Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Hvordan overbeviser man soldater om at overholde krigens love?

Vigtigheden af krigens love er sørgeligt aktuel i disse dage, hvor der med få dages mellemrum tilsyneladende er begået alvorlige krigsforbrydelser mod civile i både Ukraine og Mali. Danwatch har talt med en tidligere hærofficer, der i årevis har rejst mellem konfliktzoner for at overbevise hårdføre soldater om at overholde krigens regler. Til tider kan det virke som en umulig mission, men det hjælper at appellere til mændenes samvittighed.
Sydsudanske soldater i filmen “Rules of War”
Sydsudanske soldater i filmen “Rules of War”
CPH:DOX

Derfor skal du bruge 5 minutter på denne artikel:

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

“Vi skal tale om regler”, siger 57-årige Albert Schoneveld højt, mens han omringes af skeptiske blikke fra soldaterne i skyggen af et mangotræ i en lille landsby i Sydsudan.  

“Det er jeres job at sikre, at civile skånes. Det er det vigtigste formål med krigens regler”, siger Schoneveld i sin lyse skjorte, solbrune kulør og lysegrå skægstubbe. 

Herefter begynder diskussionerne. Hvorfor skal civile skånes, hvis de støtter og hjælper den anden side i konflikten? Passer det overhovedet, at kvinder voldtages eller er det modpartens propaganda? Hvorfor starter Schoneveld ikke sine sessioner med en kristen bøn, nu når han kommer fra Røde Kors?   

Det kan virke som en umulig mission, den tidligere hollandske officer har begivet sig ud på for Den Internationale Røde Kors’ Komité (ICRC), som det skildres i dokumentaren “Rules of War” af instruktøren Guido Hendrikx, der netop er blevet vist på CPH:DOX. 

Men Albert Schoneveld mener alligevel, at indsatsen er det hele værd, og at han formår at rykke ved forstokkede holdninger hos selv de mest krigsvante soldater rundt om i verden. 

“Jeg prøver ofte at tale til de øverstkommanderendes samvittighed som militærmænd. Og jeg har bemærket, at den metode vækker genklang og rammer en nerve”. 

‘Krig er ikke et juridisk vakuum’

Siden oldtiden har der i forskellige samfund været regler for krig. Men det var først i 1864, at en række af verdens stater underskrev Genève-konventionen i Schweiz, som sikrede sårede soldater en række rettigheder i krig. Det var grundlæggeren af Røde Kors, Henri Dunant, der tog initiativet til den første Genève-konvention. 

Siden er en række konventioner og regler blevet ændret og tilføjet til krigens love, som også kaldes den humanitære folkeret, og alle verdens lande har underskrevet Genevè-konventionerne. Den fjerde og seneste konvention blev indgået i 1949 efter Anden Verdenskrig for at udvide beskyttelsen af civile under krig.    

“Formålet med krigens love er i bund og grund at beskytte folk, som ikke kæmper eller ikke længere kan kæmpe”, forklarer Albert Schoneveld, der er delegeret for Væbnede Styrker i ICRC, i et interview med Danwatch.  

“Hvis du er soldat, der kæmper i krig, er det lovligt at bære våben og bruge det mod lovlige mål. Den anden side af mønten er, at du også selv er et lovligt mål. Mit hovedbudskab, som man ser i filmen, er at soldater skal bekæmpe soldater”.  

ICRC er til stede i over 100 lande, hvor de underviser militær og væbnede grupper i krigens love. I mange lande undervises soldaterne og kommandører ikke tilstrækkeligt af deres eget militær om krigens love og derfor kan ICRC’s indsats være afgørende for, at krigens regler bliver overholdt.   

“Der er en opfattelse blandt nogle mennesker om, at alt er tilladt i krig. Mange tænker: ‘Vi er ligeglade, vi gør bare, hvad det passer os’”, siger Albert Schoneveld 

“Det er en fejlopfattelse. Alt er ikke tilladt. Det første, jeg lærer soldater, er, at der ikke er noget juridisk vakuum i krig. Man opererer altid inden for en juridisk ramme. Også i krig. Og den ramme er Geneve-konventionen”. 

Kulturel kontekst er vigtig

Men det er ikke altid let at overbevise soldaterne. Som det ses i filmen, står Albert Schoneveld ofte med sved på panden, omringet af soldater der har en anden opfattelse af, hvad der er rigtigt og forkert at gøre i krig. 

Schoneveld forklarer, at det ofte hjælper at forklare dem krigens regler ud fra deres egen kulturelle eller religiøse kontekst. 

“Vi sørger for at studere konteksten af de samfund, som vi arbejder i. Og så prøver vi at forklare folk krigens love ud fra deres egne skikke og traditioner”, siger Schoneveld. 

“Men de grundlæggende internationale humanitære love ændrer sig ikke. Det er kun konteksten, der ændrer sig, og så tilpasser vi budskabet en smule for, at det ræsonnerer bedre”. 

I dokumentarfilmen møder vi en ældre sydsudansk kvinde, der fortæller om, hvor blodig landets konflikter er blevet, siden hun var barn. 

I gamle dage sloges mændene med stave. Når en mand var såret, kastede en kvinde sig over hans krop og det betød enden på kampen, forklarer den sydsudanske kvinde.  

“En sådan lokal tradition inden for krig og konflikt kan jeg for eksempel fremhæve i min undervisning som et eksempel på, at man ikke må begå voldshandlinger mod sårede soldater”, forklarer Schoneveld.  

“Og det kan soldaterne bedre relatere til, fordi det vækker genklang fra deres egne skikke og traditioner, og på den måde kan vi undgå, at krigens love bliver opfattet som nogle regler, vi kommer og pådutter udefra”.

At tale til samvittigheden hjælper

Seksuel vold under krig er en af de handlinger, der anses som en krigsforbrydelse i den humanitære folkeret. Og særligt i Sydsudan er voldtægt af kvinder et udbredt problem. 

I sidste måned udgav FNs Menneskerettighedsråd en 48 sider lang rapport om seksuel vold i Sydsudan, der konkluderer, at “voldtægter begået under angreb mod landsbyer er systematiske og udbredte”. 

Albert Schoneveld forklarer, at voldtægt både er et af de sværeste emner at tale om og samtidig er det svært at dæmme op for. 

“Jeg personliggør ofte budskabet, når jeg taler om for eksempel voldtægt. Jeg siger, at det også kan ske i din egen landsby. Det kan endda ske for dine egne familiemedlemmer”. 

Men det handler ikke bare om at overbevise de menige rekrutter. De enkelte soldater begår som regel kun seksuel vold, når der er en indstilling blandt deres ledere om, at det kan begås straffrit, eller at det sågar er i orden som en slags belønning eller kompensation, når soldaterne erobrer et nyt område.  

“Fra en militær vinkel tilkendegiver det en mangel på kontrol. Så jeg prøver at klargøre, at hvis du er officer og lader disse ting ske, så er du en dårlig leder, som ikke kan kontrollere dine egne mænd”, siger Schoneveld. 

“Officerer i alle hære og væbnede grupper går op i deres ry som ledere og derfor forsøger jeg at overbevise dem om, at det er dårlig ledelse og appellere til deres samvittighed og professionelle etik”, uddyber han. 

“Det er svært at trænge igennem på dette punkt, men det er min erfaring, at det er den metode, der virker bedst”.  

Hvis du ikke fik set Rules of War på CPH:DOX, kan du stadig leje filmen online her

Hjælp os med at bringe dig tættere på verden

På Danwatch sætter vi ikke bare tingene ind i en større sammenhæng. Vi sætter også dig ind i en større sammenhæng. Vi laver journalistik, der forbinder dig til verden ved at se nærmere på de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under. Og vi perspektiverer det til de grundlæggende problemer, det skaber for sårbare mennesker, vores miljø og vores klima.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis.

Vi tror på, at vores journalistik skal være uafhængig af økonomiske og politiske interesser. Vi mener ikke, vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer. Det betyder, at du kan læse uden at blive forstyrret, og at vi har friheden til at udfordre de rige og magtfulde.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.