7. februar 2020

Producent trækker omstridt sprøjtemiddel af markedet

Producenten bag sprøjtemidlet chlorpyrifos, der anklages for at skade børns intelligens, trækker produktet af markedet.

Chlorpyrifos er svært at udfase hos bananproducenter, fordi frugterne ofte sprøjtes med fly, og pesticiderne dermed let spredes til nabomarker. Billedet er Danwatchs undersøgelse i Equador (2017)

Det var et af verdens bedst sælgende insektmidler, men nu trækker producenten af chlorpyrifos produktet af markedet. Forklaringen er, at salgstallene rasler ned. 

“Vi har truffet den vanskelige beslutning at stoppe med at producere chlorpyrifos”, sagde direktør for Cortevas plantebeskyttelsesafdeling, Susanne Watson, i går til Reuters.

“Det er en glædelig nyhed, men vi skal nok ikke glæde os for tidligt”, siger Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet og Harvard University.

Tre frie forskere og et hemmeligt rotte-studie

Chlorpyrifos blev i årtier solgt i flere end 100 lande som insektmiddel, der virker ved at angribe nervesystemet hos insekter. Ifølge producentens egne studier, der i sin tid fik stoffet godkendt i EU, er stoffet ufarligt for mennesker. Men uafhængige studier viste senere en sammenhæng mellem chlorpyrifos og ADHD samt lavere fødselsvægt hos spædbørn og IQ hos skolebørn.

Chlorpyrifos var på vej til at blive godkendt i EU igen, da to svenske toksikologer, Axel Mie og Christina Rudén fra Karolinska Institutet i Stockholm besluttede at se nærmere på Dows egne data.

“Det var først, da de to svenske toksikologer gennemgik forsøgene, at den forkerte konklusion blev opdaget”, siger Philippe Grandjean, der samarbejdede med svenskerne om granskningen af Dows data.

Forskerne fandt alvorlige fejl i producentens data. Og de fandt tegn på, chlorpyrifos faktisk skader små hjerner i udvikling hos rotter. Dermed er der risiko for, at stoffet skader hjernen hos børn.

Stop for chlorpyrifos i Danmark

I juni 2019 dokumenterede Danwatch og syv internationale medier, at chlorpyrifos findes i hver tredje citrusfrugt i Danmark, og 5,5 procent af alle sprøjtede frugter og grøntsager i EU. Fordi de importeres fra lande, hvor chlorpyrifos er tilladt.

Læs undersøgelsen: Vi spiser et sprøjtemiddel, der er forbudt i Danmark

Fødevareminister Mogens Jensen (S) besluttede kort efter at forbyde chlorpyrifos, også i importerede fødevarer. Ministeren ville desuden undersøge muligheden for et forbud i EU. Kort efter meddelte de største danske supermarkedskæder et stop for chlorpyrifos.

Læs: Slut med giftige bananer i de fleste store supermarkeder

En måned senere i august sidste år, kom en historisk udtalelse fra EUs videnskabelige komite for fødevarer, EFSA. Komiteen udtalte, at man ikke kunne stå inde for sikkerheden ved chlorpyrifos. 

I december vedtog EU Kommissionen efter en afstemning blandt medlemslandene, at chlorpyrifos ikke kan godkendes igen. 

I USA har New York, Hawaii og Californien, en af USAs største landbrugsstater, allerede forbudt chlorpyrifos. I Danmark har stoffet ikke været godkendt siden 2006, men den danske kemikalievirksomhed Cheminova har fremstillet produkter med chlorpyrifos indtil 2016. 

Godkendt på fejlagtig forskning

Corteva Agriscience, der tidligere hed Dow Chemicals, er den største, men ikke den eneste producent af chlorpyrifos, og dermed er midlet ikke væk fra hylderne. Derudover findes beslægtede midler som chlorpyrifos-methyl, der har været godkendt i flere EU-lande. Ingen af midlerne er i dag godkendt i Danmark. 

Men historien om chlorpyrifos er lærerig, fordi dette pesticid blev godkendt ud fra fejlagtige testdata”, siger Philippe Grandjean.

“Selv om problemet nu ser ud til at blive løst, står spørgsmålet tilbage: Hvor mange af den slags fejl er der sket, så farlige pesticider er blevet godkendt på forkert grundlag?” 

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right