Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Trods dokumentation af snyd: Miljøministeren afviser problemer med ulovlig brug af sprøjtegift

Danwatch afslørede tidligere i år, hvor let det er omgå myndighedernes kontrol med sprøjtegifte i landbruget. Nu vurderer miljøminister Lea Wermelin (S), at der ikke er problemer med ulovlig brug af sprøjtegiften Kerb 400 SC - på baggrund af selv samme mangelfulde kontrolsystem.
Mie Obbekær
Mie Obbekær
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

“Hvis jeg var dig, så ville jeg købe den ind og skrive den som om, den er sprøjtet ud i december måned.” Sådan lød det fra en sælger hos ATR Landhandel, da en landmand på vegne af Danwatch ringede ham op tidligere i år. Vi greb ham på fersk gerning i at vejlede om, hvordan man snyder myndighedernes kontrol med sprøjtegifte.

I juni 2020 udgav Danwatch podcastserien ‘Den gemte gift i vandet’ og artiklen ‘Forhandlere vejleder i snyd med sprøjtegift’, hvor vi dokumenterer, at to forhandlere af sprøjtegifte vejleder en landmand i at snyde med sprøjtegiften Kerb 400 SC og omgå myndighederens kontrol.

Man har valgt et system, hvor man forspilder en masse muligheder for holde hånd i hanke med pesticidanvendelsen.

Thyge Nygaard, landbrugspolitisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening

På baggrund af Danwatch’s undersøgelse har Søren Egge Rasmussen (Ø) bedt miljøminister Lea Wermelin forholde sig til, hvor stort problemet med Kerb 400 SC egentlig er.

I samarbejde med miljøstyrelsen vurderer Lea Wermelin, at der ikke er et generelt problem med ulovlig brug af Kerb 400 SC. Vurderingen bygger på oplysninger fra Landbrugsstyrelsens årlige kontrol af ca. 750 sprøjtejournaler. Der er siden 2015 fundet fem registreringer, hvor Kerb 400 SC er brugt i strid med reglerne. Men Danwatch’s undersøgelse viser netop, at det er meget let at svindle med sprøjtejournaler og dermed omgå Landbrugsstyrelsens kontrol.

Mangelfuld kontrol

En sprøjtejournal er et register, hvor landmanden i hånden noterer, hvilke midler han sprøjter på sine marker, hvornår han sprøjter og hvor meget. Sprøjtejournalen er lovpligtig at udfylde og udgør dokumentationen for Landbrugsstyrelsens kontrol med sprøjtegifte. Men ifølge Danwatch’s undersøgelse, er sprøjtejournalen ugyldig som kontrolredskab. Myndighederne har nemlig ikke mulighed for at tjekke, om det, landmanden skriver i sprøjtejournalen, stemmer overens med virkeligheden.

Ifølge Thyge Nygaard, der er Landbrugspolitisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening, er sprøjtejournalen værdiløs som kontrolredskab.

“Man har valgt et system, hvor man forspilder en masse muligheder for holde hånd i hanke med pesticidanvendelsen og især den ulovlige pesticidanvendelse. Hvis landmændene ikke overholder en sprøjtefrist, så kan de bare skrive en anden dato. Det er kun ved fysisk kontrol, at man kan opspore ulovlig anvendelse”, siger Thyge Nygaard.

Han mener, at man bør styrke kontrollen ved, at landmændene i stedet får pligt til at føre sprøjtejournalen elektronisk.

“Ikke fordi det ikke kan manipuleres, men det ville kræve mere end bare at kunne skrive en anden dato i hånden,” siger Thyge Nygaard.

Flere af Folketingets partier mener også, at der skal være et elektronisk indberetningssystem. Det siger blandt andet Mette Abildgaard, miljøordfører for de Konservative, til Danwatch.

Lea Wermelin skriver i sit svar til Søren Egge Rasmussen, at hun har igangsat et gennemsyn af en del af den kontrol, der føres med landbrugets brug af sprøjtegifte, samt at hun tager afstand fra al brug af ulovlige sprøjtegifte.

Hør podcastserien her:

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.