Et samfund i forfald
“Da jeg begyndte at arbejde på En ødelagt ventilator ville jeg først og fremmest lave en film om hverdagslivet i Libanon. En film, der reflekterer den virkelighed, vi lever i”, siger Assaad Khoueiry, da Danwatch møder ham på en café i centrum af den franske by Clermont Ferrand, der årligt er centrum for verdens største kortfilmfestival.
“Jeg ville gerne vise, hvordan vi libanesere har glemt, hvordan det er at være lykkelig, og hvordan det eneste formål med vores liv er blevet at brødføde os selv og vores familier”, siger Khoueiry.
Libanon har siden 2019 oplevet en af de værste økonomiske kriser, som noget land i verden har oplevet siden midten af 1800-tallet ifølge Verdensbanken. Flere faktorer spiller ind i landets økonomiske kollaps, men særligt den korruption, der gennemsyrer den politiske elite, har været med til at forårsage den økonomiske krise, som har forværret landets elektricitetskrise og efterladt store dele af landet i konstant mørke, når solen går ned.
Den 17. oktober 2019 gik tusindvis af libanesere på gaden og protesterede mod landets politikere, der prøvede at forbedre Libanons økonomi ved at opkræve højere skatter på benzin, tobak og sågar WhatsApp-opkald. Det blev dråben for de i forvejen hårdt ramte libanesere.
Protesterne varede i flere måneder og omtales stadig som “revolutionen” i Libanon, selvom den på mange måder endte med at blive en mislykket en af slagsen. Særligt hvis succeskriteriet for en revolution er at omvælte det herskende system.
“Da revolutionen kom den 17. oktober 2019, tænkte jeg et kort øjeblik: ‘Hvad gør jeg med filmen? Jeg har allerede filmet den’. Vi var i postproduktionsfasen”, siger Assad Khoueiry om en tid, som mange libanesere troede ville ændre alt.
“Jeg troede virkelig i en kort periode, at alt ville blive bedre. Der var en optimisme blandt libanesere, som jeg ikke har oplevet før i mit liv. Men der skete det omvendte. Jeg havde aldrig forventet, at alle aspekter af samfundet ville blive nedbrudt på denne måde efter revolutionen”, fortæller Assaad Khoueiry, der derefter fandt på filmens originaltitel “Før det store kollaps”.
I 2020 - året efter at Khoueiry blev færdig med at filme - skrumpede Libanons BNP med 20 procent. Samtidig er den libanesiske valuta liraen kollapset. Inflationsraten sidste år var på knap 225 procent, og libaneserne har mistet deres opsparinger i banken. Og så ramte den ultimative katastrofe landet den 4. august 2020, hvor Beiruts havn eksploderede, ødelagde store dele af hovedstaden, sårede tusinder og dræbte 217 mennesker.
“Jeg er generelt en meget positiv person, men for at være ærlig ser jeg intet håb længere. Selv hvis der er noget håb langt ude i fremtiden, så kommer det ikke til at materialisere sig i min levetid. Det er meget langt væk”, siger Assad Khoueiry om situationen.