2. april 2023
Danwatch anbefaler:

Podcast fortæller den utrolige historie om en dansk sømands rolle i apartheidregimets fald

Den danske sømand og fagforeningsmand Henrik Berlau skrev sig ind verdenshistorien, da hans afsløringer af våbenleverancer til Sydafrika var medvirkende til det sydafrikanske apartheidregimes fald. En podcast på 24syv folder den utrolige historie ud.

Illustration: Ditte Lander Ahlgren

En sømand, en murer, en generalsekretær og en statsminister. Kun fire danskere var personligt inviteret til Nelson Mandelas indsættelse som præsident i Sydafrika i 1994. I det eksklusive firkløver var Morten Nielsen, der som nyuddannet murer i 80’erne var meget aktiv i kampen mod apartheid, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Christian Balslev-Olesen, daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen(S) – og ikke mindst sømanden og fagforeningsmanden Henrik Berlau. 

Sidstnævnte var med, fordi han havde en vigtig finger med i de begivenheder, der førte til det sydafrikanske apartheidregimes fald, og den vilde historie fortælles i et afsnit af 24syv podcasten ‘Det Hemmeligste Af Det Hemmelige’ med de to værter Christian Kirk Muff og Anders Christiansen.

Danwatch anbefaler

I anledningen af påsken anbefaler journalister fra Danwatch de bøger, podcasts, dokumentarfilm og undersøgende historier, de selv fordyber sig i lige nu.

Henrik Berlau gik på pension 1. maj 2016 efter mere end 40 års faglig kamp for sømændene. Nogle af de mest skelsættende år i karrieren fandt sted i slut 70’erne og op gennem 80’erne.

I podcasten på 24syv fortæller Berlau om, hvordan han afslørede, at danske rederier brød FN’s våbenembargo mod Sydafrikas apartheidstyre. Det skete ved hjælp af metoder, der burde afstedkomme anerkendende nik fra både garvede graver-journalister og efterretningsfolk.

Berlau forklarer også i podcasten, hvordan han er med til at stifte Maritime Union Against Apartheid med sømandsforbund i England og Australien, hvor man udover våben også satte fokus på at få stoppet olietransporter til Sydafrika.

Tiltag, som Nelson Mandela vurderede, var centrale i nedbrydningen af apartheidstyret, og som han personligt takkede Henrik Berlau for ved indsættelsen som præsident 10. maj 1994. 

Stak af til Sydafrika

Podcasten giver også et uhyggeligt tilbageblik på, hvor modbydelig den sydafrikanske racepolitik ‘apartheid’ var – og hvor tankevækkende det er, at den først blev afskaffet i 1990’erne.

Samtidig understreger det også, hvor skruppelløse de danskere, der handlede med Sydafrika under apartheiden, var. 

En af dem blev aldrig stillet til regnskab. Skibsreder Anders Jensen fra Trigon-rederiet flygtede i starten af 80’erne fra Danmark – og fra anklagerne om i slutningen af 1970’erne at have brudt FN’s våbenembargo ved at smugle omkring 6.000 tons våben, ammunition og sprængstoffer til det sydafrikanske apartheidstyre.

I podcasten fortæller Henrik Berlau om, hvordan Anders Jensen tilmed nåede at tømme en hemmelig konto i Spanien til at forsøde tilværelsen i Sydafrika. Trods et årelangt tovtrækkeri om udlevering satte Anders Jensen aldrig sine ben i Danmark igen. Han døde i 2007 i Cape Town, 86 år gammel.

Historien om Sydafrika er tilmed ikke det eneste aftryk, som Henrik Berlau har sat på verdenshistorien. Han spillede også en central rolle i afsløringen Iran-Contra-affæren, hvilket også er blevet til et afsnit på 24syv, der er værd at lytte til. 

I samme moment skal også lyde en generel anbefaling af ‘Det Hemmeligste Af Det Hemmelige’. Her dykkes der dybt ned i mørke kaninhuller, hvor historier og teorier om efterretningstjenester og staters mørke hemmeligheder ligger begravet. Altid med god tid og med kyndig vejledning fra værterne.

Du kan lytte til podcasten om de ulovlige våbentransporter her:

Og til Berlaus rolle i Iran-Contra-affæren her.

Mødet med Mandela

Det var de færreste forundt at være med til indsættelsen af Nelson Mandela som præsident i maj 1994. Det gjorde også et stort indtryk på de fire danskere, der var indbudt. 

Udover at omtale mødet med Mandela i 24syv s podcast, satte Henrik Berlau også ord på i en artikel i Information i 2001:

“Det var meget bevægende, især da Mandela trykkede mig i hånden og sagde, at han var meget beæret over at møde mig. Så skulle han da bare vide, hvordan jeg havde det!” 

Daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen sagde senere i en tale i 1999, da Nelson Mandela besøgte Danmark:

“I 1994, da daggry endelig kom, var jeg beæret over at være i Sydafrika og overvære din indvielse. Jeg husker stadig dine ord: ‘Tiden for heling af sårene er kommet. Øjeblikket til at bygge bro over de kløfter, der skiller os, er kommet. Tiden til at bygge er over os.’”

Tidligere generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Christian Balslev-Olesenblev blev sidste år i et portræt i Kristeligt Dagblad stillet spørgsmålet ‘Hvad er den fase i dit liv, du ser tilbage på med størst glæde og varme? :

“Hvis jeg skal nævne én enkeltstående begivenhed, er det indsættelsen af Nelson Mandela som Sydafrikas præsident i 1994. Det var en uforglemmelig oplevelse.”

Morten Nielsen, der som græsrodsaktivist var involveret i kampen mod apartheid i 80’erne, beskriver til DR, at mødet med Mandela var et af sit livs mest mindeværdige dage:

“Det var en fantastisk dag. Jeg var sammen med andre fra solidaritetsbevægelser fra hele verden, og vi festede hele natten til næste morgen.” 

Hvis du vil vide mere om Morten Nielsens kamp mod apartheid er artiklen på DR anbefalelsesværdig. Her nævner Morten Nielsen i øvrigt, at der i alt var tre indbudte danskere til Mandelas indsættelse som præsident – men Henrik Berlau var altså også med:

Nelson Mandela var præsident i Sydafrika fra 1994 til 1999. Han døde i 2013, 95 år gammel.

Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram