Danwatch – Danwatch https://danwatch.dk undersøgende journalistik Mon, 12 Mar 2018 11:36:17 +0000 da-DK hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 https://danwatch.dk/dw-content/uploads/2017/09/cropped-Danwatch_fav-450x450.gif Danwatch – Danwatch https://danwatch.dk 32 32 IFUs kommunikationsdirektør vildleder om brug af skattely https://danwatch.dk/ifus-kommunikationsdirektoer-vildleder-om-brug-af-skattely/ https://danwatch.dk/ifus-kommunikationsdirektoer-vildleder-om-brug-af-skattely/#respond Mon, 13 Nov 2017 14:18:30 +0000 https://danwatch.dk/?p=20839 IFUs røgslør omkring deres investeringer i udviklingslande gennem skattely nåede nye højder, da IFUs kommunikationsdirektør Rune Nørgaard på sociale medier kalder Danwatchs undersøgelse for “fake news”. Det er usagligt og vildledende og dækker blot over, at IFU stadig ikke vil svare på konkrete spørgsmål.

Danwatch udgav 6. November 2017 undersøgelsen, Udviklingsmidler i Skattely, der viser, at Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) investerer mere end én milliard kroner gennem skattely – stik imod regeringens politik.

Vores undersøgelse bygger på indsigt i juridiske dokumenter og regnskaber fra fire forskellige landes virksomhedsregistre. Tre anerkendte skatteeksperter, to fra Copenhagen Business School og et medlem af Skatterådet, har vurderet IFUs investeringer og kalder IFUs brug af skattely for “helt urimelig” og “selvmodsigende”.

Vi fremhæver i ét eksempel tre projekter i Zambia, som i 2015 kun betalte 10.000 kroner i skat i Zambia. Selskaberne i Zambia er ejet af selskaber i Irland, et velkendt skattely, og regnskaberne beskriver samme år et overskud på 20 millioner kroner, hvilket vi forstod som om, at de 20 millioner kroner flyttes til Irland. Det kan vi imidlertid ikke sige med sikkerhed. Derfor korrigerede vi på danwatch.dk.

På trods af, at vi stillede spørgsmål til IFUs investeringer første gang d. 15. august, og senest 9. november specifikt bad IFU forklare pengestrømmen mellem Zambia, Irland og Luxembourg, har Rune Nørgaard endnu ikke svaret på vores spørgsmål.

Eksempelvis mangler offentligheden at få af vide, hvor overskuddet på 20 millioner kroner fra projekterne i Zambia er henne? Og hvorfor udviklingsprojekter i Zambia kun betaler 10.000 kroner i skat?

Tilbage står konklusioner fra tre af Danmarks førende skatteeksperter fast:

IFU driver fortsat 26 udviklingsprojekter for én milliard kroner gennem skattely, og IFU investerer fortsat gennem uigennemsigtige og hemmeligholdte selskabskonstruktioner.

]]>
https://danwatch.dk/ifus-kommunikationsdirektoer-vildleder-om-brug-af-skattely/feed/ 0
Danwatch og IMS får penge af Google Digital News Initiative Fund til udvikling af ny digital “clearing-house” platform https://danwatch.dk/danwatch-og-ims-faar-penge-af-google-digital-news-initiative-fund-til-udvikling-af-ny-digital-clearing-house-platform/ https://danwatch.dk/danwatch-og-ims-faar-penge-af-google-digital-news-initiative-fund-til-udvikling-af-ny-digital-clearing-house-platform/#respond Thu, 06 Jul 2017 20:52:10 +0000 http://danwatch.dk/?p=4513 International Media Support og Danwatch indgår et samarbejde med Google om at udvikle en digital platform, der skal gøre det nemmere for internationale medier at få verificerede historier og dokumentation, fra lokale medier i konfliktområder og regioner, der i dag er vanskelige at få frem i lyset. Samtidig giver initiativet mulighed for, at lokale medier fra fattige lande og konfliktområder kan skabe sig en plads i det globale mediebillede og på sigt udvikle en forretningsmodel, der kan sikre deres overlevelse.

Pengene kommer fra Google Digital News Initiative, som tidligere har støttet Danwatch og danske medier som Kristeligt Dagblad og Zetland samt internationale medier som the Financial Times, Bureau of Investigative Journalism og Frankfurter Allgemeine Zeitung.

”Vi kan se, at lokal dokumentation og historier, fra de steder både vi og IMS arbejder, desværre ikke når den globale nyhedsagenda. Det er et problem, da det både er historier og dokumentation fra nogle af de værste konflikter, der er relevante for den brede offentlighed både herhjemme og internationalt”, siger Jesper Nymark, direktør for Danwatch.

”Et aktuelt eksempel er fra det kemiske angreb i Syrien i april, hvor vores lokale mediepartnere havde dokumentation for angrebet. Men den dokumentation blev først vist i de store internationale medier efter mange dage. Det vil den nye platform kunne gøre hurtigere”, siger Jesper Højberg, direktør for IMS.

Ifølge IMS, der støtter lokale medier i lande, hvor væbnet konflikt, humanitære kriser eller politiske forandringer gør det svært for medierne at arbejde, betyder den nye digitale platform også, at flere undersøgende historier, der kan lede til positiv forandring i lokalsamfundene, kommer ud over rampen og kan få global betydning.

Bæredygtig finansieringsmodel på sigt

Ifølge Jesper Højberg er det “lokale det nye globale”, og den nye platform vil kunne gå ind og understøtte de store internationale nyhedsbureauer og medier som AP, Guardian, BBC, AFP, Reuters og DPA.

“For de internationale nyhedsbureauer og medier var der en verificerings-problemstilling med hensyn til de videoer fra  gift-angrebene i Syrien, der betød, at de ikke viste dokumentationen i første omgang. Samtidig er de ikke er helt ude i konfliktområderne. Enten pg.a. mangel på korrespondenter, nedprioriteringer af at være til stede, eller simpelthen fordi de ikke har adgang til områderne, fordi det er for farligt. IMS derimod har opbygget et stærkt netværk af lokale journalister, som vi har samarbejdet med i lang tid, og som arbejder i konfliktområderne, og de vil kunne levere dokumentation”, siger Jesper Højberg.

Målet med den nye digitale platform er på længere sigt, at lokale medier i konfliktområder både indgår som ejere af platformen og kan benytte den som en del af en bæredygtig finansieringsmodel for deres overlevelse.

Google DNI-Projektet er et af flere journalistisk projekter  Danwatch og IMS samarbejder om. Projektet begynder efter sommerferien og handler i første omgang om at afsøge og udvikle projektet.

Danwatch har tidligere modtaget penge fra Google DNI fond og var det første danske medie, der blev en del af Googles DNI fond.

Kontakt direktør i Danwatch Jesper Nymark, tlf.: 20933833, jn@danwatch.dk eller Helle Wahlberg, Kommunikationschef i IMS, tlf.: 28681059 eller email: hwa@mediasupport.org.

]]>
https://danwatch.dk/danwatch-og-ims-faar-penge-af-google-digital-news-initiative-fund-til-udvikling-af-ny-digital-clearing-house-platform/feed/ 0
Danwatch modtager CISUs Initiativpris 2017 https://danwatch.dk/danwatch-modtager-cisus-initiativpris-2017/ https://danwatch.dk/danwatch-modtager-cisus-initiativpris-2017/#respond Sat, 29 Apr 2017 14:50:53 +0000 http://danwatch.dk/?p=9272 Danwatch er årets modtager af Civilsamfund i Udviklings (CISUs) Initiativpris 2017. Initiativprisen uddeles i år til Danwatch, idet Danwatchs undersøgende journalistik på en nytænkende og kritisk måde har skabt diskussion i samfundet og sat fokus på det globale udviklingsarbejde.

Jon Clausen og Katja Thøgersen medlemmer af CISUSs bestyrelse skriver i en mail til Danwatch om tildelingen af årets pris:

“Danwatch har gennem de sidste ti år leveret en lang række historier der har sat fokus på problemstillinger omkring danske virksomheders, pensionselskabers og kommuners aktiviteter og samfundsansvar i forhold til udviklingslande med særligt fokus på CSR, arbejdsforhold, menneskerettigheder og investeringer.”

De uddyber:

“Flere af Danwatch´s afslørende historier har opnået stor mediemæssig bevågenhed og ad den vej bragt dagsordenen omkring blandt andet etisk forbrug, arbejdsforhold og investering tæt på mange danskere. Endvidere benytter organisationen sig af forskellige happenings ligesom den også udvikler undervisningsmateriale baseret på sit arbejde. Alt sammen er medvirkende til at engagere den danske befolkning og skabe debat om vores aktiviteter i udviklingslandene. Med CISUs initiativpris vil vi gerne anerkende Danwatch´s vigtige arbejde,” skriver Jon Clausen og Katja Thøgersen fra CISUs bestyrelse.

Om Danwatch

Danwatch er et uafhængigt, undersøgende medie og researchcenter, der laver journalistik i offentlighedens interesse.

Gennem undersøgende journalistik belyser og dokumenterer Danwatch problemstillinger relateret til staters og virksomheders aktiviteter og samfundsansvar over for til udviklingslande og vækstøkonomier med et særligt fokus på CSR, menneskerettigheder, miljø og konfliktområder i et globalt perspektiv.

Læs mere om Danwatch her

Stor anerkendelse af undersøgende journalistik

Danwatchs direktør Jesper Nymark fik prisen og en medfølgende check på 10.000 kr overrakt til CISUs årlige generalforsamling i Odense. Han ser tildelingen af CISUs Initiativpris som en stadfæstelse  af behovet for Danwatchs undersøgende journalistik.

“ Prisen er en vigtig anerkendelse fra civilsamfundet af Danwatchs undersøgende journalistik. CISUs pris understreger vigtigheden og behovet for den undersøgende journalistik i forhold til civilsamfundets arbejde for en bæredygtig og ansvarlig udvikling af verden. Her fungerer Danwatch og den undersøgende journalistik, som en vigtig bidragsyder og som et vindue til den globale virkelighed vi alle er en del af,”  siger direktør Jesper Nymark.

CISUs Initiativpris er stiftet i 2009 og uddeles én gang årligt. CISU er en sammenslutning af over 280 danske organisationer, men er primært finansieret af dansk udviklingsbistand gennem Danidas finansieringsaftale med Udenrigsministeriet.

]]>
https://danwatch.dk/danwatch-modtager-cisus-initiativpris-2017/feed/ 0
Nye journalistiske samarbejder og millionoverskud hos Danwatch i 2016 https://danwatch.dk/nye-journalistiske-samarbejder-millionoverskud-danwatch-2016/ https://danwatch.dk/nye-journalistiske-samarbejder-millionoverskud-danwatch-2016/#respond Fri, 28 Apr 2017 14:47:24 +0000 http://danwatch.dk/?p=9267 I en tid, hvor  både den undersøgende journalistik og det globale udviklingsfokus hos de traditionelle medier har hårde kår, er direktør i Danwatch, Jesper Nymark, glad for udviklingen og resultatet:

”2016 har været et godt år for Danwatch, og udover at vores journalistiske undersøgelser når langt ud, så har vi fået etableret stærke journalistiske samarbejder med bl.a. Politikens gravergruppe, TV2, DR og The Guardian,” siger Jesper Nymark.

Nye partnerskaber er vejen

Danwatch har i 2016 blandt andet afdækket ophugning af Mærsk-skibe i Indien og Bangladesh, der er sket under kritisable forhold og imod virksomhedens egne officielle politikker på området. Det skete i en undersøgelses-serie på tre undersøgelser, hvor Danwatch samarbejdede med Politikens Gravergruppe og TV2’s undersøgende journalister.

”Vi oplever, at der eksternt er kommet en klar forståelse for vores særlige journalistiske fokus og det samarbejdspotentiale, der er blandt de traditionelle brede medier, og at det har medført øget gennemslagskraft og synlighed for vores journalistiske undersøgelser,” siger Jesper Nymark.

Penge og anerkendelse fra Googles nyhedsfond

Derudover var Danwatch det første danske medie, der blev en del af Googles nye fond for europæiske medier: Google Digital News Initiative Innovation Fond. De internationale medier, som også er en del af fonden, er blandt andet:  Financial Times, AFP, Frankfurter Allgemeine Zeitung, the Telegraph og Bureau of Investigative Journalism. Projektet med Google fortsætter – nu i samarbejde med Syddansk Universitet.

Parallelt med den redaktionelle udvikling har Danwatch udvidet forretningsområderne og etableret undervisningsforløb for folkeskolen, ligesom vi har undervist journalister i Nepal, Kenya og Cambodia i undersøgende journalistik.

”Danwatch er et nichemedie og vores udviklingsfokus har været betinget af en klar forståelse af vores rolle som undersøgende medie. Derudover er vores tilgang til indhold, formater og forretningsmodel præget af en nysgerrighed og omstillingsparathed, som jeg mener er en forudsætning for, at vi lykkes og en nødvendig i en mediekontekst, hvor det eneste, vi kan være sikre på tilsyneladende er forandring,” udtaler Jesper Nymark

Danwatch er et prisbelønnet uafhængigt medie og research center, der gennem journalistiske undersøgelser afdækker og dokumenterer staters, virksomheders og investorers ansvar og brud på nationale og internationale konventioner og lovgivning.

]]>
https://danwatch.dk/nye-journalistiske-samarbejder-millionoverskud-danwatch-2016/feed/ 0
Nyt undervisningsmateriale fra Danwatch: Moderne slaveri i din kaffekop https://danwatch.dk/nyt-undervisningsmateriale-danwatch-moderne-slaveri-din-kaffekop/ https://danwatch.dk/nyt-undervisningsmateriale-danwatch-moderne-slaveri-din-kaffekop/#respond Sun, 05 Feb 2017 12:29:14 +0000 http://danwatch.dk/?p=8992 Hvem har plukket de kaffebønner, vores kaffe er lavet af?Det giver Danwatch’s nye undervisningsmateriale ‘Moderne slaveri i din kaffekop’ svar på.Kaffeindustrien er nemlig omdrejningspunktet for det nye undervisningsmateriale, som netop er blevet gjort frit tilgængeligt for landets folkeskolelærere til 8. og 9. klasse.

Med materialet ‘Moderne slaveri i din kaffekop’ sætter Danwatch igen menneskerettigheder og globalt forbrug på skoleskemaet. Selvom de færreste elever i 8.-9. klasse i Danmark er storforbrugere af kaffe, er kaffe en vare, som de fleste børn kender hjemmefra. Danmark er nemlig den 4. mest kaffedrikkende nation i verden.

Materialet sætter fokus på kaffeindustriens store problemer med slavelignende arbejdsforhold og børnearbejde, som Danwatch tidligere har afdækket.

Louise Voller, chefredaktør på Danwatch, fortæller om baggrunden for udgivelsen af undervisningsmaterialet, at den undersøgende journalistik oplyser offentligheden om, hvad der foregår i de ofte fattige lande, hvor langt størstedelen af vores varer bliver produceret:

“Derfor er det vigtigt at oplyse den næste generation om, hvordan deres telefoner, tøj og mad bliver produceret, så de kan blive mere kritiske og bæredygtige forbrugere”, siger hun.

Materialet er udgivet i samarbejde med EMU

Undervisningsforløbet fra Danwatch ‘Moderne slaveri i din kaffekop’ bliver udgivet på Danwatchs undervisningsside og på Undervisningsministeriets undervisningsportal EMU. EMUs samfundsfagsredaktør Steen Juhl Møller har været læringskonsulent for Danwatch og kvalitetssikret materialet, der er baseret på læringsmålstyret undervisning og de forenklede fælles mål.

Steen Juhl Møller mener, at Danwatchs nye materiale understøtter målene omkring bæredygtighed i samfundsfag godt. Han udtaler:

“For eleverne bliver et abstrakt begreb som “globalisering” gjort konkret og praksisnært, når de undervejs i forløbet både skal undersøge varekæden for kaffe, familiens holdninger og indkøbsvaner. Gennem de tre temaer, globale forbrugere og varekæder, moderne tvangsarbejde og slaveri og bæredygtigt forbrug skal eleverne forholde sig til globale problemstillinger og formulere deres egen holdning gennem klassediskussioner og forskellige aktiviteter og opgaver”.

Undervisningsmaterialet er opdelt i en lærervejledning og et elevmateriale. Lærervejledningen indeholder en detaljeret undervisningsplan til lærerne.

]]>
https://danwatch.dk/nyt-undervisningsmateriale-danwatch-moderne-slaveri-din-kaffekop/feed/ 0
Ny Danwatch-undervisning i brug https://danwatch.dk/ny-danwatch-undervisning-brug/ https://danwatch.dk/ny-danwatch-undervisning-brug/#respond Wed, 05 Oct 2016 12:37:01 +0000 http://danwatch.dk/?p=9781 Omkring 30 elever fra Sputnik skole i København var samlet til undervisning om, hvor danskernes dagligdagsvarer kommer fra og hvilke produktionsforhold de er skabt under.

Siden begyndelsen af det nye skoleår 2016 har danske folkeskolelærere haft adgang til det nye undervisningsmateriale ‘Tomaternes lange vej til din pizza’, som er gratis tilgængeligt på danwatch.dk og emu.dk til elever fra 7.-9. klasse.

“Danwatchs materiale passer godt til os, fordi det handler om at blive uddannet til at blive en ansvarlig voksen, der tager ansvar for sit eget liv og bliver opdraget i aktivt medborgerskab”, siger Nanna Schultz, lærer på Sputnik skole.

Der er simpelthen en af eleverne, som har aflyst sin praktik i dag, fordi han skulle være med til det her.

Nanna Schultz, lærer Sputnik skole.

Sputnik skole har haft et forløb på otte undervisningsgange om globalisering. Det har blandt andet handlet specifikt om dåsetomater og de immigranter i Italien, som arbejder illegalt med at plukke tomater samt generel introduktion til menneskerettigheder og Danwatchs arbejde.

“Jeg kan godt lide, at selvom det er tunge områder, så peger undervisningen stadig på et handlingsperspektiv, så man ikke bliver mast af det. Men man tænker, at ens individuelle handlinger har en betydning. Det er med til at højne bevidstheden om, at man er aktiv samfundsborger, der agerer i fællesskab. Det kan spille ind på mange andre niveauer end som aktiv forbruger, håber jeg”, siger Nanna Schultz.

Journalist på Danwatch Norma J. Martinez har udviklet materialet og hun underviser selv i så vid udstrækning som muligt, enten ved at tage ud på skolerne eller ved at invitere skoleklasser ind til Danwatchs lokaler. Norma J. Martinez har undervist folkeskoleelever i mange sammenhænge og har i alt erfaring fra omtrent 150 undervisningsgange på klasser i hele landet.

“Det er spændende at få én af jer ud. Der er simpelthen en af eleverne, som har aflyst sin praktik i dag, fordi han skulle være med til det her. De unge kan se sig selv i en anden sammenhæng, og det giver noget at mærke jeres engagement”, siger Nanna Schultz.

 

Danwatch udvider sine fokusområder

Danwatch udkommer med større, journalistiske undersøgelser og artikelfeatures, der afdækker strukturelle problemstillinger i dybden cirka en gang om måneden og udgiver ugentlig kortere nyheder, der holder vores læsere opdateret på væsentlige historier fra vores områder.

Men Danwatch er i gang med opgradere sine aktiviteter på flere andre områder, forklarer direktør i Danwatch Jesper Nymark.

“Al vores aktiviteter udspringer af vores undersøgende journalistik, og et vigtigt fokus for os er undervisning. De unge er en meget vigtig læsergruppe for os. Men vi er også bevidst om at det i forhold til vores indhold kræver at vi “skærer” vores indhold til i forhold til dem. Det kan ses i vores undervisningsmateriale, som fremadrettet vil komme til at fylde meget mere, da vi i forhold til vores journalistik har et særligt ansvar i forhold til fremtidens forbrugere, siger Jesper Nymark.

Undervisning i Danwatch foregår på flere niveauer og er henvendt til både danske folkeskoleelever, universitetsstuderende og journalister i udlandet.

Danwatch underviser danske og internationale universitetsstuderende på Copenhagen Business School om blandt andet virksomheders undersøgende journalistik vedrørende Corporate Social Responsibility politik, og hvor vanskeligt det kan være for virksomheder at leve op til egne målsætninger.

Danwatch holder derudover en række foredrag om undersøgende journalistik, blandt andet på de danske mediestuderendes årlige medielejr på Vallekilde Højskole.

Undervisning i udlandet

Et tredje indsatsområde er journalistisk kapacitetsopbygning af NGO’er, advokater og lokale journalister i udviklingslande.

Book en kapacitetsopbygning her

Danwatchs undervisning fokuserer på dokumentation, undersøgende journalistik og FN’s retningslinjer for virksomheder og menneskerettigheder. Der laves workshops for deltagerne, så det bliver konkret, hvordan reglerne skal forstås og bruges i forhold til virksomheders ansvar for at respektere mennesker og miljø.

“Det er der især stort behov for i udviklingslande og unge demokratier”, siger Jesper Nymark.

I september 2016 var Louise Voller, chefredaktør på Danwatch, i Nepal for at lave kapacitetsopbygning i samarbejde med SwedwatchInternational Work Group for Indigenous Affairs (IWGIA) og Lawyers’ Association for Human Rights of Nepalese Indigenous Peoples.

]]>
https://danwatch.dk/ny-danwatch-undervisning-brug/feed/ 0
Mød vores nye praktikanter https://danwatch.dk/moed-vores-nye-praktikanter/ https://danwatch.dk/moed-vores-nye-praktikanter/#respond Thu, 08 Sep 2016 11:32:50 +0000 http://danwatch.dk/?p=9714

Mød Camilla Thane Pfeil Larsson

Camilla er 28 år, og bor på Amager. Hun har en bachelor i International virksomhedskommunikation og spansk fra Århus Handelshøjskole, og er på nuværende tidspunkt i gang med sit 3. semester på kandidatuddannelsen  Tværkulturelle Studier ved Københavns Universitet.

Hvilke arbejdsopgaver skal du varetage hos Danwatch?

“Jeg skal arbejde med et projekt, som hedder “retten til mad”, hvor vi arbejder med fødevareindustrien. Jeg kommer til at skulle arbejde med varekædeanalyser og dybdegående research inden for det specifikke projekt, som vi sidder med. Så skal jeg også arbejde med skriftlige interviews og kontakt til virksomheder.“

Hvorfor valgte du at søge praktik hos Danwatch?

“Jeg pejler min uddannelse imod at arbejde inden for noget med CSR og menneskerettigheder, så det var mit udgangspunkt for at søge praktik. Danwatch havde været ude og holde et foredrag på et af mine kurser på Copenhagen Business School, hvor jeg blev bekendt med dem for første gang. Jeg synes, at det de lavede var enormt spændende og vigtigt, og håbede på, at de ville slå en stilling op, så jeg kunne søge praktik.“

 

 Mød Hanan Chemlali

Hanan er 25 år og bor på Nørrebro i København. Hun har en bachelor i International Development Studies and Cultural Encounters fra Roskilde Universitet og er på nuværende tidspunkt i gang med sit 3. semester på cand. mag. i Journalistik på Syddansk Universitet.  

Hvilke arbejdsopgaver skal du varetage hos Danwatch?

“Det næste halve år skal jeg arbejde halvt med kommunikation og halvt med research. Mine kommunikationsopgaver vil blandt andet omhandle optimering af Danwatchs sociale medie strategi samt producering af nyhedsartikler og interviews til Kultur og Kritik. Mine researchopgaver vil bestå af informationssøgning og desk research til en af Danwatchs ‘Konflikt og Sikkerhedsundersøgelser’.”

Hvorfor valgte du at søge praktik hos Danwatch?

“Jeg valgte Danwatch, fordi at de beskæftiger sig med præcis dét, som jeg ønsker at arbejde med, når jeg afslutter min kandidat. Det passer ikke kun med min faglige baggrund, men også med min personlige interesse for menneskerettigheder, konflikt, sikkerhed- og udviklingspolitik. Hos Danwatch kan jeg få lov til at beskæftige mig med opgaver, som jeg synes er både spændende og udfordrende.”

 

Mød Mille Marie Schaufuss

Mille er 24 år, og bor i Odense, men i forbindelse med praktikken bor hun i hverdagene på Frederiksberg. Hun har en bachelor i Jura fra Københavns Universitet og er på nuværende tidspunkt i gang med sit 3. semester på kandidatuddannelsen Analytisk Journalistik på Aarhus Universitet/Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Hvilke arbejdsopgaver skal du varetage hos Danwatch?

“Jeg skal lave international research på en undersøgelse, der i øjeblikket er fortrolig. Der bliver en del desk research, hvor jeg blandt andet skal kigge i lovgivningen. Så skal jeg kigge større dokumenter igennem og finde relevant info til undersøgelsen. Derudover skal jeg lave noget medieovervågning, hvor jeg holder øje med, hvor Danwatch bliver nævnt i medierne, og så har jeg også ansvaret for Danwatchs infomail.”

Hvorfor valgte du at søge praktik hos Danwatch?

“Jeg valgte det på grund af det praktikopslag , hvor der stod, at de søgte en, som både kunne noget inden for journalistik, men som også havde interesse i lovgivning, menneskerettigheder og EU-ret. Derudover skulle man også kunne finde ud af at sætte sig ind i lovtekster. Det var alt sammen noget, som jeg allerede havde interesse for under mit jurastudie, og jeg valgte derfor at søge.”

En helt særlig praktikplads

Direktør for DanWatch, Jesper Nymark er i forbindelse med opstarten af de nye praktikanter blevet adspurgt om, hvad man får ud af at være hos Danwatch samt hvad der forventes af de nye praktikanter.

Hvad får en praktikant ud af at være hos Danwatch?

“Danwatch adskiller sig lidt fra andre medier. Det primære, vi laver, er de journalistiske undersøgelser, som kan tage i mellem 4-12 måneder. En praktikant, med interesse i stater og virksomheders ansvar og eventuelle krænkelser af nationale og internationale konventioner, vil få et særligt indblik i, hvordan vi kigger på det.

Vi har den mulighed i den mediekontekst der er nu, fortsat at kunne afdække og dokumentere hen over et længere forløb. Det er vigtigt i en tid, hvor betingelserne for undersøgende journalistik bliver sværere i takt med en medieudvikling, hvor kravene er flere og hurtigere nyheder, og vi bliver reduceret i forhold til fokus på udviklingsspørgsmål.

Vi ser ikke os selv som værende et nyhedsmedie, men som nogen der i samarbejde med blandt andre gravergrupperne fra de traditionelle medier såsom DR, TV2 og Politiken, rent faktisk kan dokumentere og få formidlet de her problemstillinger bredere ud.”

Hvad forventer I af praktikanterne?  

“Jeg forventer først og fremmest, at de er engageret og dedikeret, for det går meget hurtigt nogen gange. Vi føler også, at vi har et ansvar overfor dem, i forhold til at sørge for, at de får noget ud af at være her hos os. De bliver meget hurtigt en fast del af de arbejdsprocesser som vi har.

I forhold til andre steder hvor jeg har arbejdet, er Danwatch bestemt et sted, hvor man får fingrene mere ned i dejen, end man gør andre steder. Det skal man selvfølgelig være forberedt og indstillet på. Hvis man har den tilgang, så vil man også få rigtig meget ud af et praktikforløbet hos os.

Vi kan også se, at mange af de praktikanter vi har haft fortsætter hos os som studentermedhjælpere eller research assistenter. Mange kommer også tilbage til os efter, at de har færdiggjort deres uddannelser, og det er vi rigtig glade for. Jeg tror, at vi med vores særlige fokus kan tilbyde noget helt særligt.”

Er du måske vores næste praktikant? Danwatch søger to gange om året, henholdsvis forårs- og efterårssemesteret. Hold øje med opslag her på siden, vores facebookside eller på twitter.

]]>
https://danwatch.dk/moed-vores-nye-praktikanter/feed/ 0
Vind en plakat – svar på vores læserundersøgelse https://danwatch.dk/vind-plakat-svar-paa-vores-laeserundersoegelse/ https://danwatch.dk/vind-plakat-svar-paa-vores-laeserundersoegelse/#respond Mon, 04 Jul 2016 09:11:09 +0000 http://danwatch.dk/?p=9589 Vi har 10 spørgsmål, der tager under 5 minutter at svare på.

Klik her – læserundersøgelse.Vælg én af vores fem plakater, hvis du bliver udtrukket som vinder.

Mange tak for din tid!

Identitetskort fra Yumi-Hwang i hænderne på hendes far. Yumi var 21 år, da hun døde af kræft, angiveligt som følge af sit arbejde med komponenter til IT på Samsungs Giheung fabrik i Sydkorea. Danwatch interviewede Yumis forældre i maj 2014. Foto: Uffe Weng
Cambodjas tekstilindustri beskæftiger 700.000 mennesker. Mere end 1800 af dem besvimede sidste år af udmattelse, og 7000 af deres kollegaer var involveret i trafikuheld på vej til eller fra arbejde. Foto: Danwatch
Hvert år befrier det brasilianske beskæftigelsesministerium arbejdere fra slavelignende arbejdsforhold på kaffeplantager. Foto: Danwatch.
En nomade ser på, mens Vestas vindmøller ruller ind i Kenya. Marts 2016. Foto: Shafiur Rahman
Flere hundrede pastoralister fra Lake Turkana sagsøger Lake Turkana Wind Power project for illegal landovertagelse. Danwatch dækkede historien, der ved redaktionens afslutning endnu ikke var afgjort. Foto: Shafiur Rahman.
]]>
https://danwatch.dk/vind-plakat-svar-paa-vores-laeserundersoegelse/feed/ 0
Udenrigsministeren i samråd efter Danwatch-afsløringer https://danwatch.dk/udenrigsministeren-samraad-danwatch-afsloeringer/ https://danwatch.dk/udenrigsministeren-samraad-danwatch-afsloeringer/#respond Thu, 07 Apr 2016 13:52:53 +0000 http://danwatch.dk/?p=9191 I dag kl. 14.15 skal udenrigsminister Kristian Jensen i et åbent samråd forklare, hvordan nedskæringer på støtten til sikring af arbejdstagerrettigheder og menneskerettigheder i bl.a. Latinamerika hænger sammen med de afsløringer af slavelignende arbejdsvilkår i den brasilianske kaffeindustri, som Danwatch beskriver i en nylig undersøgelse.

Bitter kaffe

Danwatch-undersøgelsen “Bitter kaffe” fra marts 2016 dokumenterer slavelignende forhold og brug af livsfarlige pesticider i kaffeproduktionen i verdens største kaffenation, Brasilien. Samtidig påviser Danwatch, at disse kaffebønner finder vej til de mellemhandlere, som både danske og internationale kaffevirksomheder køber kaffe fra. Undersøgelsen afslører, at verdens største kaffevirksomhed, Nestlé, har købt kaffe fra konkrete plantager, hvor arbejderne er blevet befriet fra slavelignende forhold, og kaffevirksomheder, der bl.a. leverer kaffe til danske kommuner, indrømmer, at de også kan have købt og videresolgt kaffe produceret under slavelignende forhold.

Læs undersøgelse Bitter kaffe

Bitter kaffe

Danwatch-undersøgelsen “Bitter kaffe” fra marts 2016 dokumenterer slavelignende forhold og brug af livsfarlige pesticider i kaffeproduktionen i verdens største kaffenation, Brasilien. Samtidig påviser Danwatch, at disse kaffebønner finder vej til de mellemhandlere, som både danske og internationale kaffevirksomheder køber kaffe fra. Undersøgelsen afslører, at verdens største kaffevirksomhed, Nestlé, har købt kaffe fra konkrete plantager, hvor arbejderne er blevet befriet fra slavelignende forhold, og kaffevirksomheder, der bl.a. leverer kaffe til danske kommuner, indrømmer, at de også kan have købt og videresolgt kaffe produceret under slavelignende forhold.

Læs undersøgelse Bitter kaffe

“Det er mit fromme ønske, at udenrigsministeren kan se sammenhængen og genoverveje udviklings- og bistandsstrategien, som vi diskuterer netop nu,” siger Enhedslistens Christian Juhl om årsagen til indkaldelsen af udenrigsministeren til samråd.Christian Juhl påpeger, at den nye udviklingsstrategi endnu ikke er vedtaget, og at Danwatchs afsløringer er en god anledning til at fremhæve et af de områder, som han mener, Danmark burde prioritere.“Den store ulighed i mange latinamerikanske lande skaber alvorlige menneskerettighedskrænkelser, og ofte er myndigheder og politikere fedtet fuldstændig ind i korruption, så fattige landarbejdere og byboere ikke har en jordisk chance,” siger Christian Juhl.

“Det ville klæde Danmark at fokusere på disse grove krænkelser og ikke bare bruge udviklingspolitikken til at tjene penge og holde flygtninge ude,” siger han til Danwatch.

Det ville klæde Danmark at fokusere på disse grove krænkelser og ikke bare bruge udviklingspolitikken til at tjene penge og holde flygtninge ude

Christian Juhl, Enhedslisten

Hvis du er interesseret i at høre udenrigsminister Kristian Jensens svar, kan du følge samrådet live på Folketingets hjemmeside her

]]>
https://danwatch.dk/udenrigsministeren-samraad-danwatch-afsloeringer/feed/ 0
Danwatch i godt selskab hos Googles nye mediefond https://danwatch.dk/danwatch-godt-selskab-googles-nye-mediefond/ https://danwatch.dk/danwatch-godt-selskab-googles-nye-mediefond/#respond Tue, 29 Mar 2016 13:49:40 +0000 http://danwatch.dk/?p=9186 Googles nye fond for europæiske medier, Google Digital News Initiative Innovation Fond, har offentliggjort samtlige modtagere af støtte. Udover en lang række mindre kendte medier er også mange internationalt anerkendte medier som britiske Financial Times, franske AFP, tjekkiske Project Syndicate, britiske Magnum Photos, tyske Frankfurter Allgemeine Zeitung, franske Euronews, britiske Bureau of Investigative Journalism, hollandske ANP, britiske the Telegraph og irske the Irish Times.“Det er fornemt selskab, og jeg er selvfølgelig stolt af, at Danwatch som eneste danske medie har klaret sig igennem nåleøjet”, siger direktør i Danwatch, Jesper Nymark.

Selvom Google Digital News Initiative nu har lagt hele listen over modtagere frem, så er det stadig ikke muligt at se, hvilke konkrete projekter medierne har fået støtte til. Ifølge Google handler det om konkurrencehensyn, da det skal være muligt at få støtte til projekter uden at være tvunget til at offentliggøre forretningshemmeligheder. Som et af de eneste medier på listen har Danwatch dog allerede meldt åbent ud, hvad mediet har fået støtte til.

Google DNI

Digital News Initiative er et partnerskab mellem Google og udgivere af nyheder i Europa for at støtte udviklingen af kvalitetsjournalistik gennem teknologi og innovation. Målet er at fremme mere bæredygtig journalistik gennem løbende samarbejde og dialog med teknologi- og medievirksomheder

Mediefonden har i første omgang uddelt 200 millioner kroner til 128 projekter fra 23 europæiske lande. I alt vil fonden udbetale mere en én milliard kroner til innovative projekter hos europæiske medier over tre år

“Vi har fået 50.000 euro til projektet “Open Supply Chain”, så vi kan undersøge muligheden for at udvikle en interaktiv database for internationale varekæder. Projektet er open source og skal være gratis tilgængeligt for alle, så vi har intet problem med at lægge det åbent frem”, siger Jesper Nymark.

Open Supply Chain handler om indsamling af data om produkters rejse fra producent til varehylde både fra eksempelvis Danwatchs egne journalister og researchere, der har indsamlet bunkevis af varekædedata siden 2007 – men også fra frivillige brugere, medier og ngo’er med interesse for varekæder.

Helt konkret skal man kunne klikke på eksempelvis en kaffebønne i Etiopien og læse, om der er sket krænkelser af menneskerettigheder eller miljøpåvirkning i produktionen af kaffebønnen. Dernæst skal du kunne se, hvor bønnerne rejser hen – og i hvilke supermarkeder, de ender.

LÆS MERE

Google giver 50.000 euro til Danwatch til ‘Open supply chain project’

Q&A: Hvad skal Danwatch med Digital News Initiative (DNI)?

]]>
https://danwatch.dk/danwatch-godt-selskab-googles-nye-mediefond/feed/ 0
Q&A: Hvad skal Danwatch med Digital News Initiative (DNI)? https://danwatch.dk/qa-skal-danwatch-digital-news-initiative-dni/ https://danwatch.dk/qa-skal-danwatch-digital-news-initiative-dni/#respond Thu, 25 Feb 2016 11:58:25 +0000 http://danwatch.dk/?p=8958
Hvad er DNI Innovation Fund?

DNI Innovation Fund er en fond, der har til formål at støtte innovative nyhedsprojekter. Det vil sige nye, digitale måder at arbejde med og formidle nyheder på. Et udvalg på 13 medlemmer, hvoraf 10 er eksperter fra Europas nyhedsmedier, og tre er fra Google, vælger hvilke projekter, der skal have støtte. Kriterierne er bla. innovativ brug af teknologi, bidrag til produktion af mere original journalistik og en bæredygtig forretningsmodel. Over de næste tre år vil fonden uddele mere end en milliard kroner uden betingelser til større og mindre projekter.

Hvorfor har Danwatch fået penge?

Det må man spørge DNI om. Vi mener selv, at vi har et spændende og innovativt projekt med Open Supply Chain. Og det bekræftede det fondsmedlem, der interviewede os vedrørende vores ansøgning. Danwatch arbejder for gennemsigtighed – vi vil have alle oplysninger om menneskerettigheder, miljøpåvirkning og arbejdsforhold frem i lyset, så borgere og forbrugere kan træffe oplyste valg. Men det er både tids- og ressourcekrævende for journalister at researche varekæder for et produkt.

I nogle tilfælde er data offentligt tilgængeligt, eks. handels- og logistikdata. I de fleste tilfælde er data om varekæder beskyttet af producenter, mellemhandlere og indkøbere af konkurrencemæssige hensyn. Det skal de have lov til, når det kommer til priser og kvalitet osv. Men ikke når det handler om påvirkninger af mennesker og miljø.

Hvad går projektet ud på?

Open Supply Chain handler om indsamling af data om produkters rejse fra producent til supermarked både fra eksempelvis vores egne journalister og researchere, der har indsamlet bunkevis af varekædedata siden 2007 – men også fra brugere og vores mange samarbejdspartnere i verden.

På et interaktivt kort skal du kunne klikke på en kaffebønne i Etiopien og læse, hvis der er sket krænkelser af menneskerettigheder eller miljøpåvirkning i produktionen af kaffebønnen. Dernæst skal du kunne se, hvor bønnerne rejser hen – og i hvilke supermarkeder, den ender.

Hvad skal de 50.000 euro bruges til?

Pengene er bevilget til at udvikle tegningerne til en prototype. Det lyder lidt kedeligt, men det største arbejde ligger i at udvikle en open source platform, hvor vi både kan gøre data tilgængeligt for alle – og samtidig kan sikre kvaliteten ved præcis kategorisering og verificering.

Hvilke andre projekter har fået støtte?

128 projekter fra 23 europæiske lande har fået fordelt 200 millioner kroner i støtte. Blandt andet skal det spanske Eldiario.es udvikle en ny forretningsmodel, hvor de identificerer læsere med nicheinteresser og opfordrer dem til at finansiere særlige historier om netop deres hobby. Det tyske Spectrm bruger Messenger til at formidle nyheder direkte til læseren fra udgiveren. Generelt er Tyskland og Spanien sammen med Storbritannien og Frankrig blandt de lande, der har fået mest støtte.

Læs mere

Google giver 50.000 euro til Danwatch til ‘Open Supply Chain project’

]]>
https://danwatch.dk/qa-skal-danwatch-digital-news-initiative-dni/feed/ 0
Google giver 50.000 euro til Danwatch til ‘Open Supply Chain project’ https://danwatch.dk/google-giver-50-000-euro-danwatch-open-supply-chain-project/ https://danwatch.dk/google-giver-50-000-euro-danwatch-open-supply-chain-project/#respond Wed, 24 Feb 2016 11:48:27 +0000 http://danwatch.dk/?p=8942 Når journalister eller forbrugere skal grave frem, hvor et produkt stammer fra, og hvilke mellemhandlere og led produktet har været igennem på rejsen til forbrugeren, er der ofte mange forhindringer undervejs. I et globalt marked kan en vare nå at skifte hænder mange gange, før den havner på hylderne.Siden 2007 har Danwatch indsamlet store mængder data om produktionsforhold i alt fra fødevarer, tekstil og IT til udvinding af sjældne mineraler i f.eks. makeup. Data, der bør være tilgængelig for forbrugere og andre journalister, der kan bidrage med ny viden. Dét var ideen i Danwatchs ansøgning  til Google Digital News Initiative i januar i år, som nu kan realiseres med bevillingen.Gennemsigtighed og adgang til data er nøgleord for både Google Digital News Initiative og Danwatch som uafhængigt medie og research center, siger direktør i Danwatch, Jesper Nymark:”Vi er stolte over at være en del af Googles Digital News Initiative, hvis formål er at støtte journalistik af høj kvalitet såvel som innovativ journalistik. Det er klart, at et samarbejde med Digital News Initiative giver helt nye muligheder for Danwatchs journalistisk”.

Effektiv gennemsigtighed

Google DNI

Digital News Initiative har afsat 150 millioner euro til at udvikle nye nyhedsprojekter. Digital News Initiative er et partnerskab mellem Google og udgivere af nyheder i Europa for at støtte udviklingen af kvalitetsjournalistik gennem teknologi og innovation. Målet er at fremme mere bæredygtige nyhedsøkosystemer gennem løbende samarbejde og dialog med teknologi- og nyhedssektorerne.

Google DNI

Digital News Initiative har afsat 150 millioner euro til at udvikle nye nyhedsprojekter. Digital News Initiative er et partnerskab mellem Google og udgivere af nyheder i Europa for at støtte udviklingen af kvalitetsjournalistik gennem teknologi og innovation. Målet er at fremme mere bæredygtige nyhedsøkosystemer gennem løbende samarbejde og dialog med teknologi- og nyhedssektorerne.

En virksomheds forsyningskæde kan have en betydelig indvirkning på menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder og miljø – både positivt og negativt. I dag fremstilles produkter i Kina, handles gennem Schweiz, sendes til USA og sælges i Californien, og det er stadigt vanskeligere for forbrugerne at vide, om et produkt er bæredygtigt.

Danwatch har som medie specialiseret sig i kortlægning og dokumentation af handelsstrømme og forsyningskæder. Men selv for erfarne journalister er disse processer er komplekse og tidskrævende.

“I takt med at kompleksiteten for produkters varekæder forøges, opstår der et større behov for mere gennemsigtighed, som forhåbentlig vil motivere krav om bæredygtig produktion. Den gennemsigtighed vil Danwatch gerne effektivisere med det nye ‘Open Supply Chain’-projekt”, siger Jesper Nymark.

Læs mere

Q&A: Hvad skal Danwatch med Digital News Initiative (DNI)?

]]>
https://danwatch.dk/google-giver-50-000-euro-danwatch-open-supply-chain-project/feed/ 0