Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

“Vi kan ikke blive ved med at forlange, det vi gør nu”

Der er råvarer vi må undvære, og samtidig skal vi blive bedre i køkkenet. Sådan lyder det fra kok Adam Aamann i tredje afsnit af podcastserien Frås, hvor Danwatch går tæt på produktionsforholdene i fødevareindustrien.

Vi har besøgt Adam Aamann på en hans smørrebrødsrestauranter i København.

Mie Obbekær
Mie Obbekær
Journalist

Derfor skal du bruge 3 minutter på denne artikel:

Hvad er gode råvarer? Og hvordan ved vi, om det vi putter i munden, er produceret under ordentlige forhold? I en ny serie går Danwatch tæt på forbrugerskam, virksomhedsansvar og produktionsvilkår i globale industrier. Vi undersøger, hvordan forbruget skaber indirekte forbindelse mellem os og menneskerettighedskrænkelser, og hvad vi kan gøre ved det.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

“Det vigtigste værktøj du skal have med i køkkenet er din hjerne. Det er den, der kan sætte råvarer sammen og kombinere rester fra køleskabet”, fortæller Adam Aamann til Danwatch, da vi besøger ham på en af hans smørrebrødsrestauranter i København.

“Når først man begynder at interessere sig for at lave mad, og opdager, hvor stor betydning råvarene har, så tror jeg heller ikke, du kan undgå at tænke over, hvor råvarerne kommer fra, og hvordan de er produceret.”

Adam Aamann er kok og restaurantindehaver og han har sagt ja til at medvirke i tredje afsnit af Danwatchs nye podcastserie Frås. I Frås undersøger vi, hvordan forskellige danskere gennem deres forbrug kan være indirekte forbundet til menneskerettighedskrænkelser ude i verden. I tredje afsnit taler vi med Adam Aamann om produktionsvilkårene i den globale fødevareindustri, og om hvad vi kan gøre ved det.

Bæredygtig kakao plukket af børn

En af de råvarer, vi taler med Adam Aamann om, er chokolade. På Danwatch har vi i 2020 dokumenteret børnearbejde i kakaoplantager i Elfenbenskysten, der sælger deres kakao som bæredygtig.

Børnearbejde er forbudt i Elfenbenskysten, men alligevel fandt Danwatch børn, der arbejdede, i 8 ud af 10 kakaoplantager, vi besøgte. 6 af plantagerne leverer til Fairtrade-certificeret chokolade. Der var børn, der arbejdede på 4 af de 6 Fairtrade-plantager.

Selv hvis Elfenbenskysten ikke havde en lov, der forbyder børnearbejde, så skal virksomhederne, der i sidste ende sætter deres mærke på chokoladen, ifølge FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv reagere på børnearbejde. Retningslinjerne siger nemlig, at selvom stater ikke lever op til menneskerettighederne, eksempelvis ved at lave en lov om børnearbejde, så skal virksomheder respektere menneskerettighederne. Virksomhederne skal altså gøre alt, hvad de kan, for at sikre, at børn ikke arbejder noget sted i deres varekæde.

Vi skal have nye vaner

Adam Aamann mener, at der skal gennemgribende forandringer til, hvis vi skal kunne rette op på eksempelvis børnearbejde i kakaoplantagerne. Det vigtigste er politisk pres på de ansvarlige virksomheder, siger han, men vores alle sammens indstilling til produkterne skal også have en tur.

“Vi har vænnet os til, at vi kan få, det vi vil have, ligegyldigt hvad. Vi må ikke løbe tør for chokolade, vi må ikke løbe tør for kaffe. Der er ikke den vare, vi må undvære. Sæsoner og alt det er ophørt, hvad det angår”, siger Adam Aamann.

Men den vane skal der laves om på.

“Vi kan ikke blive ved med at forlange, det vi gør nu. Der er nogle ting, vi i fremtiden må vænne os af med, hvis det her skal blive bedre”, siger han.

Det kan du selv gøre

Nye vaner er ikke det eneste sted, hvor vi forbrugere kan selv kan spille ind. Ifølge Adam Aamann skal vi slet og ret blive bedre til at lave mad. I fire år rejste han rundt i Danmark sammen med Madmagasinet på DR og åbnede folks køleskabe:

“Jeg blev chokeret og bedrøvet over at finde en total mangel på køkken-’know how’. Vi har smidt vores madkultur ud med badevandet simpelthen”, siger han og fortsætter:

“Folk skal bruge deres næse. Derhjemme kan jeg da godt bruge en fløde der er 4 dage over mindste holdbarhedsdato, hvis den lugter lidt surt, den er perfekt i en sovs, og det samme med creme fraiche.”

Adam Aamann mener, at udover at blive bedre til at håndtere råvarer, skal vi også tænke over at købe råvarer, som er dyrket tæt på.

“Vi skal i højere grad fokusere på de ting, der er omkring os. Det er lokale råvarer, og råvarer der er i sæson. Og så kunne jeg godt tænke mig, at folk spiste bedre kød og langt mindre af det.”

Du kan høre mere om, hvordan Adam Aamann selv sikrer sig, at råvarene i hans restauranter er produceret under ordenligt forhold i tredje afsnit af Frås her eller i din foretrukne podcastapp.

Projektet er lavet med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsens udlodningsmidler.

Hjælp os med at bringe dig tættere på verden

På Danwatch sætter vi ikke bare tingene ind i en større sammenhæng. Vi sætter også dig ind i en større sammenhæng. Vi laver journalistik, der forbinder dig til verden ved at se nærmere på de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under. Og vi perspektiverer det til de grundlæggende problemer, det skaber for sårbare mennesker, vores miljø og vores klima.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Det holder vi fast i, selvom nedlukningen af vores samfund også har store økonomiske konsekvenser for os.

Vi tror på, at vores journalistik skal være uafhængig af økonomiske og politiske interesser. Vi mener ikke, vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer. Det betyder, at du kan læse uden at blive forstyrret, og at vi har friheden til at udfordre de rige og magtfulde.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.