USA’s våbensalg til Saudi-Arabien langt højere end antaget

USA har indgået handler på skydevåben, bomber og våbensystemer til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater for mere end 450 milliarder kroner siden 2015, hvor krigen i Yemen udbrød. I Yemen er amerikanske våben blevet dokumenteret brugt mod civile. Beløbet er langt højere end tidligere rapporteret, skriver det arabiske medie ARIJ.

Rester fra amerikansk-producerede bomber er flere gange fundet i ruinerne fra luftangreb i Yemen, der har dræbt og såret civile. På billedet et skilt, der forbyder pistoler, knive, granater, bomber og rifler i et hospital, der er støttet af Læger uden Grænser.

I samarbejde med

Danwatch bringer denne artikel i samarbejde med den arabiske medieorganisation Arab Reporters for Investigative Journalism (ARIJ) og mediet Middle East Eye. En lignende version af denne artikel offentliggøres på engelsk hos ARIJ og Middle East Eye.

455 milliarder kroner. Det er værdien af USA’s eksport af våben til Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater over de sidste fire år. Den kolossale sum dækker over både kommercielle våbenhandler og handler via regeringen og tyder på, at landets militære aftryk i den katastrofale krig i Yemen er langt større end forventet.

En undersøgelse af USA’s våbenhandel, foretaget af medieorganisationen Arab Reporters for Investigative Journalism (ARIJ), afslører hvordan kommercielle salgsaftaler med koalitionslande, der fører krig i Yemen, for næsten 100 milliarder kroner er blevet indgået langt fra offentlighedens åsyn.

Konflikten i Yemen, nu på sit femte år, har efterladt 18 millioner yemenitter på kanten af hungersnød og tusinder af civile har været ofre for luftangreb fra den saudisk-ledede koalition i krigen mod houthierne, som den anser som allierede med Iran.

“Det er svært at forestille sig et mere dramatisk eksempel på de negative konsekvenser af USA’s våbensalg”, siger William Hartung til ARIJ. Hartung er direktør for Arms and Security Project (Våben- og Sikkerhedsprojekt, red.) hos tænketanken Center for International Policy i Washington D.C., der leverede dataen til ARIJ.

“De støtter regimer, der myrder civile og forårsager en humanitær katastrofe. Det er en skamplet på USA”, siger han.

USA’s salg af våben til Golflande er en del af en indsats for regional stabilitet, fortæller en tjenestemand i det amerikanske udenrigsministerium til ARIJ. Præsident Trumps regering har offentligt støttet den saudisk-ledede intervention i Yemen.

Kommercielle salg er mere profitable

ARIJ har analyseret data, som er indsamlet af vagthundorganisationen Security Assistance Monitor (SAM). SAM har samlet data på kommercielle salg til De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien siden marts 2015, da de gik ind i Yemen.

Security Assistance Monitor og Hartungs Arms and Security Project er to forskellige programmer, men hører begge under tænketanken Center for International Policy i Washington D.C.

Når våben bliver solgt gennem den amerikanske regerings udenrigspolitik, er det ofte store ordrer, såsom jagerfly, tanks, bomber og skibe. Den slags handler tager ofte lang tid at gennemføre og våbenproducenterne er afhængige af den amerikanske stat til at sætte dem i stand.

Kommercielle salg omfatter ofte mindre udstyr, såsom skydevåben og mindre bomber – til gengæld er der flere af den type salg, og våbnene kan produceres og leveres hurtigere.

Og kommercielle salg er mere profitable. Tre ud af fire nordamerikanske våbensalg var kommercielle i 2018, viser dataen fra SAM.

Ifølge ARIJ offentliggør den amerikanske regering detaljeret information om våbenhandler, som regeringen har indgået med andre lande, i det såkaldte ‘Foreign Military Sales’-program. Men at spore handler mellem kommercielle våbenfabrikanter i USA og fremmede regeringer, de ‘direkte kommercielle salg’, det er straks sværere.

Men det er netop, hvad SAM har gjort.

Tallene kunne være endnu højere

Christina Arabía, direktør for SAM, fortæller, at amerikanske medier som regel kun dækker våbensalg, der er indgået mellem den amerikanske regering og fremmede regeringer – de er nemlig tilgængelige online.

Hun forklarer, at regeringen og våbenfabrikanter gør det svært at spore kommercielle salg, da der generelt er meget lidt gennemsigtighed og information om salgene. Hun mistænker, at SAMs tal kunne være milliarder under det reelle beløb.

Tallene viser, at våbenhandler for næsten 100 milliarder kroner er blevet indgået uden at blive medregnet i den amerikanske regerings offentliggjorte tal på våbenhandel.

Ifølge Hartung viser dataen, at USA’s militære aftryk i Yemen er “drastisk underdrevet”, fordi kommercielle salg “så sjældent bliver diskuteret i forhold til store, prangende salg af f.eks. jagerfly”.

Det er også “uforholdsmæssigt mere sandsynligt”, at våben fra kommercielle salg bliver brugt i krigen, forklarer han til ARIJ.

Et eksempel på en kommerciel handel med Saudi-Arabien fra SAMs data er en salgsaftale på næsten 8 millioner dollars. Handlen, der blev indgået i april sidste år, lød på “maskingeværer, reservedele og tilbehør”, ifølge datasættet som Danwatch har set.

En tjenestemand fra USA’s udenrigsministerium, som ARIJ har talt med til baggrund, bekræfter, at dataen er retvisende. SAMs estimater stemmer nogenlunde overens med ministeriets egne opgørelser over det samlede våbensalg til koalitionen siden marts 2015 – omkring 449 milliarder kroner.

Krigen i Yemen – kort fortalt

  • På den ene side af konflikten står houthi-oprørsgruppen, som er allieret med militære styrker, der er loyale til tidligere og afdøde præsident Ali Abdullah Saleh.
  • På den anden side er den FN-anerkendte yemenitiske regering, ledt an af præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi, som er støttet af en saudiarabisk-ledet koalition af 9 afrikanske og mellemøstlige lande, herunder Egypten og De Forenede Arabiske Emirater. 
  • Al-Qaeda og IS har tillige udnyttet kaosset i landet til at få større fodfæste.

Få et større overblik over krigen her.

Våbensalg til Saudi-Arabien er traktatstridigt

I marts kunne Danwatch i en artikelserie afdække, hvordan mere end 19.000 koalitionsluftangreb er regnet ned over Yemen siden 2015. Angrebene har dræbt eller såret mere end 18.000 civile.

Adskillige menneskerettighedsorganisationer, herunder Amnesty, har dokumenteret hvordan nordamerikanske og europæiske bomber er blevet brugt til at dræbe civile.

CNN og Bellingcat har ligeledes dokumenteret, hvordan amerikanske våbenproducenter som Raytheon og Lockheed Martin har produceret bomber, der er blevet brugt i drabelige luftangreb mod civile i Yemen. Lockheed Martin er verdens største våbenproducent.

“Det er helt normalt at finde nordamerikanske våben i Yemen”, siger Nadwa al-Dawsari, landedirektør i Yemen for organisationen Center for Civilians in Conflict.

“Det kommer ikke som en overraskelse for nogen i Yemen”.

Eksperter i folkeret og menneskerettigheder mener, at europæiske salg af våben til Saudi-Arabien og koalitionslande er i strid med både europæiske eksportregler og FN’s våbenhandelstraktat på grund af risikoen for, at Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater bruger våbnene til at krænke den humanitære folkeret.

Sidste år fandt en ekspertgruppe fra FN, at angreb fra Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater kunne være i strid med den humanitære folkeret og muligvis kunne kaldes krigsforbrydelser.

USA’s regering “blåstempler hvad disse lande foretager sig”, siger Hartung til ARIJ, og kalder det “en stille accept”.

USA’s regering forsvarer våbensalg

Over to tredjedele af hele den saudiske krigsflåde kommer fra USA, ifølge en ny rapport fra Hartung. Og USA har indgået et væld af handler med Saudi-Arabien for store mængder bomber.

I november 2015 tilbød USA bl.a. bomber og sprænghoveder til en værdi af 8,5 milliarder kroner til Saudi-Arabien, fordi landets lager var ved at være “opbrugt”, som USA’s forsvarsministerium skrev i en pressemeddelelse.

USA leverer også størstedelen af De Forenede Arabiske Emiraters våben, og har trænet tusindvis af deres soldater. Ifølge Hartung kommer 78 af landets 138 jagerfly fra USA.

Ifølge Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) er næsten to tredjedele af koalitionens våben produceret i USA.

Præsident Trump anser Saudi-Arabiens som en allieret, og hans administration har tidligere udtalt, at truslen fra Iran retfærdiggør et fortsat salg af amerikanske våben til koalitionen.

“Hvis du virkelig bekymrer dig for yemenitiske liv, så ville du støtte den saudisk-ledede indsats til at forhindre, at Yemen bliver en marionetdukke for den korrupte, brutale Islamiske Republik Iran”, sagde USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, til en pressekonference i marts.

Trump’s regering insisterer på, at den er dedikeret til at hjælpe koalitionen med at nedbringe de civile tab.

“Vi vil ikke levere våben, hvis vi mener, de vil blive brugt til at foretage en grov krænkelse af menneskerettigheder”, sagde Tina Kaidanow, diplomat i USA’s udenrigsministerium, til en konference sidste år.

Politisk flertal mod krigen i USA

I marts stemte det amerikanske senatet om et forslag om at afslutte USA’s involvering i krigen i Yemen. Selvom Republikanerne har et flertal i Senatet, blev forslaget stemt igennem med stemmerne 54 for og 46 imod. Det er anden gang på halvandet år, at senatet har stemt for at trække støtten til krigen.

Chris Murphy, en af de demokratiske senatorer, der stod bag forslaget, har været imod krigen i Yemen siden begyndelsen:

“Jeg har forsøgt at begrænse amerikansk våbensalg til Saudi-Arabien siden 2015, da det første gang blev rapporteret, at saudiaraberne brugte bomber, vi havde solgt til dem, til at dræbe uskyldige civile”, siger han til ARIJ.

Næste skridt er Repræsentanternes hus, hvor forslaget også skal til afstemning. Her har demokraterne flertal, hvilket tyder på, at forslaget bliver stemt igennem.

“USA burde ikke kun stoppe med at sælge offensive våben til saudiaraberne, men vi burde trække vores støtte fuldstændig fra den katastrofale krig”, siger han og fortsætter:

“Præsident Trump må beslutte sig for, om vi skal fortsætte med at hjælpe saudiaraberne med at dræbe tusinder af civile og blokere for nødhjælp til Yemen”.

Hvis Repræsentanternes hus stemmer forslaget igennem, kan Trump blive tvunget til at nedlægge præsidentielt veto mod forslaget, hvis han fortsat vil støtte den saudisk-ledede intervention.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down