Sanktionerne ryger frem og tilbage mellem EU og Kina. Det handler om en muslimsk minoritet og måske dine bukser

I dette nyhedsoverblik skal vi se på, hvad en stormagtskonflikt har at gøre med dine jeans. Vi skal også en tur på fabriksgulvet i Myanmar, i minen i Brasilien og på tværs i Suez-kanalen.


Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi skal se på, hvad en stormagtskonflikt har at gøre med dine jeans. Vi skal også en tur på fabriksgulvet i Myanmar, i minen i Brasilien og på tværs i Suez-kanalen.

Menneskerettigheder

Sanktionerne ryger frem og tilbage mellem EU og Kina. Det handler om en muslimsk minoritet og måske dine bukser

På den ene side var det fast rutine: I mandags mødtes Jeppe Kofod med andre udenrigsministre i EU, som de gør en gang imellem. I den forbindelse indførte de sanktioner mod en række højtstående personer for alvorlige krænkelser af menneskerettighederne.

På den anden side var det historisk: For blandt personerne var fire kinesiske politikere – og ikke siden massakren på Tiananmen Square for over 30 år siden har EU indført sanktioner mod Kina.

Sanktionerne fra EU er en reaktion på det, der udspiller sig i den kinesiske provins Xinjiang. Her bliver den muslimske minoritet uighurerne undertrykt. Som vi før har beskrevet på Danwatch bliver millioner af uighurer sendt til genopdragelse i store fangelejre i det, der er den største masseinternering siden anden verdenskrig. Ifølge menneskerettighedsorganisationer og flere medier bliver Xinjiang overvåget, og uighurerne bliver rangeret i et særligt pointsystem. Kvinder bliver tvangssteriliseret. Og uighurerne bliver tvunget i arbejde på fabrikker, der er med til at producere teknologi, der ender i vores lommer og på vores skriveborde.

En af de kinesere, der er mål for sanktionerne og dermed ikke kan få visa til EU og har fået indefrosset sine aktiver, er Zhu Hailun, der af EU bliver kaldt arkitekten bag interneringen, overvågningen og indoktrineringen af uighurerne. Hvis du vil lære ham bedre at kende, har International Consortium for Investigative Journalism et interessant og skræmmende portræt af ham. De andre tre kinesere sanktioneres for at have skabt en arbejdsstyrke af tvangsarbejdere.

Men det her handler om mere end enkeltpersoner. Det er selve forholdet mellem EU og Kina, der er på spil, og i sidste ende handler det om vores alle sammens forbrug.

Overvågningen i Xinjiang Provinsen er massiv. Ifølge flere eksperter udgør massiv overvågning en systematisk undertrykkelse af uighurer særligt i Xinjiang Provinsen men også i resten af Kina. Foto: Human Rights Watch
  • Opbakningen: EU står ikke alene, for dagen efter fulgte USA, Storbritannien og Canada trop ved at indføre de samme sanktioner. “Vi vil fortsat stå sammen om at sætte spot på Kinas krænkelser af menneskerettighederne”, var beskeden fra udenrigsministrene i de tre lande. 
  • Svaret: Kina har svaret igen ved at indføre sanktioner mod fem medlemmer af Europa-Parlamentet, samt en række forskere og tænketanke, herunder Alliance of Democracies Foundation, der er stiftet af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, skriver Berlingske.
  • Forholdet: Konflikten kan meget vel skade forholdet mellem EU og Kina og den investeringsaftale, som parterne indgik ved udgangen af 2020 (og som vi på Danwatch er gået i dybden med). Flere europaparlamentarikere truer ifølge Politico med ikke at ratificere aftalen. Imens siger det kinesiske udenrigsministerium, at de europæiske sanktioner er baseret på løgne, og at EU skal stoppe med at belære andre om menneskerettigheder.
  • Forbrugerne: Situationen i Xinjiang har sat en lang række af verdens største virksomheder i en svær situation, da meget af vores teknologi samles af meget lavtlønnede uighurer, ligesom der høstes bomuld til vores tøj i Xinjiang under tvivlsomme forhold. I denne uge har vi set, hvordan amerikanske senatorer ifølge Nasdaq presser solcelleproducenter til at være åbne om deres forretninger i Xinjiang. Samtidig har konflikten mellem EU og Kina fået kinesiske forbrugere til at boykotte H&M på grund af et statement på tøjgiganten hjemmeside, hvor der står, at de er bekymret over situationen i Xinjiang og ikke tillader tvangsarbejde hos deres leverandører, skriver det kinesiske medie Global Times.

Andre nyheder:

1Oprindelige folk

Miner trænger sig ind på oprindelige folk i Brasilien

I Brasilien var der sidste år ekstraordinært mange ansøgninger om at oprette nye miner, og en gennemgang viser nu, at halvdelen af ansøgningerne handler om land, der er befolket af oprindelige folk, hvoraf nogle lever helt isoleret fra omverdenen. Minerne har det med at bringe sygdomme og miljøproblemer med til de oprindelige folk, og nu har grupper, der repræsenterer de oprindelige folk, sagsøgt Brasiliens regering, skriver Mongabay.

2Arbejdstagerrettigheder

Folk dør på fabrikkerne i Myanmar

Kampen om Myanmars fremtid er rykket ind på fabriksgulvene. I sidste uge døde seks fabriksarbejdere, da uenigheder om lønnen fik fabrikkens ejer til at tilkalde militærjuntaens styrker, skriver Myanmar Now. Imens beder Confederations of Trade Unions i Myanmar om, at vestens regeringer indfører sanktioner mod militærjuntaen.

3Klima og Miljø

Producenter af palmeolie frygter dårligt rygte

Efter offentlig ballade og meget negativ opmærksomhed har producenter af palmeolie opdaget, at de skal passe grundigt på med skovrydning, hvis de ikke skal få problemer med deres rygte. Det er dog stadig de færreste virksomheder, der har indført en ordentlig politik til håndteringen af skovrydning, viser en undersøgelse fra CDP. Oksekødsproducenter er de værste.

4Handel

Containerskib har sat sig på tværs i Suez-kanalen

Det har skabt en trafikprop, der kan få store konsekvenser for oliepriser og for hele den globale produktion af varer, skriver The Guardian.

Det var alt for dette nyhedsoverblik.

Tak, fordi I læste med!

Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right