30. april 2020

Syriens flygtninge har fået en ny, usynlig fjende

Indbyggerne i flygtningelejren Rukban står uden adgang til de mest basale fornødenheder. De frygter, hvad konsekvenserne af et corona-udbrud kan blive uden adgang til masker, håndsprit eller bare medicin, der kan slå feberen ned.

Mere end seks millioner syrere lever som flygtninge i deres eget land, mange af dem under meget primitive forhold som her i Rukban få hundrede meter fra grænsen til Jordan.
Artiklen er lavet i samarbejde med
Hvad vil det sige?
Ahmed Hajj Hamdo er journalist på Daraj, et uafhængigt libanesisk medie, som Danwatch samarbejder med.  Daraj støttes bl.a. af danske International Media Support, Open Society Foundations og European Endowment for Democracy.  Artiklen er lavet i samarbejde med Charlotte Aagaard, Danwatch.

Asaad har boet med sin kone og parrets tre børn i flygtningelejren Rukban på grænsen mellem Syrien og Jordan, siden lejren blev grundlagt i 2014. 

To af børnene er født i lejren og aner intet om, hvordan verden ser ud udenfor. De har endnu aldrig set hverken højhuse, moderne biler, travle gader, restauranter, hoteller eller skoler.

Som Danwatch tidligere har fortalt, frygter FN, at millioner af flygtninge verden over risikerer at blive meget hårdt ramt af corona. De 6,5 millioner internt fordrevne flygtninge i Syrien hører til nogen af de allermest udsatte. 

LÆS: Flygtningelejre verden over venter på katastrofen

Jeg frygter, hvad der vil ske med min kone og mine børn, hvis jeg dør af corona.

En ny fjende

Da Asaads kone fødte deres yngste søn i 2018, var Rukban-lejren i det sydlige Syrien under kraftig belejring af det syriske regime, og livet i lejren var meget vanskeligt. 

I dag har familien imidlertid fået en anden fjende. Asaad har nemlig astma og i løbet af de seks år, han har boet i lejren, har manglende adgang til medicin og lægehjælp forværret hans helbred. 

Og nu frygter han, at corona kan koste ham livet.

“Jeg er ikke bekymret for, hvad der kan sker med mig selv, men jeg frygter, hvad der vil ske med min kone og mine børn, hvis jeg dør af corona, og de kommer til at stå alene tilbage her i denne ufrugtbare ørken uden hjælp,” siger Asaad.

Asaads kone Umm Ahmed er opkaldt efter parrets ældste søn Ahmed, som det er skik i Mellemøsten. Hun forsøger at holde det ene rum, der udgør familiens hjem, rent. Men det er umuligt. Det er svært at skaffe sæbe, for prisen er meget høj. Og vand er en endnu større mangelvare. 

“Vi er nødt til at gå en halv time for at hente vand”, fortæller Umm Ahmed. 

“Og vandet er ikke rent, så det kan ikke bruges til at gøre rent eller desinficere noget som helst.”

baggrund

Millioner af flygtninge i fare

Millioner af flygtninge i fare

Omkring 6,5 millioner civile syrere lever som interne flygtninge i lejre og midlertidige bosættelser i selve Syrien. De  sundhedsmæssige forhold i mange af lejrene er ofte meget ringe.

De syriske myndigheder rapporterede de første tilfælde af corona i begyndelsen af marts. Per 30. april havde Syrien blot 43 bekræftede tilfælde og 3 dødsfald som følge af corona, men ifølge Reuters kan antallet af både smittede og døde være langt højere. 

I slutningen af april lempede de syriske myndigheder et månedlangt nationalt udgangsforbud og har nu tilladt butikker og markeder at genåbne. 

Store dele af Syrien er imidlertid fortsat uden for regeringens kontrol, og corona-situationen her er ukendt. Enkelte bekræftede tilfælde af corona er dog konstateret i den kurdiske, nordlige del af landet.

Ifølge FN har mere end 12 millioner syrere været nødt til at forlade deres hjem på grund af den ni år lange borgerkrig. Ud over de 6,5 millioner internt fordrevne er  mere end 5,6 millioner flygtet ud af landet. 
Flere hundredetusinder er blevet dræbt.

Kilder: FN, Reuters, John Hopkins University.
Forholdene i Rukban er meget primitive. Foto: Daraj

Afskåret fra verden

Manglen på sæbe og vand er imidlertid ikke det eneste problem i Rukban-lejren, der ligger midt i ørkenen – så langt fra komfortable sofaer, smarte fladskærme og nye Netflix-film, som man nærmest kan komme.

Siden lejren blev oprettet for seks år siden, har den været belejret af syriske regeringsstyrker mere end 25 gange, flygtningene har sultet på grund af mangel på fødevarer og mange har set familiemedlemmer og naboer dø på grund af mangel på medicin og lægehjælp.

De fleste her i lejren kommer fra de syriske oprørsbyer Raqqa, Deir Ezzor, Homs og Hama. Men af de 85.000, som oprindelig befandt sig i lejren, er nu kun cirka 11.000 tilbage. 

De fleste er flygtet videre via en såkaldt humanitær korridor, som russerne har oprettet, men uden garanti for at beskyttelse.

Isolation hjælper ikke

Selvom Rukban-lejren ligger isoleret i ørkenen, er den ikke sikret mod corona-smitte. 

De 11.000 indbyggere er helt afhængige af leverancer udefra og kan ikke undgå kontakt med de handlende, der kommer til lejren for at faldbyde deres varer til priser, der ofte er ti gange højere end normalt. 

Mange af de tilbageværende flygtninge lever derfor i dobbelt frygt og aner ikke, hvordan de skal bekæmpe corona i en lejr, der mangler både lægefaciliteter og medicin til at bekæmpe virussen.

Her er hverken adgang til masker, håndsprit eller medicin, der kan slå feberen ned. Faktisk har de to små lægeklinikker i lejren i øjeblikket så akut mangel på medicin, at de hverken kan behandle syge eller levere førstehjælp.

Ingen lægehjælp 

På grund af risikoen for smittespredning har Jordan både lukket grænsen til Syrien og den eneste lægeklinik i miles omkreds. 

Klinikken, der ligger blot 400 meter inde på jordansk territorium, har indtil corona-krisen taget sig af fødsler og alvorligt syge fra Rukban.

Corona-beredskabet er meget sparsomt i Rukban. Her er hverken masker, håndsprit eller medicin. Foto: Voice of Rukban/twitter

“Klinikken er lukket på grund af corona, så nu er fødende kvinder, der har behov for  kejsersnit, nødt til at krydse de livsfarlige russisk-kontrollerede områder for at komme til Damaskus,“ fortæller Muhammed Djerbas, leder af lokalrådet i Rukban. 

Derudover ved lejrens indbyggere ikke noget om masker, håndsprit eller hvad symptomerne på corona i det hele taget er, siger den lokale leder.

Trods en appel til USA fra lokale syriske myndigheder er det endnu ikke lykkedes at få international hjælp til at bekæmpe corona i den sydlige del af Syrien.

En sygeplejerske i Ruckban arrangerer det sparsomme udvalg af medicin. Foto: Voice of Rukban/twitter

Jordan vasker hænder

Og Jordans udenrigsminister Ayman al-Safadi har meddelt, at den jordanske grænse forbliver lukket. 

“Beskyttelsen af den jordanske befolkning er en topprioritet for os,” sagde ministeren for nylig. 

Ifølge Jordan er har det internationale samfund ansvaret for flygtningene i Rukban lejren.

FN’s talsmand vedrørende Syrien-krisen David Swanson siger til Daraj, at FN er meget bekymret over den humanitære situation i Rukban-lejren. Men appeller til de stridende parter om at lade nødhjælp komme igennem til lejren falder for døve ører, forklarer han.

“Så længe, der er civile i lejren, vil FN fortsætte med at levere vand og arbejde for at få leverancer af nødhjælp frem,” siger han. 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down