Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Medicinalfirmaer kan blive tvunget til at hoste op med vaccineopskrifter

EU har opgivet at blokere for at ophæve medicinalfirmaernes eneret på fremstilling af coronavacciner. Det giver fornyet optimisme hos ngo’er, der kæmper for global adgang til vaccinerne. Oxfam Ibis opfordrer Danmark til at gå forrest
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
I mange fattige lande er der stor set ingen adgang til coronavacciner. Afghanistan har indtil videre kun modtaget vacciner til 234.000 mennesker ud af en befolkning på 38 millioner
I mange fattige lande er der stor set ingen adgang til coronavacciner. Afghanistan har indtil videre kun modtaget vacciner til 234.000 mennesker ud af en befolkning på 38 millioner
Foto: GAVI

Derfor skal du bruge 3 minutter på denne artikel:

I Danmark vaccinerer vi på livet løs, men andre lande må vente både måneder og år på de eftertragtede vacciner. Danwatch følger kampen om vaccinerne.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Foto: GAVI

Kan verden virkelig tvinge Pfizer, AstraZeneca og Moderna til at dele deres opskrifter på coronavacciner, så de eftertragtede dråber kan produceres flere steder og hele verden blive vaccineret inden for en overskuelig fremtid?

Det er der faktisk for første gang udsigt til, efter Verdenshandelsorganisationen WTO i denne uge har besluttet at gå videre med et forslag, som giver alle organisationens medlemslande ret til midlertidigt at ophæve vaccine-fabrikanternes patentrettigheder, så længe pandemien står på.

Flere medier betegner det som et stort gennembrud, at WTO nu er gået i gang med at forhandle om den konkrete ordlyd af forslaget, som støttes af ikke mindre end 106 lande, heriblandt USA.

Og det er netop USA’s støtte, som for alvor har givet det kontroversielle forslag vind i sejlene, vurderer blandet andet det amerikanske nyhedsbureau Associated Press

Ifølge en opgørelse fra Læger uden Grænser er det efterhånden kun Australien og EU, der er modstandere af at rokke ved patentrettighederne, men også her er der tilsyneladende bevægelse.

FAKTA

Stadig flere lande støtter ophævelse af vaccinepatenter

Efterhånden er der stort set kun EU-landene, der er imod en midlertidig ophævelse af medicinalfirmaernes eneret på produktion af corona-vacciner. 106 lande støtter ideen, tre har endnu ikke taget stilling og 31 er imod, heriblandt Danmark

Voksende pres på EU

Til manges overraskende undlod de 27 EU-lande nemlig at nedlægge veto mod forslaget, som dermed for første gang kan realitetsbehandles. 

Også i Europa-Parlamentet er der nu flertal for at udfordre vaccinefabrikanternes eneret på vaccineopskrifterne. Onsdag gav et flertal på 355 parlamentsmedlemmer deres uforbeholdne støtte til forslaget og sendte dermed en klar besked til EU’s ledelse om, hvor de europæiske partier står.

Og senest har den franske præsident Emmanuel Macron meddelt, at Frankrig er klar til at støtte en midlertidig ophævelse af patentrettighederne. 

Officielt EU dog fortsat modstander af at røre ved patentrettighederne, som unionen mener vil skade medicinalindustriens incitament til at udvikle nye vacciner, hvis vi skulle få brug for det.

EU-Kommissionen har i stedet foreslået, at man skal opfordre vaccineproducenterne til at dele deres patenter og knowhow frivilligt for på den måde at få produktionen i gang på flere vaccinefabrikker rundt omkring i verden.

Stor mangel på vacciner

Som Danwatch tidligere har beskrevet, er adgangen til verdens coronavacciner alt andet end lige. Ifølge New York Times har mange afrikanske, asiatiske og latinamerikanske lande end ikke adgang til vacciner for det frontpersonale, som skal behandle corona-patienter.

I Afrika står vaccineudrulningen i øjeblikket helt i stampe på grund af mangel på vacciner. Her har kun 31 millioner afrikanere fået det første stik vaccine ud af en samlet befolkning på 1,3 milliarder mennesker.  

Flere ngo’er har siden pandemiens start i marts 2020 presset hård på for at få den rige del af verden til at sikre global adgang til coronavaccinerme.

En af dem er Oxfam Ibis, der også mener, at opskriften på vaccinerne skal deles for at få produktionen op.

Politisk chef Trine Pertou Mach er meget begejstret for udviklingen i WTO og ser det som en reel mulighed, at verden bliver enig om en midlertidig suspendering.

Regeringen i samråd

“Det bliver politisk set sværere og sværere at være imod, efterhånden som store lande som USA og Frankrig skifter holdning”, siger hun og opfordrer Danmark til at gå forrest og lægge pres på resten af EU-landene for at få dem med på ideen.

“Danmark kan ikke gå enegang, men vi kan bruge vores alliancer i EU til at trække i den rigtige retning”, siger Trine Pertou Mach og understreger, at det haster med at få uddelegeret vaccineproduktionen

“Jeg køber ikke forklaringen om, at det skulle være umuligt at producere de her vacciner rundt omkring i verden. Men selv hvis patentrettighederne suspenderes midlertidigt, vil det tage tid at få hjulene til at rulle ude på vaccinefabrikkerne. Derfor haster det med at få forhindringerne ryddet af vejen”, siger Trine Pertou Mach.

Enhedslisten og SF har kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke og udenrigsminister Jeppe Kofod i samråd i Folketingets sundhedsudvalg fredag, hvor de blandt andet skal svare på, om den danske regering vil ændre holdning til at suspendere vaccinepatenterne.

Hjælp os med at bringe dig tættere på verden

På Danwatch sætter vi ikke bare tingene ind i en større sammenhæng. Vi sætter også dig ind i en større sammenhæng. Vi laver journalistik, der forbinder dig til verden ved at se nærmere på de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under. Og vi perspektiverer det til de grundlæggende problemer, det skaber for sårbare mennesker, vores miljø og vores klima.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Det holder vi fast i, selvom nedlukningen af vores samfund også har store økonomiske konsekvenser for os.

Vi tror på, at vores journalistik skal være uafhængig af økonomiske og politiske interesser. Vi mener ikke, vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer. Det betyder, at du kan læse uden at blive forstyrret, og at vi har friheden til at udfordre de rige og magtfulde.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.