi der eksisterer en underverden af internationale rådgivningsselskaber, hvor advokater, bankfolk og revisorer tilbyder komplicerede løsninger til at skjule penge fra skattemyndigheder, hvilket blandt andet er beskrevet i bøger som “Moneyland” af Oliver Bullough og “Kapital uden Grænser” af Brooke Harrington.   

Ifølge tre skattespecialister som Danwatch har interviewet, giver virksomheder som No-Tax associationer til disse skatterådgivningselskaber, som verden også har fået indblik i gennem enorme datalækager de seneste år som LuxLeaks, Panama Papers og Pandora Papers.  

“Det er jo en branche, som normalt er præget af hemmeligholdelse. Vi ved, at det foregår, fordi vi har haft en masse lækager til pressen om de her rådgivningsselskaber, der hjælper kunder med at oprette skattelyselskaber. Men det er sjældent, at vi ser det annonceret så åbenlyst i Danmark”, siger Christian Hallum.  

Selvom No-Tax altså fortæller åbent om deres formål, har det ikke været muligt for Danwatch at finde ud af, hvem der står bag virksomheden. Der er oplyst et dansk telefonnummer og en e-mailadresse på hjemmesiden, men ellers er der ikke flere oplysninger om, hvem der står bag firmaet. 

Og det bliver ikke mindre mystisk, da Danwatch kontakter blomsterbutikken i Belmopan, hvor No-Tax hævder at holde til. 

“Jeg kender ikke til et sådant firma her i Belmopan eller i nærheden af vores adresse”, lyder det fra blomsterbutikkens ejer. 

Henvender sig til små virksomheder

Selvom det normalt er de rige og magtfulde, der opsøger store skatterådgivningsselskaber for at rykke virksomhedsaktiviteter og formuer i skattely, virker det til, at No-Tax’s mission er at hjælpe mindre erhvervsdrivende med at tilgå en verden, der normalt er forbeholdt et mere velhavende klientel.

På hjemmesiden kan man læse en række anonyme anmeldelser fra tilfredse erhvervsdrivende, der tilsyneladende har gjort brug af No-Tax som rådgivere.

“Hold op en forløsning det var at komme i kontakt med No-Tax. Fik på ingen tid mit firma op at køre, ovenikøbet med en konto. Det kan virkelig betale sig på prisen, og ovenikøbet får du alle de fordele med som skattenedsættelser og en komplet beskyttelse af værdier”, skriver en kunde ved navn “Martin”, der angiveligt er webshop-ejer i Herlev.

Skatteeksperterne, som Danwatch har talt med, vurderer da også, at det er små virksomheder, der vil gøre brug af No-Tax som rådgivere.

“Det er jo svært at forestille sig, at store virksomheder siger: Vi arbejder sammen med nogen, der hedder No-Tax”, siger Steen Vallentin fra CBS.

“Når man ser det her, så tænker man, at der ikke er nogle større virksomheder, som har en eller anden form for offentlig bevågning, der ville røre det her med en ildtang”, siger han.

“De typer, der normalt opsøger den her slags, altså de rigtigt rige og magtfulde, ville typisk bruge noget, som er lidt mere anonymt og professionelt”, siger Christian Hallum fra Oxfam IBIS.

Man handler måske i overensstemmelse med lovens bogstav, men man forbryder sig imod lovens ånd

Et ødelagt globalt skattesystem 

Et andet presserende spørgsmål om rådgivningsfirmaer som No-Tax er, hvorvidt det er lovligt at facilitere en så offensiv skattespekulation for sine kunder. 

No-Tax mener ikke selv, at deres løsninger er ulovlige.  

“Er det 100 % lovligt at drive forretning i Danmark med vores offshore-løsninger?”, står der på hjemmesidens FAQ-sektion. 

“Svaret er et simpelt ja. Vores kunder får den rigtige opsætning, der er skræddersyet til de regler og love, der gælder for, hvordan og hvor du kan og ikke kan drive forretning fra udlandet”, skriver No-Tax.  

Skatteeksperterne, Danwatch har talt med, mener da heller ikke, at No-Tax nødvendigvis gør noget, eller hjælper deres kunder med at gøre noget, der er direkte ulovligt.  

“Man taler på engelsk om tax evasion (skatteunddragelse) og tax avoidance (skatteundgåelse). Tax evasion er ulovligt. Tax avoidance er som udgangspunkt lovligt, men der kan være tale om misbrug af smuthuller i lovgivningen. Man handler måske i overensstemmelse med lovens bogstav, men man forbryder sig imod lovens ånd”, siger Steen Vallentin. 

“Det er den gråzone, man opererer i og det kan selvfølgelig også være en farlig gråzone, hvis man bliver fanget på det forkerte ben”, uddyber han. 

Ifølge Vallentin er en af årsagerne til, at firmaer som No-Tax dukker op, at der er et større strukturelt problem i det globale skattesystem.  

“Vi lever i en verden, hvor det globale skattesystem er i stykker. Der findes ikke nogen facitliste, der fortæller præcist, hvor meget en global eller en meget internationalt orienteret dansk virksomhed skal betale i skat. Det er groft sagt op til de multinationale virksomhedernes egen moral, hvor langt de vil gå i deres skatteoptimering”. 

Danwatch har forelagt eksperternes udsagn for No-Tax i en e-mail, og vi har ringet firmaet op flere gange. De har ikke besvaret vores henvendelser. 

Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right