Retten har talt: Et liv i slum i Padborg er ikke udnyttelse

Måske husker du Malcolm Bidali, aktivisten, der forsvandt i Qatar, og som vi skrev om i maj. Han er dukket op igen i denne uge. Det var også ugen, hvor 30 srilankanske og filippinske chauffører, der tidligere har levet og arbejdet under horrible forhold i Padborg, fik en lang næse

Sarah Hartvigsen Juncker
Her, bag i en lastbil på en skummadras, sov de filippinske og srilankanske chauffører, der arbejdede for Kurt Beier Transport, der i går fik rettens ord for, at han ikke bedrev åger. FOTO: Fagbladet 3F.

125.000 kroner. Det er bøden for det danske transportfirma Kurt Beier Transport i en meget omtalt sag om åger, hvor der onsdag faldt dom i byretten i Sønderborg. I 2018 afslørede Fagbladet 3F, at 30 filippinske og srilankanske chauffører boede bag pigtråd i containere i Padborg under kummerlige forhold, de sov på skummadrasser på gulvet og lavede mad udenfor. Chaufførerne fik knap 15 kroner i løn i timen. Anklagen lød på åger. Men ifølge byretten i Sønderborg blev chaufførerne, der arbejdede for Kurt Beier Transport, ikke udnyttet. Chaufførerne var ansat i Polen, og arbejdsvilkårene i deres kontrakter var i overensstemmelse med polsk lov. Derimod var byggeloven og brandsikkerheden overtrådt i lejren, hvor chaufførerne boede. 

Også onsdag foreslog fagforeninger for tusindvis af Cambodjas syersker, at lønnen i 2022 hæves til 200 USD om måneden. Dét krav bad tekstilindustriens brancheforening, Garment Association of Cambodia, fagforeningerne om at genoverveje, før trepartsforhandlingerne går i gang i september. Sagen er, mener brancheforeningen, at tøj nu begynder at strømme ind i Cambodja fra Myanmar i stedet for fra Cambodja til resten af verden. 

Verdens lavest lønnede har færrest rettigheder og muligheder for at få oprejsning, når deres rettigheder bliver overtrådt. Covid19 pandemien har eksempelvis ramt dem hårdere end nogen andre. Den 13. august vurderede den internationale arbejderorganisation, ILO, at der under pandemien er forsvundet 10,6 millioner arbejdspladser i Sydøstasien.

Fra den ene dag til den anden fik pandemien internationale modebrands til at trække ordrer tilbage og bremse nye ordrer,  og det gør ondt på lande som Cambodja. Eksporten af tøj fra Cambodia peakede i 2019 – før covid19-pandemien ramte – med 7,9 milliarder USD. Året efter dykkede eksporten. Fabrikkerne var længe lukkede, og da de endelig åbnede i Cambodja, blev mange syersker syge af coronavirus, fordi de ikke var blevet vaccineret, og de ikke har råd til at blive hjemme.

Når der ikke længere er penge til huslejen eller til mad til børnene, der ikke kan komme i skole og få et gratis måltid mad, så bevæger endnu flere mennesker sig mod Europa, hvor de kan få arbejde. Eksempelvis som chauffører. Hårdt arbejdende og underbetalte, sovende i skure, flere mand i sammen seng og med en primus i baggården. Det, mener byretten i Sønderborg, er ikke udnyttelse af mennesker. 

Her er flere nyheder om arbejdstagerrettigheder under Covid19 pandemien:

  • I Singapore kan arbejdsgivere nu kræve, at nye ansatte er vaccineret mod Covid19. Det skriver HRM News. I juni 2021 besluttede landets arbejdsministerium ellers,  at arbejdsgivere ikke kan kræve Covid19 vacciner af hverken eksisterende eller kommende ansatte.
  • I Albanien skal det statsejede el-selskab betale en bøde på 1,5 millioner euro i arbejdsskadeerstatning. Det skriver Balkan Insight. El-selskabet er fundet skyldig i mindst fem tilfælde af overtrædelse af arbejdstagerrettigheder, hvoraf ét havde døden til følge, da en 50 årig mand fik stød under en storm. 
  • I Qatar er Malcolm Bidali endelig dukket op. Den kenyanske aktivist er kendt for sin blog om horrible arbejdsforhold for migrantarbejdere og sine egne oplevelser som ansat vagt. Malcolm Bidali har været fængslet i Qatar fra maj til juni for overtrædelse af landets cybercrime lovgivning, og han har først nu fået lov til at forlade Qatar efter at have betalt en bøde på 6,800 USD. Det skriver Migrant-rights.org. 
Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right