10. juni 2021

Medicinalfirmaer kan blive tvunget til at hoste op med vaccineopskrifter

EU har opgivet at blokere for at ophæve medicinalfirmaernes eneret på fremstilling af coronavacciner. Det giver fornyet optimisme hos ngo’er, der kæmper for global adgang til vaccinerne. Oxfam Ibis opfordrer Danmark til at gå forrest

I mange fattige lande er der stor set ingen adgang til coronavacciner. Afghanistan har indtil videre kun modtaget vacciner til 234.000 mennesker ud af en befolkning på 38 millioner

Kan verden virkelig tvinge Pfizer, AstraZeneca og Moderna til at dele deres opskrifter på coronavacciner, så de eftertragtede dråber kan produceres flere steder og hele verden blive vaccineret inden for en overskuelig fremtid?

Det er der faktisk for første gang udsigt til, efter Verdenshandelsorganisationen WTO i denne uge har besluttet at gå videre med et forslag, som giver alle organisationens medlemslande ret til midlertidigt at ophæve vaccine-fabrikanternes patentrettigheder, så længe pandemien står på.

Flere medier betegner det som et stort gennembrud, at WTO nu er gået i gang med at forhandle om den konkrete ordlyd af forslaget, som støttes af ikke mindre end 106 lande, heriblandt USA.

Og det er netop USA’s støtte, som for alvor har givet det kontroversielle forslag vind i sejlene, vurderer blandet andet det amerikanske nyhedsbureau Associated Press

Ifølge en opgørelse fra Læger uden Grænser er det efterhånden kun Australien og EU, der er modstandere af at rokke ved patentrettighederne, men også her er der tilsyneladende bevægelse.

FAKTA

Stadig flere lande støtter ophævelse af vaccinepatenter

Efterhånden er der stort set kun EU-landene, der er imod en midlertidig ophævelse af medicinalfirmaernes eneret på produktion af corona-vacciner. 106 lande støtter ideen, tre har endnu ikke taget stilling og 31 er imod, heriblandt Danmark

Voksende pres på EU

Til manges overraskende undlod de 27 EU-lande nemlig at nedlægge veto mod forslaget, som dermed for første gang kan realitetsbehandles. 

Også i Europa-Parlamentet er der nu flertal for at udfordre vaccinefabrikanternes eneret på vaccineopskrifterne. Onsdag gav et flertal på 355 parlamentsmedlemmer deres uforbeholdne støtte til forslaget og sendte dermed en klar besked til EU’s ledelse om, hvor de europæiske partier står.

Og senest har den franske præsident Emmanuel Macron meddelt, at Frankrig er klar til at støtte en midlertidig ophævelse af patentrettighederne. 

Officielt EU dog fortsat modstander af at røre ved patentrettighederne, som unionen mener vil skade medicinalindustriens incitament til at udvikle nye vacciner, hvis vi skulle få brug for det.

EU-Kommissionen har i stedet foreslået, at man skal opfordre vaccineproducenterne til at dele deres patenter og knowhow frivilligt for på den måde at få produktionen i gang på flere vaccinefabrikker rundt omkring i verden.

Stor mangel på vacciner

Som Danwatch tidligere har beskrevet, er adgangen til verdens coronavacciner alt andet end lige. Ifølge New York Times har mange afrikanske, asiatiske og latinamerikanske lande end ikke adgang til vacciner for det frontpersonale, som skal behandle corona-patienter.

I Afrika står vaccineudrulningen i øjeblikket helt i stampe på grund af mangel på vacciner. Her har kun 31 millioner afrikanere fået det første stik vaccine ud af en samlet befolkning på 1,3 milliarder mennesker.  

Flere ngo’er har siden pandemiens start i marts 2020 presset hård på for at få den rige del af verden til at sikre global adgang til coronavaccinerme.

En af dem er Oxfam Ibis, der også mener, at opskriften på vaccinerne skal deles for at få produktionen op.

Politisk chef Trine Pertou Mach er meget begejstret for udviklingen i WTO og ser det som en reel mulighed, at verden bliver enig om en midlertidig suspendering.

Regeringen i samråd

“Det bliver politisk set sværere og sværere at være imod, efterhånden som store lande som USA og Frankrig skifter holdning”, siger hun og opfordrer Danmark til at gå forrest og lægge pres på resten af EU-landene for at få dem med på ideen.

“Danmark kan ikke gå enegang, men vi kan bruge vores alliancer i EU til at trække i den rigtige retning”, siger Trine Pertou Mach og understreger, at det haster med at få uddelegeret vaccineproduktionen

“Jeg køber ikke forklaringen om, at det skulle være umuligt at producere de her vacciner rundt omkring i verden. Men selv hvis patentrettighederne suspenderes midlertidigt, vil det tage tid at få hjulene til at rulle ude på vaccinefabrikkerne. Derfor haster det med at få forhindringerne ryddet af vejen”, siger Trine Pertou Mach.

Enhedslisten og SF har kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke og udenrigsminister Jeppe Kofod i samråd i Folketingets sundhedsudvalg fredag, hvor de blandt andet skal svare på, om den danske regering vil ændre holdning til at suspendere vaccinepatenterne.

Flere artikler fra serien: 
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right