Danwatch – Danwatch https://danwatch.dk undersøgende journalistik Thu, 13 Dec 2018 14:38:58 +0000 da-DK hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 https://danwatch.dk/dw-content/uploads/2017/09/cropped-Danwatch_fav-450x450.gif Danwatch – Danwatch https://danwatch.dk 32 32 Danwatch får udviklingsstøtte: “Vi glæder os til at kunne lave mere perspektiverende journalistik til flere danskere” https://danwatch.dk/danwatch-faar-udviklingsstoette-vi-glaeder-os-til-at-kunne-lave-mere-perspektiverende-journalistik-til-flere-danskere/ https://danwatch.dk/danwatch-faar-udviklingsstoette-vi-glaeder-os-til-at-kunne-lave-mere-perspektiverende-journalistik-til-flere-danskere/#respond Wed, 21 Nov 2018 15:23:32 +0000 https://danwatch.dk/?p=28049 Slots- og kulturstyrelsen har tildelt Danwatch 1,7 millioner kroner i innovationsmidler over de næste tre år. Pengene skal gå til mere journalistik, der giver et globalt udsyn til udviklingslande og konfliktområder samt at udvide Danwatch’s målgruppe.

“Journalistik fra udviklingslande er dyr, besværlig og ofte farlig, og derfor bliver den hos mange medier i dag nedprioriteret. Innovationsmidlerne giver os mulighed for at producere mere relevant og perspektiverende journalistik fra hjørner af verden, som vi sjældent hører om, til flere danskere – og det glæder vi os til”, siger Jesper Nymark.

Med et globalt netværk af journalistiske samarbejdspartnere har Danwatch en unik mulighed for at formidle komplekse forhold i udviklingslande og konfliktområder. Danwatch samarbejder blandt andet med både lokale og internationale medier, journalister og netværk i Sydamerika, Afrika, Østeuropa og Asien.

Danwatch’s journalistiske kernefokus er fortsat at dokumentere strukturelle problemstillinger om virksomheders og staters aktiviteter i henhold til internationale konventioner, national lov og CSR.

Innovationsmidlerne giver dog mulighed for at brede journalistikken ud og nå en målgruppe udover den nuværende læsegruppe.

“Vores kerneindhold, de journalistiske undersøgelser, vil stadig være frit tilgængeligt for alle læsere. Vi ønsker dog konkret at understøtte, engagere og tilbyde de særligt interesserede nye tiltag i form af f.eks. arrangementer, specialiserede nyhedsbreve og nye formater”, siger Jesper Nymark.

]]>
https://danwatch.dk/danwatch-faar-udviklingsstoette-vi-glaeder-os-til-at-kunne-lave-mere-perspektiverende-journalistik-til-flere-danskere/feed/ 0
Danwatch vinder bevilling fra Journalismfund https://danwatch.dk/danwatch-vinder-bevilling-fra-journalismfund/ https://danwatch.dk/danwatch-vinder-bevilling-fra-journalismfund/#respond Mon, 19 Nov 2018 13:26:25 +0000 https://danwatch.dk/?p=27961 “Hemmelig brug af pesticider” er den overordnede titel på det journalistiske samarbejdsprojekt, som den europæiske journalistfond, Journalismfund, netop har bevilget midler til.

“Vi er meget stolte over at få en del af den økonomiske pulje fra Journalismfund”, siger Louise Voller, chefredaktør hos Danwatch.

Puljen er øremærket til dybdegående, journalistiske projekter og journalistisk samarbejde på tværs af landegrænser.

Projektet “Hemmelig brug af pesticider” skal de kommende måneder researches af journalister fra medier i EU og USA, herunder det franske dagblad Le Monde, Investigative Reporting Denmark, polske Newsweek og Vsquare, spanske El Confidential, slovenske Ostro, Vecer og Pop TV samt amerikanske Midwest Center for Investigative Reporting.

]]>
https://danwatch.dk/danwatch-vinder-bevilling-fra-journalismfund/feed/ 0
Fra 2020 skal det være slut med antibiotika til raske rejer i Vietnam https://danwatch.dk/fra-2020-skal-det-vaere-slut-med-antibiotika-til-raske-rejer-i-vietnam/ https://danwatch.dk/fra-2020-skal-det-vaere-slut-med-antibiotika-til-raske-rejer-i-vietnam/#respond Tue, 23 Oct 2018 15:56:17 +0000 https://danwatch.dk/?p=27636 Fra 2020 forventer den danske Miljø- og Fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), at Vietnam forbyder at bruge antibiotika i landbrugsproduktion til både raske og syge dyr, herunder altså også ved opdræt af rejer.

Det proklamerede Fødevareministeren, da han sammen med Udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), tirsdag var indkaldt til samråd om Vietnams rejeproduktion. Samrådet handlede om, hvad ministrene vil gøre for at undgå, at fødevarerester med antibiotikarester havner på danske spiseborde. Og hvordan de vil sikre, at fabriksansatte arbejder under forsvarlige forhold.

Begge dele tager direkte udgangspunkt i en artikelserie Danwatch i september bragte om Vietnams rejeindustri, der blandt andet eksporterer varer til Danmark.  Undersøgelsen dokumenterede, at rejer i Vietnams rejeindustri bliver fodret præventivt med antibiotika, det vil sige uanset om de er syge eller raske, og at fabriksarbejdere på rejefabrikker arbejder så længe og bliver påvirket af blandt andet klorindampe i en grad, så de bliver syge.

Christian Juhl (EL) havde indkaldt til samrådet og stillede spørgsmål flankeret af Bjarne Laustsen (S).

Antibiotikarester er skadelige

Meldingen om at forbyde det præventive forbrug af antibiotika er særligt interessant, fordi en tungtvejende del af Danwatch’s research netop fokuserede på, at det ikke kun er skadeligt for befolkningen, hvis Fødevaremyndighederne finder antibiotikarester i rejer, der er over de fastsatte grænseværdier. Forbrugere kan også reagere overfølsomt ved antibiotikarester under grænseværdierne – og i yderste tilfælde få anafylaktisk chok. Desuden øger  det antibiotikaresistens, så den type antibiotika, i yderste konsekvens, ikke længere virker.

“Det vil kunne føre til stigende behandlingsvanskeligheder”, sagde Hans Jørn Kolmos, overlæge i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet i september til Danwatch om selv en lav forekomst af antibiotikarester i rejer.

“Jo mere resistens, jo vanskeligere bliver infektionerne at behandle, jo flere mennesker dør af det. Det er jo det meget elementære regnestykke”, sagde han.

Jeg har tillid til, at vi som forbrugere i Danmark kan sætte os til spisebordet i forvisning om, at såvel danske som importerede rejer og andre animalske fødevarer, er sikre at spise

Miljø- og Fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen

Fødevareminister: Tillid til sikre fødevarer

Meldingen fra Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen om at bremse det præventive antibiotikaforbrug kommer efter Fødevarestyrelsen i september var i Vietnam for, ifølge ministeren, at hjælpe myndighederne med at lave regler om receptpligt for lægemidler til dyresygdomme.

En stor del af Vietnams rejeproduktion har ifølge Danwatch’s dokumentation et lemfældigt og ukontrolleret brug af antibiotika, men en receptpligt vil højst sandsynligt hjælpe til at dæmme op for et overforbrug.

Fødevareministeren mener ikke, at der derudover er grund til at bekymre sig om de rejer, der i øjeblikket findes i de danske kølediske.

“Jeg har tillid til, at vi som forbrugere i Danmark kan sætte os til spisebordet i forvisning om, at såvel danske som importerede rejer og andre animalske fødevarer, er sikre at spise”, sagde Jakob Ellemann-Jensen med udgangspunkt i, at danske fødevaremyndigheder ikke har fundet antibiotikarester over grænseværdierne i de første ni måneder af 2018.

Frihandelsaftale er vejen frem

Udenrigsminister Anders Samuelsen fokuserede på, at en stærk og bestemt handelspolitik hjælper til at løse problemerne med vietnamesiske arbejderes kummerlige forhold på rejefabrikker. Han fremhævede en frihandelsaftale, som EU har forhandlet med Vietnam. Aftalen mangler endelige underskrifter, men forhandlingerne blev afsluttet tidligere i år.

Aftalen stiller ifølge ministeren specifikke krav til de fem kernekonventioner fra ILO, som Vietnam allerede har ratificeret, samt de tre som de endnu ikke har ratificeret. Med aftalen forpligter Vietnam sig ifølge ministeren også til effektivt at håndhæve national arbejdsmarkedslovgivning.

Om selve problematikken med import af rejer fra Vietnam, sagde Anders Samuelsen:

“Vi skal ikke forbyde salg af vietnamesiske rejer på grund på grund af de udfordringer, som Danwatch beskriver. Det vil blot skræmme de arbejdere, som gerne vil sikre bedre vilkår. I stedet skal vi lave moderne rammer for sammenhængen. Vi skal give de økonomiske importører incitamenter til at forbedre produktionsvilkårene og til at efterleve arbejdsmarkedsstandarder”.

]]>
https://danwatch.dk/fra-2020-skal-det-vaere-slut-med-antibiotika-til-raske-rejer-i-vietnam/feed/ 0
Danwatch-partner modtager første Kim Wall-Legat i New York https://danwatch.dk/danwatch-partner-modtager-foerste-kim-wall-legat-i-new-york/ https://danwatch.dk/danwatch-partner-modtager-foerste-kim-wall-legat-i-new-york/#respond Fri, 23 Mar 2018 22:04:40 +0000 https://danwatch.dk/?p=25361 Den 33-årige danske journalist Anne Kirstine Hermann modtog fredag aften lokal tid det første legat fra The Kim Wall Memorial Fund ved en ceremoni i New York.

Fonden, som er oprettet af familie og venner til den unge svenske journalist, som i sommer omkom, mens hun var på reportage, har til formål hvert år at støtte en kvindelig journalist, som dækker historier om det, Kim Wall kaldte ”undertoner af oprør.”

”Jeg er beæret over at være med til at fejre Kim Walls liv og virke og ydmyg over at blive betroet opgaven med at bære hendes journalistiske arv videre. Og så er jeg lykkelig for, at legatet giver mig mulighed for at foretage en vigtig, men meget dyr reportagerejse til Grønland,” sagde Anne Kirstine Hermann, da hun modtog legatet på $ 5.000 (cirka 30.000 kr).

Bog og Danwatch-undersøgelse om Grønland

Anne Kirstine Hermann, som er ph.d. i journalistik, har i en årrække arbejdet som udlandsjournalist for danske dagblade og Danmarks Radio. Hun modtager legatet som støtte til et bogprojekt om danske overgreb i Grønland i 1950’erne.

“Vi kan aldrig få Kim tilbage, men vi kan sikre, at hendes ånd og vilje lever videre og inspirere andre unge journalister til at rejse ud i verden og finde historierne,” siger Kim Walls forældre Ingrid og Joachim Wall på fondens hjemmeside.

”Vi har mere end nogensinde brug for modige kvindelige journalister, som giver stemme til mennesker, der normalt ikke rammer forsiderne.”

Anne Kirstine Hermann er for tiden gæsteforsker på New York University’s Arthur L. Carter Journalism Institute. Men hun er samtidig i gang med at grave i både Rigsarkivet og Folketingets arkiv i forbindelse med sit projekt. Foruden en bog kommer der også en radiodokumentar og et multimedieprojekt ud af hendes rejse til Grønland. Sidstnævnte udgives i samarbejde med det undersøgende medie Danwatch, hvor hun har plads på redaktionen, når hun er i Danmark.

Kollektivt ansvar at bekæmpe vold

Anne Kirstine Hermann flyver til Grønland 14. maj, hvor hun skal rejse rundt i landet og indsamle vidnesbyrd fra grønlændere, der i 1950’erne blev tvangsflyttet fra deres bopladser, taget fra deres forældre eller assimileret til dansk kultur.

”Journalistik, særligt featurejournalistik, er et job, som kræver, at man bruger mange timer alene sammen med de mennesker, man forsøger at portrættere. Ingen sikkerhedsforanstaltninger kan beskytte os mod meningsløs vold. Det er et kollektivt ansvar at forhindre den slags, ikke den enkelte journalists. Det er den gode journalists ansvar at stille magthavere til ansvar og at anspore nysgerrighed og empati mellem mennesker. Det gjorde Kim Wall forbilledligt godt,” siger hun fredag aften ved ceremonien i New York.

]]>
https://danwatch.dk/danwatch-partner-modtager-foerste-kim-wall-legat-i-new-york/feed/ 0
IFUs kommunikationsdirektør vildleder om brug af skattely https://danwatch.dk/ifus-kommunikationsdirektoer-vildleder-om-brug-af-skattely/ https://danwatch.dk/ifus-kommunikationsdirektoer-vildleder-om-brug-af-skattely/#respond Mon, 13 Nov 2017 14:18:30 +0000 https://danwatch.dk/?p=20839 IFUs røgslør omkring deres investeringer i udviklingslande gennem skattely nåede nye højder, da IFUs kommunikationsdirektør Rune Nørgaard på sociale medier kalder Danwatchs undersøgelse for “fake news”. Det er usagligt og vildledende og dækker blot over, at IFU stadig ikke vil svare på konkrete spørgsmål.

Danwatch udgav 6. November 2017 undersøgelsen, Udviklingsmidler i Skattely, der viser, at Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) investerer mere end én milliard kroner gennem skattely – stik imod regeringens politik.

Vores undersøgelse bygger på indsigt i juridiske dokumenter og regnskaber fra fire forskellige landes virksomhedsregistre. Tre anerkendte skatteeksperter, to fra Copenhagen Business School og et medlem af Skatterådet, har vurderet IFUs investeringer og kalder IFUs brug af skattely for “helt urimelig” og “selvmodsigende”.

Vi fremhæver i ét eksempel tre projekter i Zambia, som i 2015 kun betalte 10.000 kroner i skat i Zambia. Selskaberne i Zambia er ejet af selskaber i Irland, et velkendt skattely, og regnskaberne beskriver samme år et overskud på 20 millioner kroner, hvilket vi forstod som om, at de 20 millioner kroner flyttes til Irland. Det kan vi imidlertid ikke sige med sikkerhed. Derfor korrigerede vi på danwatch.dk.

På trods af, at vi stillede spørgsmål til IFUs investeringer første gang d. 15. august, og senest 9. november specifikt bad IFU forklare pengestrømmen mellem Zambia, Irland og Luxembourg, har Rune Nørgaard endnu ikke svaret på vores spørgsmål.

Eksempelvis mangler offentligheden at få af vide, hvor overskuddet på 20 millioner kroner fra projekterne i Zambia er henne? Og hvorfor udviklingsprojekter i Zambia kun betaler 10.000 kroner i skat?

Tilbage står konklusioner fra tre af Danmarks førende skatteeksperter fast:

IFU driver fortsat 26 udviklingsprojekter for én milliard kroner gennem skattely, og IFU investerer fortsat gennem uigennemsigtige og hemmeligholdte selskabskonstruktioner.

]]>
https://danwatch.dk/ifus-kommunikationsdirektoer-vildleder-om-brug-af-skattely/feed/ 0
Danwatch og IMS får penge af Google Digital News Initiative Fund til udvikling af ny digital “clearing-house” platform https://danwatch.dk/danwatch-og-ims-faar-penge-af-google-digital-news-initiative-fund-til-udvikling-af-ny-digital-clearing-house-platform/ https://danwatch.dk/danwatch-og-ims-faar-penge-af-google-digital-news-initiative-fund-til-udvikling-af-ny-digital-clearing-house-platform/#respond Thu, 06 Jul 2017 20:52:10 +0000 http://danwatch.dk/?p=4513 International Media Support og Danwatch indgår et samarbejde med Google om at udvikle en digital platform, der skal gøre det nemmere for internationale medier at få verificerede historier og dokumentation, fra lokale medier i konfliktområder og regioner, der i dag er vanskelige at få frem i lyset. Samtidig giver initiativet mulighed for, at lokale medier fra fattige lande og konfliktområder kan skabe sig en plads i det globale mediebillede og på sigt udvikle en forretningsmodel, der kan sikre deres overlevelse.

Pengene kommer fra Google Digital News Initiative, som tidligere har støttet Danwatch og danske medier som Kristeligt Dagblad og Zetland samt internationale medier som the Financial Times, Bureau of Investigative Journalism og Frankfurter Allgemeine Zeitung.

”Vi kan se, at lokal dokumentation og historier, fra de steder både vi og IMS arbejder, desværre ikke når den globale nyhedsagenda. Det er et problem, da det både er historier og dokumentation fra nogle af de værste konflikter, der er relevante for den brede offentlighed både herhjemme og internationalt”, siger Jesper Nymark, direktør for Danwatch.

”Et aktuelt eksempel er fra det kemiske angreb i Syrien i april, hvor vores lokale mediepartnere havde dokumentation for angrebet. Men den dokumentation blev først vist i de store internationale medier efter mange dage. Det vil den nye platform kunne gøre hurtigere”, siger Jesper Højberg, direktør for IMS.

Ifølge IMS, der støtter lokale medier i lande, hvor væbnet konflikt, humanitære kriser eller politiske forandringer gør det svært for medierne at arbejde, betyder den nye digitale platform også, at flere undersøgende historier, der kan lede til positiv forandring i lokalsamfundene, kommer ud over rampen og kan få global betydning.

Bæredygtig finansieringsmodel på sigt

Ifølge Jesper Højberg er det “lokale det nye globale”, og den nye platform vil kunne gå ind og understøtte de store internationale nyhedsbureauer og medier som AP, Guardian, BBC, AFP, Reuters og DPA.

“For de internationale nyhedsbureauer og medier var der en verificerings-problemstilling med hensyn til de videoer fra  gift-angrebene i Syrien, der betød, at de ikke viste dokumentationen i første omgang. Samtidig er de ikke er helt ude i konfliktområderne. Enten pg.a. mangel på korrespondenter, nedprioriteringer af at være til stede, eller simpelthen fordi de ikke har adgang til områderne, fordi det er for farligt. IMS derimod har opbygget et stærkt netværk af lokale journalister, som vi har samarbejdet med i lang tid, og som arbejder i konfliktområderne, og de vil kunne levere dokumentation”, siger Jesper Højberg.

Målet med den nye digitale platform er på længere sigt, at lokale medier i konfliktområder både indgår som ejere af platformen og kan benytte den som en del af en bæredygtig finansieringsmodel for deres overlevelse.

Google DNI-Projektet er et af flere journalistisk projekter  Danwatch og IMS samarbejder om. Projektet begynder efter sommerferien og handler i første omgang om at afsøge og udvikle projektet.

Danwatch har tidligere modtaget penge fra Google DNI fond og var det første danske medie, der blev en del af Googles DNI fond.

Kontakt direktør i Danwatch Jesper Nymark, tlf.: 20933833, jn@danwatch.dk eller Helle Wahlberg, Kommunikationschef i IMS, tlf.: 28681059 eller email: hwa@mediasupport.org.

]]>
https://danwatch.dk/danwatch-og-ims-faar-penge-af-google-digital-news-initiative-fund-til-udvikling-af-ny-digital-clearing-house-platform/feed/ 0
Danwatch modtager CISUs Initiativpris 2017 https://danwatch.dk/danwatch-modtager-cisus-initiativpris-2017/ https://danwatch.dk/danwatch-modtager-cisus-initiativpris-2017/#respond Sat, 29 Apr 2017 14:50:53 +0000 http://danwatch.dk/?p=9272 Danwatch er årets modtager af Civilsamfund i Udviklings (CISUs) Initiativpris 2017. Initiativprisen uddeles i år til Danwatch, idet Danwatchs undersøgende journalistik på en nytænkende og kritisk måde har skabt diskussion i samfundet og sat fokus på det globale udviklingsarbejde.

Jon Clausen og Katja Thøgersen medlemmer af CISUSs bestyrelse skriver i en mail til Danwatch om tildelingen af årets pris:

“Danwatch har gennem de sidste ti år leveret en lang række historier der har sat fokus på problemstillinger omkring danske virksomheders, pensionselskabers og kommuners aktiviteter og samfundsansvar i forhold til udviklingslande med særligt fokus på CSR, arbejdsforhold, menneskerettigheder og investeringer.”

De uddyber:

“Flere af Danwatch´s afslørende historier har opnået stor mediemæssig bevågenhed og ad den vej bragt dagsordenen omkring blandt andet etisk forbrug, arbejdsforhold og investering tæt på mange danskere. Endvidere benytter organisationen sig af forskellige happenings ligesom den også udvikler undervisningsmateriale baseret på sit arbejde. Alt sammen er medvirkende til at engagere den danske befolkning og skabe debat om vores aktiviteter i udviklingslandene. Med CISUs initiativpris vil vi gerne anerkende Danwatch´s vigtige arbejde,” skriver Jon Clausen og Katja Thøgersen fra CISUs bestyrelse.

Om Danwatch

Danwatch er et uafhængigt, undersøgende medie og researchcenter, der laver journalistik i offentlighedens interesse.

Gennem undersøgende journalistik belyser og dokumenterer Danwatch problemstillinger relateret til staters og virksomheders aktiviteter og samfundsansvar over for til udviklingslande og vækstøkonomier med et særligt fokus på CSR, menneskerettigheder, miljø og konfliktområder i et globalt perspektiv.

Læs mere om Danwatch her

Stor anerkendelse af undersøgende journalistik

Danwatchs direktør Jesper Nymark fik prisen og en medfølgende check på 10.000 kr overrakt til CISUs årlige generalforsamling i Odense. Han ser tildelingen af CISUs Initiativpris som en stadfæstelse  af behovet for Danwatchs undersøgende journalistik.

“ Prisen er en vigtig anerkendelse fra civilsamfundet af Danwatchs undersøgende journalistik. CISUs pris understreger vigtigheden og behovet for den undersøgende journalistik i forhold til civilsamfundets arbejde for en bæredygtig og ansvarlig udvikling af verden. Her fungerer Danwatch og den undersøgende journalistik, som en vigtig bidragsyder og som et vindue til den globale virkelighed vi alle er en del af,”  siger direktør Jesper Nymark.

CISUs Initiativpris er stiftet i 2009 og uddeles én gang årligt. CISU er en sammenslutning af over 280 danske organisationer, men er primært finansieret af dansk udviklingsbistand gennem Danidas finansieringsaftale med Udenrigsministeriet.

]]>
https://danwatch.dk/danwatch-modtager-cisus-initiativpris-2017/feed/ 0
Nye journalistiske samarbejder og millionoverskud hos Danwatch i 2016 https://danwatch.dk/nye-journalistiske-samarbejder-millionoverskud-danwatch-2016/ https://danwatch.dk/nye-journalistiske-samarbejder-millionoverskud-danwatch-2016/#respond Fri, 28 Apr 2017 14:47:24 +0000 http://danwatch.dk/?p=9267 I en tid, hvor  både den undersøgende journalistik og det globale udviklingsfokus hos de traditionelle medier har hårde kår, er direktør i Danwatch, Jesper Nymark, glad for udviklingen og resultatet:

”2016 har været et godt år for Danwatch, og udover at vores journalistiske undersøgelser når langt ud, så har vi fået etableret stærke journalistiske samarbejder med bl.a. Politikens gravergruppe, TV2, DR og The Guardian,” siger Jesper Nymark.

Nye partnerskaber er vejen

Danwatch har i 2016 blandt andet afdækket ophugning af Mærsk-skibe i Indien og Bangladesh, der er sket under kritisable forhold og imod virksomhedens egne officielle politikker på området. Det skete i en undersøgelses-serie på tre undersøgelser, hvor Danwatch samarbejdede med Politikens Gravergruppe og TV2’s undersøgende journalister.

”Vi oplever, at der eksternt er kommet en klar forståelse for vores særlige journalistiske fokus og det samarbejdspotentiale, der er blandt de traditionelle brede medier, og at det har medført øget gennemslagskraft og synlighed for vores journalistiske undersøgelser,” siger Jesper Nymark.

Penge og anerkendelse fra Googles nyhedsfond

Derudover var Danwatch det første danske medie, der blev en del af Googles nye fond for europæiske medier: Google Digital News Initiative Innovation Fond. De internationale medier, som også er en del af fonden, er blandt andet:  Financial Times, AFP, Frankfurter Allgemeine Zeitung, the Telegraph og Bureau of Investigative Journalism. Projektet med Google fortsætter – nu i samarbejde med Syddansk Universitet.

Parallelt med den redaktionelle udvikling har Danwatch udvidet forretningsområderne og etableret undervisningsforløb for folkeskolen, ligesom vi har undervist journalister i Nepal, Kenya og Cambodia i undersøgende journalistik.

”Danwatch er et nichemedie og vores udviklingsfokus har været betinget af en klar forståelse af vores rolle som undersøgende medie. Derudover er vores tilgang til indhold, formater og forretningsmodel præget af en nysgerrighed og omstillingsparathed, som jeg mener er en forudsætning for, at vi lykkes og en nødvendig i en mediekontekst, hvor det eneste, vi kan være sikre på tilsyneladende er forandring,” udtaler Jesper Nymark

Danwatch er et prisbelønnet uafhængigt medie og research center, der gennem journalistiske undersøgelser afdækker og dokumenterer staters, virksomheders og investorers ansvar og brud på nationale og internationale konventioner og lovgivning.

]]>
https://danwatch.dk/nye-journalistiske-samarbejder-millionoverskud-danwatch-2016/feed/ 0
Nyt undervisningsmateriale fra Danwatch: Moderne slaveri i din kaffekop https://danwatch.dk/nyt-undervisningsmateriale-danwatch-moderne-slaveri-din-kaffekop/ https://danwatch.dk/nyt-undervisningsmateriale-danwatch-moderne-slaveri-din-kaffekop/#respond Sun, 05 Feb 2017 12:29:14 +0000 http://danwatch.dk/?p=8992 Hvem har plukket de kaffebønner, vores kaffe er lavet af?Det giver Danwatch’s nye undervisningsmateriale ‘Moderne slaveri i din kaffekop’ svar på.Kaffeindustrien er nemlig omdrejningspunktet for det nye undervisningsmateriale, som netop er blevet gjort frit tilgængeligt for landets folkeskolelærere til 8. og 9. klasse.

Med materialet ‘Moderne slaveri i din kaffekop’ sætter Danwatch igen menneskerettigheder og globalt forbrug på skoleskemaet. Selvom de færreste elever i 8.-9. klasse i Danmark er storforbrugere af kaffe, er kaffe en vare, som de fleste børn kender hjemmefra. Danmark er nemlig den 4. mest kaffedrikkende nation i verden.

Materialet sætter fokus på kaffeindustriens store problemer med slavelignende arbejdsforhold og børnearbejde, som Danwatch tidligere har afdækket.

Louise Voller, chefredaktør på Danwatch, fortæller om baggrunden for udgivelsen af undervisningsmaterialet, at den undersøgende journalistik oplyser offentligheden om, hvad der foregår i de ofte fattige lande, hvor langt størstedelen af vores varer bliver produceret:

“Derfor er det vigtigt at oplyse den næste generation om, hvordan deres telefoner, tøj og mad bliver produceret, så de kan blive mere kritiske og bæredygtige forbrugere”, siger hun.

Materialet er udgivet i samarbejde med EMU

Undervisningsforløbet fra Danwatch ‘Moderne slaveri i din kaffekop’ bliver udgivet på Danwatchs undervisningsside og på Undervisningsministeriets undervisningsportal EMU. EMUs samfundsfagsredaktør Steen Juhl Møller har været læringskonsulent for Danwatch og kvalitetssikret materialet, der er baseret på læringsmålstyret undervisning og de forenklede fælles mål.

Steen Juhl Møller mener, at Danwatchs nye materiale understøtter målene omkring bæredygtighed i samfundsfag godt. Han udtaler:

“For eleverne bliver et abstrakt begreb som “globalisering” gjort konkret og praksisnært, når de undervejs i forløbet både skal undersøge varekæden for kaffe, familiens holdninger og indkøbsvaner. Gennem de tre temaer, globale forbrugere og varekæder, moderne tvangsarbejde og slaveri og bæredygtigt forbrug skal eleverne forholde sig til globale problemstillinger og formulere deres egen holdning gennem klassediskussioner og forskellige aktiviteter og opgaver”.

Undervisningsmaterialet er opdelt i en lærervejledning og et elevmateriale. Lærervejledningen indeholder en detaljeret undervisningsplan til lærerne.

]]>
https://danwatch.dk/nyt-undervisningsmateriale-danwatch-moderne-slaveri-din-kaffekop/feed/ 0
Ny Danwatch-undervisning i brug https://danwatch.dk/ny-danwatch-undervisning-brug/ https://danwatch.dk/ny-danwatch-undervisning-brug/#respond Wed, 05 Oct 2016 12:37:01 +0000 http://danwatch.dk/?p=9781 Omkring 30 elever fra Sputnik skole i København var samlet til undervisning om, hvor danskernes dagligdagsvarer kommer fra og hvilke produktionsforhold de er skabt under.

Siden begyndelsen af det nye skoleår 2016 har danske folkeskolelærere haft adgang til det nye undervisningsmateriale ‘Tomaternes lange vej til din pizza’, som er gratis tilgængeligt på danwatch.dk og emu.dk til elever fra 7.-9. klasse.

“Danwatchs materiale passer godt til os, fordi det handler om at blive uddannet til at blive en ansvarlig voksen, der tager ansvar for sit eget liv og bliver opdraget i aktivt medborgerskab”, siger Nanna Schultz, lærer på Sputnik skole.

Der er simpelthen en af eleverne, som har aflyst sin praktik i dag, fordi han skulle være med til det her.

Nanna Schultz, lærer Sputnik skole.

Sputnik skole har haft et forløb på otte undervisningsgange om globalisering. Det har blandt andet handlet specifikt om dåsetomater og de immigranter i Italien, som arbejder illegalt med at plukke tomater samt generel introduktion til menneskerettigheder og Danwatchs arbejde.

“Jeg kan godt lide, at selvom det er tunge områder, så peger undervisningen stadig på et handlingsperspektiv, så man ikke bliver mast af det. Men man tænker, at ens individuelle handlinger har en betydning. Det er med til at højne bevidstheden om, at man er aktiv samfundsborger, der agerer i fællesskab. Det kan spille ind på mange andre niveauer end som aktiv forbruger, håber jeg”, siger Nanna Schultz.

Journalist på Danwatch Norma J. Martinez har udviklet materialet og hun underviser selv i så vid udstrækning som muligt, enten ved at tage ud på skolerne eller ved at invitere skoleklasser ind til Danwatchs lokaler. Norma J. Martinez har undervist folkeskoleelever i mange sammenhænge og har i alt erfaring fra omtrent 150 undervisningsgange på klasser i hele landet.

“Det er spændende at få én af jer ud. Der er simpelthen en af eleverne, som har aflyst sin praktik i dag, fordi han skulle være med til det her. De unge kan se sig selv i en anden sammenhæng, og det giver noget at mærke jeres engagement”, siger Nanna Schultz.

 

Danwatch udvider sine fokusområder

Danwatch udkommer med større, journalistiske undersøgelser og artikelfeatures, der afdækker strukturelle problemstillinger i dybden cirka en gang om måneden og udgiver ugentlig kortere nyheder, der holder vores læsere opdateret på væsentlige historier fra vores områder.

Men Danwatch er i gang med opgradere sine aktiviteter på flere andre områder, forklarer direktør i Danwatch Jesper Nymark.

“Al vores aktiviteter udspringer af vores undersøgende journalistik, og et vigtigt fokus for os er undervisning. De unge er en meget vigtig læsergruppe for os. Men vi er også bevidst om at det i forhold til vores indhold kræver at vi “skærer” vores indhold til i forhold til dem. Det kan ses i vores undervisningsmateriale, som fremadrettet vil komme til at fylde meget mere, da vi i forhold til vores journalistik har et særligt ansvar i forhold til fremtidens forbrugere, siger Jesper Nymark.

Undervisning i Danwatch foregår på flere niveauer og er henvendt til både danske folkeskoleelever, universitetsstuderende og journalister i udlandet.

Danwatch underviser danske og internationale universitetsstuderende på Copenhagen Business School om blandt andet virksomheders undersøgende journalistik vedrørende Corporate Social Responsibility politik, og hvor vanskeligt det kan være for virksomheder at leve op til egne målsætninger.

Danwatch holder derudover en række foredrag om undersøgende journalistik, blandt andet på de danske mediestuderendes årlige medielejr på Vallekilde Højskole.

Undervisning i udlandet

Et tredje indsatsområde er journalistisk kapacitetsopbygning af NGO’er, advokater og lokale journalister i udviklingslande.

Book en kapacitetsopbygning her

Danwatchs undervisning fokuserer på dokumentation, undersøgende journalistik og FN’s retningslinjer for virksomheder og menneskerettigheder. Der laves workshops for deltagerne, så det bliver konkret, hvordan reglerne skal forstås og bruges i forhold til virksomheders ansvar for at respektere mennesker og miljø.

“Det er der især stort behov for i udviklingslande og unge demokratier”, siger Jesper Nymark.

I september 2016 var Louise Voller, chefredaktør på Danwatch, i Nepal for at lave kapacitetsopbygning i samarbejde med SwedwatchInternational Work Group for Indigenous Affairs (IWGIA) og Lawyers’ Association for Human Rights of Nepalese Indigenous Peoples.

]]>
https://danwatch.dk/ny-danwatch-undervisning-brug/feed/ 0
Mød vores nye praktikanter https://danwatch.dk/moed-vores-nye-praktikanter/ https://danwatch.dk/moed-vores-nye-praktikanter/#respond Thu, 08 Sep 2016 11:32:50 +0000 http://danwatch.dk/?p=9714

Mød Camilla Thane Pfeil Larsson

Camilla er 28 år, og bor på Amager. Hun har en bachelor i International virksomhedskommunikation og spansk fra Århus Handelshøjskole, og er på nuværende tidspunkt i gang med sit 3. semester på kandidatuddannelsen  Tværkulturelle Studier ved Københavns Universitet.

Hvilke arbejdsopgaver skal du varetage hos Danwatch?

“Jeg skal arbejde med et projekt, som hedder “retten til mad”, hvor vi arbejder med fødevareindustrien. Jeg kommer til at skulle arbejde med varekædeanalyser og dybdegående research inden for det specifikke projekt, som vi sidder med. Så skal jeg også arbejde med skriftlige interviews og kontakt til virksomheder.“

Hvorfor valgte du at søge praktik hos Danwatch?

“Jeg pejler min uddannelse imod at arbejde inden for noget med CSR og menneskerettigheder, så det var mit udgangspunkt for at søge praktik. Danwatch havde været ude og holde et foredrag på et af mine kurser på Copenhagen Business School, hvor jeg blev bekendt med dem for første gang. Jeg synes, at det de lavede var enormt spændende og vigtigt, og håbede på, at de ville slå en stilling op, så jeg kunne søge praktik.“

 

 Mød Hanan Chemlali

Hanan er 25 år og bor på Nørrebro i København. Hun har en bachelor i International Development Studies and Cultural Encounters fra Roskilde Universitet og er på nuværende tidspunkt i gang med sit 3. semester på cand. mag. i Journalistik på Syddansk Universitet.  

Hvilke arbejdsopgaver skal du varetage hos Danwatch?

“Det næste halve år skal jeg arbejde halvt med kommunikation og halvt med research. Mine kommunikationsopgaver vil blandt andet omhandle optimering af Danwatchs sociale medie strategi samt producering af nyhedsartikler og interviews til Kultur og Kritik. Mine researchopgaver vil bestå af informationssøgning og desk research til en af Danwatchs ‘Konflikt og Sikkerhedsundersøgelser’.”

Hvorfor valgte du at søge praktik hos Danwatch?

“Jeg valgte Danwatch, fordi at de beskæftiger sig med præcis dét, som jeg ønsker at arbejde med, når jeg afslutter min kandidat. Det passer ikke kun med min faglige baggrund, men også med min personlige interesse for menneskerettigheder, konflikt, sikkerhed- og udviklingspolitik. Hos Danwatch kan jeg få lov til at beskæftige mig med opgaver, som jeg synes er både spændende og udfordrende.”

 

Mød Mille Marie Schaufuss

Mille er 24 år, og bor i Odense, men i forbindelse med praktikken bor hun i hverdagene på Frederiksberg. Hun har en bachelor i Jura fra Københavns Universitet og er på nuværende tidspunkt i gang med sit 3. semester på kandidatuddannelsen Analytisk Journalistik på Aarhus Universitet/Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Hvilke arbejdsopgaver skal du varetage hos Danwatch?

“Jeg skal lave international research på en undersøgelse, der i øjeblikket er fortrolig. Der bliver en del desk research, hvor jeg blandt andet skal kigge i lovgivningen. Så skal jeg kigge større dokumenter igennem og finde relevant info til undersøgelsen. Derudover skal jeg lave noget medieovervågning, hvor jeg holder øje med, hvor Danwatch bliver nævnt i medierne, og så har jeg også ansvaret for Danwatchs infomail.”

Hvorfor valgte du at søge praktik hos Danwatch?

“Jeg valgte det på grund af det praktikopslag , hvor der stod, at de søgte en, som både kunne noget inden for journalistik, men som også havde interesse i lovgivning, menneskerettigheder og EU-ret. Derudover skulle man også kunne finde ud af at sætte sig ind i lovtekster. Det var alt sammen noget, som jeg allerede havde interesse for under mit jurastudie, og jeg valgte derfor at søge.”

En helt særlig praktikplads

Direktør for DanWatch, Jesper Nymark er i forbindelse med opstarten af de nye praktikanter blevet adspurgt om, hvad man får ud af at være hos Danwatch samt hvad der forventes af de nye praktikanter.

Hvad får en praktikant ud af at være hos Danwatch?

“Danwatch adskiller sig lidt fra andre medier. Det primære, vi laver, er de journalistiske undersøgelser, som kan tage i mellem 4-12 måneder. En praktikant, med interesse i stater og virksomheders ansvar og eventuelle krænkelser af nationale og internationale konventioner, vil få et særligt indblik i, hvordan vi kigger på det.

Vi har den mulighed i den mediekontekst der er nu, fortsat at kunne afdække og dokumentere hen over et længere forløb. Det er vigtigt i en tid, hvor betingelserne for undersøgende journalistik bliver sværere i takt med en medieudvikling, hvor kravene er flere og hurtigere nyheder, og vi bliver reduceret i forhold til fokus på udviklingsspørgsmål.

Vi ser ikke os selv som værende et nyhedsmedie, men som nogen der i samarbejde med blandt andre gravergrupperne fra de traditionelle medier såsom DR, TV2 og Politiken, rent faktisk kan dokumentere og få formidlet de her problemstillinger bredere ud.”

Hvad forventer I af praktikanterne?  

“Jeg forventer først og fremmest, at de er engageret og dedikeret, for det går meget hurtigt nogen gange. Vi føler også, at vi har et ansvar overfor dem, i forhold til at sørge for, at de får noget ud af at være her hos os. De bliver meget hurtigt en fast del af de arbejdsprocesser som vi har.

I forhold til andre steder hvor jeg har arbejdet, er Danwatch bestemt et sted, hvor man får fingrene mere ned i dejen, end man gør andre steder. Det skal man selvfølgelig være forberedt og indstillet på. Hvis man har den tilgang, så vil man også få rigtig meget ud af et praktikforløbet hos os.

Vi kan også se, at mange af de praktikanter vi har haft fortsætter hos os som studentermedhjælpere eller research assistenter. Mange kommer også tilbage til os efter, at de har færdiggjort deres uddannelser, og det er vi rigtig glade for. Jeg tror, at vi med vores særlige fokus kan tilbyde noget helt særligt.”

Er du måske vores næste praktikant? Danwatch søger to gange om året, henholdsvis forårs- og efterårssemesteret. Hold øje med opslag her på siden, vores facebookside eller på twitter.

]]>
https://danwatch.dk/moed-vores-nye-praktikanter/feed/ 0
Vind en plakat – svar på vores læserundersøgelse https://danwatch.dk/vind-plakat-svar-paa-vores-laeserundersoegelse/ https://danwatch.dk/vind-plakat-svar-paa-vores-laeserundersoegelse/#respond Mon, 04 Jul 2016 09:11:09 +0000 http://danwatch.dk/?p=9589 Vi har 10 spørgsmål, der tager under 5 minutter at svare på.

Klik her – læserundersøgelse.Vælg én af vores fem plakater, hvis du bliver udtrukket som vinder.

Mange tak for din tid!

Identitetskort fra Yumi-Hwang i hænderne på hendes far. Yumi var 21 år, da hun døde af kræft, angiveligt som følge af sit arbejde med komponenter til IT på Samsungs Giheung fabrik i Sydkorea. Danwatch interviewede Yumis forældre i maj 2014. Foto: Uffe Weng
Cambodjas tekstilindustri beskæftiger 700.000 mennesker. Mere end 1800 af dem besvimede sidste år af udmattelse, og 7000 af deres kollegaer var involveret i trafikuheld på vej til eller fra arbejde. Foto: Danwatch
Hvert år befrier det brasilianske beskæftigelsesministerium arbejdere fra slavelignende arbejdsforhold på kaffeplantager. Foto: Danwatch.
En nomade ser på, mens Vestas vindmøller ruller ind i Kenya. Marts 2016. Foto: Shafiur Rahman
Flere hundrede pastoralister fra Lake Turkana sagsøger Lake Turkana Wind Power project for illegal landovertagelse. Danwatch dækkede historien, der ved redaktionens afslutning endnu ikke var afgjort. Foto: Shafiur Rahman.
]]>
https://danwatch.dk/vind-plakat-svar-paa-vores-laeserundersoegelse/feed/ 0