27. marts 2020

Modebrands bryder kontrakter og millioner af tekstilarbejdere synker dybere ned i fattigdom

CORONAKRISE. Millioner af tekstilarbejdere mister deres levebrød, fordi internationale modebrands ruller ordrer for milliarder tilbage fra verdens mest udsatte lande.


Mens verden lukker ned for coronapandemien, bliver de mest udsatte hårdest ramt. Titusindvis af tøjbutikker lukker midlertidigt ned i EU og USA, og ordrer for milliarder bliver rullet tilbage fra Vestens systue, som Sydøstasien kaldes. Internationale modebrands har indtil videre aflyst ordrer for 1,5 milliarder USD hos deres leverandører i Bangladesh, skrev Bloomberg i sidste uge.  

I Cambodja, hvor tekstilfabrikker er lukket og arbejdere sendt hjem uden løn, vil corona påvirke BNP med 1-3 procent, vurderede Asian Development Bank i sidste måned. I Indien, hvor 80 procent af den 470 millioner mand store arbejdsstyrke arbejder i den uformelle sektor uden kontrakter eller sikkerhed, lukkede premierminister Narendra Modi for få dage siden landet ned i tre uger.

Konsekvenserne er øjeblikkelige, men kan være langvarige. 

I Bangladesh har 80 procent af tøjfabrikkerne fyret syersker fra den ene dag til den anden. Mere end 1000 fabrikker er lukket ned enten på grund af coronaudbrud, eller fordi ordrebøgerne er tomme. Og mere end én million tekstilarbejdere er fyret eller sendt hjem uden løn.

Det viser en survey blandt 300 tekstilfabrikker lavet af ngo’en Workers Rights Consortium. 

“Modebrands og detailhandlere kæmper for deres egen økonomi ved at nægte at overholde kontrakter med tekstilfabrikker. De tvinger leverandører til randen af konkurs og forårsager afskedigelse af arbejdere i stor skala”, står der i pressemeddelelsen fra Scott Nova, direktør i ngo’en Workers Rights Consortium.

Fyret til fattigdom

Hver dag klokken 10 opdateres hjemmesiden for Bangladeshs brancheforening for tekstilindustrien (BGMEA), og den taler sit eget tydelige sprog. I skrivende stund er ordrer for 2,9 milliarder dollars aflyst, og 2,1 millioner arbejdere er på den ene eller anden måde berørt af konsekvenserne. Tallet stiger dag for dag. Mere end 4 millioner mennesker arbejder i Bangladeshs’ tekstilindustri, og eksporten udgør 13 procent af landets BNP.

 “Vi kommer til at opleve 4,1 millioner arbejdere, der bogstaveligt talt sendes direkte hjem til sult, hvis vi ikke lever op til vores forpligtelser”, sagde formanden for BGMEA, Dr. Rubana Haq i en appel til de internationale brands i sidste uge. 

“Det drejer sig om tre måneder, og det bør ikke være så store beløb for jer at bevare jeres ordrer. Slip os ikke. Det vil være en katastrofe, som hverken handel eller menneskeheden har råd til”.

Én million sendt hjem uden løn

Workers Rights Consortium laver jævnligt inspektioner på tekstilfabrikker i Sydøstasien, og sammen med amerikanske Penn State University foretog de i slutningen af marts en undersøgelse blandt 300 tekstilfabrikker i Bangladesh, der udkom i fredags. 

Svarene  viste, at mere end én million arbejdere er blevet fyret eller sendt hjem uden løn som konsekvens af enten aflyste ordrer fra internationale brands eller manglende betalinger for allerede bestilte ordrer. 

Stort set alle brands, 98,1 procent, på 300 fabrikker har nægtet at bidrage til fratrædelsesgodtgørelse selvom loven kræver det. I 72% af ordreaflysningerne ville brands ikke betale for råmaterialerne og for 91% af tilfældene ikke betale for de lønomkostninger, som fabrikkerne havde ved at lave ordrerne. Endelig er 80,4 procent af arbejderne sendt hjem uden nogen former for indtægt, viser undersøgelsen fra Penn State University og Workers Rights Consortium.

“Det sker på trods af, at mange brands har retningslinjer for ansvarlig exit , hvori de forpligter sig til at støtte fabrikker i at afhjælpe potentielle følgevirkninger for fabriksarbejderne, hvis de skulle beslutte at skifte til en anden leverandør”, står der i en pressemeddelelse fra Penn State University.

Workers Rights Consortium udgav 30. marts en liste over brands, der har aflyst ordrer for flere millioner, flere af dem i første omgang uden at betale. På listen findes eksempelvis C&A, der har aflyst ordrer for 166 millioner USD og Primark, der har aflyst ordrer for 273 millioner USD uden at betale. Bestseller og H&M fremhæves som eneste brands, der på trods af, at de også har måttet tilbagekalde ordrer, fra begyndelsen har lovet at betale de leverandører, som de har indgået aftale med.

“Vi kommer til at opleve 4,1 millioner arbejdere, der bogstaveligt talt sendes direkte hjem til sult, hvis vi ikke lever op til vores forpligtelser"

I dag d. 1. april, få dage efter Workers Rights Consortiums rapport, siger BGMEA, at endnu fire brands –  Inditex, Marks & Spencer, Kiabi og Target, har indvilget i at betale deres aflyste ordrer.

Tekstilbranchen bløder

Primark, der har 376 butikker i 12 lande, har anvendt en force majeure klausul i kontrakter med deres leverandører til at aflyse ordrer, udtalte CEO Paul Marchant til britiske Sunday Times. Det britiske modebrand New Look har midlertidigt lukket deres mere end 500 butikker, sendt deres egne ansatte hjem uden løn og aflyst nuværende og kommende ordrer. Flere brands som Monsoon Accessorize og Debenhams har udskudt betalingerne til deres leverandører og sat kommende ordrer på pause.

En af verdens største mode-webshops, ASOS, hvoraf knap 27 procent er ejet af danske Anders Holck, har også bremset igangværende ordrer.  Anders Holck ejer desuden Bestseller koncernen, der i slutningen af marts fyrede 750 ud af 4000 medarbejdere i Danmark på grund af coronakrisen. Bestseller har ikke svaret konkret på, hvor mange af deres leverandører, der enten er lukket eller har været nødt til at afskedige arbejdere, men skriver i en mail til Danwatch:

“Vi vil gøre, hvad vi kan for at leve op til vores forpligtelser og modtage tøj, som vi allerede har bestilt og som er i produktion. Vi er klar over vores ansvar, og vi er i tæt dialog med alle vores leverandører om, hvordan vi skal håndtere krisen. Vi skal igennem denne situation ved at samarbejde med vores leverandører, som vi ønsker at støtte, og vi har afgivet ordrer for den kommende sæson”, skriver Thomas Børglum, Kommunikationsdirektør i Bestseller i en mail.

Den største udfordring nogensinde

Den svenske tøjgigant H&M, der er en af verdens tre største tøjkæder, lover, at H&M vil leve op til deres eksisterende aftaler med deres leverandører. Men pga. faldet i den globale efterspørgsel er H&M nødt til at træffe hurtige beslutninger, ‘der kan være vanskelige på kort sigt, men nødvendige på langt sigt’, skriver Ulrika Isaksson fra H&Ms kommunikationsafdeling til Danwatch:

“Vi betaler selvfølgelig for vores varer, og vi gør det under aftalte betalingsbetingelser. Vi er klar over, at leverandørerne og deres medarbejdere er ekstremt sårbare i denne situation. Vi er i en tæt dialog med flere partnere og interessenter i branchen for at se, hvordan vi kan og bør støtte i denne vanskelige situation, og vi sigter mod at finde en fælles branche-løsning, der involverer flere interessenter”, skriver Ulrika Isaksson.

Danwatch har spurgt desuden spurgt det danske modefirma DK Company, hvorvidt de har politikker på plads, der tager højde for en “ansvarlig exit strategi” i tilfælde af, at man stopper samarbejdet med tekstilfabrikker med øjeblikkelig varsel, men virksomheden er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

FAKTA

Værdi af annullerede ordrer (millioner USD)

14 internationale brands har annulleret ordrer fra deres leverandører i Bangladesh, flere af dem uden at betale det, de skylder, lyder det i en rapport fra Workers Rights Consortium. Tallene er opgjort 29. marts 2020

Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right