Våben – Danwatch https://danwatch.dk undersøgende journalistik Mon, 12 Mar 2018 11:36:17 +0000 da-DK hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 https://danwatch.dk/dw-content/uploads/2017/09/cropped-Danwatch_fav-450x450.gif Våben – Danwatch https://danwatch.dk 32 32 Nordkorea omgår sanktioner ved hjælp af skattely https://danwatch.dk/nordkorea-omgaar-sanktioner-ved-hjaelp-skattely/ https://danwatch.dk/nordkorea-omgaar-sanktioner-ved-hjaelp-skattely/#respond Fri, 13 Oct 2017 12:52:19 +0000 https://danwatch.dk/?p=18952 Denne uge melder britiske medier, at Storbritannien gør sig klar til en eventuel krig med Nordkorea, som følge af regimets sidste tids missilaffyringer og atomprøvesprængninger, og den amerikanske præsidents skærpede retorik mod landet.

Til trods for at Nordkorea er underlagt strenge sanktioner fra det internationale samfund, og at sanktionerne igen blev skærpet af FN i september, formår landet at omgå de regler, der skal hindre dem i at få varer og penge til at udvikle deres frygtede atom- og missilprogram.

Det gør de ved hjælp af skuffeselskaber i skattely, som skjuler de reelle ejere af virksomheder og bankkonti, der kontrolleres fra Nordkorea.

Vælger De Britiske Jomfruøer

I en rapport fra FN’s ekspertpanel om sanktionerne mod Nordkorea fra januar i år samt en artikel fra det amerikanske undersøgende medie Frontline, som udkom denne uge, meldes der om en række eksempler på, at Nordkorea omgår sanktioner ved hjælp af kinesiske virksomheder, og at transaktionerne skjules gennem skuffeselskaber i skattely.

De oplyste ejere af skuffeselskaberne er mellemmænd uden forbindelse til Nordkorea, mens de reelle ejere af selskaberne er nordkoreanske personer eller banker, der er sanktionerede af det internationale samfund, ifølge FN-rapporten og Frontline.

Der er et meget tæt forhold mellem De Britiske Jomfruøer og magtfulde banker og advokat- og revisionsfirmaer, der holder til i City of London

John Christensen, Tax Justice Network

De skattely, der går igen som hjemsted for de nordkoreanske skuffeselskaber, er i høj grad De Britiske Jomfruøer, Hong Kong, Jersey og Seychellerne. Det er skattely, der alle har en tilknytning til Storbritannien.

John Christensen er skatteøkonom og direktør for den internationale NGO Tax Justice Network. Han mener ikke, at det er tilfældigt, at de skuffeselskaber, nordkoreanerne benytter sig af, er registreret i skattely som enten har status som såkaldte oversøiske britiske territorier, eller har en fortid som britiske kolonier.

“Det er på ingen måde tilfældigt. Det er lande som har inkorporeret meget af britisk lov i sin egen lovgivning, og det er love, der er meget fordelagtige for virksomheder og personer, som ønsker at optræde med meget lav grad af gennemsigtighed,” siger John Christensen.

Storbritannien kan gribe ind

De Britiske Jomfruøer har en lovgivning der går langt for at beskytte anonymitet, og er derfor et populært skattely til at skjule ulovlige eller illegale pengestrømme.

Østaten har også afvist forespørgsler fra andre landes myndigheder om at danne et offentligt tilgængeligt register over de reelle ejere af virksomhederne, der har adresse på øen. Sådan et register ville kunne afsløre om de reelle ejere er nordkoreanske personer eller virksomheder, der er underlagt sanktioner.

Men Storbritannien kunne have pålagt østaten at lave et sådant register, siger John Christensen.

“Storbritannien har autoritet til at gribe ind og kræve, at jurisdiktioner som De Britiske Jomfruøer og Jersey laver et offentligt register over reelle ejere, fordi de er under britisk jurisdiktion”.

Hvorfor gør de det så ikke?

“Der er et meget tæt forhold mellem De Britiske Jomfruøer og magtfulde banker og advokat- og revisionsfirmaer, der holder til i City of London. De har et stærkt politisk greb om den britiske regering, og det gør Storbritannien passive”, fortæller Christensen.

Blev brugt af britiske koloniherrer

Hong Kong og Seychellerne har ifølge Christensen en lovgivning, der i stor grad er etableret under britisk kolonistyre. Det er, fordi briterne brugte disse kolonier som offshore finansielle centre, blandt andet for hemmelighedsfulde stiftelser der kan skjule ulovlige eller illegitime pengestrømme.

Betyder det, at Storbritannien har et særligt ansvar for at standse Nordkorea i at omgå sanktionerne?

“Der er ingen tvivl om, at Storbritannien har et særligt ansvar, både historisk, men også fordi Nordkorea benytter sig af skattely som er under britisk jurisdiktion i dag, og hvor Storbritannien faktisk har formel autoritet til at gribe ind,” konstaterer Christensen.

“Og både G20 og EU er i position til at lægge pres på Storbritannien, for at få stoppet praksissen,” tilføjer han.

]]>
https://danwatch.dk/nordkorea-omgaar-sanktioner-ved-hjaelp-skattely/feed/ 0
Verdens våbenforbrug vokser https://danwatch.dk/verdens-vaabenforbrug-vokser/ https://danwatch.dk/verdens-vaabenforbrug-vokser/#respond Wed, 21 Sep 2016 12:11:29 +0000 http://danwatch.dk/?p=9764 Verdens samlede våbenforbrug vokser forsat. Det viser nye tal fra det svenske forskningsinstitut SIPRI, der følger udviklingen og hvert år udgiver en årsbog.

SIPRIs grundige research viser mange tendenser i verdens våbenhandel, våbenproduktion, våbensalg og væbnede konflikter generelt. Danwatch har kigget i årsbogen og samlet de vigtigste tal.

I alt steg verdens våbenforbrug med 1 procent i 2015, men der er store regionale forskelle. Mens forbruget faktisk faldt i Nordamerika, Vesteuropa, Sydamerika og Afrika, så steg det kraftigt i Østeuropa, Asien og Oceanien.

USA er dog fortsat verdens absolut største våbenforbruger med ca. 4 billioner kr. eller 36 procent af verdens samlede forbrug på 11 billioner.

Billede fra SIPRIs årsbog 2016

 

Til sammenligning anslås det, at det ville koste omkring halvdelen af våbenforbruget at opfylde FN’s 17 bæredygtige udviklingsmål (pdf) om bl.a. afskaffelse af sult og fattigdom, bedre uddannelse, rent vand, grøn energi, ligestilling og sundhed, skriver SIPRI.

Billede fra SIPRIs årsbog 2016

 

Verdens største våbenfirmaer ligger fortsat i Vesteuropa og USA, som dominerer hele 80 procent af de 100 største våbenhandler i 2014.

Alle firmaer i top ti er fra USA på nær BAE Systems (UK), Airbus Group (transeuropæisk) og Finmeccanica (Italien).

Når man ser på international handel, så sidder USA og Rusland tungt på markedet med henholdsvis 33 og 25 procent af den samlede våbeneksport i verden. I alt kontrollerer de fem største leverandører i perioden 2011-15 (USA, Rusland, Kina, Frankrig og Tyskland) hele 74 procent af det internationale marked.

Indien topper listen over de største importører med 14 procent af verdensmarkedet, mens Saudi-Arabien, Kina, De Forenede Emirater og Australien følger umiddelbart efter.

Billede fra SIPRIs årsbog 2016

 

I perioden mellem 2006-2010 og 2011-2015 steg våbenimport i Mellemøsten med 61 procent, skriver SIPRI. Også Asien, Oceanien og Afrika så store stigninger i import i denne periode, mens Europa faldt med 41 procent.

Lande i Asien eller Oceanien modtog 48 procent af alle store våbenindkøb i perioden 2011-2015, og af de fem største importører ligger tre i disse to regioner: Indien, Kina og Australien.

 

Væbnede konflikter

Antallet af væbnede konflikter i verden stiger også fortsat. Ifølge research fra Uppsala Conflict Data Program var der 50 væbnede konflikter i 2015 mod 41 i 2014. Stigningen skyldes primært IS, der erobrede nye territorier i 12 lande, skriver SIPRI.

Ud af de 50 væbnede konflikter er kun en enkelt mellem lande (Indien-Pakistan). Resten udkæmpes internt i lande om regeringen (19), territorium (29) eller begge (1). SIPRI noterer dog også, at de væbnede konflikter er mindre voldelige end under den kode krig, fordi verdenssamfundet grundlæggende er blevet bedre til at håndtere konflikter.

 

Atomvåben

Ni lande er i besiddelse af atomvåben, skriver SIPRI, og inkluderer Israel, der ellers ikke officielt indrømmer at have udviklet dem. USA, Rusland, Det Forenede Kongerige (UK), Frankrig, Kina, Indien, Pakistan, Israel og Nordkorea råder tilsammen over ca. 15.395 atomvåbe, hvoraf 4.120 er operationelle. Omkring 1.800 holdes i højeste beredskab og kan affyres med kort varsel, ifølge SIPRI.

Antallet af atomvåben er faldende, primært pga. af USA og Ruslands aftale fra 2010, men alle ni atommagter lande har planer om at modernisere og udvikle deres arsenal med nye og længererækkende færdigheder.

]]>
https://danwatch.dk/verdens-vaabenforbrug-vokser/feed/ 0
Dokumentar om den mexicanske narkoindustri er smuk, brutal og tankevækkende https://danwatch.dk/dokumentar-mexicanske-narkoindustri-smuk-brutal-tankevaekkende/ https://danwatch.dk/dokumentar-mexicanske-narkoindustri-smuk-brutal-tankevaekkende/#respond Tue, 03 Nov 2015 15:03:57 +0000 http://danwatch.dk/?p=10649 Våben, narko og amerikanske dollars. Det er ingredienserne i en af de mest spektakulære dokumentaroplevelser i 2015, der tager publikum helt med ind under huden på de mennesker, der lever deres liv i skyggen af krigen mod stoffer.

Kartellerne, der får deres magt fra den lukrative narkohandel, tilføjer vold, undertrykkelse og brutalitet til denne opskrift, og så er scenen sat for et dramatisk opgør mellem det gode og det onde i det smukke grænselandskab mellem USA og Mexico. Og lad os bare slå fast med det samme, at ‘Cartel Land’ er et must see. Ved dette års Sundance festival vandt filmen både prisen for “bedste instruktør” i dokumentarkategorien og juryens specialpris for fotografi.

Udbud og efterspørgsel

Fra første minut bliver tonen slået an i en nervepirrende åbningsscene, hvor vi i ly af natten møder “kokkene”, der i den mexicanske ørken producerer de stoffer, som er hele filmens omdrejningspunkt, og som primært bliver sendt nordpå til et uudtømmeligt amerikansk marked. Bevæbnede mænd i bare overkroppe med maskerede ansigter hælder rygende kemikalier sammen i store plastikbeholdere, mens lederen uddyber de moralske dilemmaer, som deres levebrød stiller dem:

Cartel Land

USA, Mexico 2015

Instr. Matthew Heineman

100 min

Premiere på CPH:DOX 8. november

Cartel Land

USA, Mexico 2015

Instr. Matthew Heineman

100 min

Premiere på CPH:DOX 8. november

“Vi ved, at vi gør skade med alle de stoffer, der ender i USA, men hvad skal vi gøre? Vi er fattige. Hvis vi klarede os bedre, ville vi være som dig: Rejse jorden rundt eller have gode, lovlige jobs”.

Disse unge mænd udfylder for en tid deres plads i kæden af udbud og efterspørgsel, men narkohandlen er en omskiftelig branche, hvor man sjældent får lov til at være oven på længe ad gangen. Motiveret af den rigdom, der kan opnås ved at tilfredsstille det evigt hungrende markeds jagt på en flygtig rus, venter mange i kulissen på at tage deres plads.

 

Cirkel af vold

Ifølge den amerikanske NGO, RAND Corporation, bruger amerikanere årligt 100 milliarder dollars på stoffer, hvoraf en stor del, ifølge FN’s organ for narkotika og kriminalitet, krydser den over 3.000 kilometer lange grænse ind i landet fra Mexico. Det er dog ikke tal og statistikker som disse, der fylder i de 100 minutter, filmen varer, da formålet med filmen ifølge instruktøren, Matthew Heinemann, ikke har været at lave en “policy-film”, men derimod at “følge de almindelige mennesker der bliver berørt af krigen mod stoffer”.

Dr. Jose manuel “El Doctor” Mireles er ved første øjekast den ridder i hvid rustning, som Mexico har manglet. Størstedelen af filmen foregår i hans fodspor. Vi følger hans Autodefensas, der har svoret at tage kampen op mod kartellerne, og befri lokalbefolkningen fra den cirkel af vold som fodres i kølvandet på narkohandlen.

“Vi må ikke blive som de kriminelle, vi kæmper imod”, er Dr. Mireles’ formanende ord til hans kommandører i Autodefensas, men det skal dog vise sig, at det selv for den charmerende Mireles er lettere sagt end gjort at holde sine tropper på dydens smalle sti. Som filmen skrider frem, bliver publikums sympati sat grundigt på prøve, og man bliver stillet over for svære moralske dilemmaer om, hvor meget vold den gode sag kan tillade sig at bruge.

Efterlader publikum med væsentlige spørgsmål

Cartel Land er både smuk og voldsom, men kræver også meget af sit publikum.

“Jeg tror på, at det, jeg gør, er godt, og jeg tror på, at det, jeg kæmper imod, er ondt”. For den vejrbidte og bryske eks-misbruger Tim Foley, der har gjort det til sin personlige mission at jagte kartellerne i Arizonas ørken, kommer svarene let. På den amerikanske side af grænsen følger vi hans korps af frivillige, der, bevæbnet til tænderne, afsøger ørkenen for menneskesmuglere og kartellets fodsoldater.

I dette ørkenlandskab finder vi en både en smuk og rammende scene for fortællingen, der understreger følelsen af, at man konstant er i større og mørkere kræfters vold. Der drages igennem hele filmen utallige paralleller mellem Mireles, Foley, og de andre vigilantes (selvtægtsmænd, red.), der er filmens hovedpersoner: Motiveret af den samme afmagt fra lovens side, virker deres handlinger som uundgåelige konsekvenser af en desperation, som gennemsyrer de samfund, hvor pæne idealer ikke overlever længe, og hvor lovløsheden hersker.

Cartel Land efterlader publikum med en følelse af, at grænserne mellem sort og hvidt, godt og ondt flyder sammen til en grå tåge, hvor det moralske kompas peger i utallige retninger. Fraværet af eksperter, statistikker og politiske beslutningstagere bliver på én og samme tid filmens styrke og svaghed: Det gør det muligt for filmen, at fokusere på de ofte oversete skæbner, der gemmer sig bag tallene: de 80.000 mennesker, der ifølge the Congressional Research Service er blevet dræbt i Mexico som følge af organiseret kriminalitet siden 2006.

Men det efterlader også væsentlige spørgsmål – som ikke bliver besvaret – om de dybereliggende socioøkonomiske årsager til voldsspiralen. ‘Cartel Land’ er en film, der kræver noget af sit publikum, og som tvinger os til at stille svære spørgsmål, som vi selv må søge svarene på. Som indblik i en hverdag, der for de fleste af os er fuldstændig fremmed, er ‘Cartel Land’ dog en lige dele vedkommende, menneskelig og sindsoprivende fortælling, som du skylder dig selv at se.

Er du blevet bidt af dokumentarer? Du kan læse mere om vores dækning af CPH:DOX her.

Cartel Land: Trailer

]]>
https://danwatch.dk/dokumentar-mexicanske-narkoindustri-smuk-brutal-tankevaekkende/feed/ 0
Nordiske banker tjener på saudiske våbenkøb https://danwatch.dk/nordiske-banker-tjener-paa-saudiske-vaabenkoeb/ https://danwatch.dk/nordiske-banker-tjener-paa-saudiske-vaabenkoeb/#respond Fri, 27 Mar 2015 09:05:30 +0000 http://danwatch.dk/?p=10354

Der er penge at tjene på salg af missiler, kampfly og militærhelikoptere til Saudi-Arabien, som ifølge det amerikanske Forbes Magazine er verdens største importør af våben. Det mellemøstlige diktatur, der senest har været kritiseret for piskningen og indespærringen af bloggeren Raif Badawi, importerer topmoderne våben fra en række vestlige virksomheder.

Virksomheder, som 11 nordiske banker, herunder Skandia, Nordea og Danske Bank har investeret mere end én milliard svenske kroner (800 millioner DKR, red.) i. Det viser en ny opgørelse fra det etiske bankinitiativ, Fair Finance Guide, i Sverige.

Ifølge Pieter Wezeman, senior researcher ved Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), har Saudi-Arabiens import af våben alvorlige konsekvenser:

“Det giver dem muligheden for at bruge militær magt til at håndtere oprør, eller endda mere fredelige aktiviteter rettet imod regimet, og det er en del af bekymringen”, siger Pieter Wezeman, og fremhæver, at der er risici forbundet ved den saudiske våbenimport, bl.a. i forhold til den regionale sikkerhed i Mellemøsten, hvor Saudi-Arabien har militære aktiviteter i både Yemen og Syrien:

“Eksport til Saudi-Arabien skal ikke kun ses ud fra, hvad det betyder for demokrati og menneskerettigheder, men også ud fra hvad det betyder for den regionale sikkerhed, og risici ved et muligt våbenkapløb mellem Saudi-Arabien og Iran“.

Et spørgsmål om sikkerhed

Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen (EL) kalder investeringerne for “dybt problematiske” og opfordrer til en lovændring, så det ikke længere er muligt for bankerne at tjene penge i diktaturstater:

“Den saudiske hær spillede en helt central rolle i at kvæle demokrati-opstanden i Bahrain, så det er helt uetisk at investere i våben til det land. I dag har vi et forbud mod investeringer i klyngebomber, og det er derfor helt centralt, at vi ser på muligheden for at forbyde investeringer i våben til diktaturstater”, siger Nikolaj Villumsen (EL) og tilføjer:

“Det er ganske enkelt farligt for både Danmark og verden, hvis vi investerer massivt i våben til de her lande”.

Missiler, granater og jagerfly

Skandia er en af de banker, der investerer i virksomheder, som leverer våben til Saudi-Arabien: United Technologies, Bae Systems og Finmeccanica leverer henholdsvis helikoptere, jagerfly, missiler og granater til Saudi-Arabien, og tilsammen har Skandia’s investeringsfonde 68,8 millioner kroner investeret i de tre virksomheder.

Skandia har ikke ønsket at deltage i et interview om deres investeringer i saudiske våben. Men Lena Hök, bæredygtighedschef i Skandia Sverige, skriver i et skriftligt svar til DanWatch, at de følger gældende lovgivning i EU og USA, der ikke forbyder salg af våben til Saudi-Arabien.

Det overrasker ikke lektor Steen Vallentin, ekspert i CSR og investeringer fra CBS, at bankerne investerer i virksomheder, der leverer våben til Saudi-Arabien.

“Uanset hvordan man end vender og drejer det, så står Saudi-Arabien jo ikke øverst på listen over de lande, vi synes er problematiske i verden,” siger Steen Vallentin. Han mener ikke, at man kan kræve, at investeringsfonde går længere end lovgivningen kræver, ved eksempelvis at boykotte virksomhederne:

“Det er svært at se for sig med tanke på, hvad deres mandat først og fremmest er, nemlig at generere et højt afkast“, siger Steen Vallentin.

Ifølge Pieter Wezeman fra SIPRI er eksemplet fra Sverige og de nordiske banker langt fra enestående.

“Det er meget sandsynligt, at der, hvor der findes store finansielle institutioner, vil der være banker, der investerer i selskaber, som producerer våben til Saudi-Arabien eller andre tvivlsomme, kontroversielle destinationer. Det er ikke kun sandt i Sverige, jeg tror, man ville kunne lave samme rapport i Danmark”.

]]>
https://danwatch.dk/nordiske-banker-tjener-paa-saudiske-vaabenkoeb/feed/ 0
Billige indeksfonde investerer i klyngebomber og atomvåben https://danwatch.dk/billige-indeksfonde-investerer-klyngebomber-atomvaaben/ https://danwatch.dk/billige-indeksfonde-investerer-klyngebomber-atomvaaben/#respond Tue, 24 Feb 2015 08:46:27 +0000 http://danwatch.dk/?p=10322 Sammendrag af artikler fra www.finans.dk d. 13. februar 2015Flere store indeksfonde har penge investeret i bl.a. klyngevåbenfabrikanter som General Dynamics og atomvåbenproducenter som Lockheed Martin og United Technologies. Indeksfonde og ETF’er – internationale børsnoterede indeksfonde, udbydes af bl.a. Sparinvest og Nordea Invest, og de anbefales af bl.a. Forbrugerrådet til private investorer frem for de langt dyrere aktivt forvaltede fonde, som bankerne tjener godt på.

Men investorer risikerer at købe aktier, der overtræder FN’s våbenkonventioner, dokumenterer det digitale erhvervsmedie Finans.dk i dag. De store ETF’er investerer i indeks til lavpris. Hvis indekset består af bæredytige aktier, får investorerne bæredygtighed. Hvis indekset består af verdens største aktier, får investorerne dem, uanset hvilke FN-konventioner de måtte overtræde.

Danwatch direktør, Jesper Nymark, pointerer, at både investeringsforeninger og pensionskasser er forpligtet til at overholde internationale konventioner og retningslinjer for ansvarlige investeringer, og lade deres kunder vide, hvordan de sikrer, at de investerer etisk forsvarligt. Til Finans.dk siger han:

»De, der har etiske retningslinjer for deres investeringer, som de aktivt forvalter, er et bedre valg end dem, der undlader at screene deres investeringer for krænkelser af menneskerettigheder, CO2-aftryk eller uetiske våben, hvilket er det rene cowboyland,« siger Jesper Nymark og tilføjer:

»Hermed vil man også som forbruger kunne stille dem til ansvar og stille krav om forandring, når deres investeringer viser sig at være uetiske.«

Valg mellem etik eller større afkast

Forbrugerrådet, der indtil nu har anbefalet indeksfonde, mener ikke det er rimeligt, at forbrugerne skal vælge mellem etik og investeringsstil. Til Finans.dk siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, Troels Holmberg:

»Danskerne skal ikke vælge mellem etik og investeringsstil. De enkelte forbrugere har ikke en chance for selv at gennemskue det her. Og det koster ikke mange kroner at sortere de værste virksomheder fra. Danske investeringsforeninger bør garantere, at den screening er foretaget i alle indeksafdelinger, og det samme bør de banker, der tilbyder kunderne ETF’er,« siger Troels Holmberg.

Den manglede screening er en logisk følge af, at fondene spejler et indeks, påpeger Professor Carsten Tanggaard fra Institut for Finansiering ved Aarhus Universitet, der er blandt fortalerne for de billige ETF’er og indeksfonde frem for de langt dyrere aktivt forvaltede investeringsforeninger.

»Sådan må det nødvendigvis være, når man som investor vælger at fokusere på omkostningerne og gå benhårdt i indeks. Disse virksomheder er ikke ulovlige. Hvis man først begynder at vælge virksomheder fra som mindre etiske, stiger omkostningerne, og fonden får sværere ved at matche indekset,« siger Carsten Tanggaard.

(Artiklen er uddrag fra artiklerne Billige indeksfonde investerer i klyngebomber og atomvåben og Pas på investering i det rene cowboyland bragt i det digitale erhvervsmedie Finans.dk d. 23.02.2015)

DanWatch undersøger, hvordan danske pengeintitutter og pensionskasser bidrager til rettighedskrænkelser og fødevarespekulation.

]]>
https://danwatch.dk/billige-indeksfonde-investerer-klyngebomber-atomvaaben/feed/ 0